Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Bernie Sanders trekker seg:

Bernie Sanders trekker seg fra kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2020-valget i USA.

- Jeg skulle ønske jeg kunne komme med bedre nyheter, men jeg tror dere vet sannheten. Vi er 300 delegater bak Joe Biden, og en seier er umulig. Jeg har konkludert med at denne kampen ikke vil være suksessfull, så i dag annonserer jeg at jeg trekker meg, sier Sanders, og legger til:

- Jeg har ikke tatt lett på denne avgjørelsen. Den har faktisk vært smertefull og veldig vanskelig.

Sanders understreker, at dersom han hadde trodd han hadde en sjanse til å vinne, hadde han fortsatt nominasjonskampen.

- Men den er bare ikke der.

Han sier coronavirusets herjinger i USA, har vært medvikrende til at han ikke står løpet ut. Siden sjansene for en seier ikke er tilstede, er det mer bruk for ham i Kongressen og det videre arbeidet med tiltak for coronapandemien, forteller han.

Det blir dermed, etter all sannsynlighet, tidligere visepresident under Obama, Joe Biden, som møter Donald Trump i kampen om presidentembetet.

Sanders benyttet også anledningen til å gratulere Biden med seieren.

- Jeg vil gratulere Joe Biden, han er en ordentlig mann, sier han.

Samtidig kom han med kritikk av president Donald Trumps håndtering av coronakrisen, hans helsepoltikk, og manglende hjelp til vanskeligstilte amerikanere.

Sanders lover å jobbe sammen med Biden for at Trump ikke skal få en presidentperiode nummer to.

- Sammen skal vi bekjempe Donald Trump. Den farligste presidenten i USAs histore, slo han fast.

Joe Biden skriver i en uttalelse etter Sanders' kunngjøring at han har stor respekt for det Sanders har fått til, og gir ham en stor takk.

- Sammen skal vi slå Donald Trump, og når vi gjør det, vil vi ikke starte med det vanskelige arbeidet det blir å gjenreise denne nasjonen - vi vil forandre den, avslutter han.

Den 78 år gamle senatoren fra Vermont gjorde det lenge godt på meningsmålingene, men han har gjort det dårlig i de fleste nominasjonsvalgene som er blitt holdt.

I midten av mars kunngjorde han at han vurderte å gi seg.

Foto: JIM WATSON / AFP / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Fjernet innlegg fra hatgrupper:

Facebook har grepet inn mot nærmere 200 kontoer knyttet til hvite nasjonalister som skal ha planlagt å møte opp på demonstrasjoner, i noen tilfeller med våpen.

Kontoene på Facebook og Instagram var knyttet til Proud Boys og American Guard, to hatgrupper som allerede er stengt ute fra de sosiale mediene.

Kontoene var allerede planlagt fjernet da det ble oppdaget innlegg som oppfordret til å utnytte de pågående demonstrasjonene etter drapet på George Floyd i Minneapolis.

– Vi så at disse gruppene planla å samle tilhengere og medlemmer for å møte opp på demonstrasjonene og i noen tilfeller med våpen, sier Brian Fishman i Facebook.

Selskapet gir ikke nærmere detaljer om hva de to gruppene planla, men sier omtrent 190 kontoer ble fjernet.

Både Proud Boys og American Guard har blitt utestengt fra Facebook på grunn av hatefulle ytringer, og Facebook sier selskapet vil fortsette å fjerne sider, grupper og kontoer som prøver å omgå forbudet.

Tidligere i uken ble «en håndfull» andre kontoer knyttet til hvite nasjonalister som hadde utgitt seg for å tilhøre den venstreradikale Antifa-bevegelsen på Twitter, fjernet.

(NTB)

180 i 70-sonen. Risikerer fengsel:

En ung mann risikerer i verste fall fengselsstraff etter at han fredag kveld ble målt til å kjøre 180 kilometer i timen i en 70-sone på Borgestad utenfor Skien.

Mannen tidlig i 20-årene ble stanset i en laserkontroll klokka 23.31 fredag kveld. Han var alene bilen da den ble målt til å bryte fartsgrensen på stedet ved å kjøre hele 110 kilometer i timen for fort.

– Det er en slette, men med noen utkjøringer, så fartsgrensen er satt til 70 på stedet, sier operasjonsleder Arild Alfheim i Sørøst politidistrikt til NTB.

Han opplyser at den unge sjåføren fikk sertifikatet beslaglagt på stedet og at han er anmeldt.

– En slik hastighet over den tillatte kan medføre at sjåføren får fengselsstraff, sier Alfheim.

(NTB)

Beboere evakuert etter mistanke om ras:

21 beboerne i et område i Os i Bjørnafjorden kommune sør for Bergen har fredag evakuert seg selv etter at en beboer meldte om at det var gått et ras bak huset.

Ifølge politiet meldte beboeren i Svegane i Os fra om at det var hørt lyd fra steiner som raste bak huset. Politiet på stedet kunne ikke se noen tegn til ras, men 21 beboere i veien er evakuert fra boligene sine.

– Alle evakuerte er fremdeles på stedet. Bjørnafjorden kommune er varslet. Vil få sendt geolog til adressen, skriver politiet om hendelsen noen minutter før midnatt.

Klokka 1.26 natt til lørdag meldte politiet om at det fremdeles ikke var sett noe ras i området, men hørt lyder i området bak bebyggelsen. Alle de 21 evakuerte hadde reist fra området.

– Vært behjelpelig med innkvartering til en familie på fire. De øvrige har ordnet seg selv. Ingen veier er stengt. Området undersøkes videre i morgen formiddag, melder politiets operasjonssentral.

(NTB)

Knelte sammen med demonstranter:

Canadas statsminister Justin Trudeau deltok i en markering utenfor nasjonalforsamlingen i Ottawa fredag. Der knelte han sammen med demonstrantene.

Støttemarkeringen ble holdt minne om afroamerikaneren George Floyd som ble drept av politiet i Minneapolis i USA.

Statsministeren holdt ingen tale, men gikk ned på kne sammen med demonstrantene og holder en t-skjorte med påskriften «Black Lives Matter», skeiver ABC News.

Den siste uken har det vært både fredelige demonstrasjoner og opptøyer mange steder i USA og andre land i kjølvannet av drapet på Floyd.

(NTB)

Live-published photos and videos via Shootitlive

Stilt til veggs om Trump

Stilt til veggs om Trump

dagbladet

Minneapolis forbyr politiet å ta kvelertak:

Byrådet i Minneapolis i USA forbyr politiet å ta kvelertak og påbyr politiet å rapportere og gripe inn mot kolleger som uberettiget bruker makt.

Afroamerikaneren George Floyd døde under en brutal pågripelse i Minneapolis i delstaten Minnesota 25. mai. Politimannen som presset kneet mot nakken hans i flere minutter, er siktet for drap, og tre andre er siktet for medvirkning.

Forbudet er resultat av en avtale mellom byen og delstatens menneskerettighetsdepartement, som startet en etterforskning av Floyds dødsfall.

Avtalen innebærer også at politisjefen i Minneapolis må godkjenne enhver bruk tåregass, gummikuler, batonger og andre midler som brukes for å kontrollere folkemengder.

(NTB)

Al-Qaida-leder drept i Mali:

Franske militærstyrker i Mali har drept lederen for al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), opplyser Frankrikes forsvarsminister.

Abdelmalek Droukdal ble drept torsdag i byen Tessalit nordvest i det vestafrikanske landet, ifølge Florence Parly.

- Mange av hans nære medarbeidere ble nøytralisert, tilføyer forsvarsministeren.

AQIM oppsto da den algeriske gruppen GSPCs leder Abdelmalek Droukdal i 2006 sverget troskap til Osama bin Laden og endret gruppens navn til AQIM.

(NTB)

- Vi er verdensmestere i testing:

President Donald Trump besøker selskapet Puritan Medical Products, et selskap som blant annet produserer coronatester i delstaten Maine.

- Når vi nå øker den massive testingen, snur vi oss til dere, sier han fra talerstolen ved fabrikken.

Presidenten gjentar påstanden om at USA allerede er et av landene som har testet aller mest, dette til tross for at mange, deriblant worldometers oversikt, viser at dette er langt fra sannheten når man tar innbyggertallet i betraktning.

- USA er blitt verdensmestere i testing, sier Trump, men understreker at de nå skal bli enda bedre.

Han forsikerer videre om at de kommer til å få langt flere jobber i området som følge av satsningen på coronatester som gjøres ved fabrikken.

Trump kommenterer også at Maine er en av delstatene som ikke har gjenåpnet samfunnet fullt ut etter coronapandemien.

- Dere har ikke åpnet opp. Når skal dere åpne opp? Hva driver hun med? (guverøren journ.anm). Jeg vet bare at dere er fine folk, og at dere burde få åpne opp. Hva driver hun med? Dere taper mye penger på dette og dere fortjener å få åpne opp, sier Trump.

President Donald Trump. Foto: NTB Scanpix

Erna om demonstrasjon: - Skulle gjerne deltatt :

Statsminister Erna Solberg (H) skriver på sin Twitter-side at hun gjerne skulle deltatt under fredagens demonstrasjon, hvor flere tusen samlet seg på Eidsvolls plass foran Stortinget.

- Likevel, tiden vi er i nå er ikke en tid for å sette egne ønsker foran felles sikkerhet, skriver statsministeren videre.

Twitter-meldingen er et svar til SV-politiker Marian Hussein, som i en tweet skriver at statsministeren var savnet under markeringen. Hussein var en av flere som holdt appeller under fredagens markering.

Fant sko med levninger:

TV 2 skriver fredag kveld at politiet kan ha funnet savnede Maja Herner, som har vært savnet fra sin bolig i Ørsta siden november 2018.

Politiet opplyser at de har funnet en sko med levninger i.

– Skoen skal være av samme type som Maja Herner hadde på seg da hun forsvant, opplyser påtaleansvarlig i politiet Yngve Skovly til TV 2.

Han sier at funnstedet er i samme område som hun forsvant.

– Vi har ingen grunn til å tro at hun har vært utsatt for noe kriminelt, sier Skovly.

Det er ikke formelt bekreftet at det er Maja Herner som er funnet. Hennes pårørende er likevel varslet.

Fant sko med levninger

Fant sko med levninger

dagbladet

Esper sender styrker hjem:

Omtrent 1600 soldater har de siste dagene vært stasjonert i Washington DC-området, i tilfelle det var behov for dem for å roe ned de enorme demonstrasjonene i landet.

Nå har forsvarsminister Mark Esper sagt at de skal trekkes ut av området, og returnere til basen i New York, hvor de normalt er stasjonert. Det skriver CNN.

Han har også sagt at soldatene ikke skal bære våpen, skriver Washington Post. Dette til tross for at president Trump har sagt at han vil at de skal være bevæpnet.

Store deler av USA, og mange andre steder i verden, har de siste dagene opplevd store demonstrasjoner og opptøyer etter at 46 år gamle George Floyd døde etter at en politimann satt på nakken hans.

Allerede torsdag kunne CNN fortelle at 700 av de 1600 soldatene ble kalt tilbake til basen, men fredag bekrefter Esper at samtlige forlater den amerikanske hovedstaden.

Nå er det bare en liten kontingent med soldater fra Arlington, Virginia som fortsatt er stasjonert i Washington.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.