Nyhetsstudio

Kravene for Jemen-forhandlingene i Sverige

De første kravene og truslene under fredssamtalene om Jemen er fremmet, to timer før partene setter seg ved forhandlingsbordet i Sverige.

Jemens internasjonalt anerkjente regjering, som ble jaget i eksil i 2015, krever at Houthi-opprørerne trekker seg ut av den strategisk viktige havnebyen Hodeida.

- Kupp-militsen må trekke seg helt bort fra vestkysten og overlate området til den legitime regjeringen, tvitrer Jemens utenriksminister Khaled al-Yamani.

Houthi-opprørerne truer på sin side med å stenge flyplassen i hovedstaden Sana for FN-fly, dersom fredsforhandlingene i Sverige ikke resulterer i at den blir helt gjenåpnet.

Saudi-Arabia gikk til krig mot houthiene i mars 2015 og har innført full blokade av landet, i et forsøk på å få president Abd-Rabbu Mansour Hadi og hans regjering gjeninnsatt.

- Dersom flyplassen i Jemens hovedstad ikke blir gjenåpnet for det jemenittiske folk, vil jeg be vårt politiske råd og regjeringen i Sana om å stenge flyplassen for alle fly, tvitrer opprørslederen Mohammed Ali al-Huthi.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Alarm om farlige havstrømmer i ferieparadis

Myndighetene på Maldivene går ut med en advarsel etter at flere turister har druknet den siste tida. Et nygift par fra Filippinene er blant personene som har druknet grunnet kraftige understrømmer. Det melder nyhetsstedet Rappler.

Alle reiseoperatører blir oppfordret til å advare reisende om faren.

Kraftige understrømmer forårsaket av en monsun fra nord-øst får skylda for drukningsulykkene.

Rundt 1,4 millioner turister besøker Maldivene hvert år. Ifølge offisielle kilder druknet 31 personer i 2017.


Foto: NTB Scanpix

Lesja: Brann i enebolig

Politiet melder onsdag morgen om kraftig røykutvikling fra en enebolig i Lesja i Oppland.

Nødetatene har tatt seg inn gjennom et vindu, opplyser operasjonsleder Sidsel Svarstad til NTB. Politiet melder at de har fått med en beboer, som ikke er på stedet. Det skal heller ikke være flere i boligen.

- Det er åpne flammer på stedet, opplyser Svarstad overfor Dagbladet rett før klokka 07.

Slukningsarbeid pågår. Politiet melder også om noe redusert framkommelighet på stedet, da utrykningskjøretøy står i veien.

Mot valg i Thailand

Kongen av Thailand har utstedt et kongelig dekret som godkjenner avholdelse av det første valget i landet siden kuppet i 2014. Dato for valget er ikke oppgitt.

Regjeringshæren i Thailand grep makten i et kupp i mai 2014 og har siden styrt med hard hånd. Prayut Chan-o-cha, som militærjuntaen i Thailand har plassert i posten som statsminister, har lovet å holde valg, men det er blitt utsatt flere ganger.

Onsdag opplyser kongepalasset i Thailand at kongen har godkjent avholdelse av valget og at dato vil bli opplyst om kort tid.

(NTB)

Foto: AP

Slagsmål på Oslo S

Oslopolitiet melder at vektere har anholdt en person på Oslo S. Han har slått ned to andre menn.

Sistnevnte er lettere skadd, og kjørt til legevakt.

Putin og Erdogan i Syria-samtaler

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans russiske motpart Vladimir Putin møtes onsdag i Moskva. Tyrkia er opptatt av en såkalt sikker sone nord i Syria.

De to landene spiller sentrale roller i det krigsherjede landet, men lederne representerer hver sin side i konflikten. Russland har sammen med Iran støttet den syriske regjeringen, mens Tyrkia har stilt seg bak opprørsgrupper i kampen mot president Bashar al-Assads styrker.

Til tross for dette har Putin og Erdogan jobbet tett sammen for å finne en politisk løsning på den sju år lange konflikten. Russland og Tyrkia er blitt enige om å koordinere bakkeoperasjoner i Syria etter president Donald Trump overraskende melding om at han trekker de amerikanske styrkene ut av landet.

(NTB)

Foto: Alexei Druzjinin/NTB Scanpix

Nedstengningen påvirker også FBI

Den føderale etterretningstjenesten FBI i USA sier nedstengningen av statsapparatet i landet medfører at de mister hemmelige kilder de ikke kan betale lenger.

FBI gikk ut for nesten to uker siden og påpekte at nedstengningen fikk konsekvenser for arbeidet til agentene, men tirsdag var de svært konkrete i beskrivelsene, melder blant annet CNN.

Nedstengningen er inne i sin andre måned, og et tosifret antall anonyme FBI-ansatte har i et uvanlig utspill delt sine erfaringer om hvordan det har påvirket arbeidet deres. Rapporten ble lagt fram tirsdag.

(NTB)

Foto: AP

USA og Taliban i fredsforhandlinger

USA bekrefter tirsdag at landets utsending er i Qatar for å møte Taliban i et forsøkt på å framforhandle en fredsavtale for Afghanistan, tross nye angrep.

- Vi kan bekrefte at spesialutsending Zalmay Khalilzad og en tverrsektoriell delegasjon er i Doha i dag, og snakker med representanter for Taliban, sa en talskvinne i USAs utenriksdepartement tirsdag.

Samtalene skal etter planen gå over to dager.

Khalilzad har flere ganger vært i dialog med Taliban, men det er første gang at USA har bekreftet slike møter så åpent.

Møtet gjennomføres til tross for at Taliban har påtatt seg ansvaret for et angrep mot en militærforlegning i Wardak-provinsen mandag der minst 65 personer ble drept. Angrepet skjedde da en selvmordsbomber kjørte en bil inn på basen og detonerte bomben da han krasjet inn i hovedbygningen. Deretter angrep fire andre angripere soldatene med skytevåpen.

Afghanske tjenestemenn sier at dødstallet er 65, men det er frykt for at langt flere ble drept. Lokale myndigheter i Wardak-provinsen mener at langt over 100 mistet livet.

Samme dag kunngjorde en talsperson for Taliban at de hadde hatt et nytt møte med amerikanske utsendinger i Qatar. Et døgn etter kom USAs bekreftelse.

President Donald Trump har beordret at halvparten av de 14.000 amerikanske soldatene i Afghanistan skal hjem. Han ivrer etter å avslutte USAs lengstvarende krig, som startet i 2001 etter angrepene 11. september.

Afghanskfødte Khalilzad var en viktig amerikansk strategiker for samtalene med Taliban og staket ut veien allerede under tidligere president George W. Bush.

(NTB)

Niagara Falls har frosset til is

Niagara Falls i Canada er blant verdens mest kjente fossefall. Nå har det frosset til is, som følge av at vinterkulda har gjort sitt inntog på det amerikanske kontinent.

Flere steder har rett og slett fossene frøset til is.

Foto: Moe Doiron/Reuters

Bekrefter utleveringsplaner for Huawei-topp

USA bekrefter tirsdag planene om å begjære Huawei-sjefen Meng Wanzhou som ble pågrepet i Canada, utlevert. Kina har bedt USA droppe saken.

Meng ble pågrepet i Canada 1. desember på oppfordring fra USA, som anklager henne for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

- Vi vil fortsette å jobbe for en utlevering av frøken Wanzhou, og vil møte alle frister som er fastsatt i utleveringstraktaten mellom USA og Canada, sier justisdepartementets talsmann Marc Raimondi.

Fristen for å levere en begjæring utløper 30. januar. Deretter har Canada 30 dager på seg til å igangsette utleveringsprosessen, som igjen kan ta måneder og til og med år.

Meng ble løslatt forrige tirsdag mot kausjon, mens hun venter på å eventuelt bli utlevert til USA.

Pågripelsen har ført til en diplomatisk krise mellom Canada og Kina og vanskeliggjort forholdet mellom USA og Kina ytterligere. Tidligere tirsdag krevde Kina, ved talskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet Hua Chunying, at USA dropper arrestorden mot Meng og ikke kommer med en formell begjæring til Canada om utlevering.

(NTB)

Buzzfeed slår tilbake mot Trump-advokat

Donald Trumps advokat hevder i et nytt intervju at det aldri forelå planer eller tegninger for byggeprosjektet i Moskva. Buzzfeed svarer med å dokumentere alt.

Nettstedet Buzzfeed har fulgt saken rundt presidentens engasjement i å bygge et Trump Tower i Moskva tett, og hevder at det var Donald Trumps drøm i 30 år å utvide eiendomsimperiet sitt til Russland.

I et intervju med New yorker sier Trumps advokat Rudy Giuliani derimot at det aldri forelå noen planer om «Trump Tower Moscow», det var bare på tankestadiet og kom aldri lenger enn en ikke-bindende intensjonsavtale.

- Ingen penger ble noen ganger betalt, ingen planer ble laget. Det var ingen skisser. Ingenting i mappa. Det skjedde aldri noe med det, sier Giuliani om prosjektet.

Buzzfeed News legger tirsdag kveld fram dokumenter som tyder på noe annet. De sitter på flere hundre sider med forretningsdokumenter, eposter, tekstmeldinger og arkitekttegninger, samlet inn gjennom et år med graving i saken. Tegningene viser at Trumps bygg i Moskva skulle bli Europas høyeste bygning, en konstruksjon i glass, med luksusleiligheter og et eget spa oppkalt etter datteren Ivanka.

Ifølge Buzzfeed har Trump skrevet i sin egen bok «The Art of the Deal» om drømmen om å utvide til Russland, og om hvordan han så muligheten åpne seg da han var der i 2013.

Verken The Trump Organization, Giuliani, Ivanka Trump eller Det hvite hus har svart på Buzzfeeds henvendelser i forbindelse med saken.

(NTB)

Mueller bestrider påstander om at Trump ba Cohen lyve

Mueller bestrider påstander om at Trump ba Cohen lyve

dagbladet.no
Marthe Ihle og Karin Madshus

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.