Nyhetsstudio

Flere drept i terrorangrep i Iran

Flere mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte torsdag utenfor et politihovedkvarter i byen Chabahar i Iran, melder statlige medier i landet.

Flere kvinner og barn og andre tilfeldige forbipasserende skal ha blitt alvorlig såret. Ulike kilder oppgir dødstall som varierer mellom to og fire.

Flere angripere forsøkte å ta seg inn i politibygningen, ifølge myndighetene. Da de ble stanset, utløste de bilbomben.

Hvem som sto bak angrepet, er ikke bekreftet. Nyhetsbyrået Tasnim legger skylden på den sunnimuslimske væpnede gruppen Ansar al-Furqan.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Har mottatt 1040 tips i bortføringssaken

I en oppdatering fra politiet torsdag morgen kommer det fram at de har mottatt 1040 tips i saken om den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen (68).

- Tipsene omhandler personer, kjøretøy, mulige skjulesteder og andre observasjoner, sier politioverbetjent Christian Berge.

De to personene som er fanget opp av overvåkningskameraene ved Futurumbygget, er fortsatt ikke identifisert.

- Alle tipsene vi mottar vurderes, prioriteres og bearbeides. Mange av dem settes ut som konkrete oppgaver til etterforskere i saken.

Det opplyses om at politiet ikke har mulighet eller kapasitet til å gi tilbakemelding til dem som kommer med tips om hvordan opplysningene vurderes eller behandles videre.

I går omtalte mange medier at FBI - USAs føderale etterforskningsbyrå - er koblet inn i den antatte bortføringen. I dagens pressemelding ønsker politiet å avdramatisere denne kontakten.

- FBI er orientert om saken, og vi har blant annet forhørt oss om de har kunnskap om tilsvarende saker, sier Berge.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018. Det siste livstegnet fra kvinnen er en telefonsamtale klokka 09.14 samme dag. Hun er gift med investor Tom Hagen. I boligen ble det funnet en skriftlig beskjed med trusler og et løsepengekrav. Politiet etterforsker saken som grov frihetsberøvelse og antar motivet er økonomisk vinning.

Politiet oppfordrer fremdeles publikum til å komme med tips på tlf 64 81 95 99 eller på politiet.no/straffesak.

Gutt (16) døde i snøscooter-ulykke

En 16 år gammel gutt fra Balsfjord mistet livet i en snøscooter-ulykke onsdag kveld. Det melder Troms politidistrikt i en pressemelding.

Ulykken ble meldt inn til politiet klokka 20.38 onsdag.

- Den omkomne var en del av et følge på til sammen fem personer som var på tur i området Litslettfjellet i Balsfjord, skriver politiet.

Gutten ble erklært død på stedet.

De pårørende er varslet og de fire i turfølget blir ivaretatt. Et kriseteam fra kommunen er også involvert i saken.

- De (turfølget) har status som vitner og vil bli avhørt av politiet for å klarlegge hendelsesforløpet.

Letingen gjenopptas i Tamokdalen

Arbeidet med å hente ut de tre siste omkomne fra Blåbærfjellet i Tamokdalen i Troms fortsetter torsdag.

- Vi forventer bedre forhold enn i går, og at vi kan holde på lengre og med større innsats. To av de omkomne er ganske nøyaktig lokalisert. Den siste har vi en cirkaposisjon på, sier lensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms lensmannsdistrikt til NRK.

Han sier de regner med å ha gravd fram den første av de tre ved 12-tiden og sier værutsiktene er bedre torsdag enn onsdag.

Onsdag tok letemannskapene seg inn til området i Blåbærfjellet i Tamokdalen i Troms der de fire skikjørerne ble tatt av snøskred.

Tre timer etter at gravearbeidet kom i gang, ble én av de omkomne funnet. Vedkommende ble fraktet ned fra fjellet i helikopter og sendt til Tromsø i bårebil.

Det er de finske skiløperne Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29) som omkom i skredet, som gikk onsdag 2. januar. De fire var på topptur til Blåbærfjellet og ble sist observert i 14-tiden. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

(NTB)

Vil utvide USAs romforsvar

Trump-administrasjonen vil torsdag være til stede på presentasjonen for et utvidet romforsvarssystem som kan overrumple våpensystemene til Russland og Kina.

Administrasjonen hevder teknologien er nødvendig for å oppdage, spore og ødelegge fiendtlige missiler. USAs Missile Defence Agency (MDA) har fremhevet kappløpet om hypersoniske missiler, som Kina og Russland også jobber med å utvikle, som et bekymringsmoment.

Slike våpen flyr flere ganger lydens hastighet og endrer retning raskere, noe som gjør missilene vanskelige å spore.

MDA vil derfor utvikle en rombasert avskjæringssystem som kan kontre slagkraften i slike våpen.

President Donald Trump er ventet å besøke Pentagon for å overvære gjennomgangen av strategien.

(NTB)

WSJ: USA etterforsker Huawei

USA etterforsker anklager om at Huawei har stjålet handelshemmeligheter, ifølge Wall Street Journal. De skal ha kommet langt i etterforskningen.

Ikke navngitte kilder opplyser til avisen at USAs justisdepartement ser på anklager om tyveri av handelshemmeligheter utført av Huawei mot USAs handelspartnere, inkludert en robotenhet utviklet av T-Mobile som brukes til å teste smarttelefoner.

Verken justisdepartementet eller Kina ønsker å kommentere saken.

Huawei er verdens nest største produsent av smarttelefoner og den største produsenten av telekommunikasjonsutstyr. I flere år har de vært i USAs søkelys for deres angivelige bånd til Kinas regjering, men Huaweis vanligvis medieskye grunnlegger, Ren Zhengfei, framholdte tirsdag at selskapet hans ikke spionerte på vegne av Kina.

Etter flere måneder med pågående handelskrig mellom USA og Kina, har spenningen mellom landene økt som følge av USAs arrestordre mot Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou, som 1. desember ble pågrepet under en mellomlanding i Canada. Hun var etterlyst i USA for bankbedrageri og brudd på landets sanksjoner mot Iran.

(NTB)

Danmark stanser våpeneksport til Emiratene

Danmark har besluttet å stanse våpeneksporten til Emiratene, som er involvert i krigen i Jemen. Samtidig fortsetter Norges militæreksport til føderasjonen.

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen (LA) kunngjorde beslutningen til det danske Folketinget onsdag.

Utenriksdepartementet i Danmark har i tillegg bedt Rigspolitiet om å trekke tilbake eksportavtaler som allerede er utstedt til De forente arabiske emirater, såfremt det lar seg gjøre. Nyheten gleder Amnesty International.

- Det er veldig positivt. Danmark skal altså ikke lenger eksportere våpen til et land som er involvert i en konflikt der voldsomme overgrep, og sannsynligvis krigsforbrytelser, har blitt begått mot sivilbefolkningen, sier generalsekretær Trine Christensen til danske Information.

Danmark har tidligere stanset våpeneksporten til Saudi-Arabia, som også er i krigen i Jemen.

Emiratene, som er det landet i koalisjonen som har flest bakkestyrker i Jemen, får fortsatt kjøpe militært materiell fra Norge på bakgrunn av eksisterende kontrakter. Redd Barna har kalt kontraktene «en skam», mens Kirkens Nødhjelp har kalt de «urovekkende».

(NTB)

FBI stanset planlagt angrep mot Det hvite hus

FBI kunngjør at de har pågrepet en mann for å ha planlagt et angrep mot Det hvite hus.

Føderale myndigheter opplyste onsdag om pågripelsen av Hasher Jallal Taheb (21) fra Atlanta i delstaten Georgia. FBI opplyser at de slo til kort tid etter at Taheb byttet bilen sin mot våpen.

FBI startet etterforskningen allerede mars 2018, da politiet i Atlanta ble kontaktet av en lokal beboer som mistenkte at Jaheb ble radikalisert. En FBI-informant tok kontakt med Jaheb, som da skal ha avslørt at han ønsket å gjennomføre «hijra», en et begrep ofte brukt i IS-miljøer om å reise til IS-kontrollerte områder.

Han meddelte også til informanten at han ønsket å angripe Det hvite hus og Frihetsgudinnen i New York. Ifølge rettspapirer hadde Jaheb egne skisser av «West Wing» – vestfløyen i Det hvite hus hvor kontorene til presidenten og hans stab befinner seg, skriver journalist Scott MacFarlane i NBC Washington på Twitter.

Mannen planla å bruke missiler og hjemmelagede bomber, ifølge statsadvokat Byung J. Pak, som beskriver planen som et selvmordsangrep. Taheb er siktet for planer om å skade eller ødelegge en statlig bygning ved bruk av skytevåpen og eksplosiver.

Faren er nøytralisert, ifølge FBI, som mener mannen ikke hadde medsammensvorne.

(NTB)

- Ingen endringer i abortloven

KrF fikk ikke medhold for å endre abortloven i regjeringsforhandlingene, skriver VG.

Det får avisa opplyst av kilder i de fire partiene som onsdag kveld skal ha kommet til enighet.

KrF har kjempet for endringer i paragraf 2c, som åpner for senabort i tilfeller hvor fosteret har alvorlig sykdom, men skal ha tapt kampen i forhandlingene.

Flere kilder åpner for at KrF i stedet kan ha fått gjennomslag for andre tiltak og kampanjer mot det KrF kaller sorteringssamfunnet.

Ifølge VG ligger det også an til at partiene vil legge fram et felles forslag om å begrense muligheten for å få gjennomført fosterreduksjon, og at KrF dermed skal ha oppnådd en liten seier på abort-området gjennom forhandlingene på Granavollen.

(NTB)

Stemmer ned enhver abort-seier for KrF: - Helt uaktuelt

Stemmer ned enhver abort-seier for KrF: - Helt uaktuelt

dagbladet.no

May til Corbyn: - Døra vår er åpen

Statsminister Theresa May kom klokka 23 norsk tid med en uttalelse utenfor Downing Street nr 10.

May sto fast på at britene har valgt å gå ut av EU, og at hun derfor kommer til å jobbe med en plan for å få til det.

- Jeg inviterer ledere til å jobbe videre med en avtale. Nå som Parlamentet har sagt hva de ikke vil ha, må vi finne en løsning basert på det de vil ha. Jeg har akkurat holdt møter med noen ledere og i morgen blir det nye møter, sa hun.

Hun sa også at hun er skuffet over at Labour ikke villet delta i samtaler om veien videre, og sier at «døren er åpen» for Jeremy Corbyn også om han vil diskutere veien videre.

Uttalelsen kommer etter at Mays regjering overlevde et mistillitsvotum tidligere i dag. Allerede da varslet hun at det ville bli videre samtaler allerede i kveld.

May har fram til mandag på å presentere en plan B.

- Under normale omstendigheter hadde hun sagt takk for seg umiddelbart

- Under normale omstendigheter hadde hun sagt takk for seg umiddelbart

dagbladet.no

- Regjeringsforhandlingene er ferdige

En regjeringsplattform for en ny fireparti-regjering er ferdig forhandlet, melder kanalen.

Etter det TV 2 erfarer, innebærer den fremforhandlede plattformen en barne- og familiereform som KrF har fått gjennom, mens Venstre har fått et betydelig gjennomslag på klima.

Torsdag skal landsstyrene i Høyre, FrP, Venstre og KrF samles for å ta stilling til resultatet av regjeringsforhandlignene. Det varsles flere nei-stemmer, meldte NTB tidligere onsdag.

Ifølge Unge Venstre-leder Sondre Hansmark vurderer minst ti landsstyremedlemmer å stemme ned regjeringsplattformen hvis den inneholder endringer av abortloven.

Det er spesielt klima, abort og innvandring som har vært de vanskeligste sakene, og som er årsaken til at planlagte landsstyremøtene på mandag ble avlyst.

Fortsatt fastlåst på Gran: Støre stenger ikke døra for KrF

Fortsatt fastlåst på Gran: Støre stenger ikke døra for KrF

dagbladet.no
Amanda Walnum

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.