Nyhetsstudio

Tilbyr mekling i konflikten om Azovhavet

Situasjonen i Ukraina blir et hovedtema på OSSEs utenriksministermøte i Milano. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa tilbyr seg nå å hjelpe.

Temperaturen kan potensielt bli høy på møtet, der både Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin deltar.

Konflikten eskalerte kraftig i slutten av november da Russland åpnet ild mot tre ukrainske fartøyer ved Kertsjstredet og tok både fartøyene og mannskapet i arrest.

Kertsjstredet er eneste passasje inn til de ukrainske havnebyene som ligger ved Azovhavet øst for Krim.

I forkant av utenriksministermøtet har OSSEs generalsekretær Thomas Greminger og utenriksminister Enzo Moavero Milanesi fra OSSEs nåværende formannskapsland Italia tatt til orde for å gi OSSE en meklerrolle i konflikten.

«Som betrodd partner, mekler og tilrettelegger kan OSSE gi behørig hjelp i diskusjonene», skriver de i en kronikk som er publisert i flere medier.

Studioet fortsetter under annonsen

Tre omkomne funnet i skredområdet i Tamokdalen

Tre av de fire omkomne er nå gravd ut av skredmassene i Blåbærfjellet i Tamokdalen. Arbeidet med å finne den siste omkomne fortsetter for fullt, opplyser politiet i Troms.

Person knivstukket inne i Kiwi-butikk

En kvinne ble like før klokka 13.00 torsdag ettermiddag knivstukket inne i en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo.

Det bekrefter politiets innsatsleder på stedet, Nicolai Bakke-Henden, til Dagbladet.

Kvinnen skal ha blitt knivstukket i ryggen, og var en kunde i butikken, ifølge Oslo politidistrikts operasjonsleder Vidar Pedersen.

Vedkommendes helsetilstand er ukjent.

En person er pågrepet etter ugjerningen.

- Vi fikk flere meldinger om at en person hadde blitt knivstukket i ryggen, og at dette hadde skjedd i nærheten av en Kiwi-butikk i Møllergata. Så fikk vi melding av en ansatt ved den aktuelle butikken om at de hadde blitt utsatt for et ransforsøk, sier operasjonsleder Pedersen.

Dette viste seg seinere å ha vært en misforståelse, ifølge politiets innsatsleder på stedet.

- Det skal ha vært konflikt og misforståelser inne i butikken mellom den pågrepne og den fornærmede, som var foranledningen til knivstikkingen, sier innsatsleder Nicolai Bakke-Henden til Dagbladet.

Han forteller at de ansatte oppfattet hendelsen først som et ransforsøk.

De første meldingene kom til politiet klokka 12.53. Flere patruljer rykket raskt ut til stedet.

- Etter en løpetur fikk en patrulje kontroll på en mann, som nå er pågrepet. Han ble tatt igjen ved Jacobs kirke, sier operasjonslederen.

Dagbladet kommer med mer

Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet

Har funnet ytterligere én av de omkomne etter snøraset

Det er i dag funnet ytterligere én av de omkomne etter snøskredet i Tamokdalen. Det opplyser Troms politidistrikt på Twitter klokka 11.40.

Avdøde fraktes ned fra fjellet og videre inn til Tromsø. Søket etter de to resterende fortsetter med uforminsket styrke.

Seks til sykehus etter gassutvikling

Seks personer er lettere skadd og sendt til sykehus og 130 personer er evakuert etter gassutvikling av maursyre og nitrat fra Botnaneset i Florø.

Ytterligere 38 personer har rapportert om ubehag etter gassutviklingen og fått legetilsyn.

Administrerende direktør i Saga Fjordbase, Geir Johannessen, forteller til Dagbladet at hendelsen fant sted utendørs på en av kaiene inne på basen.

- Sannsynligvis er det to væsker som har kommet i kontakt med hverandre, og utviklet en gass eller røyk, sier Johannessen til Dagbladet.

Saga Fjordbase driver den aktuelle basen hvor en rekke selskaper holder til.

Det var innledningsvis opprettet en sikkerhetssone på 200 meter fra det aktuelle stedet, ifølge operasjonsleder Tatjana Knappen i Vest politidistrikt.

Totalt er det 550 personer som arbeider på basen.

Seinere på formiddagen ble evakueringsområdet utvidet, ifølge politiets innsatsleder, Gunnar Englund.

- Nå er den vestlige delen av fjordbasen, altså store deler av området, evakuert, sier han til Dagbladet.

Hvor store beholdningene med maursyre og nitrat er, har ikke politiet fått bragt på det rene.

Brannvesenet driver med nedkjøling av ulykkesstedet, og har iverksatt tiltak for å minske gasskyen.

Det skal ikke være eksplosjonsfare.

Dagbladet kommer med mer.

Foto: David E. Antonsen / Firdaposten

Rykker ut etter vold med balltre

Nødetatene rykker torsdag formiddag ut etter melding om vold i Gamle Brennavei i Oslo, hvor en person skal være slått flere ganger med et balltre.

Politiet opplyser like etter klokka 11 at fornærmede får behandling av ambulansepersonell på stedet. Det søkes også etter gjerningspersonene.

- De skal ha forlatt stedet i en hvit golf. Gjerningsmennene skal også ha truet med å stikke fornærmede med kniv, melder politiet.

Gravemaskin i sjøen i Narvik

En person er kjørt til legevakta for sjekk etter å at gravemaskinen han førte, havnet i sjøen i Narvik.

Hendelsen fant sted ved kai 7, men politiet har per nå ingen formening om hva som var årsaken til ulykken.

Det var klokka 09.55 at politiet ble varslet om hendelsen. Føreren av gravemaskinen kom seg ut av maskinen og opp av vannet på egen hånd.

Han ble tatt hånd om av ambulansepersonell på stedet, før han ble sendt videre til legevakta.

- Han ser ikke ut til å være alvorlig skadd, så det ser ut som om dette har gått bra, sier operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Odd Ivar Pettersen, til Dagbladet.

Fyrverkeri på Oslo-skole - igjen

Oslo-politiet har nok en gang måtte rykke ut til en skole i hovedstaden etter melding om at det er skutt fyrverkeri inne.

Det melder Oslo politidistrikt på Twitter.

Hendelsen fant sted på Lofsrud skole, men politiet har ikke fått noen meldinger om at noen skal være skadde.

- Eksplosjon og brann på universitet i Lyon

Det har vært en kraftig eksplosjon på toppen av en bygning som tilhører universitetet i den franske byen Lyon, opplyser øyenvitner.

Ifølge avisen Libération samt bilder lagt ut på Twitter brenner det kraftig på taket av en bygning på Université Claude-Bernard-Lyon 1. Tykk svart røyk velter opp fra taket, og andre bilder viser voldsomme flammer etter en angivelig eksplosjon.

Twitterkontoen til universitetsbiblioteket på lærestedet melder at bygningen er evakuert «på grunn av en sikkerhetssituasjon».

Årsaken til brannen og eksplosjonen er foreløpig ikke kjent. Det er heller ikke kjent om noen personer har kommet til skade.

Verken nødetatene eller franske myndigheter har så langt kommentert saken.

(NTB)

Har mottatt 1040 tips i bortføringssaken

I en oppdatering fra politiet torsdag morgen kommer det fram at de har mottatt 1040 tips i saken om den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen (68).

- Tipsene omhandler personer, kjøretøy, mulige skjulesteder og andre observasjoner, sier politioverbetjent Christian Berge.

De to personene som er fanget opp av overvåkningskameraene ved Futurumbygget, er fortsatt ikke identifisert.

- Alle tipsene vi mottar vurderes, prioriteres og bearbeides. Mange av dem settes ut som konkrete oppgaver til etterforskere i saken.

Det opplyses om at politiet ikke har mulighet eller kapasitet til å gi tilbakemelding til dem som kommer med tips om hvordan opplysningene vurderes eller behandles videre.

I går omtalte mange medier at FBI - USAs føderale etterforskningsbyrå - er koblet inn i den antatte bortføringen. I dagens pressemelding ønsker politiet å avdramatisere denne kontakten.

- FBI er orientert om saken, og vi har blant annet forhørt oss om de har kunnskap om tilsvarende saker, sier Berge.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018. Det siste livstegnet fra kvinnen er en telefonsamtale klokka 09.14 samme dag. Hun er gift med investor Tom Hagen. I boligen ble det funnet en skriftlig beskjed med trusler og et løsepengekrav. Politiet etterforsker saken som grov frihetsberøvelse og antar motivet er økonomisk vinning.

Politiet oppfordrer fremdeles publikum til å komme med tips på tlf 64 81 95 99 eller på politiet.no/straffesak.

Gutt (16) døde i snøscooter-ulykke

En 16 år gammel gutt fra Balsfjord mistet livet i en snøscooter-ulykke onsdag kveld. Det melder Troms politidistrikt i en pressemelding.

Ulykken ble meldt inn til politiet klokka 20.38 onsdag.

- Den omkomne var en del av et følge på til sammen fem personer som var på tur i området Litslettfjellet i Balsfjord, skriver politiet.

Gutten ble erklært død på stedet.

De pårørende er varslet og de fire i turfølget blir ivaretatt. Et kriseteam fra kommunen er også involvert i saken.

- De (turfølget) har status som vitner og vil bli avhørt av politiet for å klarlegge hendelsesforløpet.

Jesper Nordahl Finsveen, Tharald Halvorsen og Audun Hageskal

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.