Annonse

Nyhetsstudio

Hagen anker fengslingen

Tom Hagen anker kjennelsen om fengsling. Det opplyser hans advokat Svein Holden til Dagbladet.

- Han er skuffet og overrasket. Kjennelsen vil bli anket, sier Holden.

70-årige Hagen ble i går fengslet for fire uker med brev- og besøksforbud, samt to uker i isolasjon, i Nedre Romerike tingrett.

Hagen ble pågrepet tirsdag morgen, siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant 31. oktober 2018.

Annonse
Britisk etterretning: Sannsynligvis svekket effektivitet
Brann på en kraftstasjon i Kharkiv i september. Foto: AP / NTB

Britisk etterretning: Sannsynligvis svekket effektivitet

Siden oktober har Russland gjentatte ganger angrepet elektrisk infrastruktur i Ukraina, primært med kryssmissiler, påpeker britisk etterretning i dagens morgenrapport.

- Dette er sannsynligvis det første eksempelet på at Russland forsøker å implementere konseptet med en strategisk operasjon for ødeleggelse av kritiske viktige mål (SODCIT).

Etterretninga skriver at Russland så for seg at SODCIT ville bruke langdistansemissiler for å angripe kritisk infrastruktur, snarere enn millitære styrker.

- Russlands angrep fortsetter å forårsake strømmangel som resulterer i vilkårlige, utbredte humanitære lidelser over hele Ukraina.

Effektiviteten har imidlertid sannsynligvis blitt svekket fordi Russland allerede har brukt en stor andel av sine missiler mot disse taktiske målene, påpeker etterretninga.

- Og med Ukraina som vellykket har mobilisert i ni måneder, er den materielle og psykologiske effekten til SODCIT sannsynligvis mindre enn om det ble mobilisert i første del av krigen.

Annonse
Tre råd om snøskred før det braker løs
Bildet er fra Trysil i februar, hvor en person ble gravd fram etter et skred. Foto: NTB

Tre råd om snøskred før det braker løs

Snøen har begynt å legge seg noen steder i landet, og ekspertene kommer med tre viktige råd idet skisesongen starter.

Østlandet har så langt det beste skiføret, med store forskjeller fra sted til sted og ingen såle under den nyeste snøen. Der hvor det har kommet nysnø de siste dagene, kan det være mulig å løse ut små skred.

- Skal du på ski i for eksempel Hallingdal, som har fått litt snø de siste dagene, må du være obs på at du enkelte steder i fjellet lett kan løse ut skred. Selv om skredene stort sett blir små, kan du bli dratt med nedover av skredet, sier vaktleder Jostein Aasen i Snøskredvarslingen.

Andre steder i landet er svært lite snø i fjellet og mye stein som stikker opp.

Om du legger ut på sesongens første skitur de neste dagene, har varslingen tre råd:

- Sjekk snøskredvarselet. Selv om det er lite snø, betyr ikke det at det er problemfritt alle steder.

- Vær obs på terrengfeller. Selv små skred kan gi stor konsekvens om du blir dratt mot et stup eller mot store steiner.

- Husk at kropp og sjel ikke har vært på ski på en stund. Både utstyret, kroppen og kunnskapen kan ha blitt litt smårustent gjennom sommeren.

(NTB)

Annonse

Kraftig økning i tallet på trafikkdøde i år

I alt mistet 14 personer livet på norske veier i november i år. Det er dobbelt så mange som gjennomsnittet de siste tre årene og 10 flere enn i fjor.

Vi må tilbake til 2018 for å finne lignende tall. Så langt i år har 111 personer mistet livet i trafikken her i landet, det er 31 flere enn i samme periode i fjor, opplyser Statens vegvesen. Fire av de 14 døde i november var fotgjengere.

– Jeg følger utviklingen tett, og en periode i november tikket det inn meldinger om dødsfall daglig på min mobil, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Rus, fart og uoppmerksomhet er de vanligste medvirkende faktorene til dødsulykker.

- Til tross for at det stadig blir tryggere biler og veier, er vi også avhengige av at trafikantene er klar over og tar sitt ansvar. I julebordsesongen vil jeg be folk om å være ekstra oppmerksomme, sier Ranes.

(NTB)

Annonse

Morgennytt

Mann døde utforkjøring på E6
En 51 år gammel mann fra Hamarøy i Nordland døde i en utforkjøring på E6 i Hamarøy kommune onsdag kveld.

Hollywood-skuespiller voldtektstiltalt - juryen ga opp
Juryen klarte ikke å bli enige om Hollywood-skuespiller Danny Masterson er skyldig i de tre tiltalepunktene for voldtekt. Dermed blir det en ny rettssak for «That 70s Show»-stjerna.

Professor: Dette stopper alkosuget
Forholder du deg til alkohol på denne måten, kan det være tegn på at du har anlegg for å utvikle alkoholproblemer, ifølge fagfolka Dagbladet snakker med.