Nyhetsstudio

Latvia sier nei til FNs migrasjonspakt

De folkevalgte i Latvia sier de ikke vil signere FNs migrasjonspakt. Dermed føyer de seg inn i rekken av land som har avvist FNs ambisiøse plan.

Avtalen har som mål å styre global migrasjon og styrke rettighetene til migranter og flyktninger.

Latvias avtroppende statsminister Maris Kucinskis lovte tidligere denne uka at han ville adlyde hva enn nasjonalforsamlingen i landet kom fram til, og torsdag fikk han svaret: Nei til FNs migrasjonspakt.

Fra før har USA, Australia, Slovakia, Sveits, Østerrike, Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Estland, Polen, Israel og Ungarn alle sagt nei til pakten.

President i FNs hovedforsamling, Maria Fernanda Espinosa, har tidligere sagt at hun forstår at enkelte land ikke er klare til å forplikte seg til en slik avtale, men at hun håper på at de kan overbevises.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

- Plyndringer på grensa til Brasil

Menneskerettighetsgrupper melder om 13 drepte på to dager etter uroen i Venezuela. Samtidig tikker meldinger inn om plyndring langs grensa mot Brasil.

Titusener av mennesker demonstrerte onsdag i Caracas og andre venezuelanske byer, der situasjonen er svært spent mellom tilhengere og motstandere av Maduro.

Ifølge myndighetene er sju av demonstrantene mot Maduros regime omkommet ulike steder i landet. Det er rapportert dødsfall i delstatene Tachira, Barinas, Portuguesa, Amazonas og Bolivar.

Onsdag kom det til harde sammenstøt mellom politi og demonstranter øst i Caracas etter protester der folket krevde at opposisjonsleder Juan Guaidó blir landets president. Guaidó hadde samme dag utropt seg selv til fungerende president i en overgangsperiode inntil det kan avholdes demokratiske, frie valg i Venezuela. Han støttes av EU, USA og flere høyreorienterte ledere i regionen, men ikke hæren.

USA anerkjenner ikke Nicolás Maduro og vil derfor ikke etterkomme Venezuelas presidents krav om at amerikansk personell forlater landet.

Maduro sa i en TV-tale onsdag at han bryter Venezuelas diplomatiske forbindelser med USA og ga samtidig amerikansk personell 72 timer på å forlate landet.

I en uttalelse fra USAs utenriksminister timer senere sier Mike Pompeo at USA ikke anerkjenner Maduro som Venezuelas rettmessige president. USA mener derimot Venezuelas opposisjonsleder, Juan Guaidó som har utropt seg selv til fungerende president, er landets leder nå.

(NTB)

Foto: Carlos Eduardo Ramirez/Reuters

- Gledelig at Trump er villig til å støtte demokrati i USAs bakgård

- Gledelig at Trump er villig til å støtte demokrati i USAs bakgård

dagbladet.no

Tre funnet døde i Sverige

Tre personer er funnet døde i Sala øst i Sverige. Politiet opplyser på sine nettsider at gjerningsmannen skal være en av de tre døde. De anser nå dette som en drapssak.

- Vi kommer ikke til å komme med noen uttalelse rundt saken i natt, opplyser Daniel Ågren ved politiet i Vest-Varmland til Expressen.

Politiet jobber nå med å varsle pårørende. De jobber også på åstedet for å få klarhet i hva som har skjedd.

Dagbladet følger saken.

Brann i Moss - minst tre husløse for natten

Nødetatene rykket natt til torsdag ut til en brann i Moss. Brannvesenet fikk fort kontroll på brannen, men likevel er flere leiligheter i første etasje av hybelkomplekset ubeboelig for natten.

Derfor jobbes det med å finne husly for minst tre personer for natten, opplyser Kari Monsen i Øst politidistrikt.

Hun opplyser at de foreløpig ikke har fått melding om at noen er skadd i brannen, og at det jobbes med å få oversikt over alle de evakuerte.

Nærmere klokka 03.00 opplyser politiet at det ikke er noen skadde blant beboerne. Brannåsaken antas å være et stearinlys. To personer har fått alternativt overnattingssted.

- Høyreekstreme vil utnytte brexit-uro

Storbritannias antiterrorsjef Neil Basu er bekymret for ringvirkningene både av brexit og uroen rundt hvordan skilsmissen fra EU skal gjennomføres.

Politiinspektør Neil Basu ved The Metropolitan police leder antiterrorenheten og uttaler seg til The Guardian om sine bekymringer på kort og lang sikt knyttet til Storbritannias løsrivelse fra EU.

- Jeg er redd for at sterkt høyreorientert politikk og retorikk fører til en økning i hatkriminalitet og uro, sier han.

Utgangspunktet er at Storbritannia skal forlate EU den 29. mars, med eller uten avtale. Etter hvert som dagen nærmer seg, vokser usikkerheten rundt hva som kommer til å skje. Med polarisering i debatten rundt brexit-løsninger og hvorvidt løsrivelsen fra EU er riktig i seg selv, er Basu bekymret for at høyreekstremister vil utnytte polariseringen til sin fordel, se sitt snitt til å benytte uroen og egge til mer gnisninger.

Han minner også om at når Storbritannia er ute av EU, vil de ikke lenger har samme mulighet til å dele etterretningsopplysninger med sine tidligere partnere i EU.

Basu har regelmessige orienteringsmøter med blant andre statsminister og innenriksminister.

Han sier politiet arbeider for å minimere skaden, men at hvis Storbritannia går ut av EU uten en avtale, vil politiets arbeid både kunne bli mer omstendelig og gå saktere. Dette er regjeringen orientert om.

Ifølge Basu vil alle deler av politiet slite med de ulike Brexit-scenarioene, fra no deal-muligheten til varianten der Storbritannia forblir i EU.

(NTB)

Foto: Victoria Jones/PA

Brexit-katastrofen: De heteste alternativene

Brexit-katastrofen: De heteste alternativene

dagbladet.no

Maskerte menn løp fra trusselsituasjon

Politiet i Agder melder onsdag kveld om en trusselsituasjon i Kristiansand. To maskerte menn skal ha løpt fra stedet.

Dagbladet har vært i kontakt med politiet, som på nåværende tidspunkt vet lite om hendelsesforløpet.

Dagbladet følger saken.

Melding om knivstikking i Oslo

Oslo-politiet har rykket ut etter melding om knivstikking på Grønland øst i sentrum.

- En formentlig knivstukket person blir tatt hånd om av ambulansepersonell på stedet, skriver de på Twitter.

- Han er knivstukket i halsen, noe som i utgangspunktet er et uheldig sted å bli stukket, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB klokken 23.55.

– Det er per nå ikke noe som indikerer at han er i livsfare, men samtidig ser vi på dette som en alvorlig sak, tilføyer han.

Like før midnatt var mannen fortsatt på operasjonsbordet på Ullevål sykehus. Politiet opplyser at de jobber med kriminaltekniske undersøkelser ved åstedet, og at de såvidt har snakket med den fornærmede på sykehuset.

Han visste lite om hvem som hadde utført handlingen på det tidspunktet, men politiet har sikret spor og er på leting etter en gjerningsmann.

Den trolige knivstikkingen skal ha skjedd under Nylandsbrua på Grønland.

Dagbladet kommer med mer.

Foto: PhotoRunner/Frank Evensen

Fem personer drept etter bankran i USA

Onsdag klokka 12.36 lokal tid rykket politiet i byen Sebring i Florida ut til et mulig væpnet ran i en lokal bank. Lokale medier meldte om en stor politiaksjon på stedet.

Det var en person hadde kontaktet politiet og rapporterte om at han hadde avfyrt skudd inne i banken, skriver politiavdelingen i en oppdatering rundt to timer senere.

Området ble sperret av. Etter mislykkede forhandlinger for å få den mistenkte til å komme ut av banken, tok et SWAT-team seg inn i banekn og fortsatte forhandlingene. Den mistenkte overga seg etter hvert til SWAT-teamet.

Don Elwell fra lokale myndigheter sier til CNN at flere personer ble skutt i en gisselsituasjon i banken. Det er ikke kjent om de skadde er ansatte ved banken eller kunder.

Senere bekreftet politiet at fem personer ble skutt og drept inne i banken. Det skriver nyhetsbyrået AP.


FLERE SKUTT: Flere personer ble skutt inne i en bank i Sebring, Florida. Her man man se politioppbudet rett utenfor banken. Foto: Highlands News-Sun

Nordmann pågrepet i Etiopia

En norsk statsborger er pågrepet i Etiopia, melder VG. Utenriksdepartementet bekrefter arrestasjonen.

- Jeg kan bekrefte at en nordmann er fengslet i Etiopia. Vedkommende får konsulær bistand, som blant annet innebærer besøk i fengselet, sier departementets pressevakt Ane Lunde til Dagbladet.

Lunde kan ikke gå inn på flere detaljer om saken, og har ikke detaljer om nordmannens personalia.

(NTB/Dagbladet)

Sistemann fra Salhuskvintetten er død

Ole Mjelde døde onsdag, 93 år gammel. Mjelde var siste gjenlevende fra den legendariske gruppen Salhuskvintetten, skriver Bergensavisen.

Salhuskvintetten var veldig populære på Vestlandet, og sang på klingende dialekt i en musikalsk drakt som var svært annerledes det ungdom stort sett likte å høre på, men solgte plater over hele landet.

– Ole var den siste av en gruppe som har betydd og fortsatt betyr så mye for oss vestlendinger, sier NRK-journalist Bård Ose til Bergensavisen.

Gruppa ble stiftet i 1950, men ble ikke et landskjent navn før i 1962 da grunnlegger Monrad Holm Johnsen skrev tekst til en folketone fra Hardanger og framførte sangen «Singel og Sand» på radio.

Melodien ble raskt populær, og gruppa fikk platekontrakt med Norsk A/S Philips. Det var innspillingssjef Rolv Wesenlund som ga gruppa kontrakten.

Senere fikk de stor suksess med melodier som «Gryta hennar mor» og «Det skal bli andre boller når papen kjem heim».

I 1973 ga de seg, etter 21 singler, fem LP-er, et utall konserter og radiospillinger. Deres siste opptreden var en gjenforening i 1986, i TV-programmet «Syng med oss» på NRK.

(NTB)

MED BYE: Fra TV-programmet «Vi går ombord» i 1963, med Erik Bye som programleder. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix

Venezuelas opposisjonsleder erklærer seg som president. Maduro kutter diplomatisk kontakt med USA

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido har erklært seg som landets midlertidige president foran titusenvis av jublende tilhengere i Caracas.

Ikke lenge etterpå sier USAs president Donald Trump at han anerkjenner Guaido som midlertidig president, ifølge BBC.

I 21-tida har flere andre land også anerkjent Guaido som president, deriblant Canada, Brasil, Peru, Colombia og Organisasjonen av amerikanske stater.

I 21.20-tida kunngjør president Nicolas Maduro at han bryter de diplomatiske forbindelsene til USA. Amerikansk personell får 72 på seg til å forlate landet.

Kunngjøringen fra Guaido kom under en massedemonstrasjon i den venezuelanske hovedstaden onsdag.

Den 35 år gamle opposisjonslederen løftet sin høyre hånd og erklærte høyt og tydelig at han formelt tok ansvar for å styre landet.

Juan Guaido er leder i landets nasjonalforsamling, der opposisjonen har flertall. Men nasjonalforsamlingen er i praksis satt på sidelinjen etter at president Nicolás Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

(NTB/Dagbladet)

Foto: Yuri Cortez / AFP / NTB Scanpix

Marthe Ihle

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.