Nyhetsstudio

Dømt for overgep mot egen datter

En 39 år gammel mann er dømt til tre års fengsel for å ha forgrepet seg på sin 14 år gamle datter minst ti ganger i 2017.

Under rettssaken i Jæren tingrett tilsto mannen å ha forgrepet seg fysisk på datteren, skriver Stavanger Aftenblad. I tillegg til dette er mannen funnet skyldig i å ha sendt nakenbilder til datteren og instruert henne til å sende nakenbilder av seg selv i retur.

Det var mannens ekssamboer som anmeldte forholdet.

Vitner har forklart at fornærmede hadde et nært forhold til sin far, og at hun gjerne betrodde seg til ham. Retten mener det er skjerpende at faren utnyttet denne fortroligheten.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Kritisk for kvinnen som ble knivstukket i Oslo

Tilstanden er kritisk, men stabil for kvinnen i 20-årene som ble knivstukket i en butikk i Møllergata i Oslo torsdag ettermiddag, opplyser politiet til NTB.

Kvinnen ble stukket med kniv inne i en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo sentrum torsdag.

- Det skal ha vært konflikt og misforståelser inne i butikken mellom den pågrepne og den fornærmede, som var foranledningen til knivstikkingen, sier innsatsleder Nicolai Bakke-Henden til Dagbladet.

Kvinnen ble brakt til Ullevål sykehus. Tilstanden hennes er kritisk, men stabil, ifølge operasjonsleder Rune Ullsand.

- Vi vet ennå ikke om det var et ran i forbindelse med knivstikkingen. Ingenting tyder på at kvinnen forsøkte å avverge en slik situasjon, sier Ullsand.

En person ble pågrepet kort tid etter ugjerningen. Vitner i butikken skal ha fulgt etter gjerningsmannen, og ledet politiet til ham, ifølge innsatsleder Bakke-Henden.

Den pågrepne mannen er en utenlandsk statsborger i 20-årene. Mannen bar en kniv da han ble pågrepet. Torsdag kveld var han ennå ikke avhørt.

Kvinne knivstukket inne i matbutikk i Oslo

Kvinne knivstukket inne i matbutikk i Oslo

dagbladet.no

Restauranteiere dømt: Betalte kokker i rupi

Et ektepar som har drevet restaurant i Stavanger, er dømt til fengsel for tvangsarbeid. Kokkene fikk lønn i rupi og fri to dager i løpet av et år.

Ifølge dommen i Stavanger tingrett ble fire kokker utnyttet av restauranteierne. Mannen på 41 år og kvinnen på 36 år ble dømt for menneskehandel ved tvangsarbeid og fikk fengsel i henholdsvis to år og to måneder og ett år og seks måneder. De må betale 670.000 kroner og 215.000 kroner i erstatning til to av kokkene i tillegg til 55.000 kroner i oppreisning til alle fire fornærmede, skriver Stavanger Aftenblad.

Det var kokkene selv som varslet Arbeidstilsynet i Stavanger om forholdene i desember 2014. Etter tre dager aksjonerte politiet og Arbeidstilsynet, og restauranteierne havnet i varetekt.

I dommen beskrives svært dårlige arbeidsforhold for de indiske kokkene. Kjøkkenet de jobbet i, var på 27 kvadratmeter, og i deler av lokalet var takhøyden på 1,6 meter. Dermed var de ansatte tvunget til å stå bredbeint og med bøyd hode for å jobbe.

Ekteparet opererte også med et fiktivt lønnssystem der det ble innrapportert norsk tariff og norsk lønn, men i virkeligheten ble det utbetalt langt mindre summer i rupi som ble sendt rett til kokkenes familie i India.

(NTB)

Tamokdalen: Søker etter den siste omkomne fredag

Tre av de fire omkomne er gravd ut av snøskredet i Blåbærfjellet i Tamokdalen. Søket etter den siste omkomne fortsetter fredag.

- Vi går manngard for å finne den fjerde omkomne personen. Nå har vi ti personer i terrenget som går på rekke og søker med søkestang, sa lensmann Andreas Nilsen i Troms politidistrikt til NTB like etter klokken 18 torsdag.

Leteaksjonen i skredområdet i Tamokdalen i Troms ble gjenopptatt klokken 9 torsdag. To personer ble funnet og gravd opp i løpet av dagen. Den første av de omkomne skiløperne ble funnet onsdag.

- Vi mangler nøyaktig lokalisering på den fjerde omkomne. Personene som ble lokalisert via skredsøkere, er allerede hentet opp, opplyste Nilsen.

Ved 19-tiden meldte NRK at letingen var avsluttet for dagen. Arbeidet fortsetter fredag.

- Det er fine forhold og helt trygt i fjellet, sier Nilsen til NTB.

(NTB)

Trump erklærer full støtte til NATO

President Donald Trump sier USA støtter NATO «100 prosent», men gjentar at medlemslandene må bidra mer økonomisk.

Trumps uttalelser kommer etter at The New York Times tidligere i uka skrev at presidenten gjentatte ganger har snakket om å trekke USA ut av forsvarsalliansen.

– Vi kan ikke være de andres tosker. Vi vil ikke bli kalt det. Og jeg kan si dere at det er det de har sagt om oss i mange år bak deres rygg, sa Trump i en tale i forsvarsdepartementet i Washington torsdag. Her erklærte han imidlertid også full støtte til NATO.

New York Times siterte anonyme tjenestemenn som omtales som sentrale i Trumps regjering. De sa at Trump privat har sagt flere ganger i løpet av fjoråret at han ønsker at USA skal trekke seg ut av NATO.

(NTB)

Torturkomité med krass kritikk av Norge

Europarådets torturkomité retter krass kritikk mot Norge for bruken av håndjern og kroppsvisitering ved utlendingsinternatet på Trandum.

Europarådets torturkomité (CPT) gjennomførte i fjor besøk ved en rekke institusjoner i Norge.

Nå er rapporten fra besøkene lagt fram. Der kommer komiteen med omfattende kritikk av forholdene ved utlendingsinternatet på Trandum.

Det er spesielt den systematiske bruken av håndjern og kroppsvisitering det reageres på. Praksisen beskrives i rapporten som «klart uproporsjonal og uakseptabel».

Torturkomiteens funn skal nå vurderes av norske myndigheter. Svaret må legges fram innen juni.

- Det er en balansert rapport vi har mottatt, og komiteen har en rekke anbefalinger som vi vurderer nøye, sier justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Han lover et raskt svar.

(NTB)

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Bilbombeangrep mot politiskole i Bogota

Minst fem personer er drept og ti såret i et bilbombeangrep mot politiakademiet i Bogota, opplyser ordføreren i Colombias hovedstad.

Flere omkringliggende bygninger skal ha blitt rammet av bomben ved den nasjonale politihøyskolen General Santander sør i Bogota torsdag.

Området evakueres i frykt for at det skal eksplodere enda en bombe, melder reportere i området.

(NTB)

- Etterforsker mulig brannstiftelse ved boligen til Tor Mikkel Wara

Dagbladet får bekreftet at politiet torsdag ettermiddag er på stedet etter melding om branntilløp i noen søppelkasser utenfor justisministerens bolig.

Filter Nyheter melder at politiet har åpnet etterforskning.

- PST har overtatt etterforskningen, bekrefter Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, overfor Dagbladet klokka 17.15.

- Vi er allerede i gang med en etterforskning ved en tidligere hendelse, og det er naturlig å undersøke om det er en sammenheng, sier Bernsen.

Det er bare en drøy måned siden justisminister Wara (Frp) meldte fra om trusler etter at veggen på huset hans ble tagget med ordet «rasisit». I tillegg ble bilen tagget med tegning av et hakekors og ordet «rasist». I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på bilen.

Wara fortalte da at han syntes det hele føltes veldig ubehagelig.

- Jeg kan bekrefte at vi er på stedet, sier Arne Kaspersen, vaktleder ved Kriminalvakta, til Dagbladet torsdag ettermiddag.

Brannen i søppelkassa skal ha blitt slukket av brannvesenet.

Klokka 17.00 torsdag opplyser operasjonsleder Rune Ullsand overfor Dagbladet at politiet sikrer tekniske spor på stedet og avhører vitner. Saken etterforskes videre.

Dagbladet har vært i kontakt med Justisdepartementet, som ikke ønsker å kommentere saken. De henviser til politiet og PST.

Dagbladet følger saken.

Foto: Ole Kristian Bjellaanes/NTB Scanpix

Justisminister Wara om truslene: - En trussel og et angrep på demokratiet

Justisminister Wara om truslene: - En trussel og et angrep på demokratiet

dagbladet.no

Død person funnet i forbindelse med rivingsarbeid

En død person ble torsdag funnet i et bygg i Sandnes der det pågår rivingsarbeider. Politiet gjør undersøkelser på stedet, melder Stavanger Aftenblad.

- Vi er på stedet og foretar åstedsundersøkelse. På nåværende tidspunkt kan jeg ikke utgi ytterligere informasjon, sier operasjonsleder Helen Rygg Ims i Sør-Vest politidistrikt til Dagbladet.

Politiet fikk melding om dette klokken 13.11 i dag, opplyser politiet i en pressemeding.

- Politiet har på nåværende tidspunkt ikke bekreftet informasjon om hvem denne personen er, sier Lone Wickstrøm, avsnittsleder på personseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, i pressemeldingen.

Politiet opplyser at de var raskt på stedet, og det gjennomføres nå kriminaltekniske undersøkelser.

- Politiet etterforsker dette som et mistenkelig dødsfall, og vi er også i gang med taktisk etterforskning av saken, sier Wickstrøm.

Huset var ubebodd, og det ble gjennomført renovering på stedet, skriver politiet.

På et pressetreff på politihuset i Stavanger er Wickstrøm tilbakeholden med opplysninger. Ifølge TV 2 jobber etterforskerne med å finne ut hvor lenge liket har ligget der, men vil ikke si hvorfor dødsfallet betegnes som mistenkelig. De kan ikke si hvilket kjønn avdøde er.

Kanalen melder at den verneverdige bygningen er under ombygging og skal bli helsestasjon.

RIVNINGSARBEIDER: Liket ble funnet under renovering på denne adressen i Sandnes, ifølge Stavanger Aftenblad. Foto: Google Street View

Lastebil med tømmer veltet

En lastebil med tømmer skal ha kjørt i grøfta og veltet som følge av et sammenstøt med en personbil. Det opplyser politiet i Innlandet på Twitter ved 15.45-tiden.

Nødetatene er på vei til stedet.

Snøskred i Geiranger - ingen observasjoner av biler

Hovedredningssentralen Sør-Norge meldte like før klokka 15 om et snøskred over Fylkesvei 63 i Geiranger.

Like før klokka 16 opplyste Hovedredningssentralen at det kan være en eller to biler i skredet. Det snør tett i området, og er vanskelige forhold.

- Det er ukjent om personer er skredtatt, melder sentralen på Twitter.

Like før klokka 17 opplyser politiet at lokalt mannskap ikke har observert biler i skredet.

- Men det er uoversiktelig og umulig å utelukke. Vi jobber med å få søksutstyr og mannskap til området.

Seineste meldingen er at redningsmannskapene blir fraktet med båt, og at redningshelikopteret avventer på grunn av snøværet.

- Ingen er meldt savnet i området.

Politiet opplyser også om at skredet er ca. 100 meter bredt og 5 meter høyt, men at det ikke har gått ned i sjøen.

Veien mellom Geiranger og Eidsdal er helt stengt som følge av raset. Karl Øyvind Hjelle har utsikt til stedet hvor raset gikk.

- Det er snøkaos og nesten null sikt her nå. Raset er ikke så stort, men det har gått over veien og ned mot fjorden, sier Hjelle.

Foto: Willy Fredheim

Mina Janssen, Ralf Lofstad og Marthe Ihle

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.