Nyhetsstudio

Disse glassene skal lyse opp Nasjonalmuseet

Etter en lang prosess med store uenigheter mellom Statsbygg og arkitekt Klaus Schuwerk har Statsbygg nå funnet glasstypen til den 133 meter lange utstillingshallen, som skal ligge øverst på det nye Nasjonalmuseet.

Glassveggene i utstillingshallen vil bestå av 11 lag. Den lysende effekten oppnås med en tynn marmorskive i det ytterste laget. De øvrige glasslagene består blant annet av innbruddsikkert glass og isolerglass, som bidrar til klimavennlig energiforbruk.

Glasset skal kle veggene i hallen for skiftende utstillinger, opprinnelig kalt Alabasthallen. Hallen har et utvendig mål på 3.200 kvadratmeter, er 9,2 meter høy, 23 meter bred og lengre enn Slottet.

- Vi er meget fornøyde både med materialet og med arbeidet som har ledet fram til valget av det. Marmoren vil gi en fasade med steinens naturlige spill på dagtid og et fantastisk, lysende element i mørke, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg i en pressemelding.

Også arkitekt Klaus Schuwerk er ifølge pressemeldingen begeistret for løsningen.

Den valgte glassløsningen håndteres innenfor prosjektets kostnadsramme på 6 mrd. kroner. Statsbygg skal overlevere det nye nasjonalmuseet i 2019. Museet skal åpne i 2020.

Kampen om Nasjonalmuseet hardner til: Beskylder hverandre for trusler

Kampen om Nasjonalmuseet hardner til: Beskylder hverandre for trusler

dagbladet.no
Studioet fortsetter under annonsen

Flere ulykker på E6 på Romerike

Politiet i Øst melder om flere ulykker på E6 i morgentimene i dag.

- Det er veldig glatt. Det har vært tre utforkjøringer, men det har ikke vært noen personskade, sier Ronny Årstein, operasjonsleder ved politiet i Øst til Dagbladet.

Utforkjøringene har skjedd primært på Romerike.

Politiet oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig. Ifølge Årstein er det også køer og trafikale utfordringer i forbindelse med det glatte føret.

Vegtrafikksentralen er varslet og gjør det de kan for å strø veiene, skriver politiet på Twitter.

Solberg vil være statsminister til 2025

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun ønsker å styre landet fram til 2025.

– Jeg er innstilt på å fortsette. Vi starter nå et spennende prosjekt med fire partier, som jeg har veldig lyst til at skal bli vellykket. Så får vi se i 2021. Det er jo velgerne som avgjør, sier hun til VG.

Solberg ønsker å fremme bærebjelkene i hennes politiske prosjekt i en sjuårsplan.

– Skal vi bevare Norge som et velferdssamfunn, må vi omstille Norge. Vi må skape flere og grønnere jobber. Vi må skape bedre rammebetingelser for landets bedrifter – og det jeg kaller det sosiale limet i det norske samfunn – små forskjeller, inkludering, få folk til å delta i samfunnet vårt, sier hun.

Ektemannen Sindre Finnes sier de ikke har blitt enige om årene mellom 2021 og 2025, men sier at han har mistet et godt argument nå som deres barn er voksne.

– Det blir en familiediskusjon om et par år, sier Finnes, som er direktør i NHOs største forening, Norsk industri.

(NTB)

Brann i parkert bil i Oslo

En tilfeldig forbipasserende oppdaget en bilbrann på Tåsenveien i Oslo natt til mandag.

Politiet fikk melding om brannen klokken 3.40 etter at en forbipasserende person oppdaget den.

– Det er for tidlig å si om bilen er påsatt, men biler begynner sjeldent å brenne hvis de står helt for seg selv, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt til NTB.

Brannvesenet er på stedet, men det er ikke spredningsfare.

(NTB)

Dødstallet stiger etter eksplosjon i Mexico

Myndighetene i Mexico bekrefter at 85 er døde og minst 72 skadde etter katastrofen ved en lekk oljeledning fredag.

Tragedien fant sted på et jorde i Tlahuelilpan i delstaten Hidalgo fredag ettermiddag. Over 600 mennesker var til stede med bøtter og kanner for å få tak i bensin som sprutet ut fra en lekk oljeledning, da den voldsomme eksplosjonen skjedde.

– Etter tre dager er omfanget av tragedien: 85 døde, antallet har dessverre økt ettersom flere har mistet livet på sykehus, melder guvernøren i Hidalgo, Omar Fayad på Twitter.

Store skader
Minst 72 får fremdeles behandling på ulike sykehus, ifølge Fayad, mange av dem så sterkt forbrent at de ikke er identifisert. Tilstanden er alvorlig for flere av de skadde, og noen har brannskader på over 80 prosent av kroppen.

I det vanskelige arbeidet med å identifisere de omkomne, tar rettsmedisinere DNA-prøver fra folk som savner slektninger.

Tappehull
Det statlige oljeselskapet Pemex, som eier oljerøret, sier tyver noen timer i forveien hadde boret et ulovlig tappehull på oljeledningen.

Fayad går hardt ut mot det han omtaler som en etablert skikk, der folk sniker til seg olje på denne måten.

– Det er et alvorlig lovbrudd, men folk flest ser ikke på det som noe som får konsekvenser. Jeg er sikker på at vi fra nå av vet at dette kan forårsake stor skade for familier, sier Fayad.

Drivstofftyveri er et stort problem i Mexico, der det anslås at det ble gjort et forsøk på illegal tapping av drivstoff fra Pemex-rørledninger hvert 30. minutt gjennom hele 2018. Det ble boret hele 12.581 ulovlige tappehull de første ti månedene i fjor.

(NTB)

NRK: Solberg vil la Ropstad slippe homopolitikken

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad blir barne- og familieminister, men slipper ansvar for likestilling og homopolitikk, sier sentralt plasserte kilder til NRK.

Ministerposten Ropstad tar over nå, er i Barne- og likestillingsdepartementet, men likestillingsansvaret skal overføres til Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun vil ha tittelen kultur- og likestillingsminister.

– Det handler om at KrF skal få rendyrke barne- og familieprofilen sin, men slippe støy knyttet til særlig LHBT+ og abortspørsmål, som er krevende for KrF. Samtidig får Grande en større og bredere portefølje i Kulturdepartementet, sier kilden til NRK.

Ropstad tar derfor over livssynspolitikken i Solberg-regjeringen, som tidligere har vært en del av Grandes post.

KrF-nestlederen har tidligere uttalt at det ikke er naturlig for han å gå i Pride-paraden.

– Jeg tror kanskje ikke jeg hadde gått i Gay Pride. Jeg tenker at det å gi støtte til homofile og deres menneskeverd er kjempeviktig, men trenger ikke nødvendigvis å gå i et tog for å vise det, sa Ropstad til rikskanalen i 2017.

(NTB)

Israel angriper iranske mål i Syria

Kort tid etter meldinger om angrep mot mål sør for den syriske hovedstaden Damaskus, bekrefter israelsk militære i en usedvanlig uttalelse at det utfører angrep mot mål i Syria.

Israels militære hevder dets luftforsvarssystemer stanset en rakett avfyrt fra Syria. Uttalelsen kom etter at Syria anklaget Israel for å utføre luftangrep mot mål sør i landet.

Ifølge meldingen, som også ligger på Twitter , retter Israel angrepene mot den iranske revolusjonsgardens Quds-styrke i Syria, og de advarer samtidig syrisk militære mot å forsøke å skade israelsk territorium eller israelske styrker.

Ifølge Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) på Twitter svarer Syria så godt de kan på et bombardement rundt Damaskus med å forsøke å stanse rakettene med sine luftforsvarssystemer.

Urolig
Luftangrepet kommer i kjølvannet av uroligheter på dagtid søndag. SOHR meldte søndag om en kraftig eksplosjon etterfulgt av skyting nær den militære etterretningstjenestens kontorer sør i Damaskus, og tidligere søndag ble tre mennesker drept og ni såret da en bombe eksploderte i en buss i sentrum av byen Afrin nord i landet.

Søndag meldte statlige syriske medier også at landets rakettforsvar stanset seks israelske missiler nær byens internasjonale flyplass. Israel kommenterte da ikke opplysningene, utover at deres rakettforsvar stanset én rakett som ble skutt fra Syria mot de israelskokkuperte Golanhøydene.

Senere på kvelden kom meldingene om luftangrepene mot mål rundt Damaskus, og så den uvanlige, offentlige bekreftelsen fra israelsk hold.

Svarer
Israel har uttalt at det vil gjøre det som må til for å hindre erkefienden Iran fra å etablere seg i og å angripe landet militært fra nabolandet Syria.

Det er blitt utført hundrevis av luftangrep der mot det som oppgis å være iranske militære mål på syrisk jord, men det er sjelden Israel offentlig bekrefter at det står bak slike angrep.

Den paramilitære Quds-styrken håndterer iranske utenlandsoperasjoner. Styrken antas å ha stor innflytelse over den libanesiske Hizbollah-militsen og å ha bidratt med solid militær støtte til Assad-regimet i Syria og sjiamilitser i Irak.

(NTB)

Flere skadd i trafikkulykke ved Rælingen

Tre personer har fått moderate til lettere skader etter at to biler havnet i en ulykke ved en sving på fylkesvei 120 ved Rælingen i Akershus.

Politiet meldte om hendelsen ved 1-tiden mandag.

Sjåføren i den ene bilen er kjørt til Ahus med moderate skader. Politiet sier at de to øvrige kun har lettere skader.

Veien er sperret inntil videre for å sikre skadestedet, melder Øst politidistrikt.

(NTB)

Snøskred over veien i Stryn

Det har gått et snøskred over riksvei 15 i Oppstryn i Sogn og Fjordane natt til mandag, men ingen skal ha blitt tatt av skredet, ifølge politiet.

Politiet fikk melding om skredet rundt midnatt. Skredet har gått mellom Oppljostunnelen og Grasdalstunnelen.

Brøytemannskaper er på stedet, men det vil ta tid før veien kan åpnes. Ingen skal være tatt av skredet, ifølge Vest politidistrikt.

(NTB)

Fører stakk av etter kollisjon på Helsfyr

En bil har kjørt inn i en buss på Helsfyr t-banestasjon i Oslo.

- Føreren er ikke å finne på stedet så vi søker i området, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Per Ivar Iversen, til Dagbladet.

Han kan ikke si noe om hendelsesforløpet, men sier at politiet kommer til å fjerne bilen.

Politiet skriver også på Twitter ble stjålet søndag ettermidag.

Ifølge Dagbladet sin reporter på stedet ble airbagen på personbilen utløst.

Politiet har ikke fått meldinger om skadde og jobber videre på stedet.

Foto: Synne Sofie Christiansen / Dagbladet

Over 70 kalver brant inne i Sverige

Mellom 70 og 80 kalver døde søndag i en stor brann i et fjøs i Säffle kommune i Värmland, opplyser svensk politi til NTB.

To mennesker som pustet inn røyk ble undersøkt av ambulansepersonell på stedet.

Det var rundt 200 kyr og kalver i bygget da brannen brøt ut, men bonden klarte å få ut mellom 120 og 130 av dem.

Lars Martin Gimse

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.