Nyhetsstudio

Sverige: Varmen tok flere liv

Den rekordvarme sommeren førte til unormalt mange dødsfall i Sverige, viser tall fra helsemyndighetene.

Ifølge Dagens Nyheter var det mellom juni og august i år rundt 700 flere dødsfall enn i samme periode året før, da den svenske sommeren var mer normal vær- og temperaturmessig.

Tallene fra Folkhälsomyndigheten viser at økningen i antall dødsfall sammenfaller med den perioden da det var varmest.

Ifølge helsemyndighetene er særlig kronisk syke, eldre, gravide og små barn utsatt når gradestokken kryper oppover. Det var imidlertid blant eldre at det ble registrert «signifikant overdødelighet» i sommer.

Det var ekstremt varmt i en rekke land på den nordlige halvkule i sommer. Forskere mener klimaendringene bidro til at svært høye temperaturer ble målt over lange perioder i ulike deler av verden.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Verner 40 nye skogområder

Regjeringen verner 40 skogområder i åtte fylker. Områdene er leveområde for et stort antall truede arter.

Vedtaket er et skritt mot målet om vern av 10 prosent av skogarealet. I alt er det i år vernet 87 skogområder med 169 kvadratkilometer produktiv skog.

- Mer enn 1.100 truede arter, og en rekke truede naturtyper, finnes i skogen. Hundrevis av insektarter, sopparter og enkelte fugler er avhengige av død ved og gammel skog. Det er derfor viktig at vi verner de viktigste skogarealene, slik at vi bidrar til å bedre situasjonen for truede arter og naturtyper, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Fredagens vernevedtak omfatter rundt 90 kvadratkilometer nytt verneareal med cirka 59 kvadratkilometer produktiv skog.

(NTB)

Sri Lankas statsminister går av

Sri Lankas statsminister Mahinda Rajapaksa skal gå av lørdag for å avslutte landets politiske krise. Statsministerens sønn Namal Rajapaksa sier faren vil tre av lørdag «for å sikre nasjonens stabilitet» etter at høyesterett tidligere denne måneden suspenderte Rajapaksa og hans regjering.

Sri Lankas politiske krise har pågått siden oktober da Sirisena ga statsminister Ranil Wickremesinghe sparken. Presidenten innsatte 26. oktober landets tidligere president Rajapaksa som ny statsminister.

Nasjonalforsamlingen har erklært at den ikke har tillit til Rajapaksa og hans regjering. Presidenten forsøkte i forrige måned å oppløse nasjonalforsamlingen, men høyesterett satte foten ned.

Tidligere denne uken slo høyesterett fast at Sirisena brøt loven da han prøvde å oppløse nasjonalforsamlingen og lyste ut nyvalg nærmere to år før neste valg opprinnelig er planlagt.

Sri Lanka risikerer å være ute av stand til å bruke offentlige midler fra 1. januar hvis en ny regjering ikke kommer på plass og et nytt budsjett vedtas.

(NTB-AP-AFP)

8000 politifolk i Paris i helgen

8000 franske politifolk og 14 pansrede kjøretøy blir utplassert i Paris for å håndtere den femte helgen på rad med demonstrasjoner, skriver NTB.

I går oppfordret den franske regjeringen «de gule vestene» å avstå fra ytterligere demonstrasjoner i helgen i kjølevannet av terrorangrepet i Strasbourg tirsdag.

Totalt ble over 1700 personer arrestert forrige helg.

«De gule vestene» demonstrer mot økte drivstoffavgifter, krav om bedre levekår og økte skatter for dem med høy inntekt.

«Paris er som en krigssone»: - Demonstranter stjal automat­gevær fra politiet

«Paris er som en krigssone»: - Demonstranter stjal automat­gevær fra politiet

dagbladet.no

Fengslet for terrorplanlegging i Sverige

Det var en mann i 20-åra som i går ble pågrepet etter mistanke om terrorplanlegging i Sverige, ifølge Expressen.

I dag ble mannen varetektfengslet.

Nyhetsstudio - Person pågrepet for terrorplanlegging i Sverige

Nyhetsstudio - Person pågrepet for terrorplanlegging i Sverige

dagbladet.no

May og Juncker kranglet om tåkeprat

En «robust» diskusjon, oppsummerer Theresa May etter at kameraene fredag fanget opp en opphetet ordveksling mellom henne og Jean-Claude Juncker.

– Jeg hadde en robust diskusjon med Jean-Claude Juncker, sa den britiske statsministeren da hun møtte pressen etter EUs toppmøte i Brussel fredag.

Tidligere på dagen hadde TV-kameraene nemlig fanget opp en liten samtale mellom henne og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker inne på toppmøtet. Til slutt kom Nederlands statsminister Mark Rutte bort til dem, tilsynelatende i et forsøk på å få brutt opp krangelen.

Videoen spredte seg raskt på nettet. Men det er slike samtaler man kan ha når man har opparbeidet et godt forhold, mente May. Hun fortalte videre at de to hadde fått oppklart misforståelsen.

May mente nemlig at Juncker hadde kalt henne en tåkefyrste dagen i forveien. Men så fikk Juncker forklart, som sant var, at det ikke var May personlig han beskyldte for å være tåkete, men den britiske debatten generelt.

(NTB)

Frykter «felle» i brexitavtalen

Frykter «felle» i brexitavtalen

dagbladet.no

Mange drept i flyangrep i Afghanistan

Rundt 20 mennesker er drept og like mange er såret i et flyangrep i Kunar-provinsen øst i Afghanistan. Ifølge to medlemmer av provinsrådet var alle de drepte Taliban-opprørere, skriver NTB.

Kvinne siktet for dødsfall i Larvik

En kvinne i 30-åra ble onsdag pågrepet og siktet for grov kroppsskade med døden til følge, melder Østlands-Posten.

Siktede erkjenner ikke straffskyld.

Les mer her.

Kvinne (52) døde av hodeskader i Larvik. Kvinne i 30-åra siktet

Kvinne (52) døde av hodeskader i Larvik. Kvinne i 30-åra siktet

dagbladet.no

Siv Jensen inhabil i Andresen-saker

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) ble fredag oppnevnt som settestatsråd for finansminister Siv Jensen (Frp) i saker som omhandler Johan H. Andresen.

Oppnevningen gjelder ved behandling av saker hvor Jensen på grunn av sin tilknytning til Johan H. Andresen og Ferd AS er inhabil eller ønsker å fratre fordi hun er nær grensen for inhabilitet.

Jensen har inngått to leieavtaler med forretningsmannen og milliardæren Johan H. Andresen, som også leder oljefondets etikkråd.

Den ene avtalen omhandler bruksrett til en «gul hytte, badehus og stabbur», til en leiepris på 40.000 kroner i året.

Den andre avtalen omhandler leie av båtplass for sommeren 2018, og prisen for dette er satt til 13.350 kroner.

(NTB)

- Siv, kvitt deg med hytta

- Siv, kvitt deg med hytta

dagbladet.no

Norwegian-fly fikk motorproblemer og landet i Iran

Et Norwegian-fly på vei til Oslo fra Dubai, måtte foreta en kontrollert sikkerhetslanding i Iran etter at det oppsto problemer i den ene motoren.

- Vi arbeider på nåværende tidspunkt med å ivareta passasjerne og gjøre det minst mulig ubeleilig for dem, sier pressekontakt Andreas Jørnholm i Norwegian til Dagbladet.

Han beskriver landingen som udramatisk.

Ifølge NTB var det 186 passasjerer om bord i flyet, og det skal ikke ha vært noen røykutvikling eller andre synlige tegn på motorproblemer inne i flyet.

Jørnholm har ingen ytterligere informasjon på nåværende tidspunkt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Innbruddsalarm i våpenlager på Notodden

Politiet i Sør-Øst melder på Twitter om at innbruddsalarmen i et våpenlager på Notodden har gått.

- Ting er uvisst akkurat nå. Vi vet ikke om det er noen på stedet. Det kan være et innbrudd og det kan være en falsk alarm, sier Anne Meyer, operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Like etter melder operasjonssentralen at de er på stedet og at det ikke er tegn til innbrudd.

Mina Ridder-Nielsen Janssen og Amanda Walnum

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.