Nyhetsstudio

Wall Street hentet seg inn

ew York Stock Exchange (NYSE) falt brått da den åpnet torsdag morgen. Fallet sendte aksjeindeksen Dow Jones ned med to prosent, men ved stengetid hadde indeksen hentet seg inn til et fall på kun 0,3 prosent.

Den bredere Standard & Poor's-indeksen var også på et tidspunkt på vei ned med prosent, men endte dagen med en nedgang på 0,2 prosent. Teknologiindeksen Nasdaq hentet seg inn enda mer og endte opp 0,42 prosent etter å ha åpnet med nedgang 1,9 prosent tidligere på dagen.

Comebacket på Wall Street skyldes signaler om at sentralbanken Federal Reserve ønsker en mer avventende holdning til renteøkninger i fremtiden etter den ventede renteøkningen i desember, ifølge E24.

Fallet i åpningstimene ble utløst av spesielt to spesielt to store begivenheter under utvikling i verden. Det ene er et fall i oljeprisen og de pågående OPEC-samtalene om hvorvidt medlemslandene skal gjennomføre flere produksjonskutt. Det andre er de pågående handelssamtalene mellom USA og Kina. Samtalene skal ha blitt mer anstrengt etter at det ble kjent at en kinesisk teknologidirektør ble pågrepet i Kina.

Et tydelig tegn på at meglerne er usikre på stabiliteten i markedene, er at de investerer stort i obligasjoner.

Også i Norge falt børsen kraftig, og hovedindeksen var ned 3,7 prosent da Oslo Børs stengte torsdag. Det var den verste børsdagen i Oslo siden 8. februar 2016, ifølge E24.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Redningsaksjon ved Radøy i Hordaland

Det er satt i gang en redningsaksjon ved Radøy i Nordhordland etter at det er hørt skrik om hjelp.

- Klokken 22.55 fikk vi melding fra en person som hadde hørt intense skrik om hjelp ved Austmarka på østsiden av Radøy. Det var vanskelig for ham å avklare om skrikene kom fra sjøen eller fra land. Vi har derfor valgt å iverksette en større redningsaksjon, sier operasjonsleder Morten Rebnord i Vest politidistrikt til NTB.

Politi, redningsskøyte, luftambulanse og brannbåt med dykkere er satt inn i aksjonen. I tillegg er Røde Kors og Norske Redningshunder kalt ut.

Luftambulansen, dykkere og redningsskøyte konsentrerer seg nå om å søke i sjøen, mens politi, Røde Kors og redningshunder vil konsentrere seg om å søke på land på Radøy-siden av sundet, forklarer Rebnord.

Han legger til at politiet ber folk som har hørt noe i området om å kontakte dem på telefon 02800.

NTB

Masseslagsmål ved ungdomsskole

Sør-Vest politidistrikt fikk i ettermiddag melding om amper stemning på en ungdomsskole i Gjesdal kommune utenfor Stavanger. Ifølge politiet var det samlet 20-25 ungdommer på stedet, og at flere av dem sloss.

Operasjonsleder Olaug Bjørnsen forteller til Dagbladet at det er forbipasserende som meldte fra til politiet. Hun forteller også at nærliggende boliger har innsyn til stedet hvor slåsskampen fant sted.

Politiet rykket ut, og flere av ungdommene stakk fra stedet da patruljene kom til stedet.

- Vi har ikke registrert alvorlige skader, men det er noen hevelser og mindre skader, forteller Bjørnsen.

Fire ungdommer i 13-14 års alderen ble tatt med inn til Sandnes politistasjon for samtale med politiet og barnevernet.

- Ungdommene ble tatt med inn for å få mer informasjon om foranledningen til hendelsen.

De aktuelle ungdommene ble pågrepet i nærheten av ungdomsskolen, og politiet har nå notert personalia på åtte til ti andre involverte personer. Politiet har foreløpig ikke kontroll på hvor resten av ungdommene befinner seg.

- Sånn jeg har forstått det dreier det som om to ungdomsgjenger fra forskjellige kommuner, sier Bjørnsen.

Død mann funnet i Agder

En mann i 70-åra er funnet død etter at politiet i Agder foretok en redningsaksjon søndag kveld.

Politiet skrev på Twitter at de søkte en 70-år gammel mann. Operasjonsleder Jarl Nilsen bekrefter overfor Dagbladet at det var samme mann som ble funnet.

De pårørende er varslet og redningsaksjonen er avsluttet. Politiet mistenker ikke noe kriminelt.

Bombedømt 18-åring utvises fra Norge

Justisdepartementet vil utvise 18-åringen som er dømt til ti måneders fengsel etter å ha satt ut en hjemmelaget eksplosiv innretning på Grønland i Oslo i fjor.

Det skriver Nettavisen , som har fått tilgang på vedtaket fra Justisdepartementet.

Den 18 år gamle russiske statsborgeren ble pågrepet på Grønland 8. april 2017 etter å ha laget en eksplosiv innretning hjemme, som han så satte ut på Grønland.

I vedtaket står det at «PST mener utlendingen utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser. PST mener han er radikalisert, at han sympatiserer med ISIL og at han har et tankesett som tilsier at han støtter bruk av vold for å oppnå politiske mål.»

Videre står det at PST vurderer det som sannsynlig at han i fremtiden vil komme til å begå «lignende, og mer alvorlige andlinger enn det han ble pågrepet for 8. april 2017», at han flere ganger er observert sammen med sentrale personer i det ekstreme islamistiske miljøet i Oslo, og at PST mener han «har Norge i sitt fiendebilde».

Vedtaket skriver også at 18-åringen har forklart at han hadde en bombe i pose da han ble pågrepet.

18-åringen er nå internert på Trandum inntil domstolene har ferdigbehandlet saken.

(NTB)

Politiet sperret av et område på Grønland etter funnet av den bombelignende gjenstanden i april i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kjedekollisjon på Ring 3 ved Storo

En kjedekollisjon mellom fire biler på Ring 3 sinker trafikken retning øst ved Storo.

Politiet meldte om hendelsen på Twitter søndag ettermiddag. De melder om materielle skader.

- Det er fire biler involvert som har kjørt inn i hverandre, men det skal ikke være noen som er skadd eller fastklemt, sier operasjonsleder Cathrine Silju.

Politiet skriver på Twitter at de har rekvirert berging til to av kjøretøyene som har vært involvert.

Hendelsen skal trolig ha skjedd da en buss kjørte inn til Lillo Terrasse bussholdeplass, og bilen bak som bremset skapte en kjedekollisjon.

- Trafikken går tregt forbi stedet, sier Silju.

Over 40 skadd etter eksplosjon i Japan

42 mennesker skal være skadd etter en voldsomt eksplosjon i en restaurant i byen Sapporo i Japan.

Tilstanden skal være alvorlig for minst en person melder japansk politi. Alle de 42 er fraktet til sykehus.

Årsaken til eksplosjonen blir nå etterforsket. Et vitne sier til det japanske kringkastingsselskapet NKH at han luktet gass etter lyden av eksplosjonen, ifølge The Associated Press.

Ifølge BBC er det flere som tror det kan være en gasseksplosjon.

Politiet har sperret av området av frykt for flere eksplosjoner. Meldinga om eksplosjonen kom klokka 12:30 norsk tid søndag, 20:30 japansk tid.

Byen Sapporo ligger på den nordligste øya i Japan, Hokkaido.

Foto: EPA

Mann voldelig mot passasjerer på tog i Asker

En mann i 40-åra skal ha vært voldelig mot flere passasjerer på et tog i retning Gardermoen på Asker stasjon.

Gjerningsmannen dro fra stedet, men politiet har nå funnet mannen etter at en tilfeldig person hadde observert han i nærheten.

- Det var en som ringe inn og sa han observerte han i området Asker sentrum. Vi var ikke så langt unna så vi fikk raskt kontakt med melderen som pekte ut retninga av hvor han gikk. Vi kjørte i den retninga og fikk kontroll på han, sier operasjonsleder Cathrine Silju.

En person ble tatt hånd om av ambulanse på stedet, og blødde fra nese og munn. Silju sier til Dagbladet at gjerningsmannen og den skadde ikke skal ha noe kjennskap til hverandre fra før.

- Det er ingen relasjon mellom de to, sier hun.

Hendelsesforløpet er fortsatt ukjent.

- Hva som er årsaken til at han ble utsatt for vold har det ikke kommet noen noen tilbakemelding om ennå, sier Silju.

Politiet tar nå forklaring av gjerningsmannen.

- Det er grunnlag for pågripelse, sier operasjonslederen.

Politiet fikk melding om en mann som fremstod truende mot flere passasjerer klokka 15:54 søndag ettermiddag.

Advokat Harald Stabell er død

Advokat Harald Stabell døde lørdag morgen etter kort tids sykeleie, opplyser familien til NTB. Han ble 71 år gammel.

Stabell var en av Norges mest kjente og respekterte advokater, har vært forsvarer i en lang rekke profilerte straffesaker og har hatt Arne Treholt, Per Orderud og Stein Lillevolden på klientlisten.

Stabell døde lørdag morgen etter noen ukers sykdom. Han etterlater seg kone, tre voksne barn og barnebarn.

(NTB)

DØD: Advokat Harald Stabell er død. Han ble 71 år gammel. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Mann siktet for å ha overfalt og kvalt fem kvinner. Politiet vurderer forvaring

En 37 år gammel mann er siktet for å ha overfalt og kvalt fem kvinner i Oslo. Politiet vurderer å innstille på forvaringsstraff.

Saken er så å si ferdig etterforsket og kommer til å bli sendt statsadvokaten for påtaleavgjørelse snart, bekrefter politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt overfor VG.

I den siste fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett framgår det at det ligger an til en innstilling på forvaringsdom for 37-åringen.

Den tidligere voldtektsdømte mannen har erkjent at han fulgte etter kvinner hjem på natten, og at han overfalt og kvalte dem, men han avviser at det har vært noe seksuelt motiv bak kvelningsoverfallene.

– Med bakgrunn i siktedes modus og tidligere historikk, er politiet av en annen oppfatning, sier Kraby.

Han bekrefter at muligheten for forvaring vil være et sentralt tema i innstillingen.

37-åringens forsvarer, advokat Sidsel Katralen, har ikke besvart VGs henvendelser.

(NTB)

VURDERER FORVARING: Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fire personer siktet for å ha bortført og mishandlet 22-åring i Oslo

Fredag og lørdag ble fire menn varetektsfengslet i Oslo tingrett. Tre av dem i fire uker, mens den siste holdes fengslet i én uke. De ble pågrepet torsdag. Alle fire er tidligere kjenninger av politiet, ifølge TV 2.

22-åringen skal ha blitt lurt med inn i en leilighet på Grønland i Oslo og blitt holdt der mot sin vilje i rundt ett døgn. Under oppholdet i leiligheten skal den unge mannen ha blitt utsatt for brutal og krenkende vold.

– Det dreier seg om massiv vold. Det er stygt, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen til TV 2.

Politiet tror at det kan komme flere pågripelser i saken. De holder også muligheten åpen for at siktelsen kan bli utvidet. Ifølge TV 2 undersøker politiet saken har sin bakgrunn i konflikter om narkotikamarkeder i Oslo.

Ingen av de siktede erkjenner straffskyld, ifølge forsvarerne deres.

(NTB)

Mina Nystuen, Frode Andresen, Audun Hageskal

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.