Nyhetsstudio

Hun tar over etter Merkel

Annegret Kramp-Karrenbauer blir ny partileder for CDU i Tyskland. Hun vant over rivalen Friedrich Merz.

I forkant av landsmøtet var Kramp-Karrenbauer favoritt. Hun regnes som sentrumsorientert, men hakket mer konservativ enn Merkel, med en strengere tone i innvandringsdebatten og en mer uttalt motstand mot likekjønnet ekteskap.

Kramp-Karrenbauer er en av den forrige partiledernes tettest allierte, og kalles i Tyskland ofte for «Mini-Merkel».

Statsminister Angela Merkel holdt tidligere fredag sin siste tale som leder for kristenkonservative CDU. I talen advarte hun blant annet om nasjonalisme, handelskriger og forvitring av vestlige verdier.

Tre kandidater stilte ved ledervalget fredag. I tillegg til Kramp-Karrenbauer og Merz var også helseminister Jens Spahn med, men han røk ut i første avstemningsrunde.

(NTB)

«Akaka» er Tysklands lille-Merkel

«Akaka» er Tysklands lille-Merkel

dagbladet.no
Studioet fortsetter under annonsen

Mulla Krekar kan reise til Italia

Mulla Krekar har fått reisedokumenter og kan møte i retten i Italia, melder Justisdepartementet.

«Vedtaket innebærer at Krekar vil bli fulgt av norsk politi til og fra Italia i forbindelse med rettssaken, og at han vil få utstedt et reisedokument i denne forbindelse. Verken utvisningsvedtaket eller reiserestriksjonene er til hinder for at han skal kunne møte for retten i Italia på denne måten,» skriver de i pressemeldingen.

Tidligere har det vært vanskelig for Krekar å reise til Italia hvor han er tiltalt i en terrorsak. Han er utvist på grunn av rikets sikkerhet og i tillegg ilagt reiserestriksjoner fordi han er oppført på FNs terrorliste.

(NTB/Dagbladet)

Regjeringen lar mulla Krekar reise til Italia

Regjeringen lar mulla Krekar reise til Italia

dagbladet.no

Åtte ungdommer mistenkt for å ha spredt 700 nakenbilder

Åtte ungdommer fra Harstad er mistenkt for å ha spredt over 700 nakenbilder og filer av til sammen 34 jenter.

De åtte ungdommene er både gutter og jenter mellom 13 og 16 år, ifølge NRK.

Ifølge politiet er 95 prosent av nakenbildene tatt av jentene selv, på badet eller soverommet.

– Alle mistenkte er avhørt sammen med verge eller andre. Mobiltelefoner og datamaskiner er beslaglagt, opplyser Troms politidistrikt.

(NTB)

Bane Nor dømt til å betale 273 millioner

Bane Nor må betale 272,8 millioner kroner i erstatning til Skanska etter at selskapet tapte et anbud på Follobanen, ifølge en dom fra Borgarting lagmannsrett.

Retten har kommet til at Skanska er blitt påført et tap på nesten 273 millioner kroner som følge av at italienske Condotte for tre år siden ble tildelt anbudet på Follobaneprosjektet. Skanska hevdet det var vesentlige avvik ved det italienske anbudet, og at anbudet derfor skulle vært avvist.

Nå har lagmannsretten gitt Skanska medhold og tilkjent selskapet erstatning for tapet selskapet har lidd. Bane Nor, tidligere Jernbaneverket, må også dekke Skanskas sakskostnader på 2,6 millioner kroner.

Follobaneprosjektet er en massiv utbygging av Follobanen som har som mål å halvere togreisetiden mellom Oslo S og Ski til elleve minutter. Hele prosjektet er budsjettert til 25 milliarder kroner og skal etter planen ferdigstilles i 2021.

Ole Erik Almlid blir ny NHO-sjef

Ole Erik Almlid (49) blir ny administrerende direktør i NHO, etter det NTB erfarer.

Almlid fungerte som administrerende direktør mens Kristin Skogen Lund gikk på Forsvarets høyskole, og han har vært konstituert NHO-sjef etter at hun varslet sin avgang.

Almlid har siden 1. januar 2016 vært viseadministrerende direktør i NHO. Han ble i 2013 ansatt som kommunikasjonsdirektør i organisasjonen.

Det var VG som først omtalte ansettelsen av Almlid som NHO-sjef.

Almlid har journalistutdanning fra Høgskolen i Oslo og har dessuten studert statsvitenskap og psykologi. Han har vært nyhetsredaktør i Aftenposten, sjefredaktør i Østlendingen og Hamar Dagblad og sjefredaktør og daglig leder i Avisenes Pressebyrå.

(NTB)

Vannet er tilbake i Bodø

Store deler av Bodø sentrum var tirsdag formiddag uten vann, etter at ei vannledning ble gravd over i forbindelse med utbyggingen av riksvei 80, melder Avisa Nordland (AN).

Nordlandssykehuset bekrefter overfor avisa at de har satt katastrofestab.

- Sykehuset er berørt. Det gjelder både Rønvik og byen. Vi jobber nå med å få oversikt over situasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset til AN.

Kommunen er i gang med å fikse feilen, men kan ikke garantere at bodøværingene får tilbake vannet allerede i dag.

- Noen garanti kan vi selvsagt aldri gi, men jeg satser på at det skal gå bra. Det vi gjør først nå er at vi stenger ute bruddet og forsøker å rute vannet via andre ledninger. Det vil nok bli en del forstyrrelser på vanntilførselen i hele dag, sier seksjonsleder for vann og avløp i Bodø kommune, Ståle Enge, til avisa.

Like før klokka 11 skriver NTB at kommunen har fått koblet om vanntilførselen slik at Nordlandssykehuset og Bodø sentrum har fått tilbake vannet.

Fem skadd i bilulykke i Alta

Fem personer ble skadd etter at en bil tippet rundt og tok fyr i Alta mandag ettermiddag. Ulykken skjedde på E6 ved Saltviknes i Alta.

– Det var en bil med fem personer som havnet utenfor veien og kjørte ned i en grøft. Bilen tippet over på siden og tok deretter fyr. Samtlige ble tatt hånd om av helsepersonell, opplyste operasjonsleder Stein Kristian Hansen i Finnmark politidistrikt til NTB i går.

Alle fem ble sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), to av dem med kritiske skader og de tre andre med moderate skader, ifølge politiet.

Tirsdag formiddag opplyser sykehuset at det går mye bedre med gutten som ble betegnet som kritisk, og at tilstanden hans nå betegnes som stabil og skadene som moderate. Tilstanden er uendret for jenta. Hun er alvorlig skadd, men i stabil tilstand.

Årsaken til ulykken er ikke kjent.

(NTB)

Nyhetsstudio - To kritisk skadet i ulykke i Alta

Nyhetsstudio - To kritisk skadet i ulykke i Alta

dagbladet.no

307 000 pakker klare til henting

Tirsdag er det ventet historisk mange pakker på Posten, sier pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff, til NRK.

Tall fra Posten viser at 307 000 pakker er klare til henting i post i butikk.

Posten har gjennom hele desember anbefalt folk å hente pakkene sine så raskt som mulig.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

- Ikke noe straffbart bak dødsfall i Troms

Politiet i Troms opplyser i en pressemelding at de har fått obduksjonsrapport av mannen som ble funnet død i Oksfjord i oktober.

Den foreløpige obduksjonsrapporten er nå klar, og det er ikke noe som tyder på at avdøde er utsatt for noe kriminelt, skriver politiet.

- Politiet mistenker ikke at det ligger noe straffbart bak dødsfallet. Det er gjort funn av en kullgrill inne i campingvognen, og avdøde hadde pacemaker, og det er nærliggende å tro at noe av dette kan ha forårsaket dødsfallet, sier politiadvokat Mari Marstrander i Troms politidistrikt.

Basert på funn av blant annet pass legger politiet til grunn at avdøde er i slutten av 30-årene, fra Litauen. Ambassade og pårørende er varslet.

Mann funnet død i campingvogn i Troms

Mann funnet død i campingvogn i Troms

dagbladet.no

Sju tenåringer dømt for ran av prostituerte

Sju gutter som var mellom 16 og 19 år gamle da de ranet to prostituerte i Oslo i fjor, er dømt. Bare én av dem må i fengsel.

Fengselsstraffen er på to år og fire måneder, skriver VårtOslo. Den omfatter også andre forhold. En av de andre tiltalte er dømt til samfunnsstraff, mens fem er idømt såkalt ungdomsstraff.

Opprinnelig planla to av ungdommene å rane prostituerte, men de fikk med seg fem til da de slo til mot en leilighet i Bogstadveien. Gjennom samtalelogger og chatter på nettet fikk tingretten godt innsyn i planleggingen. Flere av de tiltalte hevdet riktignok at disse samtalene var «luft» og oppspinn, men de erkjente i hovedsak de faktiske forholdene i tiltalen.

De to østeuropeiske prostituerte som brukte leiligheten, ble truet med en softgun, en våpenkopi som skyter plastkuler, men ligner på et vanlig skytevåpen. Fire av ranerne var inne i leiligheten, mens de andre holdt vakt utenfor.

Kvinnene sier de fryktet for livet og at de tiltalte ropte at de skulle drepe dem. Dette avviser de tiltalte. En av de tiltalte sloss med kvinnene for å få en sekk han glemte på vei ut.

De tiltalte er også dømt til å betale 60.000 kroner i oppreisning til hver av kvinnene og til å tilbakebetale 130.000 kroner og betale ytterligere 33.000 kroner i erstatning.

(NTB)

ILLUSTRASJONSFOTO: Ranet fant sted i en leilighet i Bogstadveien. Foto: NTB Scanpix

Full stans i trafikken etter bomtrøbbel

Vegtrafikksentralen meldte tirsdag morgen om stillestående trafikk i Operatunnelen. Grunnen var tekniske problemer med en bom.

Litt over klokka 06 bekrefter trafikkoperatør Annie Serup overfor Dagbladet at bommen er åpnet.

- Det er litt forsinkelser i begge retninger. Jeg håper dette går fort nå. De som sto nærmest suser avgårde nå, sier Serup til Dagbladet.

Mina Janssen og Angelica Hagen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.