Annonse

Nyhetsstudio

Meldinger om eksplosjoner i Kabul

Fire eksplosjoner har gått av nord i hovedstaden Kabul i Afghanistan mandag morgen norsk tid, melder det lokale politiet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Verken årsaken til eksplosjonene eller det eksakte skadeomfanget er foreløpig kjent. Politiets talsperson Ferdaws Faramarz opplyser at minst fire sivile er såret, hvorav en av de sårede skal være et barn.

Over 18 år har gått siden USA og andre vestlige land hjalp en allianse av krigsherrer og opprørere til makten i Kabul. Taliban kontrollerer nå over halvparten av landet.

Annonse

Sykehus i Stockholm slår corona-alarm

Etter en kraftig økning i antallet som er innlagt med koronasmitte, slår helsemyndighetene i Stockholm alarm om smitteøkningen.

Region Stockholm sier at det kan bli et hardt press på sykehusene hvis utviklingen fortsetter, melder Aftonbladet.

– Økningen av antallet pasienter med covid-19 i våre sykehus er et tydelig steg i feil retning, sier sjeflege Patrik Söderberg.

Torsdag var det 164 personer som var innlagt med koronasmitte på regionens sykehus. Det er en økning på 42 personer sammenlignet med samme dag for en uke siden.

Söderberg advarer befolkningen mot å oppføre seg som om pandemien er over og sier at den nye omikronvarianten er enda mer smittsom. Uvaksinerte er overrepresentert blant de sykehusinnlagte. Det er ventet at smitten vil øke enda mer fram mot høsten.

(NTB)

Ukraina: Flere eksplosjoner

Borgermesteren i byen Mykolaiv Oleksandr Sienkevych melder fredag morgen om flere eksplosjoner. Byen Mykolaiv ligger sør i Ukraina, ved Svartehavet, øst for Odesa.

En fabrikk i byen skal ha blitt rammet av en russisk missil, mens en annen missil ble skutt ned av ukrainsk rakettvern. Dette melder avisa Kyiv Independent på Telegram.

Det er foreløpig ikke meldt om døde.

Annonse
Britene: Derfor dro russerne
Røyk fra Slangeøya 29. juni. Foto: Planet LABS / NTB

Britene: Derfor dro russerne

Torsdag varslet de russiske styrkene at de trakk seg tilbake fra den omstridte øya Slangeøya i Svartehavet. De hevdet at de gjorde det som «et tegn på velvilje».

Det tror ikke britisk etterretning at stemmer.

- De ukrainske styrkene har gjennomført angrep med missiler og droner mot den russiske garnisonen de siste ukene. I tillegg brukte de anti-skip-missiler til å stoppe russiske marinefartøy som forsøkte å levere forsyninger til øya, skriver britisk etteretning i en oppdatering fredag morgen.

- Russland har høyst sannsynlig trukket seg tilbake fra Slangeøya fordi garnisonen blir stadig mer isolert og den økende sårbarheten for ukrainske angrep, heller enn som et tegn på velvilje, skriver britene.

Frontulykke skaper kø

Vest politidistrikt melder om en trafikkulykke mellom en bil og en motorsykkel i Sotra i Vestland. Kjøretøyene skal ha krasjet front mot front.

Det skriver politiet på Twitter.

Det er to personer involvert i ulykken. Motorsykkelførerern er skadd og mottar nå behandling på stedet, ifølge politiet.

- Vegen er stengt, og det er uavklart når den kan åpnes, skriver Vest politidistrikt.

Vegtrafikksentralen bekrefter på Twitter at vegen er helt stengt på ulykkesstedet.

Annonse
Seks personer druknet i juni
I juni har det også vært flere drukningsulykker der personer har overlevd takket være rask inngripen. Her er helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på øvelse med Røde Kors. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Seks personer druknet i juni

I juni mistet seks personer livet i drukningsulykker her i landet. De siste fem åra har mellom ni og 16 personer druknet i juni.

- Det er gledelig at innledningen til sommeren har gitt lavere drukningstall enn tidligere år. Men seks drukningsulykker er uansett seks for mye, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

I første halvår har 31 personer omkommet i drukningsulykker i Norge, og to nordmenn har druknet i utlandet.

88 prosent av de døde i år er menn. Tre av de omkomne var barn under seks år.

I juni har det også vært flere ulykker der personer har overlevd takket være rask inngripen.

- Både barn og voksne har blitt reddet fordi årvåkne personer har sett ulykkene og handlet, sier Krangnes i Redningsselskapet.

13 personer har druknet fra fritidsbåt, noe som er 40 prosent av totalen. 12 personer har druknet etter fall fra land, mens tre ulykker har skjedd under bading. Fire personer har druknet fra yrkesbåter, og det har vært én ulykke i forbindelse med dykking.

(NTB)