Nyhetsstudio

Frode Andresen

Surfedødsfall ryster Nederland:

Nederlandske myndigheter opplyser at minst fem erfarne surfere har druknet utenfor kysten av Haag. De omkomne var blant en gruppe på ti, og det opplyses at det var uvær på ulykkestidspunktet, ifølge The Guardian.

Noen av de omkomne skal ha vært surfeinstruktører og badevakter, og alle var mellom 20 og 40 år.

Personer fra surfemiljøet, den nederlandske surfeforeningen og kystvakta har uttrykt sorg etter hendelsen. I Belgia flagget surfeklubber på halv stang.

- Sorgen blant befolkningen i Scheveningen er ufattelig. Folk her vet bedre enn noen at sjøen gir, og sjøen tar. Så mange unge personer er knust, og så mange familier og vennegjenger er blitt berørt. Grusomheten kan ikke sammenliknes med noe, uttaler fungerende ordfører i Haag, Johan Remkes, ifølge The Guardian.

ULYKKE: Fem surfere omkom. Foto: Sem van Der Wal / ANP / AFP / NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Vil gjøre asyl umulig:

Frp-toppene Sylvi Listhaug og Jon Helgheim vil gjøre det umulig å få opphold ved å søke om asyl i Norge.

– Europa må si fra til asylsøkerne: Hvis du kommer på grensen, får du ikke opphold. Uansett. Det sier Frps Jon Helgheim og Sylvi Listhaug, til Aftenposten.

– Det er det som ordrett kommer til å stå i vårt program, sier de to.

Listhaug leder Frps innvandringsutvalg og Jon Helgheim er partiets innvandringspolitiske talsmann. I programforslaget som de mener «skal få slutt på drukningsulykker og trafikken over Middelhavet som menneskesmuglere tjener store penger på», legges det opp til at kun et begrenset antall kvoteflyktninger får opphold i Norge.

Asylsøkere som kommer til den norske grensen skal få behandlet sin søknad, men vil ikke få opphold i Norge selv om søknaden blir innvilget.

– Hvis du trenger beskyttelse, så skal du få beskyttelse i et tredje land. Flyktningkonvensjonen sier at du ikke skal sende noen tilbake til der de blir forfulgt eller utsatt for dødsstraff.

Men asylretten skal beholdes understrekes det.

– Det eneste flyktningkonvensjonen sier, er at du har rett til å søke asyl. Det skal de få lov til. Det står ingen ting om hvor du skal ha rett til å være når du venter å behandlingen, og det står ingen ting om utfallet, sier Helgheim.

(NTB)

Vil ikke love å gi fra seg makta fredelig :

USAs president, Donald Trump, ville ikke forplikte seg til å love en fredelig overføring av makta til demokratenes Joe Biden dersom han taper presidentvalget 3. november.

- Vi får se hva som skjer, sa Trump på direkte spørsmål om dette på en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag kveld.

- Du vet jeg har klaget veldig sterkt på stemmesedlene. De er en katastrofe, sa Trump om stemmegivingen via post.

Flere delstater oppfordrer innbyggerne til å forhåndsstemme via posten under coronapandemien. Trump stemmer selv på denne måten, men hevder likevel at det kan føre til omfattende valgjuks. Dette til tross for at det ikke finnes beviser for at dette faktisk fører til omfattende valgjuks.

- Det vil ikke være noen overføring av makt. Det vil være en fortsettelse. Stemmesedlene er ute av kontroll, og dere vet hvem som vet det bedre enn noen andre? Demokratene vet det bedre enn noen, sier Biden.

I et intervju i juli nektet Trump på liknende vis å si om han vil akseptere valgresultatet. Han kom også med liknende kommentarer før valget i 2016, skriver AP.

- Det amerikanske folk vil bestemme i dette valget. Og amerikanske myndigheter er fullstendig i stand til å eskortere forbrytere ut av Det hvite hus, sier Biden-kampanjen i en respons.

Forlot pressekonferanse - måtte ta "nødsamtale":

USAs president, Donald Trump, forlater kveldens pressekonferanse i Det hvite hus etter kort tid fordi han, ifølge seg selv, må ta en "nødsamtale".

- Jeg må gå for å ta en nødsamtale på telefon, sa Trump før han forlot rommet.

Presidenten sa ingenting om hva samtalen handlet om, men gjorde det klart at det hastet.

Trump rakk bare å svare på noen få spørsmål om valget, coronaviruset, demonstrasjonene i Louisville i Kentucky og et spørsmål om prins Harry og hertuginne Meghan før han forlot podiet i presserommet.

124 nye smittede:

Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 13.276 coronasmittede her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 124 tilfeller siste døgn.

Økningen er noe lavere enn natt til onsdag, da det ble registrert 147 nye tilfeller. Den siste uken har økningen vært på 778 tilfeller, viser tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Vel 985.000 tester for coronavirus var gjennomført fram til tirsdag her i landet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

I alt 19 personer fikk onsdag behandling på sykehus for covid-19-sykdom, som er to færre enn dagen før og fire færre enn mandag. Ingen får behandling i respirator.

FHI har registrert 267 coronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år. FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de coronasmittede har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

Dømt for å ropt «fuck the police»:

Rapperen Marcus Kabelo Møll Mosele, kjent som Kamelen, er dømt til å betale 8000 kroner i bot for å ha ropt «fuck the police» under en konsert i Kristiansand.

Dommen falt onsdag i Kristiansand tingrett. Betales ikke boten, er den 27 år gamle rapperen dømt til å sone 16 dager i fengsel.

- Jeg ble dømt på alle punkter, men man vet jo at det er litt spesielt i Kristiansand, med politi og bibelbeltet og alt det der, sier Marcus Kabelo Møll Mosele til Bergensavisen.

Han må også betale 2000 kroner i sakskostnader.

Bakgrunnen for saken er at rapperen nektet å godta et forelegg på 12 000 kroner for blant annet å ha ropt «fuck the police» under en konsert på utestedet Kicks i Kristiansand i 2018.

I tillegg til dette er rapperen også dømt for å ha hindret politiet i å utføre tjenestehandling og for bruk av kokain, ifølge avisen.

27-åringen er klar på at dette er en av flere runder i retten, og at han vil anke saken til lagmannsretten.

- Jeg er ikke lei meg, for å si det sånn. Jeg sitter heller i fengsel enn å betale den boten.

Rapperen ble senest i juni frifunnet av Bergen tingrett for anklager om trusler og medvirkning til ran.

(NTB)

Advarer om ny coronabølge i Sverige:

Mens smittetallene har økt jevnt i Europa og andre deler av verden, har smittetallene ligget relativt stabilt i Sverige.

De siste dagene har imidlertid smitten også økt noe der.

Nå advarer professor i virologi ved Umeå universitet, Niklas Arnberg, om at også Sverige vil komme til å få en ny bølge av coronaviruset.

- Sånn som situasjonen utvikler seg rundt om i Europa, og nå også Sverige, så ser det ut til å kunne bli vanskelig å holde den generelle smittespredningen under kontroll, sier han til Aftonbladet.

Arnberg tror Sverige må belage seg på både lokale smitteutbrudd og på en generell smittespredning i befolkningen. Han understreker også at klimaet denne gangen gjør situasjonen verre, og sier at utgangspunktet for et nytt utbrudd er både bedre og verre enn det var i vår.

- Den gangen spredde smitten seg fra et geografisk sted og til hele verden i løpet av tre måneder. Nå har vi den allerede over alt samtidig, sier Arberg til avisa.

I Sverige er smittesituasjonen så langt verst i Stockholm.

Onsdag advarte helsedirektør i regionen, Björn Eriksson, om at dersom denne smitteutviklingen ikke stopper, kommer situasjonen igjen til å bli ille i landets hovedstad.

Han advarte derfor om at det kan bli aktuelt med lokale restriksjoner for å stoppe smittespredningen.

ADVARER: Professor i virologi ved Umeå universitet, Niklas Arnberg, advarer om at også Sverige nå kan komme til å få en ny smittebølge. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB
Coronaviruset - Kjøper ikke Tegnells dødsforklaring

Coronaviruset - Kjøper ikke Tegnells dødsforklaring

dagbladet

Tvinges til å forklare seg:

Eric Trump, den mellomste sønnen til USAs president Donald Trump, er blitt beordret av en dommer i New York til å forklare seg om Trump-konsernets økonomiske praksis.

Det melder Washington Post.

Den folkevalgte delstatsadvokaten i New York har åpnet en sivil etterforskning av konsernet, Trump Organization, som i dag drives av presidentens to sønner - Eric og Donald Trump Jr.

Eric har nektet å forklare seg til etterforskerne, og hevder at han ikke har tid før etter presidentvalget i november.

Nå krever en dommer i New York at Trump-sønnen forklarer seg til etterforskerne snarlig.


MÅ FORKLARE SEG: Eric Trump, Donald Trumps mellomste sønn, må forklare seg til etterforskere, krever en dommer. Foto: NTB

Frankrike henter 500 mindreårige flyktninger fra Moria:

Frankrike vil ta imot 500 mindreårige flyktninger fra Moria-leiren på Lesvos, 150 flere enn tidligere varslet, opplyser regjeringen i Paris.

- Frankrike har allerede forpliktet seg til å ta imot 350 mindreårige, og vi kommer til å forplikte oss til 150 mindreårige til, sier landets europaminister Clement Beaune til kringkasteren RTL.

Moria-leiren, som brant ned tidligere i september, hadde kapasitet til drøyt 2 700 mennesker, men over 12 500 levde i og rundt leiren.

(NTB)

Foto: NTB

Dårlig nytt for Marvel-fansen:

På grunn av coronapandemien ble premierene på rekke store Disney-filmer utsatt. Nå kommer Disney med en ny runde endringer i timeplanen. Blant filmene som får nye datoer er Marvel-filmen Black Widow. Deler av denne er spilt inn i Norge.

Filmen gjør et stort hopp. Ifølge Deadline var premieredatoen satt til 6. november 2020, men er nå flyttet til 7. mai 2021. Filmen skulle egentlig ha premiere 1. mai i år. Den nye Marvel-satsingen Eternals flyttes også fra februar 2021 til november samme år.

Scarlett Johanson i rollen som "Black Widow"/Natasha Romanoff fra en scene i den kommende filmen. Foto: Marvel Studios/Disney via AP
«Black Widow» - Svein Roger (57) havnet i Hollywood-innspilling

«Black Widow» - Svein Roger (57) havnet i Hollywood-innspilling

dagbladet

Massive protester i Minsk:

Onsdag ble Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko tatt i ed i en hemmelig seremoni i Minsk.

Etter at seremonien var avsluttet, har mange demonstranter samlet seg til protester mot presidenten i hovedstadens gater.

Ifølge Reuters forteller vitner at politiet har tatt i bruk vannkanoner for å spre demonstrantene, og mange er blitt arrestert.

Siden gjenvalget av presidenten som omtales som «Europas siste diktator» 9. august, har tusenvis demonstrert mot presidenten. De krever et rettferdig nyvalg, og at fengslede opposisjonelle, som opposisjonslederen Maria Kolesnikova, må løslates.

Sistnevnte ble bortført fra åpen gate i Hviterusslands hovedstad i begynnelsen av september.

Siden valget 9. august er flere hundre demonstranter arrestert.

Selv om Lukasjenko nå offisielt er tatt i ed, har flere europeiske land uttalt at de ikke anerkjenner ham som Hviterusslands president. Blant disse er nå Danmark.

- Hemmeligheten rundt innsettelsesseremonien i dag, illustrerer jo bare at han ikke er innsatt på bakgrunn av frie og rettferdige valg, men som følge av valgfusk og vold, sier Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod til avisa Berlingske onsdag kveld.

DEMONSTRERER: I forbindelse med at Lukasjenko ble tatt i ed under en hemmelig seremoni onsdag, har det igjen brutt ut massive demonstrasjoner i hovedstaden. Foto: AP / NTB
Maria Kolesnikova: - KGB-trussel: «I live eller i biter»

Maria Kolesnikova: - KGB-trussel: «I live eller i biter»

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.