Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Utsetter massetesting:

Regjeringen har i det stille utsatt sitt mål om å ukentlig teste 300.000 nordmenn for coronasmitte.

Helsedirektør Bjørn Guldvog la 24. april ned et pålegg om et samlet nasjonalt mål om at 5 prosent av befolkningen i kommunene skulle coronatestes.

To uker senere er regjeringens ambisjon i det stille lagt til side, skriver Aftenposten. I et brev sendt 7. mai har kommunene i stedet fått beskjed om at det holder å teste 1,5 prosent av befolkningen, altså rundt 100.000 personer i uken.

I praksis testes nå ca. 0,35 prosent befolkningen i Norge hver uke, ifølge avisa.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

- Kan du holde kjeft, mann?:

Det tok ikke lang tid i presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden før det hele skled ut. Trump avbrøt både ordstyreren Chris Wallace og motstanderen Biden. Flere ganger endte det med at debattantene bare snakket i munnen på hverandre.

På spørsmål om drøying av politiske prosesser går Biden rett i strupen på Trump.

- Kan du holde kjeft, mann? sier Biden.

Men Trump fortsatte å avbryte.

- Kan du bare være stille i et sekund, sier Biden også ved en seinere anledning.


ABRYTER: USAs president Donald Trump ville ikke være stille når andre snakket under debatten. Til slutt fikk Joe Biden nok. Foto: JIM WATSON / AFP

Brann hos Elkem Solar i Kristiansand:

Det brøt natt til onsdag ut brann hos Elkem Solar i Kristiansand. Brannmannskaper jobber med å få kontroll, men det skal ikke være fare for eksplosjoner.

Det skal heller ikke være fare for utslipp av farlige gasser. Agder politidistrikt meldte om brannen ved 3-tiden natt.

– Brannvesenet jobber sammen med brannkorpset på Elkem med å få kontroll på brannen som har oppstått i noen rør, melder politiet.

(NTB)

Slagsmål på Tøyen:

Politiet rykket natt til onsdag ut til et slagsmål mellom flere personer på Tøyen i Oslo. Det skal ha blitt brukt planker og jernstenger.

Meldingen om slåssingen ved Tøyen skole i Hagegata kom klokka 0.41.

- Vi finner en person med skader, han blir ivaretatt av helse, opplyser operasjonssentralen.

Personen har skader i ansiktet.

Politiet leter etter flere involverte, men har så langt ikke pågrepet noen.

(NTB)

127 nye coronasmittede siste døgn:

Det var ved midnatt registrert 13 914 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 127 meldte tilfeller siste døgn.

De siste to dagene er økningen på 217 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

I alt 24 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var tirsdag registrert 274 døde som følge av sykdommen.

(NTB)

Foto: Shutterstock/NTB

Trump kan ha betalt datteren:

Ifølge New York Times skal president Trumps selvangivelse vise at han betalte en uidentifisert konsulent 747 622 dollar i forbindelse med to hotellprosjekter, et i Vancouver og et på Hawaii.

Han skal så ha skrevet av disse pengene på skatten.

Trumps datter, Ivanka, hadde på dette tidspunktet en lederstilling i organisasjonen rundt Trump. Da hun ble en del av Trumps stab i Det hvite hus, leverte hun noen dokumenter som blant annet viste hvilke oppdrag hun nylig hadde hatt.

Disse dokumentene viser at Ivanka hadde en innbetaling på nøyaktig samme sum som det faren hadde skrevet av på skatten, ifølge den amerikanske avisa. Ivanka Trump skal ha fått innbetalingen via et konsulentfirma hvor hun er deleier.

Trump betalte svært lite skatt de siste åra før han ble president. Noe av årsaken til dette er at han har skrevet av store beløp i konsulentutgifter i forbindelse med ulike prosjekter, skriver New York Times.

Ivanka Trump (til venstre) med faren Donald og Melania Trump. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

Skal lage nytt parti:

Flere sentrale KrF-ere og tidligere Ap-byråd i Oslo, Geir Lippestad, skal lage nytt parti. Det bekrefter Lippestad selv til NRK.

Partiet skal være i sentrum av norsk politikk, og har navnet «Sentrum».

- Men vi er ikke «det røde KrF», vi er mennesker som med ulik partibakgrunn og jeg tror vi skal bli et mye bredere parti enn KrF, sier Lippestad til NRK.

Ifølge kanalen hadde de stiftelsesmøte forrige uke, og jobber nå med å samle 5000 underskrifter, så de kan stille til stortingsvalget i 2021.

Dagbladet får opplyst at arbeidet med å få stablet partiet på beina har pågått en stund.

Lippestad sier til NRK at partiet er blokkuavhengig, men er likevel tydelig på at han ikke støtter den nåværende regjeringa.

- Slik den politiske situasjonen er i dag, vil en stemme til Sentrum være en stemme for regjeringsskifte.

Geir Lippestad på et tidligere tidspunkt. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Ungdommer ranet på Montebello:

Oslopolitiet skriver på Twitter at to gutter på rundt 13 år har blitt ranet på Montebello på Oslo vest.

De to guttene skal ha blitt fraranet noen eiendeler av to andre ungdommer som skal ha fulgt etter dem på t-banen, skriver politiet.

Politiets operasjonsleder André Kråkenes sier til Dagbladet at ranerne ikke var bevæpnet, men hadde truet med bank. Han vil ikke si noe om hva det er som skal ha blitt stjålet.

En person (19) er pågrepet. Han er mistenkt for ranet. Politiet søker fortsatt etter minst en annen person, som skal være beskrevet som litt eldre ungdomme med utenlansk herkomst, sier Kråkenes.

Mulig person i vannet i Haugesund :

Nødetatene rykker ut og søker i vannet utenfor Risøy i Haugesund etter at de har fått melding om en mulig person i vannet.

Det skriver politiet på Twitter.

Det skal ha blitt funnet en hjelm i vannet.

Kort tid seinere skriver politiet at alle er gjort rede for, og at ingen er savnet. Hjelmen skal også bære preg av at den har vært i vannet en stund. Politiet avslutter aksjonen.

Justerer nordiske reiseråd:

FHI justerer sine anbefalinger for de nordiske reiserådene. I en pressemelding skriver de at de anbefaler at Blekinge og Södermanland i Sverige blir «røde». Det bør også Helsinki og Nyland i Finland bli, mener FHI.

Årsaken er at smittetrykket nå er over 20 tilfeller per 100 000 inbyggere de siste to ukene.

Samtidig anbefaler de at Päijät-Häme i Finland blir «gult» igjen, fordi regionen er under grensa.

Det er utenriksdepartementet som tar den endelige avgjørelsen. De nye reiserådene gjelder fra midnatt fredag.

FHI anbefaler ellers ingen endringer i reiserådene.

Smitterekord i Storbritannia:

Det er blitt bekreftet 7143 nye coronasmittede i Storbritannia det siste døgnet. Det er det høyeste antallet nye smittede noen sinne, skriver The Guardian.

Antallet smittede tirsdag er rundt 3000 høyere enn i mandag, men mandagstallene er alltid lavere på grunn av lavere antall tester i helgene.

The Guardian skriver likevel at det ikke er sikkert at det faktisk er rekordmange som er smittet nå, siden antallet som blir testet er vesentlig høyere nå enn under starten av pandemien.

London. Foto: PA / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.