Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Siste nytt fra Trump:

President Donald Trump skal delta i et møte med guvernørene fra Arkansas og Kansas. Se sendingen direkte på Dagbladet TV.

Studioet fortsetter under annonsen

Truer med store bøter:

Oslopolitiet kommer ikke til å igangsette egne kontroller for å sjekke de nye smittevernreglene i Oslo. Det skriver de i en pressemelding.

Likevel kan det bli aktuelt med anmeldelser og bøter ved gjentatte brudd på reglene, skriver politiet.

- Tidligere er det gitt bøter på mellom kr 5000 – 22 000 for brudd på smittevernreglene, skriver de.

Mandag innførte Oslo blant annet påbud om bruk av munnbind i kollektivtransporten.

Trikk i Oslo sentrum. Foto: NTB

Kuwait: Emiren er død:

Emiren av Kuwait, Sabah al-Ahmad Al-Sabah, er død, 91 år gammel, opplyser hoffet i landet.

Emiren har styrt den oljerike golfstaten siden 2006. Hans halvbror, kronprins Nawaf al-Ahmad Al-Sabah (83), tok midlertidig over noen av emirens oppgaver da 91-åringen ble lagt inn på sykehus i juli.

Halvbroren ventes å ta over som emir og øverste leder.

Sjeik Sabah regnes som arkitekten bak Kuwaits moderne utenrikspolitikk. I fjor argumenterte han for nedtrapping i Golfen da spenningene mellom USA og Iran økte kraftig. (NTB - AFP - AP).

BLE 91 ÅR GAMMEL: Emiren av Kuwait, Sabah al-Ahmad Al-Sabah, under åpningen av det arabiske toppmøtet i Tunis 31. mars i fjor. Foto: AP/NTB.

Siste nytt om coronasituasjonen i Danmark:

Klokka 16 kommer siste nytt om coronasituasjonen i Danmark. Følg pressekonferansen direkte her.

R-tallet i Danmark er i dag på 1,1, ifølge helseminister Magnus Heunicke.

- Vi ser en bred smitte i samfunnet, sier han.

Han sier det er tendenser til at smitten er på vei ned, men at det er for tidlig å konkludere.

Det er tirsdag registrert smitte i 94 av 96 danske kommune, og i flere av kommunene er smitten på vei opp.

- Det er dessverre mye smitte fra fester og andre forsamlinger, sier helseministeren.

Særlig blant den yngre aldersgruppen er smitten på vei opp. 42 prosent av de nye smittetilfellene er oppdaget blant de yngre aldersgruppene.

De siste dagene har diskusjonene rundt ulovlige fester, der et stort antall yngre personer møtes og dermed bryter forsamlingsforbudet, rast i Danmark. Regjeringen har pekt på at de ønsker å heve bøtesatsene, for å avskrekke deltakerne til denne typen fester ytterligere.

Politiet har også fått kritikk for å ikke skrive ut nok bøter i forbindelse med håndhevingen av forsamlingsforbudet.

- Det kommer ikke nye restriksjoner i dag, men jeg kan ikke utelukke at det kan bli aktuelt i framtiden, sier Heunicke.

Rikspolitiesjef Thorkild Fogde sier politiet forsøker å avholde mange kontroller og at de har oppmekrsomheten rettet mot de ulovlige festene, som han kaller en hån mot alle dem som følger smittevernreglene.

- Arrangøren får bøter, men det gjør deltakerne også. Det er kun én ting å si her, og det er la være, sier Fogde.

Blant tiltakene myndighetene vurderer dersom situasjonen forverrer seg, er mer utstrakt bruk at munnbind og ytterligere innskjerping av antallet som kan samles.

I Danmark er det registrert 392 smittede det siste døgnet. Det er det laveste tallet på 13 dager. Totalt er det registrert 27 464 smittetilfeller i Danmark, viser tall fra Statens Serum Institut. Det er registrert ett nytt dødsfall, noe som bringer totalen til 650.

107 koronapasienter er innlagt på sykehus i Danmark tirsdag, en nedgang på tre fra dagen før. 15 er innlagt på intensivavdeling - ni ev dem på respirator.

Helseminister Magnus Heunicke. Foto: Reuters / NTB

Mann (28) siktet:

En drøy måned har gått siden 22 år gamle Edvin Eriksen ble utsatt for vold på en buss i Oslo sentrum. Flere personer skal ha gått til angrep, og han ble til slutt skallet ned.

Nå er en 28 år gammel mann siktet i saken. Det opplyser politiet til Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at vi har siktet en person i saken. Han har vært inne til avhør og erkjenner de faktiske forhold, men det råder noe uenighet om foranledning til hendelsen. Saken vil bli påtalebehandlet i løpet av nærmeste tid, sier politioverbetjent Monica Lillebakken.

Hun ønsker ikke å gå inn på detaljene om hva uenigheten omhandler. 28-åringen er siktet for grov kroppsskade.

- Etterforskningen er ferdig. Nå venter vi bare på en tiltale, sier Lillebakken.

Det var sammen med to venninner at Eriksen ventet han på nattbussen hjem i midten av august. Da kom også ei gruppe på fire personer til samme busstopp og begynte å kritisere den regnbuefargede glorien han i denne anledningen hadde på hodet.

Da Dagbladet intervjuet Eriksen i august, mente han selv at han var trakassert og skallet ned på grunn av legningen sin.

- Den ene jenta sa at hun syntes den var stygg, og at hun ikke støttet homofili. Da jeg sto opp for meg selv som homofil mann og blant annet sa at «dette er Norge i 2020», eskalerte situasjonen, sa Eriksen den gang.

Bussen kom, og 22-åringen og hans to venninner gikk på. Ifølge Eriksen fulgte de andre etter og fortsatte trakasseringen på bussen. Etter kort tid skallet den ene personen ham rett ned, før tre av dem løp av bussen ved neste stopp, forklarer Eriksen.

- Den siste personen ble igjen for å forklare at hun tok sterk avstand fra både holdningene og det som hadde skjedd, og la igjen telefonnummeret sitt, slik at hun kunne nås av politiet, sa Eriksen til Dagbladet.

Oslo-politiet iverksatt hatkrim-etterforskning i forbindelse med hendelsen. Det er ventet at en tiltale vil foreligge om kort tid.

VOLD: Edvin Eriksen ble utsatt for vold på bussen. Foto: Privat
Hatkriminalitet - - Banket fordi jeg er homofil

Hatkriminalitet - - Banket fordi jeg er homofil

dagbladet

Ti nye dødsfall i Sverige:

Aftonbladet melder om ti nye dødsfall i Sverige som en følge av coronaviruset.

Slik blir tiltakene i Bergen:

Byrådsledelsen i Bergen med siste nytt.

På bakgrunn av de siste dager smittetall, og etter dialog med Folkehelseinstituttet, vil byrådet i tirsdag gjøre ny vurdering av smitteverntiltakene som ble innført 8. september.

Bergen gjenninnfører private samlinger på 20 personer, og den lokale coronaforskriften opphører ved midnatt.

- Den siste uken har vi hatt en nedadgående smittetrend som har forsterket den vi hadde forrige uke. Byrådet ser det ikke som hensiktsmessig å forlenge den lokale smittevernforskriften, sier byrådslederen.

Byrådslederen takker alle som har bidratt til å bedre smittesituasjonen i byen. Men han bare alle Bergens innbyggere om å ikke slappe av for mye.

- Vårt beste forsvar er at alle opprettholder de generelle smittevernsreglene, sier Roger Valhammer under pressekonferansen.

R-tallet faller i Danmark:

R-tallet i Danmark har falt fra 1,3 til 1,1, melder danske BT.

Det er Danmarks helseminister Magnus Heunicke som kommer med nyheten via Twitter.

- Vi opplever et fall, men smitten er fortsatt stigende. Vi skal under 1, for kurven jevnes ut. Må gi tiltakene mer tid til å virke, og vi må holde ut. Takk, skriver han.

24 coronasmittede pasienter innlagt – tre flere enn mandag:

Det er per tirsdag 24 coronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus, tre flere enn mandag. Én pasient får nå respiratorbehandling, skriver NTB.

Det er første gang siden 7. september at en pasient får respiratorbehandling, ifølge Helsedirektoratets daglige oppdatering over innlagte.

Kvinne alvorlig skadd i elsparkesykkel-ulykke:

Vitner forteller Adresseavisen at elsparkesykkelen skal ha bråstoppet og at kvinnen stupte i asfalten.

Ifølge avisa er hun hardt skadd og ble innlagt på sykehus. Selve ulykken skal ha skjedd på lørdag.

- Kvinnen er hardt skadd og det er påvist hodeskade, sier politifaglig etterforskningsleder Kjell Steinar Wibe ved straffesaksinntaket i Trøndelag politidistrikt til avisa tirsdag formiddag.

Operasjonsleder Håvard Høyem hos politiet i Trøndelag sier han ikke er kjent med denne hendelsen, men forteller Dagbladet at de også i dag har fått melding om en elsparkesykkel-ulykke i byen.

- Det skjedde i dag morges, på Ila i Trondheim. En mann kjørte inn i trikkesporet og bråstoppet. Han ble forslått og ble hentet av ambulanse, sier operasjonslederen.

Drept 20-åring obdusert:

Søndag kveld ble det kjent at en 19 år gammel mann er siktet for drap på en kvinne (20) i Åsane i Bergen.

Vest politidistrikt opplyser i dag i en pressemelding at Gades institutt nå har gjennomført obduksjon og gitt politiet en foreløpig, muntlig rapport.

- Vi kan ikke kommentere noe utover dette av hensyn til etterforskningen, heter det i pressemeldinga.

Politiet fortsetter arbeidet med ulike etterforskningsoppgaver. Kriminaltekniske undersøkelser på åstedet pågår fortsatt. Videre skal det gjennomføres flere vitneavhør samt gjennomgang og analyse av innhentede elektroniske spor.

Den siktede mannen ble innlagt på sykehus. Mandag besluttet Bergen tingrett å varetektsfengsle ham i fire uker. Det er foreløpig ikke tidfestet nytt avhør av siktede.

Drap i Bergen: - - I dyp sjokk og sorg

Drap i Bergen: - - I dyp sjokk og sorg

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.