Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

The New York Times: USA trekker seg fra våpenkontrollavtale:

The New York Times melder at USAs president Donald Trump vil trekke USA ut av våpenkontroll-avtalen som lot 35 land overvåke hverandre fra lufta.

Ifølge avisa vil Trumps regjering trekke seg fordi de mener Russland har brutt avtalen. I tillegg til at amerikanske myndigheter mener de nødvendige bildene lett kan skaffes fra satellitter.

Avisa skriver at Trump planlegger å informere Russland om at de trekker seg på fredag.

Avtalen trådde i kraft 1. januar 2002, og Norge er blant medlemslandene. Avtalen åpner for at medlemslandene kan gjennomføre rekognoseringsflyginger over hverandres territorier. Den ble inngått for flere tiår siden for å fremme internasjonal tillit og hindre konflikt.

(Dagbladet/NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Hurtigruten: - Vi har svikta :

Hurtigruten holder pressekonferanse klokka 17.30 om smitteutbruddet på skipet MS «Roald Amundsen».

- Jeg skal starte med å være grenseløst ærlig. Vi har svikta. Vi har gjort feil. Det som har skjedd er ikke det Hurtigruten står for. Det beklager jeg på det sterkeste, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Den foreløpige gjennomgangen av hendelsen viser flere avvik fra Hurtigrutens prosedyrer.

- Vi vet at vi ikke har fulgt opp utenlands mannskap på karanteneregler på god nok måte om bord. Det gjelder 16 av mannskapet på MS Roald Amundsen, som er fra Fillipinene. I dag må alle som kommer til Norge fra røde land i karantene i ti dager, samt gjennomføre en norsk smittetest før ombordstigning. Det burde også vært gjennomført før ombordstigningen av mannskapet på skipet. Det er en svikt i våre interne prosedyrer.

Skjeldam slår fast at Hurtigruten aldri har prøvd å skjule eller holde tilbake informasjon.

- Manglende og for dårlig tilgang på informasjon internt i selskapet, har også ført til at vi ikke har klart å ha en så god og åpen kommunikasjon utad som vi ønsker gjennom de siste dagene, sier han og legger til:

- Hadde vi fulgt prosedyrene hadde vi trolig ikke fått smitte om bord. Hadde vi hatt bedre kontroll på informasjonen internt, hadde vi trolig informert gjestene allerede onsdag kveld. Hadde vi hatt bedre kontroll på informasjonen internt, hadde vi heller ikke sluppet gjestene i land på fredag, sier Skjeldam.

Skjeldam opplyser om at Hurtigruten inntil videre har innstilt all ekspedisjoncruice-virksomhet.

Dagbladet følger pressekonferansen.

Studie: Kjæledyr blir trolig coronasmittet:

Mennesker kan overføre coronaviruset til hunder og katter, tror italienske forskere.

Forskerne har testet 540 hunder og 277 katter nord i Italia, de fleste av dem i Lombardia-regionen som har vært hardt rammet av coronapandemien.

Kjæledyrene i undersøkelsen levde enten i husholdninger der noen var smittet, eller i områder der det befant seg mange koronasmittede.

Forskerne fant at 3,4 prosent av hundene og 3,9 prosent av kattene hadde antistoffer i blodet, noe som tyder på at de har vært smittet.

Thomas Mettenleiter, som leder det føderale tyske instituttet for dyrevelferd (FLI), er ikke overrasket over at dyr får overført smitte fra mennesker.

– Dette bekrefter det vi alt vet, sier han.

(NTB)

Foto: Linn Cathrin Olsen / NTB Scanpix

Sveits, Tsjekkia og Polen kan bli «røde» mot slutten av uka:

Det har den siste tiden vært økt coronasmitte i Sveits og Tsjekkia, og trenden er også økende i Polen. FHI anbefaler at Sveits og Tsjekkia blir «røde» når bestemmelsene for innreisekarantene skal oppdateres i slutten av uka - hvis det ikke skjer endringer. FHI anbefaler også at Polen vurderes, skriver FHI i en pressemelding.

FHI leverer annen hver uke en vurdering av smittesituasjonen i EU, EØS- og Schengen-land. Det er regjeringen som fatter beslutninger om hvilke land som omfattes av innreisekarantene. Dette gjøres på bakgrunn av vurderinger fra FHI.

- Nye tall viser at Sveits ligger på 22,9 og Tsjekkia på 26,8 nye covid-19-tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, og trenden går oppover. Derfor varsler vi allerede nå at dersom ikke situasjonen endrer seg, vil FHI anbefale at Sveits og Tsjekkia blir «røde land» og dermed omfattet av innreisekarantene, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Allerede har Spania og Belgia gått fra «grønt» til «rødt».

Høie reagerer kraftig: - Tilliten er svekket:

Regjeringa og FHI holder pressekonferanse med siste nytt om coronautbruddet på Hurtigruten klokka 16.00.

Det er helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) som stiller. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, er også til stede.

Høie opplyser om at tegjeringen har bestemt en midlertidig stans av cruisetrafikken for å stanse coronasmitte. Det skjer for å forhindre smitteutbrudd som på Hurtigruten.

– Vi må ta de disse nødvendige grepene for å stanse smittespredning i Norge. Vi gjør dette nå mens vi undersøker hva som sviktet under utbruddet på Hurtigruten, sa Høie.

- Det blir innført en midlertidig "time-out" knyttet til cruicetrafikk. Etter disse 14 dagene vil det bli tatt en ny vurdering av situasjonen, sier Høie.

Mannskap og passasjerer på cruiseskip med mer enn 100 personer får ikke gå i land i Norge i denne perioden. Det gjelder imidlertid ikke ferger i ordninær rutetrafikk.

Næringsminister Nybø forteller at de skal granske om cruiceskipene forholder seg til smittevernsreglene.

- Det er ekstremt ressurskrevende og belastende med smitteutbrudd på et cruiceskip, med tanke på smitteoppsporing, isolering, karantene og testing. Håndteringen kan pågå i flere uker, og være belastende for kommuner og helsetjenesten, sier Guldvog.

Line Vold forteller at det ikke er særlig endring i smittetallene fra i går.

- De foreløpige resultatene viser at det er 39 personer som er smittet, hvorav 34 er mannskap og 5 er passasjerer. Passasjerene er fordelt på fem ulike fylker: Nordland, Oslo, Rogaland, Trøndelag og Viken, sier Line Vold og legger til at FHI har vært i kontakt med kommuneoverlegene i alle berørte kommuner.

Høie reagerer kraftig på at Hurtigruten ville holde utbruddet hemmelig.

- Jeg fikk opplyst om at Hurtigruta skulle sende ut informasjon til passasjerende om bord, og sende ut en nettsak om det første utbruddet. Seinere fikk jeg beskjed om at de ville bare sende ut informasjon til passasjerene, men ikke legge ut nettsak. Jeg fikk fredag beskjed om at de verken hadde gjort det ene eller det andre. Det overrasker meg, sa helseministeren.. Det overrasker meg.

Vil du si at tilliten er svekket?

- Ja, det vil jeg si. Tilliten er svekket i denne situasjonen. Hurtigruten har vært en av pådriverene for at regjeringa skal åpne for slik aktivitet. Derfor er det synd at vi har kommet i denne situasjonen, svarte helseministeren på spørsmålet fra TV 2.

Line Vold understreker at utbruddet på Hurtigruten er stort og alvorlig.

- Men det betyr ikke at vi er i en ny fase av pandemien. Per nå er smittetallene i Norge fortsatt relativt lave, men vi ser flere lokale utbrudd når vi letter på tiltakene.

Færre i kø for studentbolig i år:

Hver høst er tusenvis av studenter på jakt etter et sted å bo, men i år er det lettere enn før, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

12 810 står nå i kø for å få en studentbolig, noe som er over 4500 færre enn samme tid i fjor, viser tall fra Studentsamskipnadsrådet.

- Det er gledelig at mange flere i høst får mulighet til å bo godt og rimelig i en studentbolig. Dette betyr likevel ikke at vi er i mål. Vi vil fortsette satsningen på studentboligbygging også fremover, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Aase Marthe Johansen Horrigmo (H), i pressemeldingen.

I år fører coronapandemien til at det kommer langt færre internasjonale studenter til Norge. Tidligere har disse blitt garantert bolig gjennom samskipnadene.

Person stukket med skarp gjenstand i Oslo:

En person fremstår lettere skadd etter å ha blitt stukket med en skarp gjenstand, mulig en saks, i gata Jordal terrasse i Oslo mandag ettermiddag, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

Foranledningen til hendelsen skal ha vært en nabokrangel, ifølge politiet.

Den skadde får behandling av helsepersonell.

I en oppdatering skriver politiet at de har kontroll på en kvinne som de anser som gjerningspersonen.

- Hun ble pågrepet etter at hun kom mot politiet med en skarp gjenstand, og vi måtte bruke pepperspray for å få kontroll på henne, skriver de.

Ingen tjenestepersoner ble skadd under pågripelsen.

207 nye smittetilfeller i Danmark:

Antall registrerte coronasmittede i Danmark har steget med 207 i løpet av helgen. Både i Danmark og Sverige er det registrert ett nytt coronarelatert dødsfall.

Myndighetene i begge landene la fram nye coronatall mandag. Smitteøkningen i Danmark er større enn det som har vært vanlig de siste ukene.

Noe av økningen skyldes et utbrudd på et slakteri i Ringsted på Sjælland, der 79 personer så langt er bekreftet smittet.

Det samlede antallet registrerte smittede i Danmark er nå 13 996, mens tallet i Sverige har steget til 81 012. De totale dødstallene har steget til henholdsvis 616 og 5744.

(NTB)

Nyhetsstudio - 79 smittet på dansk slakteri

Nyhetsstudio - 79 smittet på dansk slakteri

dagbladet

Mann døde etter frontkollisjon i Nordland:

En mann fra Bodø er bekreftet død etter en at en bobil og en personbil frontkolliderte søndag ved i Saltdal kommune i Nordland.

Politiet bekrefter at det var Olav Arnt Larsen (69) fra Bodø som døde natt til mandag etter å ha vært involvert i en frontkollisjon søndag ettermiddag.

I tillegg har sykehuset opplyst at de øvrige involverte i ulykka nå er kategorisert som én alvorlig skadd og to med moderate skader.

Politiet har på bakgrunn av vitnebeskrivelser fått et bilde av hva som har skjedd, men sier det gjenstår en god del etterforskning før de vil si noe konkret om ulykken ved Røkland i Saltdal kommune.

(NTB)

79 smittet på dansk slakteri:

79 ansatte har fått påvist coronaviruset på slakteriet Danish Crown i Danmark, skriver Jyllands-Posten. Totalt 900 personer er ansatte på slakteriet, som nå har iverksatt massetesting og temperaturmåling. Får man målt over 37,8 grader i temperatur, blir man sendt hjem, ifølge avisa.

- Vi gjør det vi kan for å bryte opp smittekjeden for å forhindre at viruset sprer seg og kommer inn på arbeidsplassene våre, sier Per Laursen, produksjonsdirektør i Danish Crown, i en pressemelding.

- Derfor har vi innført temperaturmåling kombinert med kontrollspørsmål for å avgjøre om ansatte skal sendes hjem eller ikke, sier han.

Over 500 personer har blitt testet den siste uken i forbindelse med utbruddet, som startet i slutten av juli.

Forkaster Jensens anke:

Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke over fengslingen.

Høyesteretts ankeutvalg kom til at lagmannsretten hadde forstått straffeprosessloven § 172 riktig, og at fengslingen verken var i strid med EMK artikkel 6 eller EMK artikkel 7.

- Det er tilstrekkelig grunn til å holde Jensen fortsatt fengslet at en eventuell løslatelse av ham er «egnet til» å støte allmennhetens rettsfølelse. Beviser for at allmennhetens rettsfølelse faktisk blir krenket, kreves ikke, heter det i pressemeldinga.

Ankeutvalget kom videre til at lagdommerne som avgjorde fengslingssaken, ikke var inhabile. Selv om relativt mange dommere i Borgarting lagmannsrett har hatt befatning med ulike spørsmål i sakskomplekset, var det ikke pekt på noe som gjorde de aktuelle dommerne inhabile.

I VARETEKT: Eirik Jensen må sitte varetektsfengslet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.