Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Tsjetsjenias leder skal være coronasmittet:

Tsjetsjenias Kreml-støttede leder Ramzan Kadyrov er innlagt på sykehus i Moskva, trolig på grunn av coronasmitte.

Kadyrov ble torsdag innlagt på sykehus i Moskva etter å ha blitt fløyet til den russiske hovedstaden fra Tsjetsjenia, melder russiske nyhetsbyråer. De skriver også at det er mistanke om at han er coronasmittet. Tilstanden til 43-åringen beskrives om stabil.

Tsjetsjenia er en russisk delrepublikk, der Kadyrov står i spissen for et brutalt regime som beskyldes for grove brudd på menneskerettighetene.

Under coronautbruddet har han uttalt at alle som bryter karantenereglene bør drepes, og han har sammenlignet tsjetsjenere som smitter andre med terrorister som bør begraves i grøfter.

Han har også kalt leger som klager over manglende smittevernutstyr, for provokatører.

Nylig truet han en russisk journalist som rapporterte at tsjetsjenere velger å bli hjemme med coronasmitte fordi de er redde for å bli straffet av politiet hvis de oppsøker de dårlig utstyrte sykehusene.

Russland har registrert over 317 000 smittetilfeller, men kun 3099 dødsfall, men den usedvanlig lave dødsraten er blitt trukket i tvil fra flere hold. I Storbritannia, der det er registrert rundt 250 000 smittede, har covid-19 kostet 41 000 personer livet.

I Tsjetsjenia er det registrert 1026 smittetilfeller og elleve dødsfall.

(NTB)

Frykter «Putins pitbull» i Norge: - De har testet oss

Frykter «Putins pitbull» i Norge: - De har testet oss

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

USA: Barn tyvlånte bil - døde i ulykke:

To brødre, henholdsvis seks og sju år gamle, døde fredag i en bilulykke etter at de tyvlånte bilen til besteforeldrene sine. Dette melder CNN.

En representant for trafikkpolitiet i Missouri sier til avisa at de to ble erklært døde på stedet. Bilen kjørte av veien og traff en vaier før den kolliderte med et tre.

Foto: Missouri State Highway Patrol

Forskere: Funnet verdens reneste luft :

En gruppe forskere ved Colorado State University mener å kunne slå fast at luften i et område over Sørishavet er verdens reneste. Dette melder CNN.

I en region over havet mener forskerne å ha funnet et luftrom fullstendig fritt for partikler som kan knyttes til menneskelig aktivitet.

Forsker Thomas Hill sier i en uttalelse at funnene tyder på at Sørishavet er et av få steder på planeten som fremdeles er minimalt preget av forurensning.

Foto: Reuters / Alexandre Meneghini / File Photo / NTB scanpix

Siste nytt fra Sverige:

Sosialminister Lena Hallengren og kriseberedskapssjef Johanna Sandwall møter pressen klokka 08.45.

- Dette er og blir den største krisen i moderne tid, sier Hallengren.

Videre sier sosialministeren at regionene, kommunene og helseforetakene selv har ansvar for å ha beredskap i en krise. Dette gjaldt imidlertid ikke smittevernutsyr, og forsyningene var ikke tilstrekkelige.

Hallengren sier sosialstyrelsen til nå har kjøpt inn smittevernutstyr til 1,5 milliarder svenske kroner.

- Vi klarer leveranser, men må jobbe med dette sammen, sier hun.

- Situasjonen er fortsatt alvorlig, og vi opplever en pandemi som vil vare i lang tid, understreker Hallengren.

Sosialministeren sier smittevernlagerene nå er tilstrekkelige.

- Vi må ta høyde for at vi kan få en bølge nummer to, og at situasjonen raskt kan endre seg.

I Sverige er trykket på intensivavdelingene fortsatt høyt.

- En ny bølge med syke pasienter kan ikke utelukkes, og derfor er det viktig at vi fortsatt har mye ressurser, sier hun.

Kriseberedskapssjef Sandwall sier situasjonen har vært, og fortsatt er, vanskelig, og at det fortsatt er viktig med godt samarbeid i kommuner, regioner og mellom andre samfunnsinstanser. Hun poengterer viktigheten med å utarbeide nasjonale retningslinjer.

Sandwall sier Sverige har fordoblet kapasiteten på intensivavdelingene.

- Til tross for at det har vært disponibel kapasitet har visse regioner hatt flere pasienter enn plasser.

Hun sier det derfor har vært et samarbeid med Forsvaret, som har bistått med helikoptere til pasienttransport.

Sverige har til nå registrert 4.468 døde blant coronasmittede, mens tallet i Norge er 237.

Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, som har stått i spissen for landets coronastrategi, sier onsdag i et intervju med Sveriges Radios «Ekot», at Sverige burde satt inn flere tiltak for å begrense virusspredningen fra begynnelsen av. Han beklager samtidig landets høye dødstall.

Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / NTB scanpix

Over 30 000 coronadøde i Brasil:

Brasil har nå passert 30 000 døde av covid-19, ifølge Worldometer. Landet har nest flest coronavirussmittede i verden med 558 237, bare overgått av USA.

Testingen i den brasilianske befolkningen er begrenset. Derfor kan det reelle antallet smittede være langt høyere enn det offisielle tallet.

De nye smittetallene kommer samtidig som flere delstater i landet forbereder seg på å lette på smitteverntiltakene, for å hjelpe økonomien.

- Å lette på tiltakene i den nåværende situasjonen er å kaste bensin på bålet, sier smittevernekspert Rafael Galliz ved Rio de Janeiros føderale ekspert ifølge Ekstrabladet.

På verdensbasis er det nå snart 6,5 millioner registrerte covid-19-tilfeller, og over 382 000 døde.

PRESIDENT: Brasils president Jair Bolsonaro har hele tida vært motstander av strenge smitteverntiltak. Foto: Andriano Machado / Reuters / NTB Scanpix

Omstridt republikaner tapte nominasjonsvalg:

Den kontroversielle republikanske kongresspolitikeren Steve King, som er anklaget for rasistiske utsagn, har tapt republikanernes nominasjonsvalg i Iowa.

Tirsdagens nominasjonsvalg ble vunnet av Randy Feenstra, som dermed stiller som kandidat til en plass i Representantenes hus i Iowas 4. kongressdistrikt.

71 år gamle King skulle ha sikret seg en tiende periode i Kongressen. I flere år har han kommet med provoserende uttalelser som etterhvert har gjort ham uglesett i eget parti. Han har sammenlignet innvandrere som krysser grensen, med kveg, bagatellisert voldtekt og incest mens han har forsvart sin motstand mot abort, og undret seg over når begrepet «hvit overlegenhet» ble støtende.

I fjor mistet han sine ansvarsområder i en av Kongressens komiteer etter uttalelser til The New York Times som ble tolket som støtte til hvit nasjonalisme. King selv har sagt at uttalelsene var tatt ut av kontekst.

Feenstra er i dag senator på delstatsnivå, og i likhet med King er han tilhenger av president Donald Trump og en forkjemper for streng innvandringspolitikk og andre konservative kampsaker, men uten at han har Kings bagasje.

(NTB)

Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB Scanpix

Alvorlig skadd på sparkesykkel:

En mann i 20-årene er sendt til Ullevål sykehus med alvorlige hodeskader etter et uhell med elektrisk sparkesykkel i Sandefjord natt til onsdag.

Politiet fikk klokka 0.48 natt til onsdag varsel om at ambulanse var rykket ut til en ulykke ved Sandefjord Kurbad der en mann var blitt funnet bevisstløs på en gang- og sykkelsti.

- Mannen er i 20-årene har hatt et uhell med en elektrisk sparkesykkel og har fått alvorlige hodeskader, sier operasjonsleder Øyestein Eikedalen i Sørøst politidistrikt til NTB.

Mannen ble først fraktet til Sykehuset i Vestfold, men ble ut på morgenen onsdag fløyet til Ullevål sykehus i Oslo for operasjon. Politiet kjenner ikke omstendighetene rundt ulykken og etterlyser vitner som kan ha sett noe forut for hendelsen.

- Det er trolig ingen andre involvert. Dette er en elektrisk sparkesykkel som kan gå ganske fort. Den skadde hadde ikke hjelm, men det er det heller ikke krav om på slike, sier operasjonslederen.

(NTB)

Togtrafikken står etter avsporing i Larvik:

Togene mellom Porsgrunn og Sandefjord står etter at en målevogn har sporet av inne på området til Larvik stasjon. Ingen personer er skadd.

Det er en målevogn fra Bane Nor som har sporet av i sporveksel inne på stasjonsområdet klokka 5.17 onsdag morgen.

- Mannskaper er underveis fra Oslo. Usikker tidsprognose på arbeidet, opplyser Bane Nor på Twitter.

(NTB)

Tegnell: - Burde hatt flere tiltak:

I et intervju med Sveriges Radio sier statsepidemiolog Anders Tegnell at Sverige burde satt inn flere tiltak mot cornaviruset fra begynnelsen av.

- Skulle vi støte på samme sykdom, med nøyaktig hva vi vet om den i dag, tror jeg at vi hadde landet på å gjøre noe midt i mellom det som Sverige har gjort og resten av verden har gjort.

Sveriges coronahåndtering har skilt seg kraftig fra hvordan vi her til lands håndterte krisa. Tegnell medgir at han tror det er forbedringspotensial for Sveriges strategi.

Selv om han gjerne skulle tatt i bruk flere tiltak i kampen mot viruset, er han fortsatt usikker på hvilke tiltak Sverige i så fall skulle tatt i bruk.

- Sverige er ett av de få landene som har jobbet steg for steg. Alle andre land startet med mye på en gnag, og problemet med det er at man ikke vet hvilke av tiltakene som har best effekt.

Demonstranter trosser portforbudet:

I USAs hovedstad fortsetter demonstrasjonene. Hundrevis av mennesker samlet seg tirsdag kveld utenfor Det hvite hus tross portforbudet som er innført.

De fredelige demonstrantene, flere enn kvelden før, knelte samtidig som portforbudet trådte i kraft klokken 19 lokal tid. De ropte «slik ser demokrati ut» og «vi flytter oss ikke».

Demonstrantene samlet seg foran det nyoppsatte gjerdet som skal hindre demonstranter i å ta seg inn i parken Lafayette Square utenfor Det hvite hus. Plassen ble ryddet av opprørspoliti like før president Donald Trump skulle tale mandag. Etter talen krysset Trump veien for å posere med en bibel ved St. John’s Episcopal Church.

- Washington D.C. var det tryggeste stedet på jord i går kveld! tvitrer Trump tirsdag kveld.

Washington er som mange andre byer i USA preget av store demonstrasjoner og tidvis voldelige opptøyer etter at George Floyd døde da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis forrige uke.

USAs forsvarsminister Mark Esper har bedt delstater sende deler av nasjonalgarden til Washington D.C. for å holde vakt. Flere guvernører har nektet å gjøre det.

Biden sikret seieren i alle tirsdagens primærvalg:

Joe Biden, som trolig blir Demokratenes kandidat i høstens presidentvalg, vant i alle de sju delstatene som avholdt primærvalg tirsdag.

Biden startet med å vinne enkelt i Indiana, som var den første delstaten som stengte valglokalene. Deretter sikret han seieren i Pennsylvania, Maryland, Rhode Island, South Dakota, New Mexico og Montana,

Også District of Columbia avholdt primærvalg tirsdag, men resultatene er ikke klare.

Den tidligere visepresidenten kom nærmere de 1991 delegatene han trenger for å bli utpekt som Demokratenes presidentkandidat på sommerens landsmøte.

I denne omgangen var det Pennsylvania som bød på flest delegater, og Biden har nå 1885 delegater, viser en opptelling fra NBC News.

Primærvalgene i Georgia og West Virginia neste uke kan gi Biden delegatene han trenger.

Til sammen sju delstater avholder primærvalg tirsdag, i tillegg til District of Columbia. Fire av delstatene skulle i utgangspunktet holdt valgene i april, men de ble utsatt på grunn av coronakrisen.

President Donald Trump sikret seg seieren i Republikanernes primærvalg i Indiana, Rhode Island, Maryland, New Mexico, Montana og Pennsylvania.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.