Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Advarer mot ny nedstenging:

FHI-direktøren mener det faglige grunnlaget for nedstenging av Norge ikke var godt nok, og advarer mot ny stenging av landet – selv med oppblussing av smitte.

Spesielt mener direktør Camilla Stoltenberg at skoler og barnehager kanskje ikke hadde trengt å stenges.

– Vår vurdering nå, og det oppfatter jeg at det er bred enighet om i forbindelse med gjenåpningen, var at man kunne oppnå kanskje den samme effekten og unngå en del av de uheldige ringvirkningene ved å ikke stenge, men ved å holde åpent med smitteverntiltak, sier hun til NRK.

Stoltenberg påpeker at de rådene Folkehelseinstituttet kom med før nedstengningen var gode råd, men at de ikke var gjort på godt nok faglig grunnlag, og sier at kunnskapsgrunnlaget ikke var det samme som i dag.

Onsdag advarte FHI i en ny rapport om at nye bølger av covid-19-epidemien kan komme samtidig med de årlige influensaepidemiene i oktober.

«Størrelsen på utbruddene vil avhenge av hvor omfattende smitteverntiltak som iverksettes», skriver FHI.

I intervjuet med NRK advarer Stoltenberg mot en ny nedstengning av landet, selv om smittetallene skulle øke.

–Jeg tror det skal veldig mye til. Og der er det jo en sterk vilje hos alle parter til å finne virkemidler som er mer skånsomme og mer smidige. Det forutsetter et engasjement hos hele befolkningen for å følge smittevernrådene, sier hun.

Koronaepidemien i Norge skjøt fart i midten av mars, og 12. mars ble store deler av samfunnet stengt ned for å hindre smittespredning.

Den første bølgen av epidemien er på retur i Norge. Det er lav spredning i den generelle befolkningen, og rundt 0,7 prosent av befolkningen antas å ha vært smittet.

De siste ukene har det vært en gradvis gjenåpning av samfunnet.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Over 30 000 coronadøde i Brasil:

Brasil har nå passert 30 000 døde av covid-19, ifølge Worldometer. Landet har nest flest coronavirussmittede i verden med 558 237, bare overgått av USA.

Testingen i den brasilianske befolkningen er begrenset. Derfor kan det reelle antallet smittede være langt høyere enn det offisielle tallet.

De nye smittetallene kommer samtidig som flere delstater i landet forbereder seg på å lette på smitteverntiltakene, for å hjelpe økonomien.

- Å lette på tiltakene i den nåværende situasjonen er å kaste bensin på bålet, sier smittevernekspert Rafael Galliz ved Rio de Janeiros føderale ekspert ifølge Ekstrabladet.

På verdensbasis er det nå snart 6,5 millioner registrerte covid-19-tilfeller, og over 382 000 døde.

Omstridt republikaner tapte nominasjonsvalg:

Den kontroversielle republikanske kongresspolitikeren Steve King, som er anklaget for rasistiske utsagn, har tapt republikanernes nominasjonsvalg i Iowa.

Tirsdagens nominasjonsvalg ble vunnet av Randy Feenstra, som dermed stiller som kandidat til en plass i Representantenes hus i Iowas 4. kongressdistrikt.

71 år gamle King skulle ha sikret seg en tiende periode i Kongressen. I flere år har han kommet med provoserende uttalelser som etterhvert har gjort ham uglesett i eget parti. Han har sammenlignet innvandrere som krysser grensen, med kveg, bagatellisert voldtekt og incest mens han har forsvart sin motstand mot abort, og undret seg over når begrepet «hvit overlegenhet» ble støtende.

I fjor mistet han sine ansvarsområder i en av Kongressens komiteer etter uttalelser til The New York Times som ble tolket som støtte til hvit nasjonalisme. King selv har sagt at uttalelsene var tatt ut av kontekst.

Feenstra er i dag senator på delstatsnivå, og i likhet med King er han tilhenger av president Donald Trump og en forkjemper for streng innvandringspolitikk og andre konservative kampsaker, men uten at han har Kings bagasje.

(NTB)

Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB Scanpix

Alvorlig skadd på sparkesykkel:

En mann i 20-årene er sendt til Ullevål sykehus med alvorlige hodeskader etter et uhell med elektrisk sparkesykkel i Sandefjord natt til onsdag.

Politiet fikk klokka 0.48 natt til onsdag varsel om at ambulanse var rykket ut til en ulykke ved Sandefjord Kurbad der en mann var blitt funnet bevisstløs på en gang- og sykkelsti.

- Mannen er i 20-årene har hatt et uhell med en elektrisk sparkesykkel og har fått alvorlige hodeskader, sier operasjonsleder Øyestein Eikedalen i Sørøst politidistrikt til NTB.

Mannen ble først fraktet til Sykehuset i Vestfold, men ble ut på morgenen onsdag fløyet til Ullevål sykehus i Oslo for operasjon. Politiet kjenner ikke omstendighetene rundt ulykken og etterlyser vitner som kan ha sett noe forut for hendelsen.

- Det er trolig ingen andre involvert. Dette er en elektrisk sparkesykkel som kan gå ganske fort. Den skadde hadde ikke hjelm, men det er det heller ikke krav om på slike, sier operasjonslederen.

(NTB)

Togtrafikken står etter avsporing i Larvik:

Togene mellom Porsgrunn og Sandefjord står etter at en målevogn har sporet av inne på området til Larvik stasjon. Ingen personer er skadd.

Det er en målevogn fra Bane Nor som har sporet av i sporveksel inne på stasjonsområdet klokka 5.17 onsdag morgen.

- Mannskaper er underveis fra Oslo. Usikker tidsprognose på arbeidet, opplyser Bane Nor på Twitter.

(NTB)

Tegnell: - Burde hatt flere tiltak:

I et intervju med Sveriges Radio sier statsepidemiolog Anders Tegnell at Sverige burde satt inn flere tiltak mot cornaviruset fra begynnelsen av.

- Skulle vi støte på samme sykdom, med nøyaktig hva vi vet om den i dag, tror jeg at vi hadde landet på å gjøre noe midt i mellom det som Sverige har gjort og resten av verden har gjort.

Sveriges coronahåndtering har skilt seg kraftig fra hvordan vi her til lands håndterte krisa. Tegnell medgir at han tror det er forbedringspotensial for Sveriges strategi.

Selv om han gjerne skulle tatt i bruk flere tiltak i kampen mot viruset, er han fortsatt usikker på hvilke tiltak Sverige i så fall skulle tatt i bruk.

- Sverige er ett av de få landene som har jobbet steg for steg. Alle andre land startet med mye på en gnag, og problemet med det er at man ikke vet hvilke av tiltakene som har best effekt.

Demonstranter trosser portforbudet:

I USAs hovedstad fortsetter demonstrasjonene. Hundrevis av mennesker samlet seg tirsdag kveld utenfor Det hvite hus tross portforbudet som er innført.

De fredelige demonstrantene, flere enn kvelden før, knelte samtidig som portforbudet trådte i kraft klokken 19 lokal tid. De ropte «slik ser demokrati ut» og «vi flytter oss ikke».

Demonstrantene samlet seg foran det nyoppsatte gjerdet som skal hindre demonstranter i å ta seg inn i parken Lafayette Square utenfor Det hvite hus. Plassen ble ryddet av opprørspoliti like før president Donald Trump skulle tale mandag. Etter talen krysset Trump veien for å posere med en bibel ved St. John’s Episcopal Church.

- Washington D.C. var det tryggeste stedet på jord i går kveld! tvitrer Trump tirsdag kveld.

Washington er som mange andre byer i USA preget av store demonstrasjoner og tidvis voldelige opptøyer etter at George Floyd døde da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis forrige uke.

USAs forsvarsminister Mark Esper har bedt delstater sende deler av nasjonalgarden til Washington D.C. for å holde vakt. Flere guvernører har nektet å gjøre det.

Biden sikret seieren i alle tirsdagens primærvalg:

Joe Biden, som trolig blir Demokratenes kandidat i høstens presidentvalg, vant i alle de sju delstatene som avholdt primærvalg tirsdag.

Biden startet med å vinne enkelt i Indiana, som var den første delstaten som stengte valglokalene. Deretter sikret han seieren i Pennsylvania, Maryland, Rhode Island, South Dakota, New Mexico og Montana,

Også District of Columbia avholdt primærvalg tirsdag, men resultatene er ikke klare.

Den tidligere visepresidenten kom nærmere de 1991 delegatene han trenger for å bli utpekt som Demokratenes presidentkandidat på sommerens landsmøte.

I denne omgangen var det Pennsylvania som bød på flest delegater, og Biden har nå 1885 delegater, viser en opptelling fra NBC News.

Primærvalgene i Georgia og West Virginia neste uke kan gi Biden delegatene han trenger.

Til sammen sju delstater avholder primærvalg tirsdag, i tillegg til District of Columbia. Fire av delstatene skulle i utgangspunktet holdt valgene i april, men de ble utsatt på grunn av coronakrisen.

President Donald Trump sikret seg seieren i Republikanernes primærvalg i Indiana, Rhode Island, Maryland, New Mexico, Montana og Pennsylvania.

(NTB)

Trump svarer: - Tryggeste stedet i verden i går kveld:

Under en pressekonferanse natt til tirsdag kalte president Donald Trump seg en «president av lov og orden» og truet med at han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene.

Da Trump skulle videre til en fotoseanse avfyrte politiet tåregass og gummikuler mot folkemengden som hadde samlet seg utenfor Det hvite hus slik at presidenten kunne komme seg fram, ifølge The New York Times.

Det siste døgnet har en rekke demokrater langet ut mot presidenten. Både for hans løfte om å bruke militæret mot demonstrantene, og for å støtte bruken av tåregass og gummikuler mot demonstranter.

Natt til onsdag norsk tid svarer Trump på kritikken på Twitter:

- Washington D.C. var det tryggeste stedet i hele verden i går kveld, skriver han.

- Ryddet vei for Trump

- Ryddet vei for Trump

dagbladet

- Kina holdt tilbake coronainformasjon:

I januar roste Verdens helseorganisasjon Kina for å ha varslet tidlig om det som ville bli coronapandemien, noe som stod i kontrast til da SARS-epidemien herjet på begynnelsen 2000-tallet.

Men bak lukkede dører skal det ha utspilt seg en annen historie, skriver nyhetsbyrået AP, som nå melder at det var betydningsfulle forsinkelser og tydelig frustrasjon blant tjenestemenn fra WHO over at de ikke fikk informasjonen de trengte for å bekjempe spredningen av viruset.

Kina skal angivelig ha ventet mer enn en uke med å offentliggjøre den genetiske sammensetningen til viruset, i tillegg til å ha ventet i minst to uker med å gi organisasjonen data om pasienter og smittetilfeller i januar.

Nyhetsbyrået viser til dusinvis av intervjuer og interne dokumenter i det kinesiske offentlige helsesystemet, i tillegg til informasjon fra interne møter i FNs helsebyrå.

President Xi Jinping på besøk i Wuhan i mars. Foto: AP

George Floyds familie: - Han var en god mann:

På en direktesendt pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid holdt Roxie Washington en tale sammen med datteren Gianna (6), som hun har sammen med avdøde George Floyd, på rådhuset i Minneapolis.

- Jeg har ikke så mye å si fordi jeg har vanskeligheter med å finne ordene, sa Washington fra talerstolen.

- Jeg ønsker meg rettferdighet fordi han var en god mann, fortsatte hun mens tårene rant nedover kinnet.

Washington krevde rettferdighet for Floyd.

- Tilslutt får politibetjentene gå hjem til familiene sine. Gianna har ikke lenger en far. Han vil aldri se henne vokse opp, eller avlegge eksamen. Han vil aldri følge henne til alteret. Hvis hun har et problem og trenger faren sin så kan ikke han hjelpe henne lengre, fortsatte hun.

Mens Washington talte fra Minneapolis gikk deler av George Floyds familie i tog i Houston.

Tirsdag ble det også kjent at myndighetene i Minnesota skal granske politiet i Minneapolis som følge av George Floyds dødsfall.

Verste opptøyer siden 1992

Verste opptøyer siden 1992

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.