Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Sverige: 13-åring drapssiktet:

En kvinne som ble alvorlig skadd i et knivran i Kungälv utenfor Gøteborg i Sverige 10. mai, døde fredag.

Dermed etterforskes saken som et drap. En 13-åring er siktet i saken, skriver Expressen.

En ukjent mann truet kvinnen og prøvde å ta mobilen hennes. Da hun prøvde å beskytte seg, ble hun knivstukket, het det i en uttalelse fra politiet 10. mai.

Saken ble innledningsvis etterforsket som ran og drapsforsøk. Sistnevnte er nå endret til en drapssiktelse, bekrefter områdesjef i politiet i Kungälv, Christian Nylen.

Det var imidlertid først denne uka det ble gjort en pågripelse i saken.

Studioet fortsetter under annonsen

Trump holder pressebrif:

Med ett kvarters varsel, meldte president Donald Trump en kort pressebrif i Rosehagen i Det hvite hus. Litt over klikka 00.30 norsk tid dukket han opp på podiet. På Twitter skrev presidenten at han skal snakke om den føderale responsen til demonstrasjonene og opptøyene.

Mens pressen ventet på presidenten, kunne man høre brak og smell i nærheten av Det hvite hus. Ifølge CNN ser det ut til at politiet kaster tåregass inn i folkemengden for å spre demonstrantene ved Det hvite hus.

President Trump sier han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene.

Mot slutten av uttalelsen sier Trump at han skal hedre et "veldig spesielt sted." Kort tid etterpå, sammen med deler av administrasjonen, møter han opp utenfor kirken St. Johns i nærheten av Det hvite hus.

Opptøyer og demonstrasjoner har vart i dagevis etter at George Floyd døde etter at han ble pågrepet av politi på voldsomt vis. Se Dagbladet TVs livesending fra USA, hvor demonstrasjonene fortsetter.

Ny rapport om dødsårsaken:

Advokatene som representerer George Floyds familie sa mandag at en privat obduksjon utført av to leger konkluderte med at George Floyd døde av «kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen».

Nå melder den lokale avisa i Minnesota, Star Tribune, at rettsmedisineren i Hennepin fylke bare timer senere har kommet med en ny rapport som konkluderer med at Floyd fikk hjertestans mens han ble pågrepet og presset ned i bakken.

Rettsmedisinerens rapport inneholder også opplysninger om underliggende hjerteproblemer og tegn på bruk av rusmidler.

Rapporten slår også fast at Floyds dødsfall var et drap.

I en politianmeldelse mot politimannen som presset kneet sitt mot George Floyds hals i nesten ni minutter, kom det fram at rettsmedisinerens foreløpige funn tilsa at det var flere faktorer som spilte inn i dødsfallet.

Da kom det fram at Floyd hadde underliggende hjerteproblemer, og dette i kombinasjon med behandlingen han fikk av politibetjentene og eventuelle rusmidler i hans system, skal ha bidratt til dødsfallet. Det var også Hennepin Fylke som stod bak denne konklusjonen.

- Ble kvalt av fire politibetjenter

- Ble kvalt av fire politibetjenter

dagbladet

Iran: Sjokkøkning i antall coronasmittede:

På bare 24 timer skal antall coronasmittede i Iran ha steget med omkring 3000.

Lørdag meddelte landets myndigheter at de nå planlegger å gjenåpne samfunnet. Blant annet begynte statsansatte på jobb og markedene åpnet som vanlig.

To dager seinere meldte landets helsemyndigheter om det høyeste antallet smittede på to måneder, skriver Expressen.

- Folk ser ut til å tro at coronaviruset er over. Enkelte statstjenestemenn tror også at alt har gått tilbake til det normale, sa helseminister Saeeed Namaki i et tv-intervju mandag, ifølge avisa, og la til:

- Ikke bare er det ikke over, men vi kan også når som helst se en andre og farlig smittetopp.

Ifølge Worldmeter har Iran så langt hatt i overkant av 150 000 smittede og meldt om nesten 7900 coronarelaterte dødsfall.

Kvinner i Iran besøker Shah Abdol-Azim- helligdommen i Teheran da den åpnet etter to måneder den 25. mai. Foto: AFP

FNB-leder tjener mer enn Erna Solberg:

FNB-leder og lokalpolitiker Frode Myrhols årslønn er høyere enn statsministerens. - Problematisk sier valgforsker.

Myrhol tjener rundt 1.840.000 kroner i året, hvorav 1.130.00 kroner utbetales av Stavanger kommune og resten kommer fra vervene i fylkeskommunen, skriver Stavanger Aftenblad.

Han tjener dermed 100.000 kroner mer i året enn statsminister Erna Solberg (H).

- Det er ingen tvil om at jeg tjener godt, men det er heller ingen tvil om at jeg jobber ekstremt mye. Dette hadde aldri gått om jeg hadde familie eller samboer, sier Myrhol til Aftenbladet.

Valgforsker Bernt Aardal synes det er underlig at en lokalpolitiker kan tjene så mye på politiske verv, og han mener det er problematisk at en lokalpolitiker kan tjene mer på politiske verv enn det statsministeren gjør.

- Ja. Det er problematisk. Det er ingen som kan matche det ansvaret statsministeren har. Hun jobber 24 timer i døgnet. Mange vil nok mene at statsministeren er beskjedent avlønnet. Hennes lønn gjenspeiler at det i Norge ikke skal være for lukrativt rent økonomisk å være politiker, sier Aardal.

(NTB)

Leder av Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), Frode Myrhol. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Setter det politiske Norge på hodet

Setter det politiske Norge på hodet

dagbladet

Kontroll på brann i Kristiansund:

Mandag kveld oppsto det kraftig røykutvikling fra en kjelleretasje i et bygg i Kristiansund sentrum mandag. Brannvesenet slukket brannen etter kort tid.

Bygget der det begynte å brenne, ligger i Hauggata midt i sentrum av byen.

Flere leiligheter og hybler i bygget ble evakuert.

20 minutter etter at operasjonssentralen i Møre og Romsdal først meldte om brannen, var den slukket.

(NTB)

Innfører portforbud i New York City:

New York-guvernør Andrew Cuomo sier han vil innføre portforbud i New York City mellom klokka 23 på kvelden mandag og fram til 05 om morgenen tirsdag.

Det melder CBS News.

Byen er bare en av mange byer som den siste tida har innført portforbud som følge av de nasjonale protestene etter George Floyds død.

Portforbud er forbud mot å oppholde seg utendørs til visse tider på grunn av uroligheter.

Portforbudet vil bare gjelde New York City, og ikke andre deler av delstaten. På spørsmål om portforbudet vil innføres flere dager svarer guvernøren at de vil se hvor de er i morgen.

- I går kveld var det ille i New York City, sier guvernøren ifølge avisa.

I går arresterte politiet i New York mer enn 250 demonstranter under demonstrasjonene, ifølge CNN.

Ifølge politiet skal de fleste arrestasjonene ha skjedd på Manhattan og i Brooklyn.

- Ble kvalt av fire politibetjenter

- Ble kvalt av fire politibetjenter

dagbladet

FN-sjefen ber USA etterforske politiet:

FNs generalsekretær António Guterres ber om at USA etterforsker voldsbruken i politiet og ber myndighetene i landet begrense maktbruken mot demonstrantene.

- De siste dagene har vi sett tilfeller av politivold, sier Stephane Dujarric, som er talsperson for António Guterres, til journalister i New York.

Han sier at alle tilfellene av politivold i forbindelse med demonstrasjonene må etterforskes, og at politistyrker verden over må ha tilstrekkelig kunnskap om menneskerettighetene.

- Det må også være investeringer i sosial og psykologisk støtte til politiet, så de kan gjøre jobben sin ordentlig med tanke på å beskytte samfunnet, sier Dujarric.

Han sier at demonstrasjoner bør være fredelige, og at myndighetene må utvise forsiktighet i møte med demonstrantene.

Det har vært kraftige sammenstøt mellom politi og demonstranter flere steder i USA i forbindelse med demonstrasjoner etter at afroamerikaneren George Floyd døde under en pågripelse.

(NTB)

FNs generalsekretær António Guterres ber om at USA etterforsker voldsbruken i politiet og ber myndighetene i landet begrense maktbruken mot demonstrantene. Foto: AP / NTB scanpix
- Ble kvalt av fire politibetjenter

- Ble kvalt av fire politibetjenter

dagbladet

Trafikkulykke ved Hønefoss - store trafikale problemer:

To personer er kjørt til Ringerike sykehus etter en singelulykke på E16 ved Utvika mandag kveld.

Bare en bil var involvert i hendelsen, og hendelsesforløpet er uklart, opplyser Sørøst politidistrikt på Twitter.

Ulykken har ført til store trafikale problemer på stedet, og politiet dirigerer trafikken.

Bilberging er på vei.

(NTB)

Årets første snøfrie dag:

Her i Tromsø kunne Vervarslinga rapportere om 0 cm snø for første gang i år. Etter 226 dager med snø. I dag ble det målt hele 19 plussgrader i byen.

En til sykehus etter slåsskamp i Trondheim:

En 63 år gammel mann er kjørt til St. Olavs hospital med ambulanse og en 45 år gammel mann er fraktet til arresten etter en slåsskamp i Trondheim.

Tre menn deltok i slåsskampen, som foregikk på en adresse i Bynesveien på Ila.

- Ikke alvorlige skader, og det er beruselse inne i bildet, sier operasjonsleder Anlaug Oseid i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Operasjonslederen sier videre at det er tatt avhør på stedet, og at etterforskningen vil gå sin gang.

Politiet fikk melding om slåsskampen klokka 20 mandag kveld.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.