Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Sverige: 13-åring drapssiktet:

En kvinne som ble alvorlig skadd i et knivran i Kungälv utenfor Gøteborg i Sverige 10. mai, døde fredag.

Dermed etterforskes saken som et drap. En 13-åring er siktet i saken, skriver Expressen.

En ukjent mann truet kvinnen og prøvde å ta mobilen hennes. Da hun prøvde å beskytte seg, ble hun knivstukket, het det i en uttalelse fra politiet 10. mai.

Saken ble innledningsvis etterforsket som ran og drapsforsøk. Sistnevnte er nå endret til en drapssiktelse, bekrefter områdesjef i politiet i Kungälv, Christian Nylen.

Det var imidlertid først denne uka det ble gjort en pågripelse i saken.

Studioet fortsetter under annonsen

Trump besøker coronatest-fabrikk:

President Donald Trump besøker selskapet Puritan Medical Products, et selskap som blant annet produserer coronatester.

Følg sendingen på Dagbladet TV.

President Donald Trump. Foto: NTB Scanpix

Erna om demonstrasjon: - Skulle gjerne deltatt :

Statsminister Erna Solberg (H) skriver på sin Twitter-side at hun gjerne skulle deltatt under fredagens demonstrasjon, hvor flere tusen samlet seg på Eidsvolls plass foran Stortinget.

- Likevel, tiden vi er i nå er ikke en tid for å sette egne ønsker foran felles sikkerhet, skriver statsministeren videre.

Twitter-meldingen er et svar til SV-politiker Marian Hussein, som i en tweet skriver at statsministeren var savnet under markeringen. Hussein var en av flere som holdt appeller under fredagens markering.

Fant sko med beinrester:

TV 2 skriver fredag kveld at politiet kan ha funnet savnede Maja Herner, som har vært savnet fra sin bolig i Ørsta siden november 2018.

– Vi ble varslet i 19.00-tiden i kveld om at en person hadde gjort funn av en sko med beinrester. Skoen skal være av samme type som Maja Herner hadde på seg da hun forsvant, opplyser påtaleansvarlig i politiet Yngve Skovly til TV 2.

Han sier at funnstedet er i samme område som hun forsvant.

– Vi har ingen grunn til å tro at hun har vært utsatt for noe kriminelt, sier Skovly.

Det er ikke formelt bekreftet at det er Maja Herner som er funnet.

Esper sender styrker hjem:

Omtrent 1600 soldater har de siste dagene vært stasjonert i Washington DC-området, i tilfelle det var behov for dem for å roe ned de enorme demonstrasjonene i landet.

Nå har forsvarsminister Mark Esper sagt at de skal trekkes ut av området, og returnere til basen i New York, hvor de normalt er stasjonert. Det skriver CNN.

Han har også sagt at soldatene ikke skal bære våpen, skriver Washington Post. Dette til tross for at president Trump har sagt at han vil at de skal være bevæpnet.

Store deler av USA, og mange andre steder i verden, har de siste dagene opplevd store demonstrasjoner og opptøyer etter at 46 år gamle George Floyd døde etter at en politimann satt på nakken hans.

Allerede torsdag kunne CNN fortelle at 700 av de 1600 soldatene ble kalt tilbake til basen, men fredag bekrefter Esper at samtlige forlater den amerikanske hovedstaden.

Nå er det bare en liten kontingent med soldater fra Arlington, Virginia som fortsatt er stasjonert i Washington.

Sendte opp fyrverkeri i Oslo sentrum:

- Det ble fyrt av noe fyvereri i Lille Grensen ved siden av Stortinget, sier operasjonsleder Svein Erik Lie i oslopolitiet til Dagbladet.

Det har fredag kveld vært samlet mange tusen personer i området, i forbindelse med en demonstrasjon mot politivold.

- Vi har nå tatt kontroll på flere ungdommer som mistenkes for å ha fyrt opp fyrverkeri i Oslo sentrum, skriver politiet på Twitter.

Ingen er skadd. Dagbladets reporter på stedet forteller at det var flere som ble redde.

- Det fyres ikke opp noe der lenger nå, sier Lie.

Smittevernoverlege i Oslo ikke bekymret:

Politiet mener mellom 12 000 og 15 000 er samlet foran Stortinget, får Dagbladet opplyst seint fredag ettermiddag.

Disse tallene bekymrer Helsedirektoratet.

- Selv om det er lite smitte, så er det en del - særlig i Oslo. Samler man mange på en sted så er sjanse for at vi får en superspreder. Da har vi plutselig et utbrudd i Oslo, sier assisterende direktør Espen Nakstad i Helsedirektoratet til NRK.

Smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen, tror derimot at folk er så kjent med smittevernrådene at de velger å holde seg hjemme dersom de føler seg dårlige.

- Folk er godt kjent med disse smittevernreglene nå, ett av dem er nettopp å holde seg hjemme dersom man har symptomer på luftveisinfeksjon . Jeg tror folk vil følge dette rådet, også de som er ute og demonstrerer i dag. Om ikke vil vi se det i løpet av de neste par ukene, men jeg håper og tror at vi ikke vil gjøre det, sier Steen til Dagbladet.

Smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen. Foto: NTB Scanpix
Folkehav - frykter superspredere

Folkehav - frykter superspredere

dagbladet

Nektet å betale - politiet kom med skjold:

Operasjonsleder Andre Kråkenes opplyser til Dagbladet at en gjest nektet å betale regningen på en kafe på Galgeberg fredag.

- Vedkommende låste seg inne på et toalett, og truet med å bruke kniv mot de ansatte, forteller Kråkenes til Dagbladet.

Han sier at politiet tok i bruk skjold for å beskytte seg selv.

- Politiet har kontroll på den mistenkte. Det er ikke gjort funn av noen kniv, fortsetter han.

Foto: Privat.

Coop tilbakekaller barneskje:

Coop Norge melder i en pressemelding at Obs tilbakekaller Nuby skje 3pk varmesensitiv etter at det er funnet for høye verdier av BPA (Bisphenol A) i produktet. Testresultater viser at produktet inneholder 0,053 mg/kg som er litt over tillatt grenseverdi på 0,05 mg/kg. Produktet fjernes nå fra alle butikker.

- Alle produkter du handler i våre butikker skal være trygge for kundene å benytte, derfor kaller vi produktet tilbake. Vi beklager dette og oppfordrer våre kunder som har kjøpt produktet om å returnere det til butikk. Kundene vil da få pengene tilbake, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Produktet selges i tre farger og er bare solgt i Coops kjede Obs. Tilbakekallingen gjelder bare kjøp i perioden januar-mai 2020.

TILBAKEKALLES: Disse kalles tilbake fra Coop Obs.

- En vennligsinnet markering:

Lederen av sikkerhetsseksjonen på Stortinget, Paal Munck, sier at dette går fint for seg.

- Min vurdering er at dette er en vennligsinnet markering, sier Munck til Dagbladet.

Han sier at det naturlig nok er mange mennesker, men at det ikke er noen sikkerhetsmessige problemer foreløpig.

- Folk sin rett til å markere sitt syn foran Stortinget er noe vi er begeistret på, sier Munck.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Nakstad til NRK: - Kan få en superspreder:

Flere tusen mennesker har fredag ettermiddag møtt opp på Eidsvoll plass utenfor Stortinget for å markere George Floyds dødsfall.

- Vi er opptatt av at reglene respekteres. Per i dag er 50 grensen. Det er det man må forholde seg til, sier fungerende assisterende direktør Espen Nakstad i Helsedirektoratet til NRK.

- Selv om det er lite smitte så er det en del - særlig i Oslo . Samler man mange på en sted så er sjanse for at vi får en superspreder. Da har vi plutselig et utbrudd i Oslo, fortsetter han til kanalen.

Les mer her:

Live-published photos and videos via Shootitlive

Folkehav - frykter superspredere

Folkehav - frykter superspredere

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.