Nyhetsstudio

To kvinner hentes med redningshelikopter ved Kjerag:

SISTE: Rett før 22.30 melder politiet at de to kvinnene er hentet opp og på vei til Sola lufthavn.

To kvinner i 20-åra har gått seg fast på fjellet ved Kjerag ved Lysefjorden i Rogaland.

De skal ha tatt seg inn på en hytte ved Låterviksvatnet, melder politiet på twitter.

- Det to unge kvinnene har gått seg fast på grunn av været, forteller operasjonsleder Brit Randulff til Dagbladet.

-De to skal ikke være skadde på noen måte, men kalde og våte. Det er heller ingen strøm eller varme på hytta.

Som følge av svært dårlig vær, er risikoen for stor for å sende redningsmannskaper til fots, og hovedredningssentralen besluttet derfor å bruke et redningshelikopter for å hente kvinnene ned.

- Det er allerede stiv kuling, og det det er meldt opp mot full storm og tre grader, sier Randulff.

Politiet har telefonkontakt med kvinnene, og reningshelikoptere ventes å ankomme stedet om kort tid.

HENTET AV REDNINGSHELIKOPTER: De to kvinnene hadde gått seg fast ved Låterviksvatnet som følge av dårlig vær. KART: Google

Trekker forskningsartikkel etter kritikk:

Det anerkjente forskningstidsskriftet The Lancet trekker en forskningsartikkel om effektene av malariamedisinen hydroksyklorokin på corona.

Det skjer etter at forskerne fikk kritikk for faktagrunnlaget i artikkelen, skriver The Lancet selv på sine nettsider.

- De klarte ikke å fullføre en uavhengig gjennomgang av det underliggende datagrunnlaget, skriver The Lancet.

Dermed kan de ikke lenger gå gode for innholdet i dataene.

Blant de som har kritisert artikkelen, er norske Steinar Madsen i legemiddelverket. Mer om det kan du lese her:

Trekker omstridt corona-artikkel

Trekker omstridt corona-artikkel

dagbladet

Minnestund for George Floyd:

Kl. 20 norsk tid, avholdes det en minnestund for George Floyd ved North Central Universitetet i Minneapolis.

Følg sendinga på Dagbladet TV.

Flere politikere og menneskerettighetsaktivister vil være tilstede, deriblant guvernør i Minnesota, Tim Walz og ordfører i Minneapolis, Jacob Frey, sammen med Marthin Luther King III.

Det samme er skuespillere som Kevin Hart og Regina Hall.

Storbritannia innfører munnbind-påbud:

Fra neste uke blir det påbudt med munnbind for alle som reiser med offentlig transport i Storbritannia, opplyser regjeringen.

- Fra 15. juni blir det påbudt å dekke til ansikt på offentlig transport, sier transportminister Grant Shapps torsdag.

Regjeringen har fra før rådet folk til å bruke munnbind i lukkede rom, som butikker og busser. Påbudet innføres som et ledd i gjenåpningen av samfunnet.

Det siste døgnet er det registrert 176 nye koronadødsfall i Storbritannia, og det offisielle dødstallet har passert 39.900.

En separat oversikt basert på offisiell statistikk over mistenkte koronarelaterte dødsfall, omfatter over 50.000 døde, ifølge Reuters.

(NTB)

BUNNBIND-PÅBUD: I Storbritannia blir det nå påbudt med munnbind på offentlig transport. Foto: NTB Scanpix

VG: To elever coronasmittet i Oslo:

To elever er smittet med corona på Haugen skole i Oslo. Det skriver VG.

De har fått det bekreftet av rektor ved skolen.

Ansatte og elever som har hatt nærkontakt med elevene, settes i karantene.

Gudrun (109), Norges eldste: - Jeg tenker ungt:

Gudrun Nyheim (109) fra Osen i Åmot i Hedmark ble Norges eldste innbygger da Petra Høgetveit (110) fra Brumunddal døde i mai. Hun var en av åtte søsken på et småbruk.

- Hvordan blir man 109 år?, spør avisa Østlendingen.

- Jeg lever mitt enkle liv og prøver å være i bevegelse. Jeg synes folk sitter for mye. Jeg føler meg ikke gammel. Jeg tenker ungt. Det er noen småskavanker, men det er annet å ikke å vente, svarer Norges eldste.

Da hun ble født, var forventet levealder 57 år for kvinner i Norge.

Politiet bryter opp demonstrasjon i Malmö:

SISTE: Demonstrantene har forflyttet seg til Malmö sentrum. Ifølge Aftonbladet skal det nå dreie seg om omkring 2000 personer.

Demonstranter har samlet seg på Ribersborg i Malmö, i en støttedemonstrasjon til Black Lives Matters-bevegelsen.

Ifølge Aftonbladet er det gitt tillatelse til at 50 personer kunne samles, men kort tid etter 17.30 skal det allerede har vært omkring 300 personer på området. Omkring 2900 personer skal ha meldt på facebookarrangementet at de planla å delta.

Nå har politiet valgt å bryte opp demonstrasjonen som følge av coronatiltakene. Dette etter at arrangøren ikke lyktes med å løse opp folkemengden.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har vært imot at demonstrasjonen skal gjennomføres.

- Vi vet at denne typen store folkeansamlinger utgjør en risiko. De er ulovlige, har han uttalt ifølge Aftonbladet.

I går kveld brøt det ut voldsomme demonstrasjoner i Stockholm av samme årsak. Etter at politiet avbrøt demonstrasjonen som følge av et for stort oppmøte, spredte mer enn 1000 demonstranter seg rundt om i Stockholm sentrum. Politiet måtte bruke pepperspray og slo også demonstrantene med batonger ved T-centralen.

Da flere hundre møtte opp til støttedemonstrasjon for USAs Black lives matter-bevegelse på Ribersborgsstranden i Malmö torsdag, besluttet politiet å avbryte protesten av smittevernhensyn. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
Omringet - så gjør hun dette

Omringet - så gjør hun dette

dagbladet

USA-markering i Skien:

Også i Skien blir det en markering fredag ettermiddag mot politiets håndtering i USA av fargede personer og minoritetsgrupper. Markeringen blir litt mer beskjeden i omfang av hensyn til smittesituasjonen enn det som er planlagt i Oslo og Bergen samme dag - og som har skjedd over hele kloden de siste dagene.

Flerkulturelt utvalg har invitert en person fra hver av 50 organisasjoner innenfor politikk, religion, sport og samfunnsliv forøvrig til å samles under blacklivesmatter-fane foran Ibsenhuset.

Danskebåten starter opp igjen:

Ferjerederiet DFDS starter 25. juni en ny rute mellom Oslo og Frederikshavn. Samtidig begynner ferjene igjen å gå mellom Oslo og København.

Seilingene mellom Oslo og København har vært stanset siden midten av mars på grunn av coronarestriksjonene.

Begge rutene mellom Danmark og Norge vil bli betjent av de to ferjene som har seilt mellom Oslo og København, opplyser DFDS i en børsmelding torsdag.

I midten av mars la Stena Line ned linjen mellom Oslo og Frederikshavn etter over 40 års drift.

29. mai ble det kjent at Norge og Danmark har inngått en avtale som tillater fritidsreiser mellom landene fra 15. juni. Danske myndigheter har bestemt at nordmenn som vil reise til Danmark, må bli i seks døgn, og overnatting i København og Frederiksberg like utenfor hovedstaden er ikke tillatt. Norge har ingen særskilte regler for danske turister.

Fjord Line har allerede kunngjort at de vil starte med daglige ruter til Hirtshals fra Kristiansand og Stavanger/Bergen fra 16. juni. Seilasen mellom Langesund og Hirtshals er derimot ikke tilbake før 3. juli.

Color Line gjenopptar også sine ruter til Hirtshals fra Kristiansand og Larvik fra 15. juni.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Politiet med nye funn i Flem-saken:

Politiet opplyser i en pressemelding at de har gjort nye funn i området hvor Christer Fretheim Flem forsvant sporløst i 2016.

- Politiet har gjort funn i levninger i området ved Haukåsen i Sogndal hvor Christer Fretheim Flem forsvant 9. mai 2016. Politiet har ikke registrert andre savna personer i området og kobler derfor funnene til Christer sin forsvinning, skriver de.

- Den eneste som vi vet om, som er savnet i området er Christer, så det gjør det naturlig å koble funnet til ham, og å undersøke om det er han som er funnet, sier lensmann Magne Straumstein til Dagbladet.

Vest politidistrikt opplyser at de ikke har holdepunkter for at det har skjedd noe kriminelt, men de jobber ut fra flere hypoteser.

- Det ble flere søk fra 9. mai og framover, og det ble gjort grundige og gode søk, men funnet nå ble gjort et godt stykke utenfor søketeigen, men absolutt i fornuftig avstand til der han forsvant fra, sier Straumstein.

- Det er veldig ulendt, og jeg vil si at det er et område hvor det ikke ferdes folk. Det at det har gått fire år uten at noen har sett levningene, sier jo sitt, sier han.

Funnet ble gjort etter at politiet tirsdag forrige uke fikk melding fra en person som hadde tatt seg inn i området i forbindelse med et arbeidsoppdrag. Med bakgrunn i meldingen gjorde politiet søk med hund uten å finne noe. Denne uken søkte de på nytt med hjelp fra Røde Kors.

Funnet er sendt inn for kriminaltekniske undersøkelser.

De pårørende er varslet om funnet.

9. mai 2016 forsvant utviklingshemmede Flem ved Haukåsen i Sogndal i mai 2016, mens han var på tur med ansatte fra Melås Helse AS.

Melås Helse fikk 9,2 millioner kroner i året i støtte for å gi 37-åringen forsvarlige helsetjenester. I etterkant av forsvinningen ble de siktet for brudd på helsepersonelloven og ilagt en foretaksbot på 600 000 kroner, skriver NTB.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.