Nyhetsstudio

Ulykke mellom lastebil og syklist:

Politiet melder om at det har vært en ulykke mellom en syklist og en lastebil i Tønsberg. Alle nødetater skal være på vei.

- Ukjent skadeomfang, skriver politiet på twitter.

Ulykken skal ha skjedd i nærheten av Kilden kino, melder politiet.

Falt seks meter ned fra stolpe:

En arbeider har falt seks- sju meter ned fra en stolpe i Eiken, og flys med luftambulanse til Kristiansand sykehus, melder politiet på twitter.

Den skadde er bevisst, skriver politiet på twitter

Frp åpner for å bryte forhandlingene om oljeskatt:

En fåmælt Frp-leder Siv Jensen gikk med bestemte skritt fra forhandlingsmøtet om oljeskatten torsdag ettermiddag. Spørsmålet om Frp nå har brutt forhandlingene besvarer hun slik:

-Ikke foreløpig.

Hun fikk også sagt at en avklaring ikke er veldig langt unna. Om dette betyr at forhandlingene som regjeringspartiene har ført med Ap, Frp og Sp har brutt sammen eller om en avtale er nær ved å bli presentert, er ikke kjent.

Kilder i andre partier antar at Fremskrittspartiet kan være på vei ut av forhandlingene, men dette er ikke bekreftet.

Så langt Dagbladet har klart å bringe i erfaring later det ikke til å bli flertall for å direkte utgiftsføring av selskapsskatten og særskatten. Derimot skal opposisjonspartiene ha klart å beholde dagens friinntekt på rundt 20 prosent framfor å senke den til 10 som regjeringen foreslo.

I tillegg kan det gå mot flertall for å realisere ilandføringsterminalen på Veidnes i Nordkapp kommune likevel. Daværende oljestatsråd Sylvi Listhaug (Frp) skrinla dette prosjektet fordi selskapene mente kostnadene ikke svarte seg.

De parlamentariske lederne møttes til dagens andre forhandlingsmøte klokken 14.30. Samtalene varte om lag 45 minutter. Det er ventet at det blir et nytt møte noe senere i dag. Det kan i så fall bli det siste før en avklaring kommer.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til pressen i etterkant at alle partier fremdeles er med i samtalene. Han ville ikke kommentere hva det vil ha å si for Ap om Frp og eller Senterpartiet bryter ut av forhandlingene.

Dagbladet kjenner til at det er en viss uro i Arbeiderpartiet for at Fremskrittspartiet og Senterpartiet kan komme til å bryte ut av samtalene og overlate til Ap alene å sikre flertall for en ny midlertidig oljeskatt med regjeringen.

Et slikt scenario vil gjøre Arbeiderpartiets valgkamp utfordrende på industristedene rundt om i landet og sette ny fart i kritikken fra LO-hold om at andre partier i større grad enn Ap evner å ivareta industriens og oljenæringens interesser.

- Frp får svare for seg sjøl. Vi sitter i rommet og kjemper for å sikre arbeidsplasser, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp til Dagbladet.

Forhandlingene på Stortinget knytter seg til regjeringens forslag om nytt midlertidig skatteregime for oljebransjen. Ved å gi selskapene utsatt skatt, blir lønnsomheten i prosjektene bedre.

Ap, Sp og Frp har ønsket å skjerpe støttetiltakene til oljebransjen og også utvide tidsperioden for de midlertidige skattereglene. Forhandlingene har til nå blitt ført i finanskomiteen, men ble etter et møte i går kveld løftet til de parlamentariske lederne.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

VG: Tom Hagen møter ikke til nye avhør:

Tom Hagen har bestemt seg for å takke nei til nye avhør, opplyser hans forsvarer Svein Holden til VG.

– For min egen del kan jeg ikke se hvordan ytterligere avhør av Tom Hagen er egnet til å bringe saken videre. Etterforskningen synes nå ikke å være rettet mot å bringe klarhet i hva som har skjedd med Anne Elisabeth Hagen, men har kjørt seg fast i et blindspor der politiet kun er ute etter å ta Tom Hagen, skriver Hagens forsvarer Svein Holden i en e-post til VG.

Hagen var kalt inn til tre avhør neste uke.

Han møtte til avhør hos Kripos i går, men dette ble avbrutt. Medforsvarer Mikkel Toft Gimse sa etterpå at Hagen var innstilt på å møte og samarbeide, men at det raskt ble klart at det ikke var forsvarlig å gjennomføre. Hagen hadde møtt opp før forsvareren, og Gimse sa at en Kripos-ansatt hadde informert ham om Hagens tilstand.

Etterpå gikk påtaleansvarlig Haris Hrenovica ut og sa at Hagen hadde vært «litt pjusk» da han ankom Kripos, og at politiet ikke var delaktig i vurderingen av om Hagen var i for dårlig form til å kunne gjennomføre.

Dette reagerer nå forsvarer Svein Holden på.

– At påtaleansvarlig i politiet, som ønsket å pågripe Hagen etter lagmannsrettens løslatelse, offentlig nærmest harselerer over Hagens helsetilstand og kaller han «litt pjusk» er provoserende, skriver Holden til VG.

Tom Hagen har tidligere stilt i 12 avhør, som har resultert i flere hundre sider med avhørsrapporter. I tillegg til avhørene har Hagen stilt i en rekke møter med politiet og oversendt all informasjon som han tenker kan være relevant.

Holden reagerer også på at påtaleansvarlig Hrenovica gjorde et poeng av at Hagen ble kjørt til sin arbeidsplass av politiet etter det avbrutte avhørsforsøket.

- Han har ikke noe hjem, så jobben er jo det eneste stedet han får være i fred, sier Holden.

Hagen ble kjørt til avhøret av en venn fra jobb, og hadde følgelig parkert sin egen bil der.

Utover det ønsker ikke Holden å kommentere saken ytterligere.

Øst politidistrikt har forløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse om at Hagen ikke vil stille til nye avhør.

Dette får svenskene lov til:

Sveriges statsminister Stefan Löfven presenterer nye reiseråd.

I dag er det bare lov å reise med bil i en til to timer innenlands i Sverige.

- Alle lengter etter en sluttdato. En dag hvor alt blir som før. En sånn dato finnes ikke enda, sier Löfven.

Fra og med 13. juni vil alle symptomfrie personer kunne reise fritt innenlands. Det forutsetter at man overholder smittevernregler, som for eksempel avstandsreglene.

Til nå har det ikke vært lov å reise mer enn to timer i bil unna hjemmet sitt.

- Dette betyr ikke at faren er over, sier Löfven.

Helsemyndighetene advarer om at dersom corona-utviklingen snur, så vil de gjeninnføre reiserestriksjonene.

Ahus åpner for besøkende:

Med redusert pågang av koronapasienter og mindre smittespredning i samfunnet åpner Ahus fra fredag 5. juni igjen for at pasienter kan få besøk av sine nærmeste pårørende.

For å beskytte mot smitte vil antall besøkende fortsatt være begrenset.

​Siden 12. mars har det vært besøksstopp på sykehuset for å begrense smittespredning. Bare barn inntil 18 år, fødende og kritisk syke har kunnet ha med seg én pårørende.

Ahus har stor forståelse for at besøk er viktig for pasienter og pårørende.

I tråd med anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil derfor en til to av innlagte pasienters nærmeste pårørende få komme på besøk fra og med fredag 5. juni.

Pasienter med timeavtale til poliklinikk eller dagkirurgi med behov for ledsager kan ha med én pårørende inn på sykehuset.

ÅPNER OPP: Akershus Universitetssykehus. Foto: NTB Scanpix

Siktet mann innrømmer drapet i Nittedal:

Mannen som er siktet for drapet på Kristian Løvlie i Nittedal forrige uke, innrømmer drapet på trebarnsfaren.

Det opplyser siktedes forsvarer, Cato Johannessen, til Romerikes Blad.

– Han erkjenner å ha tatt livet av avdøde. Min klient er dypt fortvilet over å ha tatt livet av en annen person og er veldig lei seg for tapet han har påført avdødes familie, sier Johannessen til avisa.

Forsvareren presiserer at innrømmelsen av å ha begått de faktiske forhold, ikke betyr at klienten erkjenner straffskyld etter siktelsen.

Det var en politipatrulje som fant 34 år gamle Løvlie død i en bil utenfor Maxbo i Nittedal torsdag for en uke siden. Bilen er eid av den siktede mannen, som først ble avhørt som vitne.

Den siktede mannen i 40-årene ble i Nedre Romerike fredag varetektsfengslet i fire uker.

– Vi har begynt å danne oss et bilde av hendelsesforløpet og de faktiske omstendighetene, men vi kan ikke kommentere dette nærmere nå, sier politiadvokat i Øst politidistrikt, Aud Gravås til avisa.

Løvlie etterlater seg samboer og tre barn.

Nytt forhandlingsmøte om oljeskatten:

De parlamentariske lederne i regjeringspartiene samt Ap, Frp og Sp møttes til nye forhandlinger om oljeskatten klokken 14.30. Hvor vidt en avtale blir presentert i dag, er ennå usikkert.

Partene gikk fra hverandre uten enighet klokken 12 etter å ha forhandlet i om lag en time.

- Vi skal møtes igjen senere. Vi er ganske enige om målet, men det skal gjøres et viktig arbeid, sa Frp-leder Siv Jensen da formiddagsmøtet var over.

Etter det Dagbladet forstår måtte regjeringspartiene avklare regnestykker knyttet til de mulige skatteendringene med Finansdepartementet, før forhandlingene kunne fortsette.

Det er uro i Arbeiderpartiet for at Fremskrittspartiet og Senterpartiet kan komme til å bryte ut av samtalene og overlate til Ap alene å sikre flertall for en ny midlertidig oljeskatt med regjeringen.

Et slikt scenario vil gjøre Arbeiderpartiets valgkamp utfordrende på industristedene rundt om i landet og sette ny fart i kritikken fra LO-hold om at andre partier i større grad enn Ap evner å ivareta industriens og oljenæringens interesser.

Forhandlingene på Stortinget knytter seg til regjeringens forslag om nytt midlertidig skatteregime for oljebransjen. Ved å gi selskapene utsatt skatt, blir lønnsomheten i prosjektene bedre.

Ap, Sp og Frp har ønsket å skjerpe støttetiltakene til oljebransjen og også utvide tidsperioden for de midlertidige skattereglene. Forhandlingene har til nå blitt ført i finanskomiteen, men ble etter et møte i går kveld løftet til de parlamentariske lederne.

20 nye coronadødsfall i Sverige:

Svenske helsemyndigheter har registrert 20 nye koronarelaterte dødsfall det siste døgnet.

41 883 har fått påvist koronasmitte i Sverige, og dette er en økning på 1080 fra dagen før.

4562 av de smittede er døde. Sverige ligger nesten i verdenstoppen målt i antall koronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 45 per 100 000.

(NTB)

Hylles og kritiseres:

Videoklippet av den svenske politikvinnen som kneler foran demonstrantene i Stockholm onsdag kveld, har fått stor oppmerksomhet. Etter at demonstrantene begynte å slå mot politibilen, satte hun seg ned foran dem og holdt et skilt som sa «White silence is violence». Det resulterte i stor applaus og flere demonstranter klemte politikvinnen, som selv tok til tårene.

Nå hylles og kritiseres politikvinnen for gesten, skriver den svenske avisa Expressen.

Sverigedemokraternas Robert Stenkvist kaller hendelsen fullstendig uakseptabel.

- Det undergraver troverdigheten, habiliteten og respekten til politiet. Det undergraver også profesjonaliteten og politiet rolle som trygghetsskapende for alle, skriver han på Twitter.

Andre reagerer også på at demonstrantene og politikvinnen gir klemmer, samtidig som coronapandemien fortsatt er et faktum.

- Min nye favorittpolitikonstabel! Sinnet over rasisme og diskriminering er veldig forståelig. Men vær forsiktige, og ikke spre smitte, skriver avtroppende leder for Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt på Twitter.

LA VEKK BATONGEN: Den kvinnelige politibetjenten la vekk batongen og prøvde å roe ned demonstrantene. Foto. Expressen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.