Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Sør-Amerika nytt episenter:

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder fredag kveld at Sør-Amerika er coronavirusets nye episenter, skriver NTB.

Antallet registrerte smittetilfeller har eksplodert i Rio de Janeiro og Sao Paulo i Brasil de siste dagene. Det er også her viruset nå herjer som verst, ifølge Mike Ryan, leder for WHOs helsehjelpsprogram.

- Det er tydelig en bekymring i landene i Sør-Amerika, men Brasil er hardest rammet nå. Sør-Amerika er sykdommens nye episenter, sier han.

Brasil har også flest registrerte virustilfeller akkurat nå - fredag kveld nærmer tallene seg 300 000. Nesten 19 000 mennesker er døde.

Tidligere har FN-organisasjonen utpekt Europa som pandemiens episenter.

Utbruddet har også økt i omfang i noen afrikanske land, men der er det foreløpig relativt lave dødstall, opplyste Ryan på en pressekonferanse fredag kveld.

Foto: Carlos Elias Junior/Fotoarena/Sipa USA
Studioet fortsetter under annonsen

Oppsiktsvekkende arbeidsledighetstall skyldtes feil:

Fredag la amerikanske myndigheter fram rapporten for arbeidsmarkedet i mai. I forkant var anslag fra eksperter at åtte millioner arbeidsplasser gikk tapt i mai, og at den totale arbeidsledigheten da skulle ha steget fra 14,7 til 19,8 prosent.

Det stemte ikke. Overraskende nok viste tallene at arbeidsledigheten gikk ned fra 14,7 til 13,3 prosent.

De svært positive arbeidsledighetstallene førte blant annet til at president Donald Trump kalte inn til pressekonferanse for å snakke om hvor godt det går i landet etter coronakrisa.

Nå skriver Washington Post at tallene inneholder en «klassifiseringsfeil», og at de ikke egentlig er så gode som det ble rapportert.

Ifølge avisa skal feilmeldingen ha stått i bunnen av rapporten, og skal ha konkludert med at «dersom ikke klassifiseringsfeilen hadde oppstått, ville arbeidsledighetstallene vært omkring tre prosentpoeng høyere».

Dermed ville de amerikanske arbeidsledighetstallene for mai vært på 16,3 prosent.

Selv om det ikke er så gode tall som først antatt, er de likevel bedre enn ekspertens anslag.

Etter at de positive arbeidsledighetstallene ble lagt fram fredag, inviterte Trump til pressekonferanse. Foto: AFP
Ventet skrekktall - sjokkerer

Ventet skrekktall - sjokkerer

borsen

Enighet om å forlenge kutt i oljeproduksjonen:

Oljekartellet Opec har med Saudi-Arabia i spissen foreslått å forlenge produksjonskuttene ut juli.

En endelig beslutning om fortsatte kutt forutsatte imidlertid at andre oljeproduserende land også går med på å kutte i et forsøk på å få opp oljeprisene ytterligere.

De 13 medlemmene i Opec ble i et møte lørdag enige om å forlenge kuttene i oljeproduksjonen med en måned, opplyser Algeries oljeminister Mohamed Arkab.

Andre oljeland, som Russland og Mexico, deltok på et møte med Opec senere samme dag og har nå gitt grønt lys.

(NTB)

Etter å ha nådd et historisk bunnivå i april, ble både nordsjøolje og amerikansk lettolje omsatt for over 40 dollar fatet. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix

Søk stoppet av snø:

Letemannskapene avsluttet lørdag ettermiddag dagens søk etter savnede Maja Herner. Politiet fant fredag en sko med beinrester som trolig stammer fra Herner.

Lørdagens leteaksjon i Ørsta ble avsluttet uten noen funn, skriver NRK.

Søket vil ikke bli gjenopptatt igjen før tidligst om et par dager på grunn av store mengder snø i området, ifølge politiet.

Fredag ble det funnet en sko med beinrester i området. Skoen er ifølge politiet av den samme typen som Herner hadde på seg da hun forsvant i november 2018.

Levningene fra skoen er blitt sendt til kriminaltekniske undersøkelser for å undersøke om de stammer fra den polske kvinnen.

(NTB)

SAVNET: Maja Herner (25). Foto: Privat
Fant sko med levninger

Fant sko med levninger

dagbladet

USA: Politimenn siktet :

To politimenn fra Buffalo ble lørdag siktet for kroppsskade etter at de dyttet en demonstrant under en protest tilknyttet George Floyds dødsfall. Dette melder AP.

Begge betjentene, som ble suspendert fredag, nekter straffskyld.

Siktelsen kommer i kjølvannet av at hendelsen ble fanget på video.

Den viser at den eldre mannen faller bakover etter å ha blitt dyttet av de to betjentene. Man kan også se at han blør fra hodet.

Den fornærmede er identifisert som 75 år gamle Martin Gugino.

Borgermester Byron Brown skrev på Twitter at hendelsen fant sted under et sammenstøt mellom to grupper demonstranter som deltok i ulovlige protester etter at portforbudet trådte i kraft. Videre skrev han at politibetjentene dyttet mannen i bakken, og at tilstanden hans er alvorlig, men stabil.

New York-guvernør Andrew Cuomo fordømmer hendelsen, og kaller det «urettferdig og skammelig».

Betjentene får imidlertid også støtte. 57 politibetjenter har trukket seg fra beredskapsgruppen i protest mot det de opplever som urettferdig behandling av kollegene.


Væpnet politiaksjon i Åsnes:

Politiet jobber med å komme i kontakt med en person i en bolig på Gjesåsen i Åsnes, Innlandet.

Det melder avisa Østlendingen, som skriver at politiet skal være bevæpnet og at vitner skal ha hørt flere skudd bli avfyrt.

Et vitne forteller til Dagbladet at det per nå er rolig på stedet.

Vedkommende forteller at det avfyrt ett skudd fra huset, men at det ikke skal ha vært snakk om noen skuddveksling, slik andre medier har meldt.

Etter at skuddet ble avfyrt fra huset, skal politiet ha trukket seg tilbake.

- Det er for en tid tilbake løsnet et skudd fra boligen, ingen er skadet. Politiet jobber med å komme i dialog med personen, skriver politiet på twitter.

Operasjonsleder Øyvind Bakken opplyser til Dagbladet om at situasjonen trolig er helsererelatert.

Dagbladet følger saken.

Evakuerer hytteområde i Nordland:

Brannvesenet jobber med slukking av en skogbrann i Skjolmen i Ofoten i Nordland.

Det melder politiet på twitter.

- Helikopter er på stedet og bidrar i slokkearbeidet. Alle som var i hytter/hus i nærheten er nå evakuert, totalt 8 stk. Enda litt usikkert når brannen kan være slokket, skriver politiet kl 16.50.

Mann tiltalt for seksuelle overgrep mot tenåringsjenter:

En 32 år gammel mann må mandag møte i Oslo tingrett – tiltalt for å ha utsatt flere tenåringsjenter for seksuelle overgrep. Den yngste hadde nettopp fylt 14 år.

Tiltalen beskriver blant annet hvordan mannen krevde å få seksuelle tjenester i bytte mot å kjøpe alkohol til tre tenåringsjenter. De alvorligste postene gjelder en jente som gjennom flere år ble utsatt for overgrep før og etter at hun nådde den seksuelle lavalder på 16 år.

Flere av overgrepene mot denne jenta skal også ha blitt filmet og fotografert. Da politiet aksjonerte mot tiltalte, fant etterforskerne dessuten til sammen over 7.000 nedlastede bilder og filmer som vise seksuelle overgrep mot barn eller som seksualiserer barn.

Forholdene i tiltalen skal ha funnet sted på Østlandet og strekker seg over en tidsperiode fra 2013 til 2016. Mannens forsvarer, advokat Elisabeth Myhre, har så langt ikke besvart NTBs spørsmål om hvordan mannen stiller seg til tiltalen.

Saken kommer opp for Oslo tingrett mandag og skal pågå i snaut to uker.

(NTB)

Oslo tingrett. Foto: NTB Scanpix

Frp-politiker vil ha demonstranter i karantene:

Alle som har deltatt i helgens demonstrasjoner i Oslo og Stavanger, bør pålegges 14 dagers hjemmekarantene, mener Frps Jon Engen-Helgheim.

Regjeringen har vært altfor svak når det gjelder pålegg om å overholde smittevernreglene i forbindelse med støttemarkeringene for «Black lives matter» i Stavanger og Oslo, mener stortingspolitikeren.

- Her har vi gjennom tre måneder ofret og forsaket nesten alt. Folk har måttet holde seg i ro, fått innskrenket rettigheter og ikke fått tatt farvel med sine nærmeste. Jeg lurer på når regjeringen skal slutte å vise forståelse for slike demonstrasjoner og heller sette i verk tiltak for å beskytte liv og helse, sier Engen-Helgheim til VG.

Han har nå stilt skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) om hvorfor politiet ikke grep inn mot demonstrasjonen, og hva justisministeren har gjort for å forhindre at dette skulle skje.

- Jeg mener at helsemyndighetene i det minste bør pålegge alle som har møtt opp, 14 dagers hjemmekarantene. Karantenen bør deltakerne forsørge økonomisk selv, sier Frp-politikeren.

(NTB)

Alle som deltok i "Black lives matter"-demonstrasjonene i Oslo og Stavanger bør pålegges 14 dagers hjemmekarantene, mener Frps Jon Helgheim. Foto: NTB scanpix
- Tankeløst

- Tankeløst

dagbladet

Over 40 000 coronadødsfall i Storbritannia:

Ytterligere 204 coronasmittede personer har dødd i Storbritannia. Helsedepartementets offisielle dødstall er nå 40.465.

Antallet påviste smittetilfeller har det siste døgnet økt med 1.557 til 284.868, opplyser helsedepartementet lørdag.

Bare USA har registrert flere coronadødsfall enn Storbritannia. Annen offisiell statistikk antyder at dødstallet er langt høyere enn det den britiske regjeringen opererer med.

Det britiske statistikkbyrået ONS fører oversikt over alle dødsfall der covid-19 er mistenkt eller nevnt i dødsattester. Fram til 22. mai var dette tallet 48.106.

(NTB)

Statsminister Boris Johnson. Foto: AFP

Ut mot avlysning:

I etterkant av farens respons på demonstrasjonene som har pågått i USA den siste tida, har Ivanka Trump fått avlyst en digital tale hun skulle holdt til studenter i Kansas, melder The Guardian.

Det får Ivanka til å reagere.

I en twittermelding skriver hun at "landets universitetscampuser skal være bastioner for ytringsfrihet. En kanselleringskultur og diskriminering av synspunkter er akademias antitese. Å lytte til hverandre er nå viktigere enn noensinne".

Meldingen står over det som etter all sannsynlighet er en video av talen hun skulle holdt.

Det er administrasjonen ved Wichita State University og WSU Tech som angivelig besluttet å kansellere kort tid etter at det ble annonsert at Ivanka ville tale til studentene under den offisielle uteksamineringsfesten.

De to universitetene, som er tilknyttet hverandre, sier ifølge The Guardian at de har besluttet at det kun skal være studenter ved universitetet som får holde tale.

Ifølge avisa var Ivanka selv med da presidenten ryddet området utenfor Det hvite hus for demonstaranter for å fotograferes utenfor St. Johns-kirka tirsdag, noe som har møtt krass kritikk fra flere hold.

President Donald Trump og dattera Ivanka Trump fotografert tidligere i vår. Foto: NTB Scanpix
- Melanias tvitring frustrerer Trumps nærmeste

- Melanias tvitring frustrerer Trumps nærmeste

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.