Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Kypros åpner for nordmenn:

Nordmenn er med i den første gruppen turister som Kypros åpner grensen for. Dansker, finner, tyskere og bulgarere er også blant de utvalgte.

Kypriotiske myndigheter la fredag fram en plan for hvordan landet skal kunne ta imot turister og samtidig hindre coronasmitte.

Turister fra 19 europeiske land skal slippe inn i to puljer, 13 av dem fra 9. juni, deretter ytterligere seks fra 20. juni.

Verken Storbritannia eller Russland er med i noen av puljene. Det er heller ikke Sverige.

Turistene må skaffe seg et helsekort som viser at de er smittefrie tre dager før avreise. Dette gjelder kun fram til 20. juni for personer som er fra landene som utgjør den første puljen.

(NTB)

Greske aviser: Åpner for nordmenn

Greske aviser: Åpner for nordmenn

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Politibetjent skutt i New York:

En politibetjent er skutt og en annen knivstukket i Brooklyn i New York, melder politiet i byen.

Det melder nyhetsbyrået Reuters torsdag morgen norsk tid. Det er uklart om hendelsene er koblet til de pågående demonstrasjonene mot rasisme og politivold.

Tilstanden til politibetjentene er heller ikke kjent.

(NTB)

Bil braste gjennom hekk i Askim:

Politiet melder på Twitter at en beboer i Askim fikk en brå start på morgenen. Person ble vekket av at en bil braste gjennom hekken og traff et tre.

Politiet opplyser at det ligger igjen bildeler og oljespor på stedet, og at mye tyder på at det er snakk om en Volkswagen varebil.

Politiet ber om tips i saken.

Ubevæpnet mann skutt av politiet:

Sean Monterrosa (22) var ubevæpnet og i knestående da han ble skutt og drept under protester i Vallejo i California. Det melder San Francisco Chronicle.

Hendelsen fant sted utenfor en Walgreens-forretning tirsdag, under demonstrasjoner som følge av politidrapet på George Floyd. Det var først onsdag at politiet holdt en pressekonferanse om saken.

Her opplyste politisjef Shawny Williams at 22-åringen ble skutt fordi politibetjenten mente han så en pistol. Dette viste seg i ettertid å være en hammer. Williams informerte også om at Monterrosa, som er latinamerikansk, sto i knestående da skuddene ble avfyrt.

Den aktuelle politibetjenten er tatt ut av aktiv tjeneste mens saken er under etterforskning.

UTENFOR RÅDHUSET: Lys og skilt står utenfor rådhuset i Vallejo onsdag. Foto: Ben Margot / AP / NTB scanpix
- Hva driver dere med?

- Hva driver dere med?

dagbladet

Medier: 40 skadd i knivangrep i Kina:

En mann er ifølge kinesiske medier pågrepet etter et knivangrep mot en barneskole i Wuzhou i Kina.

Mer enn 40 ansatte og elever ble skadd i knivangrepet, som skjedde torsdag morgen i regionen Guangxi Zhuang i Sør-Kina, melder den engelskspråklige avisen Global Times.

(NTB)

Jimmy Carter: – Vold er ikke løsningen:

Jimmy Carter, USAs eldste gjenlevende president, sier i en uttalelse at det smerter ham å se uretten som begås i USA, men at vold ikke er løsningen.

- Vi må alle rette søkelyset mot den umoralske rasediskrimineringen. Men vold, enten den er spontan eller bevisst oppfordret, er ikke løsningen, heter det i en uttalelse fra Carters senter.

Med uttalelsen fra Carter har alle de tidligere amerikanske presidentene som er i live, uttrykt seg om de landsdekkende protestene etter at George Floyd ble drept da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis, skriver ABC News.

Onsdag tok Barack Obama til orde for å omgjøre protestene til reelle endringer i amerikansk politikk og øke tilliten mellom samfunnet og politietatene. Carter sier det smerter ham og kona Rosalynn å se den «tragiske urettferdigheten og den påfølgende reaksjonen i landet de siste ukene».

- Vi trenger en regjering som er så god som sitt folk, og vi er bedre enn dette, sier Carter.

(NTB)

Jimmy Carter, USAs eldste gjenlevende president. Foto: REUTERS/Ammar Awad

Sammenstøt i New York:

Det skal ha oppstått sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Brooklyn, New York natt til torsdag. Ifølge CNN har flere blitt pågrepet og minst en politibetjent er skadet.

Sammenstøtet skjedde da politiet stoppet en gruppe på flere hundre demonstranter fra å bevege seg lenger ned mot tingretten i Brooklyn.

- En liten gruppe omringet en politibil, og da ble betjenter tilkalt, sier CNN-korrespondent Jason Carroll. Deretter eskalerte situasjonen, sier han.

Nyhetsbyrået Reuters melder at en politibetjent er skutt og en annen er knivstukket i Brooklyn i New York. Det er uklart om hendelsene er koblet til de pågående demonstrasjonene mot rasisme og politivold.Tilstanden til politibetjentene er heller ikke kjent.

The New York Times skriver at store grupper demonstranter trosset portforbudet i byen natt til torsdag. Dette er tredje kveld på rad med portforbud i New York City.

Mexico med dyster coronarekord:

Mexico melder om at 1092 har dødd det siste døgnet etter å ha vært smittet av coronavirus. Det er det så langt høyeste daglige dødstallet i landet.

Det samlede tallet på smittede passerer samtidig 100 000. Til sammen er nå 101 238 smittet og 11 729 døde, men helsemyndighetene i landet sier tallet kan være høyere.

Landet er i ferd med å bli sentrum for pandemien, skriver Reuters.

Tallet på døde var mer enn dobbelt så høyt som forrige dystre rekord, og tallet på nye smittede nådde også et nytt toppnivå med 3912.

Noen av de registrerte smittetilfellene og dødsfallene skal være etterheng og er noe av forklaringen på det høye daglige tallet, ifølge helsedepartementet.

(NTB)

Obama taler om opptøyene etter drapet på George Floyd:

Tidligere president Barack Obama holder tale om det voldsomme opprøret etter drapet på George Floyd. Det var planlagt at Obama skulle tale rundt 23:00 onsdag.

George Floyd ble drept av politiet i Minneapolis. Politimannen Derek Chauvin er tiltalt for forsettlig drap i saken, og flere andre politimenn er siktet for medvirkning.

- Selv om vi alle har opplevd smerte og usikkerhet, så har noen opplevd det verre enn andre, sier Obama.

- Michelle og jeg er med dere, og vi ber med dere, sier han.

Obama beskriver systematisk rasisme i USA som en landeplage, og viser til historien til svarte slaver i USA.

Les mer her:

- Vi ber med dere

- Vi ber med dere

dagbladet

Demonstrasjon ved slottet i Stockholm :

SISTE: Demonstranter har nå samlet seg ved slottet i Stockholm, melder Expressen. Flere busser med politifolk skal ha ankommet slottet for å få demonstrantene til å trekke seg tilbake mot Norrbro.

Etter at politiet brøt opp demonstrasjonene tidligere i kveld har tusenvis av personer fordelt seg rundt om i den svenske hovedstaden, skriver avisa. Flere hendelser skal ha intruffet og en person skal være pågrepet av politiet.

Politiet skal også ha tatt i bruk pepperspray mot demonstranter på T-centralen.

Onsdag kveld samlet opp mot 1000 mennesker seg på Sergels torg i Stockholm i en støttedemonstrasjon til Black Lives Matters-bevegelsen i kjølvannet av George Floyds død.

Nå har politiet besluttet å bryte opp demonstrasjonen på bakgrunn av coronarestriksjonene, melder Expressen.

Det skal også ha oppstått bråk da en politibetjent besluttet å knele foran demonstrantene, i det avisa omtaler som en Black Lives Matter-ånd. Mens noen ble sinte og begynte å slå mot politibilen, svarte andre med å klemme politibetjenten og begynne å gråte.

Da flere politibiler kom kjørende, skal situasjonen ha blitt kaotisk. Flere betjenter var iført hjelmer, pepperspray og batonger, noe som førte til at personer angrep politibilene.

Ifølge Expressen viser bilder at den kvinnelige betjenten på nytt forsøkte å få kontroll på situasjonen.

Ap sikrer flertall for regjeringens iskant:

Arbeiderpartiet går god for regjeringens forslag til ny grense for oljeaktivitet i nord.

Det er klart etter et møte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe onsdag.

Regjeringen foreslo tidligere i år å flytte den såkalte iskanten til der det i snitt er is 15 prosent av dagene i april. I områdene nord for dette skal det ikke igangsettes ny petroleumsvirksomhet.

Den nye grensa får nå støtte fra Ap.

Men partiet legger til at også området sør for den nye iskanten, helt til der det i snitt er is kun 0,5 prosent av dagene i april, må tas særlige miljøhensyn.

(NTB)

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i stortingssalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.