Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Skiløpere på vei ned fra fjellet:

To skiløpere som har gått seg fast i vanskelig terreng i Rindal i Trøndelag, har bedt om assistanse.

Hovedredningssentralen sendte ut et helikopter fra Ørland, men det fikk ikke hentet opp skiløperne på grunn av vinden.

En redningsmann og en lege ble satt av fra helikopteret i nærheten og har tatt seg fram til skiløperne. De skal nå gå tilbake samme vei og hentes av enten helikopter eller snøscooter.

- Skiløperne er i god form, opplyser operasjonssentralen i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Det er en mann og en kvinne i 50-årene som har bedt om bistand. De ringte klokka 17.40 fredag. De befinner seg i nærheten av Svarthøtta i Trollheimen i Trøndelag, skriver Adresseavisen.

- De har gått seg fast, og det er veldig sterk vind der de er. Det er vanskelig terreng og sannsynligvis stor snøskredfare, sier operasjonsleder Stig-Roger Olsen i Trøndelag politidistrikt.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Visjon Norge dømt:

Visjon Norge lot moren til en hardt skadd mann uttale seg om sønnens helsetilstand uten hans samtykke. Nå er TV-kanalen dømt til å betale mannen erstatning.

Programmet gikk på lufta i 2017. Det ble sendt i reprise to ganger og var også tilgjengelig på nett-TV, skriver Stavanger Aftenblad.

I programmet fortalte moren om sønnens helsetilstand etter en alvorlig trafikkulykke. Det ble også vist private bilder av ham, blant annet da han lå bevisstløs på sykehuset.

Mannen gikk til sak mot TV-kanalen, redaktør og styreleder Jan Kaare Hanvold og en programleder. Kanalen mente omtalen falt innenfor ytringsfriheten og at de ikke visste eller burde visst at samtykket manglet.

Jæren tingrett kom imidlertid til at informasjonen var av sensitiv art og at det måtte veie tyngre enn ytringsfrihet. Retten mente også at TV-kanalen har økonomisk motiv av å formidle slike historier fordi det får seere til å donere penger.

Til sammen lyder oppreisningserstatningen på 145.000 kroner, og kanalen må også dekke saksomkostningene.

(NTB)

DØMT: TV-pastor Jan Hanvold fra Visjon Norge er dømt til å betale oppreisningserstatning etter å ha omtalt helseopplysninger til en trafikkskadd mann uten hans samtykke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kvinne skadd i bilulykke:

Sør-Øst politidistrikt melder om en bilulykke mellom personbil og varebil i Vinje.

En kvinnelig fører av personbilen skal være skadd, opplyser politiet på Twitter. Brannvesenet er på stedet. Operasjonsleder Ole Kamben opplyser at kvinnen er bevisst.

Det er sendt luftambulanse fra Bergen til stedet.

- Det er mye regn på stedet, og det er viktig å avpasse farten og ta det ekstra rolig på veiene nå, sier Kamben.

Veien er fysisk stengt da varebilen står på tvers av veibanen.

På seks dager har det vært tre dødsulykker i Sør-Øst politidistrikt. Alle har involvert motorsykkel. Det har også vært beslaglagt flere førerkort som følge av høy hastighet.

Politibetjent skutt i New York:

En politibetjent er skutt og en annen knivstukket i Brooklyn i New York, melder politiet i byen.

Det melder nyhetsbyrået Reuters torsdag morgen norsk tid. Det er uklart om hendelsene er koblet til de pågående demonstrasjonene mot rasisme og politivold.

Tilstanden til politibetjentene er heller ikke kjent.

(NTB)

Bil braste gjennom hekk i Askim:

Politiet melder på Twitter at en beboer i Askim fikk en brå start på morgenen. Person ble vekket av at en bil braste gjennom hekken og traff et tre.

Politiet opplyser at det ligger igjen bildeler og oljespor på stedet, og at mye tyder på at det er snakk om en Volkswagen varebil.

Politiet ber om tips i saken.

Ubevæpnet mann skutt av politiet:

Sean Monterrosa (22) var ubevæpnet og i knestående da han ble skutt og drept under protester i Vallejo i California. Det melder San Francisco Chronicle.

Hendelsen fant sted utenfor en Walgreens-forretning tirsdag, under demonstrasjoner som følge av politidrapet på George Floyd. Det var først onsdag at politiet holdt en pressekonferanse om saken.

Her opplyste politisjef Shawny Williams at 22-åringen ble skutt fordi politibetjenten mente han så en pistol. Dette viste seg i ettertid å være en hammer. Williams informerte også om at Monterrosa, som er latinamerikansk, sto i knestående da skuddene ble avfyrt.

Den aktuelle politibetjenten er tatt ut av aktiv tjeneste mens saken er under etterforskning.

UTENFOR RÅDHUSET: Lys og skilt står utenfor rådhuset i Vallejo onsdag. Foto: Ben Margot / AP / NTB scanpix
- Hva driver dere med?

- Hva driver dere med?

dagbladet

Medier: 40 skadd i knivangrep i Kina:

En mann er ifølge kinesiske medier pågrepet etter et knivangrep mot en barneskole i Wuzhou i Kina.

Mer enn 40 ansatte og elever ble skadd i knivangrepet, som skjedde torsdag morgen i regionen Guangxi Zhuang i Sør-Kina, melder den engelskspråklige avisen Global Times.

Den mistenkte er en 50 år gammel mann som jobber som sikkerhetsvakt ved skolen, skriver nyhetsbyrået DPA. Han har blitt pågrepet av politiet.

Blant de skadde er skolens rektor og en annen sikkerhetsvakt.

Filmer delt på sosiale medier viser hvordan flere barn med bandasje går eller blir båret ut fra en helsestasjon, hvor det har samlet seg mennesker utenfor.

Det har de siste årene vært flere knivangrep mot skoler i Kina. Ettersom landet har streng kontroll med skytevåpen, blir de fleste av slike angrep utført med kniver eller hjemmelagede eksplosiver.

(NTB)

Jimmy Carter: – Vold er ikke løsningen:

Jimmy Carter, USAs eldste gjenlevende president, sier i en uttalelse at det smerter ham å se uretten som begås i USA, men at vold ikke er løsningen.

- Vi må alle rette søkelyset mot den umoralske rasediskrimineringen. Men vold, enten den er spontan eller bevisst oppfordret, er ikke løsningen, heter det i en uttalelse fra Carters senter.

Med uttalelsen fra Carter har alle de tidligere amerikanske presidentene som er i live, uttrykt seg om de landsdekkende protestene etter at George Floyd ble drept da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis, skriver ABC News.

Onsdag tok Barack Obama til orde for å omgjøre protestene til reelle endringer i amerikansk politikk og øke tilliten mellom samfunnet og politietatene. Carter sier det smerter ham og kona Rosalynn å se den «tragiske urettferdigheten og den påfølgende reaksjonen i landet de siste ukene».

- Vi trenger en regjering som er så god som sitt folk, og vi er bedre enn dette, sier Carter.

(NTB)

Jimmy Carter, USAs eldste gjenlevende president. Foto: REUTERS/Ammar Awad

Politibetjent skutt i New York:

Det skal ha oppstått sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Brooklyn, New York natt til torsdag. Ifølge CNN har flere blitt pågrepet og minst en politibetjent er skadet.

Sammenstøtet skjedde da politiet stoppet en gruppe på flere hundre demonstranter fra å bevege seg lenger ned mot tingretten i Brooklyn.

- En liten gruppe omringet en politibil, og da ble betjenter tilkalt, sier CNN-korrespondent Jason Carroll. Deretter eskalerte situasjonen, sier han.

Nyhetsbyrået Reuters melder at en politibetjent er skutt og en annen er knivstukket i Brooklyn i New York. Begge er brakt til sykehus, men de skal ikke være livstruende skadd.

Det er uklart om hendelsene er koblet til de pågående demonstrasjonene mot rasisme og politivold, og det er heller ikke kjent hva som skjedde i forkant. Skytingen skjedde i et forretningsstrøk i sentrum av Brooklyn like før midnatt onsdag kveld lokal tid. En tredje politibetjent fikk skader i hånden, skriver NTB.

The New York Times skriver at store grupper demonstranter trosset portforbudet i byen natt til torsdag. Dette er tredje kveld på rad med portforbud i New York City.

Politifolkene ble angrepet få timer etter at portforbudet i byen trådte i kraft.

SKAL VÆRE SKUTT: Reuters melder at en politibetjent er skutt i Brooklyn. Bilder viser politi på stedet. Foto: AP / NTB scanpix

Mexico med dyster coronarekord:

Mexico melder om at 1092 har dødd det siste døgnet etter å ha vært smittet av coronavirus. Det er det så langt høyeste daglige dødstallet i landet.

Det samlede tallet på smittede passerer samtidig 100 000. Til sammen er nå 101 238 smittet og 11 729 døde, men helsemyndighetene i landet sier tallet kan være høyere.

Landet er i ferd med å bli sentrum for pandemien, skriver Reuters.

Tallet på døde var mer enn dobbelt så høyt som forrige dystre rekord, og tallet på nye smittede nådde også et nytt toppnivå med 3912.

Noen av de registrerte smittetilfellene og dødsfallene skal være etterheng og er noe av forklaringen på det høye daglige tallet, ifølge helsedepartementet.

(NTB)

Obama taler om opptøyene etter drapet på George Floyd:

Tidligere president Barack Obama holder tale om det voldsomme opprøret etter drapet på George Floyd. Det var planlagt at Obama skulle tale rundt 23:00 onsdag.

George Floyd ble drept av politiet i Minneapolis. Politimannen Derek Chauvin er tiltalt for forsettlig drap i saken, og flere andre politimenn er siktet for medvirkning.

- Selv om vi alle har opplevd smerte og usikkerhet, så har noen opplevd det verre enn andre, sier Obama.

- Michelle og jeg er med dere, og vi ber med dere, sier han.

Obama beskriver systematisk rasisme i USA som en landeplage, og viser til historien til svarte slaver i USA.

Les mer her:

- Vi ber med dere

- Vi ber med dere

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.