Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Biden beklager uttalelse:

Joe Biden, som ligger an til å bli Demokratenes presidentkandidat i årets valg, beklager etter en uttalelse som ble tolket som nedlatende overfor svarte.

Uttalelsen falt i et lengre radiointervju i programmet Breakfast Club, som har mange svarte lyttere i USA. Verten Charlamagne Tha God presset Biden etter nyheten om at han vurderte Amy Klobuchar, som er hvit, som visepresidentkandidat.

- Svarte velgere reddet ditt politiske liv i nominasjonsvalgene og venter ting av deg, sa han. Biden svarte at flere svarte kvinner var blant dem som var under vurdering.

- Hvis du har problemer med å finne ut om du støtter meg eller Trump, er du ikke svart, føyde Biden til, en kommentar som fikk mange til å reagere.

- Jeg skulle ikke vært så sleivete, sa Biden senere fredag.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Én million smittede i Tyskland:

Fredag registrerte Tyskland 22 806 nye coronasmittede, som fører til at landet nå har passert én million smittede siden pandemiens start. Det viser tall fra Robert Koch-instituttet (RKI).

Det ble registrert 426 nye coronadødsfall døgnet før, og 15 000 har dermed mistet livet som følge av coronapandemien i Tyskland.

Landet innførte en ny runde med strenge restriksjoner 2. november. Tiltaket skulle vare i én måned, men er blitt forlenget til 20. desember.

Foto: NTB Scanpix

Morgennytt:

Forlater jobben på én betingelse
USAs president, Donald Trump, sier at han vil forlate Det hvite hus 20. januar neste år dersom Joe Biden får tilstrekkelig av stemmene fra valgmannskollegiet.
Veldig bekymret over Equinors bæsjeskum
Lekkasje av tarmbakterier ved Equinors anlegg på Melkøya opprører de ansatte, som frykter sykdom. Tillitsvalgte stiller spørsmål ved om Equinor har tatt saken på tilstrekkelig alvor og om de ansatte beskyttes mot avføringen.
Synkende smittetrend
Det var ved midnatt registrert 34.748 coronasmittede personer her i landet, en døgnøkning på 480. Ifølge VG er smittetrenden her i landet nå synkende.

Forsvant fra langrennssporet
Eva Urevc - som ble sammenliknet med Marit Bjørgen i gjennombruddssesongen - har ikke konkurrert siden mars 2019.

Kina innfører tiltak mot australsk vin:

Kina innfører antidumpingtiltak mot australsk vin. Dermed trappes det spente forholdet mellom de to landene ytterligere opp.

Importører av australsk vin må betale mellom 107,1 prosent og 212,1 prosent på verdien av varene fra førstkommende lørdag, heter det i en uttalelse fra det kinesiske handelsdepartementet fredag.

Tiltaket er av midlertidig varighet og innføres som svar på omfattende skade som Kinas innenlandske vinindustri er blitt påført, ifølge uttalelsen.

Kina er Australias største handelspartner. Vineksport til Kina nådde en verdi på 8,5 milliarder kroner i fjor, ifølge australsk handelsstatistikk.

Kina har fra før truet Australia med økonomiske gjengjeldelsestiltak etter at Australia tok til orde for gransking av covid-19-utbruddet.

(NTB)

Synkende smittetrend:

Det var ved midnatt registrert 34.748 coronasmittede personer her i landet, en døgnøkning på 480. Ifølge VG er smittetrenden her i landet nå synkende.

Smittetallet kommer fram i den foreløpige oversikten fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 34.268 coronasmittede personer. Dermed er tallet natt til fredag 480 høyere.

Ifølge VGs beregning av trenden viser at Norge nå for første gang siden én enkelt dag 19. august har en synkende smittetrend.

– Det har blitt iverksatt en rekke smittebegrensende tiltak de siste ukene, både nasjonalt og i de største byene. Dette har åpenbart hatt effekt, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til avisa.

Tallene vil fortsette å synke hvis alle fortsetter å følge smittevernreglene, mener han. Samtidig er oppfordringen at man skal være forsiktig.

- Situasjon er fortsatt veldig sårbar. Det skal ikke mye til før pilene kan peke oppover igjen, sier Nakstad.

Drøyt 2,2 million personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

123 coronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var sju flere enn dagen før.

Til sammen er 316 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19 er ikke alltid mulig å slå fast.

63,6 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om åtte dødsfall i Norge.

(NTB)

516 nye smittet:

Det var ved midnatt natt til fredag registrert 34.748 coronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 516 meldte tilfeller siden natt til torsdag.

Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS). Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 34.268 coronasmittede personer.

Drøyt 2,2 million personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

123 coronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var sju flere enn dagen før.

Til sammen er 316 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19 er ikke alltid mulig å slå fast.

63,6 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om åtte dødsfall i Norge.

(NTB)

Lover å forlate Det hvite hus:

USAs president, Donald Trump, sier at han vil forlate Det hvite hus 20. januar neste år dersom Joe Biden får tilstrekkelig av stemmene fra valgmannskollegiet.

- Selvsagt vil jeg det, og du vet det, svarer Trump på spørsmål om han vil forlate Det hvite hus.

Samtidig sier han at han ikke er sikker på om han vil delta på en innsettelsesseremoni for Biden.

Samtidig gjentar han en lang rekke grunnløse påstander om "massivt valgfusk".

Trump møtte torsdag ettermiddag journalister utenfor Det hvite hus og svarte på spørsmål for første gang på flere uker.

Dagbladet kommer med mer.

Budsyklist påkjørt i Oslo:

SISTE: Operasjonsleder Gjermund Stokkli opplyser til Dagbladet at politiet er ferdig på stedet og at budsyklisten er kjørt til sykehus.

- Sykkelen og beina til syklisten ble kjørt over, og syklisten er fraktet til sykehus. Bilførerens førerkort er tatt i beslag og vi har opprettet sak, sier Stokkli.

Det har vært en trafikkulykke på Alexander Kiellands plass i Oslo. En budsyklist er påkjørt av en personbil.

Operasjonsleder Gjermund Stokkli opplyser til Dagbladet at politiet nettopp har fått inn meldingen kl 20.15, men at ambulanse og politi er ankommet stedet.

- Meldingen inn til oss er at en elsyklist skal være påkjørt av en personbil. Foreløpig er det en uavklart situasjon, men det jobbes på stedet, sier Stokkli til Dagbladet.

Et vitne opplyser til Dagbladet at det dreier seg om en budsyklist.

- Det var et skikkelig smell, jeg hørte det helt inni leiligheten, opplyser vitnet som bor like ved.

Foto: Tipser

Plutselig smalt det:

I ettermiddag fikk politiet i Agder melding om et sprengingsuhell på et industriområde på Jåbekk i Mandal.

Steinmasser traff en bilforretning.

- Noe skader på bygget og skader av varierende grad på cirka 10 biler som stod inne i bygget. Ingen personskader.

Politiet oppretter sak på forholdet.

– Jeg satt på kontoret og jobbet med bilsalg. Vi hadde blitt varslet om at de skulle sprenge, og så smalt det skikkelig. Så kom det en stein langt inn på kontoret hvor jeg satt, forteller daglig leder Espen Regevik i Mandal Bil til TV 2.

Foto: Tipser

Rundt 40 innesperret i gruve i Zimbabwe:

Rundt 40 personer er innesperret etter at en sjakt i en nedlagt gullgruve i Zimbabwe kollapset, opplyser gruvearbeidernes fagforening i landet.

Ulykken skjedde i byen Bindura, rundt 70 kilometer nord for hovedstaden Harare, opplyser Wellington Takavarash i foreningen.

AFPs journalister var vitne til at redningsarbeidere pumpet vann ut av en oversvømt hovedsjakt, i håp om å åpne en vei til gruvearbeiderne. Ran-gruva omtales som nedlagt, men det var likevel aktivitet der.

– Vi forstår det slik at noen organiserte gruvesyndikater har drevet der, sier Nathan Nkomo, som representerer redningstjenesten.

– Etter at noen pilarer ble sprengt, kollapset hele gruva, sier han, og føyer til at det nøyaktige antallet som er rammet ikke er kjent. Seks arbeidere er reddet ut og brakt til sykehus.

(NTB)

Siste nytt fra Storbritannia:

Storbritannias statsminister Boris Johnson holder pressekonferanse om coronasituasjonen i landet klokka 18.

Han sier det er grunn til å håpe at en vaksine og massetesting vil gjøre at det ikke blir behov for restriksjoner til våren.

Britene "står overfor en hard vinter", sier Johnson.

- Hvis vi letter opp nå, risikerer vi å miste kontrollen over viruset igjen, sier han.

Sammen med Johnson møter Chris Whitty, øverste medisinske sjef for helsemyndighetene i England, og Patrick Vallance, regjeringens øverste vitenskapelige rådgiver.

Johnson har vært i isolasjon fram til i dag, etter å ha vært nærkontakt til en person som testet positivt. Det opplyste hans kontor 15. november. I mars var den britiske statsministeren var en av de første statslederne i verden som ble smittet av viruset. Han lå på intensivavdeling på sykehus i fire dager.

Foto: NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.