Nyhetsstudio

Eirik Hexeberg

Krever forklaring etter mulig coronabrudd:

Boris Johnsons seniorrådgiver, Dominic Cummings, skal ha brutt de britiske coronaretningslinjene, hevder avisene The Guardian og Daily Mirror. Nå krever det britiske arberiderpartiet svar fra Downing street.

- Det britiske folk forventer ikke at det skal være en regel for dem, og en annen regel for Dominic Cummings, sier en talsperson for det britiske arbeiderpartiet.

Cummings skal angivelig ha reist til byen Durham den 31. mars, hele 32 mil fra rådgiverens hjem. Dette til tross for at en representant for statsministerboligen bekreftet at Cummings hadde isolert seg selv med coronasymptomrer dagen før.

Britiske myndigheter oppfordret på daværende tidspunkt til å holde seg hjemme.

De to avisene hevder videre at Cummings ble kontaktet av lokalt politi i Durham.

Cummings har tidligere gjort seg bemerket som en av sjefsstrategene bak Brexit.

Dette er Boris' «onde geni»

Dette er Boris' «onde geni»

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Vil avlive 10 000 mink:

Onsdag besluttet nederlandske myndigheter å avlive 10 000 mink. Årsaken er frykt for at coronaviruset kan smitte fra mink til mennesker. Dette melder nyhetsbyrået Reuters.

Smittet mink er blitt funnet ved 10 farmer, ifølge nederlandske myndigheter, som ifølge Reuters mener å ha avdekket to tilfeller hvor viruset har smittet fra mink til mennesker.

Dagen etter avgjørelsen avgjorde imidlertid en nederlandsk domstol at avlivingen må utsettes inntil videre. Bakgrunnen er en formel klage sendt inn av en rekke dyreverngrupper. De viser blant annet til at smitten mellom dyr og mennesker ikke er bekreftet. Det skriver Euronews.

En person stukket i Storgata:

SISTE: Politiet melder rett etter kl. 22.45 at de nå har pågrepet en mann i saken.

En person skal være stukket med en skarp gjenstand i Storgata i Oslo, melder politiet.

- Vi har kontroll på den skadde, men søker etter gjerningsmann, skriver politiet på twitter.

Operasjonsleder André Kråkenes sier til Dagbladet at den skadde er tatt hånd om av ambulanse. Tilstanden til den skadde er foreløpig uklar.

- Vedkommende har skader som er forenlig med stikkskader. Vi søker nå i nærområdet etter en mistenkt, sier han.

Nektet innreise i Spania - måtte returnere:

Tolv nordmenn ble lørdag nektet innreise til Spania, og måtte returnere til Norge i et SAS-fly som hadde fraktet dem.

Det opplyser pressesjef i SAS, John Eckhoff, til Dagbladet.

De tolv skal ha kommet til Alicante på et SAS-fly i 11-tida lørdag formiddag, skriver Spaniaavisen, som først omtalte saken.

Men ingen av de tolv skal ha hatt tillatelse til å reise inn til Spania. Turister får ikke lov til å reise inn i landet før tidligst 1. juli. Norske myndigheter fraråder reiser til 20. august.

- Man må sette seg inn i restriksjonene i landet du reiser til. Det er veldig viktig, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til Dagbladet.

SAS har åpnet for flyginger til Spania for folk med familie, statsborgerskap eller fast bosted i landet.

- Det er etterspørsel for reiser, og derfor har vi satt dem opp. Folk må selv sette seg inn i reiseinformasjon, sier han.

Full fest i rundkjøring:

Politiet har like før klokka 22.00 lørdag kveld fått melding om full fest i en rundkjøring på Vågsbygd.

Ifølge politiet har festen skjedd i rundkjøringen i Auglandsbukta, men skal bevege seg mot stedet Storeneset.

Ifølge politiet, som er på vei til stedet, ser det ut til å være russ som fester.

Worldometer: 400 000 døde av corona:

Dødstallet fra coronapandemien passerte lørdag 400.000, ifølge nettstedet Worldometer.

Oversikten viste i 21-tiden 400 257 dødsfall knyttet til coronaviruset over hele verden.

Antallet mennesker som har fått påvist smitte, er nå over 6,9 millioner. Blant dem er nesten 3,4 millioner friskmeldt.

Flest dødsfall har skjedd i USA, som har telt over 111 000 døde.

(NTB).

Fox News beklager etter George Floyd-innslag:

Den amerikanske kanalen Fox News har fått skarp kritikk etter at de viste en grafikk som tilsynelatende illustrerte hvordan kjente tilfeller av vold og drap på svarte menn har påvirket aksjemarkedindeksen S&P 500. Innslaget ble vist på programmet «Special Report» på Fox' nyhetskanal.

Kritikken er blant annet blitt omtalt av CNN.

- Det er nesten umulig å forstå at noen lagde denne grafikken og viste den på TV, sa CNN-anker Victor Blackwell under en sending lørdag.

Oversikten viste hvordan aksjeverdier skal ha steget etter drapet på Martin Luther King jr., frikjennelsen av politimennene som sto tiltalt for grov vold mot Rodney King i 1992 og dødsfallet til George Floyd.

Nå beklager Fox News.

- Grafikken som ble brukt for å illustrere markedsreaksjoner på historiske perioder med sivil uro, burde ikke ha blitt kringkastet uten full kontekst. Vi beklager bildets mangel på fintfølelse, og tar saken alvorlig, sier en talsperson for Fox til Business Insider.

Politisk kommentator og tidligere politiker Michael Steele er blant dem som reagerte på innslaget.

- Dette er slik de sørger over svarte menns dødsfall i Fox News - ved å vise hvor mye akjsemarkedet stiger. Hva. I. Helvete! skriver han på Twitter.


Skjermbilde: Fox News

Jimmie Åkesson: -Tegnell må gå av:

I et debattinnlegg i den svenske avisa DN, skriver partileder i Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, at Tegnell må gå av.

I innlegget kritiserer Åkesson statsepidemiologens coronastrategi og mener Tegnell må ta ansvar for det han mener tydelig er en feilslått strategi. Åkesson omtaler utfallet i Sverige som "tragisk".

- Sverige trenger en omstart. Ansvarlige for de feilbeslutningene som er tatt, bør overveie å forlate sine posisjoner med umiddelbar virkning. Anders Tegnell bør dermed gå av, skriver Åkesson.

I debattinnlegget skriver partilederen også at han mener den svenske regjeringa og Folkhälsomyndigheten har fått flere sjanser til å korrigere feilene sine.

Han mener samtidig at regjeringa må ta skrittet ut av skyggene ved å ta fullt ansvar for den negative handelsutviklingen i Sverige.

Dagbladet kommer med mer.

Demonstranter strømmer til Washington D.C:

For niende dag på rad har demonstranter samlet seg foran Det hvite hus i Washington D.C.

Lørdag strømmer folk til på nytt, i det som antas å bli den største demonstrasjonen i hovedstaden så langt. Det skjer etter at det ble avholdt en minnestund for George Floyd i hans fødeby i Raeford i delstaten North Carolina.

Ifølge Washington Post holder politi og militære styrker i Washington nå en lavere profil enn tidligere dager.

I går besluttet ordføreren i byen, Muriel E. Bowser, å døpe om den ikoniska plassen foran Det hvite hus til «Black Lives Matter Plaza» og bokstavene ble malt i enorme gule bokstaver over to kvartaler på 16th street.

Det er en strekning som fører rett opp til presidentboligen i USA.

PROTESTER: Lørdag ventes den største demonstrasjonen i USAs hovedstad. Foto:AFP
Ikonisk gate endrer navn: - Stikk til Trump

Ikonisk gate endrer navn: - Stikk til Trump

dagbladet

Oppsiktsvekkende arbeidsledighetstall skyldtes feil:

Fredag la amerikanske myndigheter fram rapporten for arbeidsmarkedet i mai. I forkant var anslag fra eksperter at åtte millioner arbeidsplasser gikk tapt i mai, og at den totale arbeidsledigheten da skulle ha steget fra 14,7 til 19,8 prosent.

Det stemte ikke. Overraskende nok viste tallene at arbeidsledigheten gikk ned fra 14,7 til 13,3 prosent.

De svært positive arbeidsledighetstallene førte blant annet til at president Donald Trump kalte inn til pressekonferanse for å snakke om hvor godt det går i landet etter coronakrisa.

Nå skriver Washington Post at tallene inneholder en «klassifiseringsfeil», og at de ikke egentlig er så gode som det ble rapportert.

Ifølge avisa skal feilmeldingen ha stått i bunnen av rapporten, og skal ha konkludert med at «dersom ikke klassifiseringsfeilen hadde oppstått, ville arbeidsledighetstallene vært omkring tre prosentpoeng høyere».

Dermed ville de amerikanske arbeidsledighetstallene for mai vært på 16,3 prosent.

Selv om det ikke er så gode tall som først antatt, er de likevel bedre enn ekspertens anslag.

Etter at de positive arbeidsledighetstallene ble lagt fram fredag, inviterte Trump til pressekonferanse. Foto: AFP
Ventet skrekktall - sjokkerer

Ventet skrekktall - sjokkerer

borsen

Enighet om å forlenge kutt i oljeproduksjonen:

Oljekartellet Opec og samarbeidslandene er enige om å forlenge produksjonskuttet på nesten 10 millioner fat olje daglig ut juli.

De 13 medlemmene i Opec ble i et videomøte lørdag enige om å forlenge kuttene i oljeproduksjonen med en måned, opplyser Algeries oljeminister Mohamed Arkab.

Samarbeidsland, deriblant Russland og Mexico, deltok på et møte med Opec senere samme dag, og de gikk ifølge nyhetsbyrået AP med på kuttene.

En avtale om kutt i oljeproduksjonen ble inngått i april, da det ble klart at coronapandemiens økonomiske ringvirkninger kom til å bli omfattende. I henhold til avtalen har Opec og samarbeidslandene lovet å kutte produksjonen med 9,7 millioner fat daglig i hele mai og juni.

Både nordsjøolje og amerikansk lettolje ble i begynnelsen av juni omsatt for over 40 dollar fatet, og lørdag steg prisen på nordsøolje til over 42 dollar fatet.

Rundt 20. april sank prisene til et historisk bunnivå. Ett fat nordsjøolje kostet ned mot 15 dollar fatet, mens prisen på amerikansk lettolje sank under 0.

(NTB)

Etter å ha nådd et historisk bunnivå i april, ble både nordsjøolje og amerikansk lettolje omsatt for over 40 dollar fatet. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.