Nyhetsstudio

Eirik Hexeberg

Røde Kors rykket ut til bilister med sommerdekk:

Røde Kors har rykket ut til tre biler som står fast i Tindevegen mellom Årdal og Turtagrø, melder Bergens Tidende fredag kveld.

Totalt skal det dreie seg om åtte personer, der to er barn. Årsaken til utrykningen skal være glatte veier, kombinert med sommerdekk.

- Røde Kors fikk med seg alle bilene utenom en. Den står utenfor veien og er ikke til hinder. Det går greit med alle involverte, forteller operasjonsleder i politiet, Per Algrøy, til BT

Studioet fortsetter under annonsen

Slått til blods med glass i Oslo:

En person er kjørt til sykehus etter å ha blitt slått i ansiktet på Grønland i Oslo med det som trolig er et glass. En mann er anholdt i saken.

Meldingen om saken kom klokka 4.50 natt til tirsdag, ifølge Oslo politidistrikt.

- Vi har anholdt en mann i slutten av 20-årene, som hadde blodige hender og oppholdt seg i nærheten av åstedet. Ifølge vitner passer han til beskrivelsen vi har av gjerningsmannen, opplyser operasjonssentralen.

Skadene til offeret ble ifølge politiet oppfattet som alvorlige.

(NTB)

Morgennytt:

Historisk kjennelse i USA kan ryke
En avskaffelse av den landsdekkende abortloven kjent som «Roe v. Wade» er «helt klart en mulighet» med dommer Amy Coney Barrett i USAs høyesterett. Det sier president Donald Trump.

Tidligere advokat sier Trump frykter fengsel
Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen hevder Trump er vettskremt for at han blir den første presidenten som må i fengsel når han er ute av Det hvite hus.

Håndskriftseksperter analyserer trusselbrev i Bertheussen-saken
I retten tirsdag vil en skriftgransker fra Kripos og en privat skriftgransker engasjert av Bertheussens forsvarer legge fram sine funn og konklusjoner om hvem som kan ha skrevet trusselbrevene i saken.

Mer enn én million coronadødsfall i verden
Én million mennesker har nå dødd av coronaviruset på verdensbasis.

Mann knivstukket i Tromsø:

En mann er kjørt til sykehus etter en knivstikking i Tromsdalen. Politiet leter etter to gjerningsmenn.

Politiet meldte om hendelsen, som skjedde ved Stjernekiosken, rett før klokka halv seks natt til tirsdag.

– Politiet er i søk etter to gjerningsmenn ikledd svarte klær som har forsvunnet fra stedet, melder operasjonssentralen.

Politiet ber om tips i saken.

(NTB)

Håndskriftseksperter analyserer trusselbrev i Bertheussen-saken:

I retten tirsdag vil en skriftgransker fra Kripos og en privat skriftgransker engasjert av Bertheussens forsvarer legge fram sine funn og konklusjoner om hvem som kan ha skrevet trusselbrevene i saken.

Laila Anita Bertheussen er tiltalt for brudd på straffeloven paragraf 115.

I forrige uke hadde aktoratet og forsvaret fått hver sin håndskriftekspert til å analysere trusselbrevet som Tor Mikkel Wara fant i postkassa utenfor hjemmet 2. mars i fjor. Det håndskrevne brevet har ordlyden «JÆVELA RASISTER / VI VENTET PÅ DERE / DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME / VI VENTER PÅ DERE».

Statsaadvokat Frederik Rankederes sa at deres ekspert (fra Kripos) konkluderte med at håndskriften med stor sannsynlighet tilhørte Bertheussen. Noe Bertheussen reagerte sterkt på.

- Den skriftanalysen er noe av det verste jeg har hørt i hele mitt liv, sa hun bestemt.

Forsvarets sakkyndige kom på sin side til en annen konklusjon enn aktoratets ekspert om håndskriften.

- Vår ekspert mener konklusjonen fra Kripos er altfor bastant, og at det ikke er sannsynlighetsovervekt for at håndskriften er hennes, sa forvarer Bernt Heiberg til Dagbladet.

Under sin forklaring i forrige uke sa Ingvil Smines Tybring-Gjedde at «FRP HORA» trolig henviste til henne, ettersom hun også var adressat for et trusselbrev i januar/februar 2019, der avsender skriver «VI SES 2602 KL 20», antakelig en hentydning til en framtidig visning av teaterstykket «Ways of Seeing». Ingen av de «inviterte» dukket opp.

Følg rettsdagen direkte på Dagbladet TV.

I RETTEN: Laila Bertheussen (55). Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet
Bertheussen-saken - Forklarer Helse-skritt: - Står og kjører

Bertheussen-saken - Forklarer Helse-skritt: - Står og kjører

dagbladet

Frykter Trump må i fengsel:

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen sier Trump er vettskremt for at han blir den første presidenten som må i fengsel når han er ute av Det hvite hus.

Cohen, som selv nylig ble løslatt fra fengsel for å fortsette soningen hjemme, sier at New York Times-avsløringen av Trumps selvangivelser gir ham rett i påstanden om at presidenten har begått en rekke typer bedrageri i løpet av sin karriere.

- Basert på hva jeg vet, og hva som nå kommer fram, kan han bli den første sittende presidenten som går rett fra Det hvite hus til fengsel, sa Cohen i et SMS-intervju.

New York Times baserte seg på Trumps selvangivelser gjennom 20 år for å avdekke at han bare betalte 750 dollar i føderal inntektsskatt det året han ble valgt, og 750 dollar året etter, og at han før det ikke hadde betalt føderal skatt i det hele tatt i 10–15 år, samtidig som han førte opp enorme tap og opparbeidet seg en gjeld på 420 millioner dollar til mange forskjellige kreditorer.

Cohen, som blant annet ble dømt for å ha betalt hysjpenger til en pornostjerne som Trump angivelig hadde et sidesprang med, sier han ikke er det minste i tvil om at Trump har jukset med skatten.

- Trumps kroppsspråk er et avslørende tegn på hva som foregår i hodet hans. Han ser forvirret og fortapt ut siden det ikke fins noe legitimt svar han kan gi for å rydde opp i dette skatterotet, sa Cohen om pressekonferansen der Trump kalte New York Times-artikkelen falske nyheter.

(NTB)

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Én million virusdødsfall:

Én million mennesker har nå dødd av coronaviruset på verdensbasis.

Det viser tall fra John Hopkins University, ifølge en rekke medier.

Mer enn 33 millioner mennesker har også blitt bekreftet smittet.

I Norge har 274 personer dødd av coronaviruset.

Foto: NTB
Kan være skyld i norsk vaksinesjokk

Kan være skyld i norsk vaksinesjokk

dagbladet

Kontroll på brannen i Equinors anlegg på MelkøyaI:

Etter rundt åtte timer kunne brannvesenet slå fast at brannen i Equinors produksjonsanlegg for gass på Melkøya utenfor Hammerfest var slukket.

Meldingen om brannen kom ved 16-tiden mandag. Rett før midnatt kunne brannvesenet konstatere at det ikke lenger brant i anlegget.

- Brannen er slukket. Det har vært røykdykkere inne på området som brannen har vært, og det er ikke åpne flammer, forteller operasjonsleder Eirik Pedersen i Finnmark politidistrikt til NTB.

(NTB)

Titusener på flukt fra branner i Californias vindistrikter:

Titusener av mennesker var mandag på flukt fra branner som herjer i vindistriktene i Napa og Sonoma i California.

Under en oransje himmel ble vingårder og bygninger tatt av flammene som sprer seg farlig fort over 4500 hektar. Brannene er overhodet ikke under kontroll, ifølge statens brannvesen Cal Fire.

Flere kjente vingårder som Chateau Boswell og deler av Castello di Amorosa er gått opp i flammer, mens det er store ødeleggelser i utkanten av byen Santa Rosa.

Nesten 34.000 mennesker har fått ordre om å evakuere, og ytterligere 14.000 har fått beskjed om gjøre seg klar til å evakuere raskt om nødvendig mens ilden sprer seg i tørt kratt og vanskelig kupert terreng.

Flere av stedene som nå trues av brannen i Napa og Sonoma, ble lagt i aske også for tre år siden. Da mistet 44 mennesker livet, og flere tusen bygninger brant ned.

California har i flere måneder vært herjet av skog- og krattbranner som guvernør Gavin Newsom sier skyldes klimaendringer. De sprer seg raskt på grunn av langvarig tørke, den kraftige sommervinden og en hetebølge.

Newsom sier at brannsesongen nå er på sitt verste, med den sterke Santa Ana-vinden som blåser i retning Los Angeles. Fem av de seks største brannene i Californias historie brenner nå.

(NTB)

Foto: Noah Berger / AP / NTB

ATV målt til 94 km/t:

En ATV ble stanset etter at hastigheten ble målt til 94 kilometer i timen i Troms. Det melder politiet på Twitter.

Politiet har bøtelagt for hastighet og trimming, samt avskiltet kjøretøyet, skriver de.

Masksfart ifølge vognkortet er 45 kilometer i timen, ifølge politiet.

90 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det var ved midnatt registrert 13 787 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 90 meldte tilfeller siste døgn.

De siste to dagene er økningen på 161 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

I alt 19 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var mandag registrert 274 døde som følge av sykdommen.

(NTB)

Foto: Shutterstock/NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.