Nyhetsstudio

Trym Mogen

Hertz forbereder seg på konkurs:

Bilutleiegiganten forbereder på å sende inn konkurssøknad allerede i løpet av helga, skriver Wall Street Journal seint fredag kveld.

Selskapet har hatt enorme tap under coronakrisa, og kan trolig bli det største økonomiske offeret for pandemien så langt. I løpet av fredag skal selskapet ikke ha klart å få til en avtale med lånegiverne til selskapet, og aksjen deres har falt tungt gjennom fredag.

En konkurs vil ikke påvirke selskapet i Norge, ifølge Hertz.

Hertz sin forretningsmodell er globalt basert på franchisedrift, noe som betyr at virksomheten i for eksempel Norge og de nordiske landene, ikke blir direkte berørt av noen rekonstruksjoner i USA.

Les siste nytt her:

Bilutleiegiganten Hertz konkurs

Bilutleiegiganten Hertz konkurs

borsen
Studioet fortsetter under annonsen

Mann til sykehus med hodeskader:

Fredag formiddag melder Trøndelag politidistrikt at en mann i slutten av 40-åra er blitt sendt til St. Olavs hospital med hodeskader etter å ha vært involvert i en arbeidsulykke.

Politiet opplyser at ulykken fant sted på et anleggsområde ved Saupstad skole i Trondheim, og at mannen har fått et arbeidsverktøy i hodet.

Politiet varsler at de undersøker saken, og at Arbeidstilsynet er varslet.

Sju funnet døde etter skyteepisode i USA:

Fredag formiddag opplyser amerikansk politi at sju personer er blitt funnet døde etter en skyteepisode i Valhermoso Springs i delstaten Alabama.

Politiet rykket ut etter melding om en skyteepisode like før midnatt amerikansk tid. På stedet ble det gjort funn av flere døde personer, og et større område ble sperret av.

Tre timer etter den første meldingen, bekreftet politiet at sju voksne menn og kvinner var blitt funnet døde, og at de har åpnet drapsetterforskning.

Ingen personer er blitt pågrepet, men politiet opplyser at de ikke mistenker at befolkningen er utsatt for fare.

Dagbladet oppdaterer saken!

Mener Frankrike har corona-kontroll:

Coronaviruset skal være under kontroll i Frankrike, som har begynt å lempe på smitteverntiltakene som ble innført i mars.

- Viruset er fortsatt i omløp, særlig i noen regioner, men det sprer seg sakte, sier lederen for landets rådgivende forskningsråd, Jean-François Delfraissy, til radiokanalen France Inter.

- Før nedstengningen i begynnelsen av mars, hadde vi rundt 80 000 nye tilfeller om dagen. Nå beregner vi at vi har rundt 1000, sier han.

(NTB)

Oljemøte over: -Alvorlig situasjon :

-Det er en alvorlig situasjon. Jeg håper at jeg har fått brukt tida mi godt i går kveld, sa Frp-leder Siv Jensen på vei inn til et nytt forhandlingsmøte om oljeskatten på Stortinget fredag morgen.

Møtet mellom de parlamentariske lederne i regjeringspartiene, Frp, Sp og AP varte ikke en gang en halvtime. Nå skal regjeringspartiene bruke tiden på avklare konkrete spørsmål som har dukket opp underveis i samtalene.

-Timeout-en vi hadde i går, har gjort at vi kan fortsette samtalene i dag, sa Jensen etter møtet.

-For tidlig

Hun virket mer optimistisk med tanke på en mulig avtale enn i går, men fortsatt er det et åpent spørsmål om Fremskrittspartiet bryter ut av forhandlingene i dag.

-Det har rent mye vann i sjøen siden i går, sa Jensen før møtet.

Og da Dagbladet spurte etter møtet om Frp er nærmere en løsning med de andre partiene nå enn hva tilfellet var i går, svarer hun som følger:

-Det er for tidlig å si. Jeg er glad for at timeouten vi tok i går, har fått prosessen tilbake på skinner.

Det er helt i det blå når partene møtes på nytt. Det avhenger av hvor lang tid regjeringen trenger på å gjøre nye beregninger av forslagene og innspillene fra opposisjonen.

-Vi har hatt tre mål for dette. Å sikre en industri som gir arbeidsplasser, inntekter for staten og som kan korte ned veien til det grønne skiftet. Å treffe virkemidler som når disse tre målene, er ikke gjort gjennom et par ettermiddagers arbeid. Det må gjøres grundig, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

-Vi må ta den tiden som trengs. Arbeiderpartiet vil ikke la seg presse av et tidspress, tilføyde han etter dagens første forhandlingsmøte.
Selskapsskatt

Siv Jensen sier det viktigste for Frp er å gjøre endringer i skatteregimet for oljeselskapene som utløser aktivitet på norsk sokkel og i leverandørindustrien.

-Det finnes måter å gjøre dette på som ikke innebærer at vi lemper regningen over på skattebetalerne, sier Jensen.

Etter det Dagbladet forstår er spørsmålet om det skal åpnes for direkte utgiftsføring av selskapsskatten høyaktuelt i innspurten. Jensen sier dette er ett av elementene som Frp mener kan ivareta ønsket om økt aktivitet uten at kostnadene for skattebetalerne blir for store, men dette standpunktet er omstridt.

-Jeg er spent på om innsatsen i går kveld har båret frukter, sa hun ved inngangen til møtet som startet 9.30 i dag.

Truet med oljebrudd
Tonen var en annen fra Jensen i går kveld, da hun på Facebook slo fast at forhandlingene om krisepakka til oljenæringen var i en kritisk fase.

- Det er tydelig for meg at regjeringen ikke har innsett alvoret, skriver Frp-leder Siv Jensen på Facebook torsdag ettermiddag.

En snau time tidligere forlot hun Stortinget etter at dagens andre forhandlingsmøte om oljeskatten ble avsluttet uten resultat. Jensen og Frp vurderer nå å bryte forhandlingene med regjeringspartiene og Ap og Sp.

- Jeg venter nå på et siste innspill fra regjeringspartiene. Jeg vil tenke nøye gjennom det og ser ingen grunn til å fortsette samtalene i dag, skriver Jensen.

Det var en fåmælt Frp-leder som med bestemte skritt forlot forhandlingsmøtet om oljeskatten en stund etter klokken 15 torsdag ettermiddag. Dagbladets spørsmål om Frp hadde brutt forhandlingene besvarte hun slik:

-Ikke foreløpig.

Fortsetter
Det er uklart når en avtale vil kunne bli presentert og om den vil omfatte alle partiene i forhandlingsrommet.

I går så det ikke ut til å bli flertall for direkte utgiftsføring av selskapsskatten og særskatten, men dette kan altså ha endret seg. Fra før skal opposisjonspartiene ha klart å beholde dagens friinntekt på rundt 20 prosent framfor å senke den til 10 som regjeringen foreslo.

I tillegg kan det gå mot flertall for å realisere ilandføringsterminalen på Veidnes i Nordkapp kommune likevel. Daværende oljestatsråd Sylvi Listhaug (Frp) skrinla dette prosjektet fordi selskapene mente kostnadene ikke svarte seg.

Ap-uro
Ap-leder Jonas Gahr Støre ville i går ikke kommentere hva det har å si for Ap om Frp og eller Senterpartiet bryter ut av forhandlingene.

Dagbladet kjenner til at det er en viss uro i Arbeiderpartiet for at Fremskrittspartiet og Senterpartiet kan komme til å bryte ut av samtalene og overlate til Ap alene å sikre flertall for en ny midlertidig oljeskatt med regjeringen.

Et slikt scenario vil gjøre Arbeiderpartiets valgkamp utfordrende på industristedene rundt om i landet og sette ny fart i kritikken fra LO-hold om at andre partier i større grad enn Ap evner å ivareta industriens og oljenæringens interesser.

- Frp får svare for seg sjøl. Vi sitter i rommet og kjemper for å sikre arbeidsplasser, sa parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp til Dagbladet i går.

Forhandlingene på Stortinget knytter seg til regjeringens forslag om nytt midlertidig skatteregime for oljebransjen. Ved å gi selskapene utsatt skatt, blir lønnsomheten i prosjektene bedre.

Ap, Sp og Frp har ønsket å skjerpe støttetiltakene til oljebransjen og også utvide tidsperioden for de midlertidige skattereglene. Forhandlingene har til nå blitt ført i finanskomiteen, men ble etter et møte i går kveld løftet til de parlamentariske lederne. Det skjedde etter at SV hadde brutt ut av forhandlingene. Rødt og MDG har i realiteten aldri deltatt i samtalene.

VG: Motparten skrev de ville slippe Anne-Elisabeth langt fra huset:

VG har fredag publisert til nå ukjente detaljer fra trusselbrevet som ble funnet av Tom Hagen i Sloraveien etter at hans kone Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober 2018.

«VI HAR DIN KONA ANNE ELISABETH. OM DU VILL SEE HENNE IGJEN. DU VILL LESE OG FØLG INSTRUKSTIONER PERFEKT», heter det blant annet i det fem sider lange brevet, ifølge VG.

Blant annet beskrives det hvordan hun skal settes fri, hvis løsepengene betales.

«VI SLIP FRI LANGT FRA DIN OG HENNES HUS. MEN VI SLIP FRI I TRYGG OMRÅDE OG MOBIL TELEFON SÅ HENNE KAN RING DEG», heter det videre, ifølge VG.

Trusselbrevet er skrevet på gebrokkent norsk. Beskjedene er blitt undersøkt av både eksperter på håndskrift, men også lingvister og språkekserter har vært involvert i etterforskningen.

I brevet skal det blant annet ha stått at Anne-Elisabeth Hagens liv var avhengig av at ektemannen ikke tok kontakt med politiet. Brevet inneholdt også et løsepengekrav på nærmere 90 millioner kroner i kryptovaluta.

Konvolutten brevet lå i var kjøpt på Clas Ohlson.

Tom Hagen er siktet for å ha drept sine kone. Han nekter straffskyld, og Eidsivating lagmannsrett har slått fast at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot ham.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen er savnet. Tom Hagen nekter straffskyld for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Foto: Privat
Hagens teorier: Pekte på drapsgåte

Hagens teorier: Pekte på drapsgåte

dagbladet

Kommer Palme-avgjørelse 10. juni:

Påtalemyndigheten i Sverige kommer med sin konklusjon om tiltale i Palme-drapet 10. juni. Det melder svenske medier. Da avholdes det en digital pressekonferanse klokka 09.30.

Den svenske statsministeren Olof Palme ble skutt og drept i 1986.

Det var i midten av februar at statsadvokat Krister Petersson uttalte at noen kommer til å tiltales for drapet innen fem måneder, ellers legges etterforskningen ned.

- Jeg er positiv til at vi kan presentere hva som har skjedd rundt drapet og hvem som er ansvarlig for det, sa han til SVT.

- Etter min oppfatning har vi kommet nærmere en løsning. Jeg har vært positiv hele tiden siden jeg tok over etterforskningen i 2017. Jeg har lagt ned mye mer tid på dette enn hva jeg trodde. Det møysommelige arbeidet tror jeg vil lede fram til et bra resultat, sa Petersson.

UTEN LØSNING: Ingen er tiltalt eller dømt for drapet på Olof Palme. Foto: AFP / NTB scanpix
Nærmere en løsning på Palme-drapet

Nærmere en løsning på Palme-drapet

dagbladet

Tidligere Sverige-ambassadør for retten:

I dag starter rettssaken mot Sveriges tidligere Kina-ambassadør Anna Lindstedt. Hun anklages for å ha overtrådt sitt mandat da hun forhandlet med fremmed makt.

Sentralt i saken er et hemmelig møte om den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai, som sitter fengslet i Kina, og som Sverige forsøker å få løslatt.

Møtet ble holdt på et hotell i Stockholm i januar i fjor. Til stede var blant annet Guis datter Angela Gui og flere kinesiske forretningsfolk. Men i forbindelse med møtet ble datteren presset til å frastå fra å kritisere Kina.

Ifølge tiltalen har Lindstedt handlet på en måte som «innebærer fare for Sveriges fredelige forhold til Kina». Lovbruddet «egenmektighet ved forhandlingene med fremmed makt» kan gi opptil seks års fengsel, avhengig av hvordan det vurderes.

Rettssaken skal etter planen pågå i sju dager fram til 18. juni. Deler av rettssaken kommer til å holdes bak lukkede dører på grunn av hemmeligstemplet informasjon.

Det svenske utenriksdepartementet har nektet for at det hadde kjennskap til møtet.

(NTB)

Eks-statsminister tjener millioner på Kina-samarbeid

Eks-statsminister tjener millioner på Kina-samarbeid

dagbladet

Trump-brev: Demonstranter kalt terrorister:

Donald Trump har delt et brev på Twitter der demonstrantene som ble jaget bort fra en park ved Det hvite hus tidligere i uka, blir omtalt som terrorister.

Demonstrasjonen i Lafayette Park mandag kveld var fredelig, men politiet rykket likevel inn med tåregass og gummikuler. Målet var å jage dem bort slik at presidenten kunne spasere til en historisk kirke like ved, der han lot seg fotografere med bibelen i hånden.

Brevet er ifølge CNN skrevet av John Dowd, en advokat som både har jobbet for Trump personlig og i justisdepartementet.

- De falske demonstrantene ved Lafayette var ikke fredelige og er ikke ekte. De er terrorister som bruker late studenter fulle av hat til å stifte branner og ødelegge. De fornærmet og var uten respekt for politiet da politiet gjorde området klart til portforbudet klokka 19, hevder Dowd i brevet uten å legge fram dokumentasjon for påstandene.

Brevet ser ut til å være rettet mot tidligere forsvarsminister James Mattis og inneholder kritikk av uttalelsen som Mattis kom med onsdag.

Mattis har rettet sviende kritikk av Trumps håndtering av protestene i kjølvannet av at afroamerikanske George Floyd døde i forbindelse med en brutal pågripelse i Minneapolis.

Uidentifiserte politistyrker vekker bekymring:

Donald Trumps regjering har satt inn uidentifiserte styrker i opprørsutrustning i Washington, skriver New York Times. Demokratene krever å få vite hvem de er.

Demonstranter i Washington har oppgitt at føderale styrker utstyrt som opprørspoliti nekter å identifisere seg, skriver avisen. Tjenestemennene skal heller ikke være utstyrt med synlige identifikasjonsmerker.

Demokrater i Kongressen mener Trump-regjeringens bruk av styrker det er uklart hvor egentlig kommer fra, krenker demonstrantenes rettigheter.

Demokratenes leder i senatet Chuck Schumer og en annen demokratisk senator, Christopher S. Murphy, har nå fremmet et lovforslag som krever at politifolk og medlemmer av de væpnede styrkene må identifisere seg og hvilken enhet de tilhører.

(NTB)

DEMONSTRASJONER: Det kommer meldinger fra USAs hovedstad om at uidentifiserte politistyrker er satt inn i byen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
- Ryddet vei for Trump

- Ryddet vei for Trump

dagbladet

Demonstrasjon bare foran Stortinget:

Arrangørene bak den varslede demonstrasjonen mot politivold og rasisme i Oslo fredag, dropper planene om å starte markeringen foran den amerikanske ambassaden og gå de fem kilometrene til Stortinget.

Helsedirektoratet ga bare tillatelse til at 50 personer kunne gå i det planlagte demonstrasjonstoget på grunn av smittevernreglene.

I stedet skal 50 utvalgte demonstranter samles foran Stortinget klokka 17 fredag, heter det på arrangementets Facebook-side.

Foran Stortinget vil det holdes taler og paroler, og arrangementet skal strømmes.

I tillegg skal det organiseres en menneskelige kjede i Oslo, i utgangspunktet 750 deltakere med to meters mellomrom. (NTB/Dagbladet).

Tusener langs gatene - bare 50 får marsjere

Tusener langs gatene - bare 50 får marsjere

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.