Nyhetsstudio

Mathias Hagen

Politiet raser mot Boris-rådgiver:

Dominic Cummings, som er seniorrådgiver for Storbritannias statsminister Boris Johnson, er i hardt vær om dagen. Han skal ha brutt retningslinjer mens han hadde coronasymptomer.

Cummings skal ha reist til byen Durham, en reise på 32 mil, mens han fortsatt hadde symptomer på coronaviruset. Nå har politisjefen i Durham, Steve White, sagt sitt i saken.

- Med tanke på retningslinjene og begrensningene som er innført av regjeringen for å redusere spredningen, var det å reise til County Durham svært uklokt, sier han ifølge Independent, blant annet.

- For å overvinne denne krisen, må vi være selvstendige, som millioner av mennesker har vært.

Grunnen til at Cummings gjennomførte den lange reisen fra London, var for å oppholde seg hos foreldrene sine da krisen kom til Storbritannia.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Redningsaksjon etter meldinger om rødt lys:

Det er igangsatt fullt søk med to redningsskøyter, en brannbåt og redningshelikopter i området Hundvåg/Austre Åmøy mandag kveld.

Bakgrunnen er flere meldinger om observasjoner av et rødt lys/nødrakett i området Åmøyfjorden.

- Det er ukjent om det kan være over land eller over sjø, sier redningsleder Siv Namork til Dagbladet.

Namork forteller at de foreløpig ikke vet hvorvidt det er en reell nødsituasjon.

- Vi agerer som om det er reelt. Men vi har fått beskjed om at det har vært fyrverkeri i området tidligere i kveld. Hvis noen har skutt opp fyrverkeri, ber vi om at de melder fra om det, sier redningslederen, som oppfordrer til å kontakte politiet på tlf 02800.

Halden ber om karantenefritak:

I et brev til Helsedirektoratet ber Halden om karantenefritak for alle kommunens innbyggere, skriver NRK.

Det var Halden Arbeiderblad som først omtalte saken.

I brevet, som er ført i pennen av kommunedirektør Roar Vevelstad, ber han om at innbyggerne skal slippe ti dagers karantene etter turer til Sverige.

- Som grensekommune har vi mange innbyggere som har ulike interesser, både private og i næring, på den andre siden av grensen, som ligger ganske nært, sier Vevelstad til NRK.

Helseminister Bent Høie (H) vil imidlertid ikke gjøre noen unntak, skriver VG.

- Det unntaket som er i dag, er for de som er arbeidspendlere over grensen. Men vi kommer ikke til å gjøre unntak fra dagens regler for å reise til Sverige for å handle, sier Høie til avisa.

Trump raser mot Biden:

I en serie Twitter-meldinger mandag kveld langer USAs president Donald Trump ut mot den antatte utfordreren, Demokratenes Joe Biden.

- Søvnige Joe (Trumps faste klengenavn på Biden, red.anm) ble gal da jeg seint i januar forbød innreiser fra Kina. Han kalte meg "fremmedfiendtlig", skriver han blant annet.

Han fortsetter:

- I løpet av 50 år har ingen vært SVAKERE i møte med Kina enn Søvnige Joe Biden. Han sov ved rattet. Han ga dem ALT de ville ha, inkludert urettferdige handelsavtaler. Jeg skal ta tilbake alt!

Trøndelag: Til sykehus etter sykkelulykke:

Politiet i Trøndelag skriver på sin Twitter-side at nødetatene rykker ut til Stokkåsen i forbindelse med en sykkelulykke ute i terrenget.

- En person skal være alvorlig skadet. Luftambulanse er på vei til stedet, skriver politiet.

Klokka 23.08 melder politiet at pasienten er hentet ut med luftambulansen og flyes inn til St. Olavs hospital.

Trenger 300 milliarder til coronakrisen:

Danmark trenger 207 milliarder danske kroner for å finansiere håndteringen av coronakrisen, ifølge Ekstra Bladet.

Det tilsvarer drøye 302 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Ekstra Bladet siterer en pressemelding fra Finansministeriet, der det framgår at den danske stat trenger totalt 294 milliarder danske kroner i finansiering i år - 207 milliarder kroner mer enn forventningen var i slutten av 2019.

- Behovet for ekstra finansiering skyldes spesielt hjelpepakkene i forbindelse med coronapandemien, men også blant annet lavere ventede skatteinntekter grunnet de økonomiske konjunkturene, skriver Finansministeriet i pressemeldingen.

Ved utgangen av mars hadde den danske stat 130 milliarder danske kroner stående på sin konto hos Nationalbanken. Altså må majoriteten av statens forbruk i 2020 finansieres ved lån, skriver Ekstra Bladet.

KOSTBAR KRISE: Den danske stat, her ved statsminister Mette Frederiksen, trenger 207 milliarder kroner for å finansiere håndteringen av coronakrisen. Foto: NTB scanpix

Aftenposten: Regjeringen anker barnevernssaker :

Regjeringen vil anke to norske barnevernssaker inn for storkammeret i EMD, skriver Aftenposten.

(NTB).

Dømt for bortføring :

En 50 år gammel dansk soldat er dømt for bortføring av en katt etter at flere katter forsvant fra Rønne på Bornholm.

Minst sju katter ble fanget i en felle, fraktet ut av byen og sluppet løs i naturen. Retten fant det bevist at bare én av kattene var tam, og at det bare var denne katten som sto i fare for å lide alvorlig overlast ved å bli etterlatt til seg selv i naturen.

Mannen er idømt en bot på 10.000 kroner for overtredelse av dyrevernloven.

Soldaten nekter straffskyld, men erkjenner at han kjørte bort kattene. Han forklarte at han var lei av at kattene oppholdt seg på eiendommen.

(NTB).

Hostet på læreren. Ble anmeldt :

To ungdomsskoleelever i Östersund i Sverige anmeldes for mishandling fordi de hostet mot ansiktet på en lærer, melder lokale medier i Jämtland.

Læreren tilhører en risikogruppe og hadde tidligere vært hjemme fra jobben på grunn av coronapandemien. Elevene var informert om det.

Hendelsen er nå anmeldt til Arbetsmiljöverket. I anmeldelsen skriver skolens rektor at hendelsen også blir anmeldt til politiet.

Ifølge rektoren skal politiet kategorisere hendelsen som mishandling.

I rektorens anmeldelse står det også at elevene angrer og at de ikke forsto alvoret, men at saken likevel vil bli tatt videre.

(NTB).

Oslo: Person kjørt til sykehus etter skade :

Oslo-politiet skriver på Twitter at en person skal ha blitt skadet med en skarp gjenstand ved Sofienberg i Oslo.

- Vi søker etter åsted og mistenkt i området Sofienberg, skriver politiet, og melder at nødetatene er på stedet.

Videre melder politiet at den skadde er blitt kjørt til sykehus med ambulanse.

Operasjonsleder André Krånenes sier til Dagbladet at politiet har lokalisert det de tror er åstedet i en oppgang i området.

Politiet leter fremdeles etter gjerningspersonen.

- Vi har ikke vitner til selve hendelsen per nå, så det gjenstår fremdeles mye arbeid, sier Kråkenes til Dagbladet.

Han sier personen som er kjørt til sykehuset har oppgitt å ha blitt skadet med en skarp gjenstand, og at skadene tyder på det samme. Politiet har imidlertid ikke funnet gjenstanden.

Personen har også skader i hoderegionen.

Tilstanden er uavklart, men politiet har ikke fått meldinger om at vedkommende er livstruende skadd, ifølge Kråkenes.

Foto: Jonas Jørstad

STRAKS: Siste nytt fra Storbritannia:

Storbritannias statsminister Boris Johnson holder pressekonferanse med siste nytt om coronasituasjonen.

- Vi gjør framskritt, sier Johnson.

Ifølge statsministeren er smittetallet stabilt under 1.

Fra og med 1. juni kan utendørsmarkeder åpne igjen, forteller Johnson.

- Vi vet at viruset i mindre grad smitter utendørs, og det er lettere å følge retningslinjene utendørs.

Fra og med 15. juni kan alle andre butikker åpne. Det på betingelse av at smitten ikke øker, og at alle følger smitteverntiltak.

Regjeringen legger også fram en veileder for butikkene. Intensjonen er at butikken skal få god tid til å gjennomføre tiltak før åpningen, sier statsministeren.

Tidligere i kveld møtte rådgiver Dominic Cummings pressen.

Cummings ble observert i Durham, som ligger utenfor hans egen hjemmeregion, samtidig som han var i karantene med påvist coronasmitte. Bruddet på karantenereglene har blitt begrunnet med et ønske om at familiemedlemmer skulle hjelpe til med å passe på sønnen.


Søndag kveld holdt Johnson en pressekonferanse hvor han erklærte full støtte til sin rådgiver.

- Han fulgte instinktene til enhver far og forelder. Jeg klandrer ham ikke for dette, sa Boris Johnson og la til at retningslinjene under coronakrisa åpner for individuelle vurderinger i situasjoner hvor det er spesielle behov for barneomsorg.

Under mandagens pressekonferanse viser Johnson til at han ikke kjente til Cummings' reise på forhånd. Han sier han hadde en samtale med Cummings mens han selv var syk, men at han ikke hadde fokus på saken før den kom fram i media.

Han gjentar at han mener Cummings handlet innenfor retningslinjene, og "med integritet".

Dagbladet følger pressekonferansen.

Foto: AFP / NTB scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.