Nyhetsstudio

Eirik Hexeberg

Taliban og den afghanske regjeringen enige om våpenhvile:

Islamistgruppa Taliban har foreslått en tre dagers våpenhvile i landet. Den afghanske presidenten Ashraf Ghani skal ha godtatt tilbudet, melder NTB lørdag kveld.

– De nasjonale sikkerhetsstyrkene skal rette seg etter våpenhvilen og bare forsvare seg hvis de blir angrepet, sier presidenten.

Avtalen skal tre i kraft ved inngangen til id al-filtr søndag.

Taliban kom med tilbudet i kjølvannet av flere brutale angrep den siste tiden. Blant annet ble en barselklinikk i Kabul angrepet av flere bevæpnede terrorister. 24 mennesker ble drept i angrepet, inkludert barn, mødre og sykepleiere. IS skal angivelig stå bak angrepet som ble fordømt internasjonalt.

Studioet fortsetter under annonsen

Dødsulykke på Hadeland:

Klokka 19.28 jobbet nødetatene på et ulykkessted hvor et enslig kjøretøy hadde kjørt av veien på Hadeland. I en oppdatering to timer senere melder politiet i Innlandet at en person er bekreftet omkommet i ulykken. De pårørende er varslet.

Lukene er åpnet: - Gratulerer:

Rundt klokka 19 norsk tid åpnet lukene som skilte romkapselen fra ISS. Med det kunne de to astronautene Bob Behnken og Doug Hurley rundt 22 timer etter at den historiske oppskytingen fant sted.

- Gratulerer Bob og Doug med dokking og lukeåpning, skriver Elon Musk, mannen bak romfartsforetak SpaceX, på Twitter søndag kveld.

Han er tydelig fornøyd med at astronautene nå har kommet seg om bord.

På romstasjonen møtte de to astronautene NASA-kollega Chris Cassidy og russerne Anatoly Ivanishin og Ivan Vagner.

ISS er en romstasjon som befinner seg omtrent 350 kilometer utenfor jordas overflate.

Oppskytingen skulle i utgangspunktet finne sted i Cape Canaveral i Florida onsdag denne uka, men ble utsatt bare 16 minutter før oppskytingen på grunn av været.

Dermed ble oppskytingen flyttet til lørdag kveld, og klokka 21.22 norsk tid ble raketten skutt opp fra Kennedy Space Center.

Foto: NTB Scanpix.

Det hvite hus: - Ikke kom på jobb:

Sikkerhetsnivået ved Det hvite hus skal være hevet og ansatte er bedt om å unngå å komme på jobb søndag på grunn av pågående demonstrasjoner. Oppfordringen ble sendt på epost søndag.

- På grunn av de pågående demonstrasjonene bes dere om å unngå å komme til Det hvite hus-anlegget i dag dersom det er mulig, står det å lese i eposten, ifølge CNN.

Fredag kveld og natt til lørdag var det voldsomme demonstrasjoner utenfor Det hvite hus, som ble stengt ned. Mer enn 60 Secret Service-agenter og betjenter ble skadd i løpet av dette tidsrommet.

- Betjentene og agentene ble skadet da demonstranter kastet prosjektiler som murstein, steinker, flasker, fyrverkeri og andre gjenstander, ifølge en uttalelse fra Secret Service, skriver CNN.

11 ansatte ble fraktet til sykehus. Ifølge CNN var det ikke snakk om livstruende skader.

Lørdag kveld og natt til søndag var det også store demonstrasjoner utenfor Det hvite hus, og nasjonalgarden ble kalt inn for å bistå politiet og sikkerhetstjenesten.

De siste dagene har det pågått store og voldsomme demonstrasjoner flere steder i USA i kjølvannet av George Floyd-dødsfallet. Eb politimann, som presset kneet sitt mot halsen til Floyd i nesten ni minutter under pågripelsen, er siktet for drap.

Demonstranter stengte Det hvite hus

Demonstranter stengte Det hvite hus

dagbladet

Har kontroll på skogbrann i Folldal:

Brannmannskapene har kontroll etter at det brøt ut en skogbrann i Folldal i Østerdalen søndag.

- Brannvesenet har kontroll på brannen, men jobber fremdeles på stedet, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Øst politidistrikt til NTB.

To helikoptre har bidratt i slokkingsarbeidet i Grimsbu i Folldal, men disse har nå returnert.

Også Sivilforsvaret ble satt inn mot brannen.

Ingen personer er meldt skadd.

(NTB)

Brann i nedlagt gartneri - stor spredningsfare:

Politiet i Øst melder søndag kveld om en storbrann i et nedlagt gartneri på Greåker i Viken.

- Det begynte å komme mange meldinger inn til oss klokka 17.55 om en brann i det som skal være et gartneri eller et nedlagt gartneri, forteller operasjonsleder Trond Lorentzen til Dagbladet.

Han sier at det er stor brann på stedet og en kraftig røykutvikling som kan sees helt til Ski.

- Vi har ikke kontroll og det er stor spredningsfare. Brannen har alt spredd seg til en garasje i nabohuset, forteller Lorentenzen.

Ifølge operasjonslederen brukes stedet i dag blant annet til lagring av biler.

Politiet har ikke noen informasjon om at det skal være mennesker i det nedlagte gartneriet, men oppfordrer alle som bor i området til å lukke vinduene og følge beskjeder fra politiet.

- Ber om at ingen kjører unødvendig i området for å sikre nødvendig fremkommelighet for innsatsressurser, skriver politiet.

Bilder fra stedet viser at det stiger kraftig svart røyk opp fra brannen.

Det skjeve tårn i Pisa er åpent:

Det skjeve tårn i Pisa åpnet for turister igjen i helgen etter å ha vært stengt i tre måneder på grunn av det omfattende coronautbruddet i Italia.

De første til å løpe opp de 280 trappetrinnene til toppen av tårnet lørdag, var ti år gamle Mathilde og hennes far Roberto, melder BBC.

Men alt er ikke som det var før. Kun 15 personer av gangen får lov å gå inn og opp i tårnet. Dermed kan det bli kø når Italia åpner opp for tilreisende fra utlandet, trolig 15. juni.

Tårnet er et av Italias største turistattraksjoner og får besøk av 5 millioner mennesker årlig.

Det er også påbudt å bruke munnbind inne i tårnet. Og alle besøkende blir utstyrt med en elektronisk brikke som gir lyd fra seg dersom noen kommer tettere enn én meter på en annen person.

(NTB)

Kvinne kjørt til sykehus etter utforkjørsel:

En lokal kvinne i 20-årene er kjørt til sykehus i ambulanse med uvisst skadeomfang etter at hun kjørte av veien i Sande i Holmestrand.

- Det er store materielle skader på kjøretøyet, som også har rullet rundt, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 16.55 søndag ettermiddag.

Politiet etterforsker ulykken.

(NTB)

Trafikkaos på Bygdøy:

Politiet i Oslo melder søndag ettermiddag om vanskelige kjøreforhold på Bygdøy ved Huk og Bygdøy Sjøbad.

- Mange biler har parkert på en måte som er til hindre for trafikken, og til hindre for utrykningskjøretøy, skriver de.

Patrulje er på stedet og politiet vurderer å taue bilene vekk fra stedet.

Har du bilder? Tips Dagbladet på 2400@db.no.

Sønnen nekter staffskyld:

En mann tidlig i 20-åra er siktet for å ha drept sin egen mor på Sotra utenfor Bergen.

Ifølge BT nekter den siktede sønnen straffskyld.

- Han vet ikke hvem som står bak. Han vet ingenting om morens dødsfall, sier sønnens forsvarer, Jørgen Riple til BT.

Politiet fikk melding klokka 20.37 lørdag kveld om at en kvinne var funnet død i en bolig på Brattholmen på Sotra utenfor Bergen.

Politiet var på stedet få minutter seinere, og like etter klokka 21 ble en mann pågrepet og siktet for drap.

- Relasjonen mellom den avdøde og mannen som er siktet for drap er at siktede er avdødes sønn, sier politiadvokat Christine Møen Wisløff i Vest politidistrikt på pressebrifen søndag.

Dagbladet kommer med mer.

- Tragedien kom som et sjokk

- Tragedien kom som et sjokk

dagbladet

Storbritannia: Gladnyhet for besteforeldre:

Under en pressekonferanse om coronasituasjonen i Storbritanna opplyste boligminister Robert Jenrick at eldre endelig kan få besøke barnebarna sine.

Det skriver en rekke britiske medier.

Jenrick fortalte at besteforeldre som har holdt seg inne den siste tida nå skal få besøke familien sin fra og med mandag.

- Det vil gjøre det mulig for de som har skjermet seg å se sine kjære igjen som barn og barnebarn, noe jeg vet mange lengter etter, sa han.

Storbritannia: Halvparten kan være smittet

Storbritannia: Halvparten kan være smittet

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.