Nyhetsstudio

Amanda Walnum

To til sykehus etter vannscooterulykke:

To menn er innlagt på Ålesund sykehus etter en vannscooterulykke på Sunnmøre lørdag kveld.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 21.50.

- Vi fikk melding fra vitner som hadde sett ulykken på sjøen. De dro ut og berget de to mennene og fikk dem til legevakten, forteller operasjonsleder John Bratland i hos politiet i Møre og Romsdal til NTB.

Etter hvert ble de to, en mann i 20-årene og den andre i 30-årene, hentet til Ålesund sykehus med ambulanse og luftambulanse.

- Vi har ikke snakket med dem, men har sikret blodprøve fra den ene. Vi mistenker promillekjøring, sier operasjonslederen.

Han sier de vet lite om omstendighetene rundt hendelsen og de er også usikre på hva som skjedde med vannscooteren.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Fjernet innlegg fra hatgrupper:

Facebook har grepet inn mot nærmere 200 kontoer knyttet til hvite nasjonalister som skal ha planlagt å møte opp på demonstrasjoner, i noen tilfeller med våpen.

Kontoene på Facebook og Instagram var knyttet til Proud Boys og American Guard, to hatgrupper som allerede er stengt ute fra de sosiale mediene.

Kontoene var allerede planlagt fjernet da det ble oppdaget innlegg som oppfordret til å utnytte de pågående demonstrasjonene etter drapet på George Floyd i Minneapolis.

– Vi så at disse gruppene planla å samle tilhengere og medlemmer for å møte opp på demonstrasjonene og i noen tilfeller med våpen, sier Brian Fishman i Facebook.

Selskapet gir ikke nærmere detaljer om hva de to gruppene planla, men sier omtrent 190 kontoer ble fjernet.

Både Proud Boys og American Guard har blitt utestengt fra Facebook på grunn av hatefulle ytringer, og Facebook sier selskapet vil fortsette å fjerne sider, grupper og kontoer som prøver å omgå forbudet.

Tidligere i uken ble «en håndfull» andre kontoer knyttet til hvite nasjonalister som hadde utgitt seg for å tilhøre den venstreradikale Antifa-bevegelsen på Twitter, fjernet.

(NTB)

180 i 70-sonen. Risikerer fengsel:

En ung mann risikerer i verste fall fengselsstraff etter at han fredag kveld ble målt til å kjøre 180 kilometer i timen i en 70-sone på Borgestad utenfor Skien.

Mannen tidlig i 20-årene ble stanset i en laserkontroll klokka 23.31 fredag kveld. Han var alene bilen da den ble målt til å bryte fartsgrensen på stedet ved å kjøre hele 110 kilometer i timen for fort.

– Det er en slette, men med noen utkjøringer, så fartsgrensen er satt til 70 på stedet, sier operasjonsleder Arild Alfheim i Sørøst politidistrikt til NTB.

Han opplyser at den unge sjåføren fikk sertifikatet beslaglagt på stedet og at han er anmeldt.

– En slik hastighet over den tillatte kan medføre at sjåføren får fengselsstraff, sier Alfheim.

(NTB)

Beboere evakuert etter mistanke om ras:

21 beboerne i et område i Os i Bjørnafjorden kommune sør for Bergen har fredag evakuert seg selv etter at en beboer meldte om at det var gått et ras bak huset.

Ifølge politiet meldte beboeren i Svegane i Os fra om at det var hørt lyd fra steiner som raste bak huset. Politiet på stedet kunne ikke se noen tegn til ras, men 21 beboere i veien er evakuert fra boligene sine.

– Alle evakuerte er fremdeles på stedet. Bjørnafjorden kommune er varslet. Vil få sendt geolog til adressen, skriver politiet om hendelsen noen minutter før midnatt.

Klokka 1.26 natt til lørdag meldte politiet om at det fremdeles ikke var sett noe ras i området, men hørt lyder i området bak bebyggelsen. Alle de 21 evakuerte hadde reist fra området.

– Vært behjelpelig med innkvartering til en familie på fire. De øvrige har ordnet seg selv. Ingen veier er stengt. Området undersøkes videre i morgen formiddag, melder politiets operasjonssentral.

(NTB)

Knelte sammen med demonstranter:

Canadas statsminister Justin Trudeau deltok i en markering utenfor nasjonalforsamlingen i Ottawa fredag. Der knelte han sammen med demonstrantene.

Støttemarkeringen ble holdt minne om afroamerikaneren George Floyd som ble drept av politiet i Minneapolis i USA.

Statsministeren holdt ingen tale, men gikk ned på kne sammen med demonstrantene og holder en t-skjorte med påskriften «Black Lives Matter», skeiver ABC News.

Den siste uken har det vært både fredelige demonstrasjoner og opptøyer mange steder i USA og andre land i kjølvannet av drapet på Floyd.

(NTB)

Live-published photos and videos via Shootitlive

Stilt til veggs om Trump

Stilt til veggs om Trump

dagbladet

Minneapolis forbyr politiet å ta kvelertak:

Byrådet i Minneapolis i USA forbyr politiet å ta kvelertak og påbyr politiet å rapportere og gripe inn mot kolleger som uberettiget bruker makt.

Afroamerikaneren George Floyd døde under en brutal pågripelse i Minneapolis i delstaten Minnesota 25. mai. Politimannen som presset kneet mot nakken hans i flere minutter, er siktet for drap, og tre andre er siktet for medvirkning.

Forbudet er resultat av en avtale mellom byen og delstatens menneskerettighetsdepartement, som startet en etterforskning av Floyds dødsfall.

Avtalen innebærer også at politisjefen i Minneapolis må godkjenne enhver bruk tåregass, gummikuler, batonger og andre midler som brukes for å kontrollere folkemengder.

(NTB)

Al-Qaida-leder drept i Mali:

Franske militærstyrker i Mali har drept lederen for al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), opplyser Frankrikes forsvarsminister.

Abdelmalek Droukdal ble drept torsdag i byen Tessalit nordvest i det vestafrikanske landet, ifølge Florence Parly.

- Mange av hans nære medarbeidere ble nøytralisert, tilføyer forsvarsministeren.

AQIM oppsto da den algeriske gruppen GSPCs leder Abdelmalek Droukdal i 2006 sverget troskap til Osama bin Laden og endret gruppens navn til AQIM.

(NTB)

- Vi er verdensmestere i testing:

President Donald Trump besøker selskapet Puritan Medical Products, et selskap som blant annet produserer coronatester i delstaten Maine.

- Når vi nå øker den massive testingen, snur vi oss til dere, sier han fra talerstolen ved fabrikken.

Presidenten gjentar påstanden om at USA allerede er et av landene som har testet aller mest, dette til tross for at mange, deriblant worldometers oversikt, viser at dette er langt fra sannheten når man tar innbyggertallet i betraktning.

- USA er blitt verdensmestere i testing, sier Trump, men understreker at de nå skal bli enda bedre.

Han forsikerer videre om at de kommer til å få langt flere jobber i området som følge av satsningen på coronatester som gjøres ved fabrikken.

Trump kommenterer også at Maine er en av delstatene som ikke har gjenåpnet samfunnet fullt ut etter coronapandemien.

- Dere har ikke åpnet opp. Når skal dere åpne opp? Hva driver hun med? (guverøren journ.anm). Jeg vet bare at dere er fine folk, og at dere burde få åpne opp. Hva driver hun med? Dere taper mye penger på dette og dere fortjener å få åpne opp, sier Trump.

President Donald Trump. Foto: NTB Scanpix

Erna om demonstrasjon: - Skulle gjerne deltatt :

Statsminister Erna Solberg (H) skriver på sin Twitter-side at hun gjerne skulle deltatt under fredagens demonstrasjon, hvor flere tusen samlet seg på Eidsvolls plass foran Stortinget.

- Likevel, tiden vi er i nå er ikke en tid for å sette egne ønsker foran felles sikkerhet, skriver statsministeren videre.

Twitter-meldingen er et svar til SV-politiker Marian Hussein, som i en tweet skriver at statsministeren var savnet under markeringen. Hussein var en av flere som holdt appeller under fredagens markering.

Fant sko med levninger:

TV 2 skriver fredag kveld at politiet kan ha funnet savnede Maja Herner, som har vært savnet fra sin bolig i Ørsta siden november 2018.

Politiet opplyser at de har funnet en sko med levninger i.

– Skoen skal være av samme type som Maja Herner hadde på seg da hun forsvant, opplyser påtaleansvarlig i politiet Yngve Skovly til TV 2.

Han sier at funnstedet er i samme område som hun forsvant.

– Vi har ingen grunn til å tro at hun har vært utsatt for noe kriminelt, sier Skovly.

Det er ikke formelt bekreftet at det er Maja Herner som er funnet. Hennes pårørende er likevel varslet.

Fant sko med levninger

Fant sko med levninger

dagbladet

Esper sender styrker hjem:

Omtrent 1600 soldater har de siste dagene vært stasjonert i Washington DC-området, i tilfelle det var behov for dem for å roe ned de enorme demonstrasjonene i landet.

Nå har forsvarsminister Mark Esper sagt at de skal trekkes ut av området, og returnere til basen i New York, hvor de normalt er stasjonert. Det skriver CNN.

Han har også sagt at soldatene ikke skal bære våpen, skriver Washington Post. Dette til tross for at president Trump har sagt at han vil at de skal være bevæpnet.

Store deler av USA, og mange andre steder i verden, har de siste dagene opplevd store demonstrasjoner og opptøyer etter at 46 år gamle George Floyd døde etter at en politimann satt på nakken hans.

Allerede torsdag kunne CNN fortelle at 700 av de 1600 soldatene ble kalt tilbake til basen, men fredag bekrefter Esper at samtlige forlater den amerikanske hovedstaden.

Nå er det bare en liten kontingent med soldater fra Arlington, Virginia som fortsatt er stasjonert i Washington.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.