Annonse

Nyhetsstudio

Åpner for å bryte med regjeringen om bioteknologi

Åpner for å bryte med regjeringen om bioteknologi

Venstres Ketil Kjenseth sier han vurderer å bryte stemme imot egen regjering når forslagene om endringer i bioteknologiloven kommer til behandling på Stortinget i morgen. Om enkelte av endringene er det så jevnt at hans ene stemme i teorien kan bidra til vippe flertallet.

-Jeg har varslet stortingsgruppa i Venstre om at dette er en krevende sak for meg. Lojaliteten til regjeringsprosjektet veier tungt, men ved å stille med full gruppe, har KrF gjort dette til et samvittighetsspørsmål for hver enkelt representant. Det må jeg forholde meg til, sier Kjenseth til Dagbladet.

Venstres parlamentariske leder Terje Breivik sa i helgen til Dagbladet at partiet stiller med full gruppe og stemmer i samsvar med regjeringserklæringen. Men Kjenseth kan altså komme til å bryte med egen gruppe når saken skal avgjøres i stortingssalen i morgen.

-Jeg har ikke bestemt meg ennå. Jeg vil iallfall se an de løse forslagene som skal leveres før klokken 10 i morgen, før jeg tar en beslutning.
Kjenseth sier han er fullt på linje med forslagene til endringer i bioteknologiloven som Ap, SV og Frp har fremmet.

-Som medlem av helse- og omsorgskomiteen har jeg kjempet for å få gjennomslag for disse spørsmålene i flere år. Jeg stiller meg bak alle forslagene i avtalen som Frp, Ap og SV har inngått.

At Stortinget i morgen også skal diskutere en mulig løsning for å hente ut flyktninger fra Moria-leiren i Hellas, kan også påvirke Kjenseths vurdering.

-Dersom KrF kjører sitt eget løp i Moria-saken og fremmer et eget forslag i salen, så vil det også kunne spille inn. For da minner dette mer om egenmarkeringer enn om lojalitet overfor et felles regjeringsprosjekt. De bruser med mange fjær nå – i ren egeninteresse.

Han sier det ikke har noe å si for stemmegivningen at han selv ikke søker gjenvalg til Stortinget.

-Det ligger ikke i potten for min del. Dette handler om lojaliteten overfor regjeringsplattformen på den ene siden og egen samvittighet på den andre. KrF har gitt Venstre flere gjennomslag og stilt opp for oss. Da bør vi gjøre det samme for dem. Samtidig går det en grense for lojaliteten til regjeringsprosjektet når KrF så til de grader gjør denne saken til et spørsmål om den enkelte representants samvittighet.

På Twitter og i andre kanaler har presset mot Kjenseth og andre av Venstres representanter vært stort i helgen, blant annet fra Folkehelseinstituttets Preben Aavitsland.

-Jo, jeg merker meg at det er et stort engasjement der ute. Det er bra og hyggelig det. Mange har sterke interesser i denne saken. Det har jeg også, sier han.

Annonse

Colombia og ELN-geriljaen enige om våpenhvile

Regjeringen i Colombia og den venstreorienterte ELN-geriljaen er enige om å innføre midlertidige våpenhvile, opplyser partene.

Geriljaen og myndighetene i Colombia har siden november forhandlet om en fredsavtale, og den tredje forhandlingsrunden har de siste dagene pågått i Cubas hovedstad Havanna.

Kunngjøringen om våpenhvile kom under en felles pressekonferanse fredag.

(NTB)

Annonse

Advarer om innstramming: - Presset situasjon

Oslo kommune har fredag ettermiddag sendt ut en beskjed til innbyggerne om restriksjoner på vanning med hageslange og spreder.

- Oslo er nå i en presset situasjon for å ha nok vann til de viktigste tingene i våre liv - som til drikke, i matlaging, personlig hygiene, toalettspyling og renhold. Derfor må vi prioritere, skriver Vann- og avløpsetaten.

Vannforbruket øker i takt med varmt vær og lite nedbør.

- Dersom situasjonen ikke blir bedre, kan det komme strengere tiltak, skriver kommunen. Flere kommuner på Østlandet har kommet med enda strengere tiltak.

Oslo kommer i beskjeden med følgende anmodning til innbyggerne.

- Bruk vannkanne til vanning av blomster og busker.

- Ikke klipp gresset for kort, lengre gress klarer seg bedre uten vanning.

- Sørg for at kraner utendørs ikke står og lekker.

- Vann helst om kvelden. Hvis du vanner i solskinn, fordamper det meste av vannet.

- Unngå å vaske bilen ofte

Annonse

Kvinne død etter trafikkulykke

En kvinne i 80-åra er død etter en trafikkulykke i Strand kommune i Rogaland.

Hennes pårørende er varslet, melder politiet i en pressemelding.

Kvinnen var passasjer i en bil som kjørte over en parkeringsplass og inn en fjellformasjon. Fører, en mann i samme alder, ble sendt til sykehuset.

- Trafikkulykken vil bli etterforsket videre for å forsøke å kartlegge årsaken til ulykken, melder politiet.

Annonse