Nyhetsstudio

Arnhild Aass Kristiansen

Vurderer å bryte med regjeringen:

Stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise (H) vurderer å bryte med regjeringen og stemme for flere av opposisjonens forslag om endringer av bioteknologiloven. Det bekrefter han overfor Dagbladet.
Av samvittighetsgrunner vurderer han å stemme for eggdonasjon, NIPT-test og tidlig ultralyd.

- Jeg vurderer det sterkt, men har ikke bestemt meg ennå. Det er KrF som har jobbet iherdig for at dette skal bli en sak som handler om den enkelte representants samvittighet. Da må de imidlertid akseptere at dette er et samvittighetsspørsmål også for mange på motsatt side, sier han.

Det ligger an til å bli svært jevnt når endringene av loven skal opp til votering i Stortinget i morgen. Frp har gått sammen med Ap og SV om å få til endringene. På motsatt side står regjeringspartiene og Sp. Høyre og Venstre er bundet i saken av regjeringsavtalen med KrF. Men tidligere i dag gjorde også Venstre-politiker Ketil Kjenseth det klart at han kan ende med å stemme med opposisjonen. Frps stortingsrepresentanter står fritt til å stemme etter egen samvittighet. Flere har sagt at de vurderer dette.

Studioet fortsetter under annonsen

Ekssoldat på rømmen med puma overgir seg:

En tidligere polsk soldat og hans tamme puma har overgitt seg til politiet etter tre dager på rømmen.

Store politistyrker har vært i aksjon for å finne Afghanistan-veteranen og det store kattedyret.

Denne typen farlige dyr er ulovlig å ha som kjæledyr i Polen, og mannen ble beordret til å overgi dyret til en dyrehage. Men da folk fra parken dro til huset hans for å hente pumaen fredag, ble de truet med kniv.

Mannen rømte deretter med pumaen i bånd.

- Dette er ikke en myk leke. Det er et av de farligste dyrene i verden, sier Ewa Zgrabczynska, sjef for den zoologiske hagen i Poznan vest i Polen.

Ifølge lokale medier kjøpte mannen pumaen i Tsjekkia for seks år siden. Den er nå vel anbrakt i dyrehagen.

Ekssoldaten har også fått støtte. Ordfører Dariusz Wojtowicz i byen Myslowice ba myndighetene se på saken med et mer humant blikk.

- Kjærlighet for dyret og en hjerteløs rettsbestemmelse har tvunget ham til å flykte, skriver ordføreren på Facebook.

(NTB)

MC-fører hentet i luftambulanse:

En mannlig motorsyklist i 40-åra er fraktet til sykehus i luftambulanse etter å ha kjørt inn i autovernet på fylkesvei 285 i Lier i Drammen søndag kveld, melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Han skal ha skader i mageregionen, mulige indre. Han skal også ha vært ved bevissthet og ikke bevissthet til tider, sier operasjonsleder Marianne Mørch til Dagbladet.

Mannen var i et følge på tre motorsykler da ulykka inntraff. Vitner på stedet opplyser til politiet at han svingte unna en møtende bil som kom over i kjørefeltet.

Han traff ikke bilen, men endte i autovernet grunnet en unnamanøver, ifølge politiet.

Trafikken dirigeres forbi stedet.

Ingen nye dødsfall i New York:

Det siste døgnet er det ikke rapportert om noen nye coronarelaterte dødsfall i storbyen New York, melder NBC New York. I tillegg var antall pasienter innlagt med coronaviruset under 800 på lørdag.

Det er de laveste tallene siden viruset for alvor fikk fotfeste i mars.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo hyller delstatens innbyggere for å ta smittevernet på alvor og følge de rådene som er gitt for å unngå spredning av viruset.

I de første månedene av pandemien var New York den verst rammede delstaten i USA og er fortsatt den delstaten med flest antall registrerte smittetilfeller og dødsfall.

(Dagbladet / NTB)

Politimann etterforskes for å ha angrepet mann i avhør:

Qadar Osman Abdi ble lagt i bakken og tatt halsgrep på da han nektet å gi fra seg Snapchat-passordet sitt i avhør. Politimannen nekter straffskyld.

Det skriver TV 2 som har fått tilgang til overvåkningsbildene.

I et avhør skulle Abdi gi etterforskerne en papirlapp med Snapchat-passordet sitt, men angret seg og krøllet sammen lappen. Da han ikke ville gi fra seg lappen, gikk politimannen fysisk til verks. Han tok halsgrep på 24-åringen og fikk lagt ham i bakken sammen med to kvinnelige betjenter.

Abdi ropte flere ganger at han ikke gjorde motstand.

– Jeg fikk ikke puste. Han er en stor mann og han la hele kroppsvekten sin oppå meg mens han strammet rundt halsen min. Jeg var livredd. Samtidig tenkte jeg «Hva faen? Jeg er på en politistasjon, også skjer dette med meg? sier Abdi til kanalen.

Spesialenheten for politisaker etterforsker saken. Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt sier at saken «etter en konkret vurdering» ikke fått interne konsekvenser for politimannen, som nektet straffskyld.

I avhøret erkjente Abdi oppbevaring av narkotika. Han ble nylig dømt til ti og et halvt års fengsel. Dommen vil bli anket.

(NTB)

Kilometerlang kø i Lofoten:

Søndag var det kø på over én kilometer for å komme fram til fergeleiet til Lofoten. Mannskapet har aldri før opplevd så stor pågang.

– Det er over en kilometer med kø, sier trafikkoperatør Bente Nyland ved Veitrafikksentralen til NRK.

Ved Bognes fergekai er det to fergeleier som ligger like ved hverandre. Trafikken til Skarberget på E6 flyter fint, men det for Bognes–Lødingen var tett trafikk.

– Det er til tross for at vi ikke har den utenlandske turismen i år. Det er mange nordmenn som har valgt å feriere i Nordland i år, sier Nyland.

Det er ingen ekstra ferger å sette inn for å ta unna køen. Veitrafikksentralen opplyser at det er satt ut skilt for å varsle folk om at det er kø, men at det for øvrig er lite å gjøre.

Politiet i Nordland bekrefter at det er køproblemer, men er ikke kjent med at det har oppstått konkrete trafikkfarlige situasjoner.

(NTB)

Ledelse til president Duda:

Andrzej Duda vinner presidentvalget i Polen med knapp margin, ifølge NTB.

Sittende president Andrzej Duda får 50,4 prosent av stemmene, mens utfordreren Rafal Trzaskowski får 49,6 prosent, ifølge en valgdagsmåling fra Ipsos-instituttet.

Men resultatet er innenfor feilmarginen på lpluss minus 2 prosent. Det er derfor foreløpig umulig å si hvem vinneren blir. Valgdeltakelsen er på nesten 69 prosent, så koronasmitte har ikke skremt velgerne.

Det offisielle resultatet er først ventet tidligst mandag kveld, melder DPA.

Duda har vært Polens president og statsoverhode siden 2015.

(NTB)

Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Scanpix

Eksplosjon på amerikansk hangarskip:

Det brenner på det amerikanske hangarskipet USS Bonhomme Richard etter at det skal ha skjedd en større eksplosjon om bord. Det melder flere amerikanske medier, blant dem Reuters.

Skipet ligger til kai i San Diego i delstaten California.

Årsaken til eksplosjonen er ikke kjent, men ifølge NBC San Diego skal skipet nettopp ha gjennomgått en rutinemessig vedlikeholdssjekk.

Ifølge AP News skal det ha vært rundt 200 personer om bord på skipet. Minst 18 personer er skadd og blir behandlet på sykehus med ukjent skadeomfang.

Brannvesenet jobber med å få kontroll på brannen. Brannsjefen i San Diego har imidlertid uttalt at skipet «mer enn trolig» vil brenne helt ned, ifølge amerikanske journalister på Twitter.

Dagbladet oppdaterer saken.

Foto: Denis Poroy / AP / NTB Scanpix

20 til 30 biler røykskadet i Skien:

20 til 30 biler er røykskadet etter en brann i en container i et garasjeanlegg i Kongens gate i Skien søndag ettermiddag, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter. Det fulle skadeomfanget er foreløpig ikke kjent.

- Brannvesenet jobber på stedet og spyler bilene for å avdekke det fulle skadeomfanget, sier operasjonsleder Marianne Mørch til Dagbladet.

Mørch forteller at politiet prøver å komme i kontakt med vitner på stedet.

- Mistenker dere at brannen er påsatt?

- Det kan ikke utelukkes på nåværende tidspunkt, men heller ikke bekreftes.

Trønder drakk seg kraftig beruset på Antibac:

En mann i 40-årene måtte fjernes fra et hotell i Trondheim etter at han drakk seg kraftig beruset på Antibac og forstyrret andre gjester.

Hendelsen skjedde søndag ettermiddag. Etter at mannen ble klarert av lege, ble han fraktet hjem.

– Vi ser ingen grunn til å opprette sak om ordensforstyrrelse. Om det blir en sak mellom ham og hotellet, vet jeg ikke, sier operasjonsleder Ellen Maria Brenne i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Mannen var fra Trøndelag og var gjest på hotellet.

(NTB)

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

To menn pågrepet etter knivstikking i Bergen:

To menn er søndag ettermiddag pågrepet etter en knivstikking i Håsteinsgate på Laksevåg i Bergen natt til lørdag, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

- Pågripelsen foregikk uten dramatikk og mennene ble pågrepet på en privatadresse på Laksevåg. Begge mennene er siktet for grov kroppsskade med kniv, heter det i pressemeldingen.

Knivstikkingen fant sted i 03.30-tiden natt til lørdag, og ingen av de pågrepne er avhørt ennå, opplyser politiet.

Den fornærmede mannen er fortsatt innlagt på sykehus, men politiet har snakket med ham.

- Etterforskningen er fortsatt på et tidlig stadium og politiet kan ikke gå ut med mer detaljer på nåværende tidspunkt. Saken vil bli etterforsket av Felles enhet for etterretning og etterforskning, heter det i pressemeldingen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.