Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Stanser utprøving av «Trump-medisin» i Norge:

Norske forskere stanser utprøvingen av malariamedisinen hydroksyklorokin mot covid-19 inntil videre etter at WHO har vedtatt tilsvarende pause.

- Nå stopper man med hydroksyklorokin for å kunne gjøre opp effekten i WHO-studien og andre pågående kontrollerte studier som til sammen har inkludert mange tusen pasienter, sier professor Pål Aukrust ved Oslo universitetssykehus til NTB.

Aukrust leder den norske delen av WHO-studien på malariamedisinen hydroksyklorokins effekt i behandlingen av covid-19.

Stansen kommer etter at en stor studie publisert i forskningstidsskriftet The Lancet sist fredag tyder på at bruk av hydroksyklorokin på covid-19-pasienter kan øke dødsrisikoen og øke risikoen for alvorlige hjerteproblemer. De fant også at medisinen ikke har effekt på coronapasienter.

Fortsetter med ebolamedisin
Studien var en observasjonsstudie med 96 032 pasienter, og 14 888 av dem sto på hydroksyklorokin eller tilsvarende. Medisinene er testet ut på pasienter gjennom randomiserte kontrollerte studier på en rekke sykehus verden over, og i Norge har omkring 20 sykehus testet ut effekten av hydroksyklorokin siden mars.

Aukrust mener at man har kommet et langt skritt videre hvis oppsummeringen nå gir en entydig konklusjon om at hydroksyklorokin ikke virker.

Aukrust understreker at behandlingen av covid-19-pasienter ikke kan basere seg på rykter, men på konklusjoner fra store kontrollerte studier.

- Går hydroksyklorokin «ut av rekka», fortsetter man med remdesivir (medisin som brukes i behandling av ebola, journ.anm.), som også er en del av WHO-studien, og nye kandidatmedisiner vil rykke fram i køen og eventuelt bli testet ut i stor skala, sier han.


I Norge har 128 pasienter vært med i studien. Det er blitt tatt EKG av pasientene, forklarer Aukrust.

Har det vært spesielle forhold, har ikke pasientene fått delta.

- Vi har faktisk ikke sett noen overhyppighet av hjertebivirkninger i hydroksyklorokin-gruppen blant de første 100 pasientene som ble inkludert, men når hydroksyklorokin blir gitt uten et kontrollert opplegg, er det fare for at man ikke fanger opp slike bivirkninger, sier han.

På en pressekonferanse mandag understreket WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus at bekymringen knyttes til medisinering av covid-19-pasienter og at hydroksyklorokin og klorokin fortsatt godtas i behandling av pasienter med malaria eller autoimmunsykdommer.

Trump-medisin
Tidligere i mai vakte det stor oppsikt da USAs president Donald Trump sa at han tar malariamedisinen hydroksyklorokin jevnlig i den tro at det skal beskytte mot å få covid-19. Det til tross for at både amerikanske helseeksperter og EU har advart mot medikamentene på grunn av de alvorlige bivirkningene.

Uttalelsene fra Trump og flere andre kjente personer har bidratt til mye omtale av legemidlene. Enkelte regjeringer har kjøpt opp store partier i håp om at de kan hjelpe mot koronaviruset.

Den siste tiden er det også registrert en økning i ulovlig innførsel av medikamentet til Norge.

(NTB).

Studioet fortsetter under annonsen

California – mønsterstaten der smitten blusser opp igjen:

California var den første amerikanske delstaten som koronastengte. Men etter at de åpnet opp igjen, har både viruset og tiltakene gjort comeback.

Guvernør Gavin Newsom trykket på den store, røde knappen 19. mars og ba folk i hele delstaten holde seg hjemme. Bedrifter og menigheter ble med på laget og la til rette for å delta i både arbeidslivet og på gudstjenester via nett.

- Covid-19 kommer ikke til å forsvinne med det første, før det kommer en vaksine eller effektiv behandling. Begrens omgangen med folk utenfor din egen husstand. Det er bare sunn fornuft, men tallene antyder at ikke alle bruker sunn fornuft, sier han.

I mai var Newsom igjen raskt ute, denne gangen med å åpne opp samfunnet igjen. Måneden etter kom det tegn på at viruset var i ferd med å komme tilbake, og i juli måtte guvernøren igjen ta grep. Der smitten blusset opp igjen, måtte barer stenge, og restauranter, vingårder, dyrehager, museer og bowlinghaller var blant dem som bare kunne ha uteområdene sine i bruk. Mandag ble de nye tiltakene utvidet til å gjelde hele delstaten.

I tillegg til de delstatlige tiltakene, har ordfører Eric Garcetti Los Angeles innført et system med fargekoder. Foreløpig er farenivået på oransje, det nest høyeste nivået.

- Rødt er der vi stenger alt igjen – alt, på strengeste nivå. Og jeg vil advare folk og si at vi nærmer oss det, sier Garcetti, som har gjort det klart at han ikke vil nøle med å gjeninnføre restriksjoner.

Så langt har det vært over 330.000 registrerte covid-19-tilfeller og over 7.000 dødsfall. Sammen med Florida, Arizona og Texas har California blitt et sentrum for pandemien, ifølge BBC

(NTB)

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/NTB Scanpix

Verdens befolkning når 8,8 milliarder i 2100:

I 2100 kommer det til å bo 8,8 milliarder mennesker på jorden, viser en stor studie publisert onsdag. Det er to milliarder færre enn FNs anslag.

Ved slutten av århundret kommer 183 av 195 land til å falle under nivået som er krevd for å opprettholde befolkningsnivået, når tilstrømmingen av immigranter ikke er regnet med, skriver en internasjonal gruppe forskere i The Lancet.

Studien tegner et bilde av et globalt maktskifte på grunn av sviktende fruktbarhet og en aldrende befolkning.

Mer enn 20 land, inkludert Japan, Spania, Italia, Thailand, Portugal, Sør-Korea og Polen, kommer til å få halvert antall innbyggere.

Kinas folketall er anslått å falle fra dagens 1,4 milliarder til 730 millioner om 80 år.

Afrikanske land sør for Sahara kommer samtidig til å få tredoblet antall innbyggere til om lag tre milliarder mennesker, anslår studien. Nigeria alene spås en økning på nærmere 800 millioner fram mot 2100. Bare India er forventet å øke innbyggertallet mer, med 1,1 milliarder.

– Disse anslagene er godt nytt for miljøet, med mindre press på matproduksjonen og lavere karbonutslipp. I tillegg utgjør de en betydelig økonomisk mulighet for utvalgte land sør for Sahara, sier studiens hovedforfatter Christopher Murray ved University of Washington.

(NTB)

Foto: AP Photo/Ted S. Warren/NTB Scanpix

Åpner for reiser uten karantene fra og med i dag:

Fra og med i dag er det mulig å reise til land i EØS/Schengen-området uten å måtte sitte i karantene.

Foreløpig er det disse landende det gjelder: Belgia, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike.

I tilegg kan man også reise til land i Norden, blant annet Danmark, Finland, Island.

Dette ble bestemt og lagt fram av regjeringen sist fredag.

Regjeringen vil oppdatere listen over land minst hver 14.dag

Flere personer knivstukket i Sarpsborg:

Politiet i Øst melder på Twitter at flere personer skal være knivstukket flere steder i Sarpsborg.

Folk blir bedt om å holde seg innendørs.

Politiet i Øst opplyser senere at de ikke har tid til å besvare medias henvendelser nå.

Dagbladet oppdaterer saken.

Venezuelas hovedstad går i lockdown:

Venezuelas hovedstad, Caracas, går onsdag denne uken inn i lockdown igjen som følge av coronaviruset. Nebodelstaten Miranda vil også stenges ned. Det skriver The Guardian.

Landets visepresident, Delcy Rodríguez, har uttalt at tiltakene innføres for å beskytte folkehelsen.

Store deler av Venezuela har vært nedstengt etter at den første smittebølgen ble registrert i mars. Flytrafikken i landet er nede frem til 12. august.

Venezuela er i følge The Guardian dårlig rustet til å takle coronaviruset. Landet preges av både politisk og økonomisk uro. Det er mangel på mat og medisiner i landet, og mange hjem går flere dager uten strøm og vann.

Venezuela har til sammen registrert 9707 smittetilfeller og 93 dødsfall som følge av coronaviruset.

Corona kan gi sultkatastrofe

Corona kan gi sultkatastrofe

dagbladet

To menn varetektsfengslet for drapsforsøk:

To menn på 23 og 28 år som er siktet for drapsforsøk i Laksevåg, er varetektsfengslet i fire uker. En mann i midten av 20-årene ble funnet med store kuttskader.

Knivstikkingen skjedde i bydelen Laksevåg i Bergen. De siktede er ilagt brev- og besøksforbud og fullstendig isolasjon de to første ukene.

Mannen ble funnet natt til lørdag. De to mennene ble pågrepet søndag. Tirsdag ble de fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

– Fornærmede ble funnet med store kuttskader. Politi og ambulanse gikk i gang med øyeblikkelig førstehjelp på stedet. Han sto i fare for å dø hvis han ikke hadde fått øyeblikkelig førstehjelp, sier politiadvokat Are Nygård Bergh til Bergens Tidende.

Ambulanse og politiet kom til stedet 3.40 natt til lørdag, og mannen ble kjørt til Haukeland universitetssjukehus.

Den siktede 23-åringen vil ikke la seg avhøre og motsetter seg varetektsfengsling, sa advokat Fredrik Verlig til BT før fengslingsmøtet. Også 28-åringen nekter straffskyld og motsetter seg fengsling, opplyser forsvareren Laila Kjærevik.

(©NTB)

Maxwell møter i retten:

Ghislaine Maxwell møter i kveld i et rettsmøte i USA. Hun skal delta over videolink.

Jeffrey Epsteins mangeårige partner ble pågrepet og siktet for å ha hjulpet den avdøde milliardæren Jeffrey Epstein med å begå overgrep mot mindreårige kvinner.

Hun har bedt om å bli løslatt mot en kausjon på 5 millioner dollar.

- Husk å ha på ansiktsmaske:

Donald Trumps kone, Melania, går tirsdag ettermiddag ut på Twitter og oppfordrer til å bruke munnbind.

- Selv i sommermånedene, vær så snill og husk å bruk ansiktmasker og hold avstand til hverandre, skriver hun på Twitter.

- Forsiktigheten vi utøver nå, kan bety at at vi kan leve i et sunnere og tryggere land til høsten, skriver hun videre.

Melania Trump.

Mener mor kan smitte foster:

En rekke franske forskere skriver i en artikkel i Nature at de har bevist at det er mulig for mødre å smitte sine ufødte barn med coronaviruset.

Forskerne har lenge jobbet med å finne ut hvorvidt dette var mulig, ettersom coronaviruset primært smitter ved dråpesmitte, men de har nå konkludert med at det er mulig.

Forskerne har blant annet undersøkt en kvinne, og kommet fram til at viruset i kroppen hennes hadde blitt overført til det ufødte barnet hennes i løpet av de siste ukene av graviditeten.

Ifølge Nature-artikkelen ble det funnet coronavirus i både morkaken og babyen da den ble født.

CDC-topper til angrep på Trump:

Fire tidligere sjefer i det amerikanske smittevernbyrået CDC tar et kraftig oppgjør med USAs president Donald Trump, og det de mener er undergraving av byråets ekspertise.

I en kronikk i Washington Post skriver Tom Frieden, Jeffrey Koplan, David Satcher og Richard Besser at de opplever det som at Trump-regjeringen undergraver CDC, blant annet ved at utdanningsministeren skal ha omtalt smittevernreglene som et hinder for å åpne skolene igjen.

- De eneste gyldige grunnene til å endre retningslinjene er ny informasjon og ny forskning. Ikke politikk, skriver de fire i kronikken.

De trekker videre fram at USA nå har rundt 25 prosent av alle dødsfall og smittetilfeller knyttet til coronaviruset i verden, til tross for at de bare står for 4,4 prosent av verdens befolkning.

- Dessverre er vi ikke engang i nærheten av å ha kontroll på viruset. Faktisk er det snarere motsatt, skriver de fire.

Trump. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.