Nyhetsstudio

Arnhild Aass Kristiansen

Kristian Tonning Riise (H) vil stemme mot regjeringen:

Stortingsrepresentanten fra Høyre bekrefter dette i en melding til Dagbladet.

- Ja, jeg kommer til å stemme i tråd med egen samvittighet. Når KrF først har gjort denne saken til et spørsmål om den enkelte representants samvittighet, så klarer jeg ikke å sitte og se på at det er utbrytere fra andre partier som vipper flertallet, mens alle i regjeringspartiene skal logre for KrF. Skulle flertallet snu likevel, så skal jeg i hvert fall kunne leve med at jeg har gjort mitt.

Han sier til Dagbladet at han kommer til å stemme sammen med opposisjonen og mot regjeringspartiene i alle fall i spørsmålet om eggdonasjon, lagring av befruktede egg, NIPT-test, tidlig ultralyd og assistert befruktning for enslige.

Kristian Tonning Riise (H) Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Ansatt på Burger King drept :

Søndag opplyste myndighetene i Florida at en ansatt på Burger King ble skutt og drept på grunn av en forsinkelse i en matordre. Det skriver CTV News.

Ifølge lokalt politi skal skytingen ha skjedd etter en uoverensstemmelse mellom den ansatte og en kvinne som var misfornøyd med ventetiden på maten hun hadde bestilt. Kvinnen fikk pengene sine tilbake og forlot Burger King.

Seinere ble den ansatte funnet skutt på parkeringsplassen. Den 22 år gamle mannen, som nylig hadde begynt å arbeide på restauranten, ble fraktet til sykehus hvor han ble bekreftet død.

Politiet har siktet en 37 år gammel mann for drapet. Han er i tillegg siktet for bevisødeleggelse og for å være i besittelse av en dømt forbryters skytevåpen.

Foto: Splash News / NTB Scanpix

MS Spitsbergen går til fastlandet:

Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Spitsbergen vil ikke legge til i Longyearbyen tirsdag, men setter kursen mot fastlandet etter henstilling fra Sysselmannen.

Årsaken er usikkerhet om smittesituasjonen om bord på skipet.

Sysselmannen på Svalbard har derfor anmodet skipet om å ikke legge til i Longyearbyen tirsdag morgen, som opprinnelig planlagt. Denne oppfordringen har skipet valgt å følge.

– Svalbard er i en sårbar situasjon. På grunn av usikkerheten rundt smittehåndteringen om bord på MS Roald Amundsen og muligheten for at noe lignende kan skje på MS Spitsbergen, tør vi ikke ta sjansen på at mannskap og passasjerer skal gå i land i Longyearbyen eller de andre bosetningene på Svalbard, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt.

Anmodningen er gjort i samråd og forståelse med sentrale myndigheter.

Skipet vil foreløpig ligge for anker i Adventfjorden i påvente av å få fløyet inn utstyr til testing av mannskap og passasjerer. Hvis værforholdene gjør det vanskelig å få levert utstyret om bord, vil skipet gå direkte til fastlandet. Det er for øyeblikket tåke i området, men Sysselmannen ønsker å få utstyr om bord for å kunne få satt i gang testing så fort som mulig.

På grunn av coronasmitten om bord på Roald Amundsen, og mulig smitte om bord på Fridtjof Nansen – som er på vei til Tyskland – har Hurtigruten mandag bestemt å stoppe alle ekspedisjonscruise inntil videre.

Det betyr at MS Spitsbergen uansett skal inn til fastlandet for å avslutte sin tur. Skipet seiler nå et Svalbard rundt-cruise. Også ekspedisjonsskipet Fram, som skulle startet en seilas til Island tirsdag, har fått innstilt alle sine turer.

(NTB)

Hurtigruten beklager: - Vi har svikta :

Hurtigruten holder pressekonferanse klokka 17.30 om smitteutbruddet på skipet MS «Roald Amundsen».

- Jeg skal starte med å være grenseløst ærlig. Vi har svikta. Vi har gjort feil. Det som har skjedd er ikke det Hurtigruten står for. Det beklager jeg på det sterkeste, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Den foreløpige gjennomgangen av hendelsen viser flere avvik fra Hurtigrutens prosedyrer.

Skjeldam forteller at selskapet ikke har fulgt karantenereglene.

- I dag må alle som kommer til Norge i karantene i ti dager. I tillegg må de ta en norsk smittetest før ombordstigning. Det burde også vært gjennomført blant de 16 besetningsmedlemmene fra Filippinene. Det er en svikt i våre interne prosedyrer, sier han.

Konsernsjefen fastslår at hendelsen bunner i manglende tilgang på informasjon.

- Manglende og for dårlig tilgang på informasjon internt i selskapet, har også ført til at vi ikke har klart å ha en så god og åpen kommunikasjon utad som vi ønsker gjennom de siste dagene.

- Det er en alvorlig situasjon. På vegne av selskapet vil jeg beklage. Jeg er utrolig lei meg. Som øverste sjef i selskapet er det mitt ansvar at våre interne prosedyrer fungerer optimalt. Jeg legger meg flat, sier konsernsjefen.

- Hadde vi fulgt prosedyrene hadde vi trolig ikke fått smitte om bord. Hadde vi hatt bedre kontroll på informasjonen internt, hadde vi trolig informert gjestene allerede onsdag kveld. Hadde vi hatt bedre kontroll på informasjonen internt, hadde vi heller ikke sluppet gjestene i land på fredag, sier Skjeldam.


Skjeldam sier han har forståelse for at helseministeren reagerer på håndteringen av situasjonen.

- Jeg håper vi kan gjenopprette tilliten.

Studie: Kjæledyr blir trolig coronasmittet:

Mennesker kan overføre coronaviruset til hunder og katter, tror italienske forskere.

Forskerne har testet 540 hunder og 277 katter nord i Italia, de fleste av dem i Lombardia-regionen som har vært hardt rammet av coronapandemien.

Kjæledyrene i undersøkelsen levde enten i husholdninger der noen var smittet, eller i områder der det befant seg mange koronasmittede.

Forskerne fant at 3,4 prosent av hundene og 3,9 prosent av kattene hadde antistoffer i blodet, noe som tyder på at de har vært smittet.

Thomas Mettenleiter, som leder det føderale tyske instituttet for dyrevelferd (FLI), er ikke overrasket over at dyr får overført smitte fra mennesker.

– Dette bekrefter det vi alt vet, sier han.

(NTB)

Foto: Linn Cathrin Olsen / NTB Scanpix

Sveits, Tsjekkia og Polen kan bli «røde» mot slutten av uka:

Det har den siste tiden vært økt coronasmitte i Sveits og Tsjekkia, og trenden er også økende i Polen. FHI anbefaler at Sveits og Tsjekkia blir «røde» når bestemmelsene for innreisekarantene skal oppdateres i slutten av uka - hvis det ikke skjer endringer. FHI anbefaler også at Polen vurderes, skriver FHI i en pressemelding.

FHI leverer annen hver uke en vurdering av smittesituasjonen i EU, EØS- og Schengen-land. Det er regjeringen som fatter beslutninger om hvilke land som omfattes av innreisekarantene. Dette gjøres på bakgrunn av vurderinger fra FHI.

- Nye tall viser at Sveits ligger på 22,9 og Tsjekkia på 26,8 nye covid-19-tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, og trenden går oppover. Derfor varsler vi allerede nå at dersom ikke situasjonen endrer seg, vil FHI anbefale at Sveits og Tsjekkia blir «røde land» og dermed omfattet av innreisekarantene, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Allerede har Spania og Belgia gått fra «grønt» til «rødt».

Høie reagerer kraftig: - Tilliten er svekket:

Regjeringa og FHI holder pressekonferanse med siste nytt om coronautbruddet på Hurtigruten klokka 16.00.

Det er helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) som stiller. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, er også til stede.

Høie opplyser om at regjeringen har innført en midlertidig stans av cruisetrafikken for å stanse coronasmitte. Det skjer for å forhindre smitteutbrudd som på Hurtigruten.

– Vi må ta de disse nødvendige grepene for å stanse smittespredning i Norge. Vi gjør dette nå mens vi undersøker hva som sviktet under utbruddet på Hurtigruten, sier Høie.

- Det blir innført en midlertidig "time-out" knyttet til cruisetrafikk. Etter disse 14 dagene vil det bli tatt en ny vurdering av situasjonen, sier Høie.

Mannskap og passasjerer på cruiseskip med mer enn 100 personer får ikke gå i land i Norge i denne perioden. Det gjelder imidlertid ikke ferger i ordninær rutetrafikk.

Næringsminister Nybø forteller at de skal granske om cruiseskipene forholder seg til smittevernsreglene.

- Det er ekstremt ressurskrevende og belastende med smitteutbrudd på et cruiseskip, med tanke på smitteoppsporing, isolering, karantene og testing. Håndteringen kan pågå i flere uker, og være belastende for kommuner og helsetjenesten, sier Guldvog.

Line Vold forteller at det ikke er særlig endring i smittetallene fra i går.

- De foreløpige resultatene viser at det er 39 personer som er smittet, hvorav 34 er mannskap og 5 er passasjerer. De smittede er fordelt på fem ulike fylker: Nordland, Oslo, Rogaland, Trøndelag og Viken, sier Line Vold og legger til at FHI har vært i kontakt med alle berørte kommuner.

Høie reagerer kraftig på at Hurtigruten ville holde smitteutbruddet hemmelig.

- Jeg fikk opplyst om at Hurtigruta skulle sende ut informasjon til passasjerende om bord, og sende ut en nettsak om det første utbruddet. Seinere fikk jeg beskjed om at de ville bare sende ut informasjon til passasjerene, men ikke legge ut nettsak. Jeg fikk fredag beskjed om at de verken hadde gjort det ene eller det andre. Det overrasker meg, sier helseministeren.

Vil du si at tilliten er svekket?

- Ja, det vil jeg si. Tilliten er svekket i denne situasjonen. Hurtigruten har vært en av pådriverene for at regjeringa skal åpne for slik aktivitet. Derfor er det synd at vi har kommet i denne situasjonen, svarte helseministeren på spørsmålet fra TV 2.

Line Vold understreker at utbruddet på Hurtigruten er stort og alvorlig.

- Men det betyr ikke at vi er i en ny fase av pandemien. Per nå er smittetallene i Norge fortsatt relativt lave, men vi ser flere lokale utbrudd når vi letter på tiltakene.

Færre i kø for studentbolig i år:

Hver høst er tusenvis av studenter på jakt etter et sted å bo, men i år er det lettere enn før, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

12 810 står nå i kø for å få en studentbolig, noe som er over 4500 færre enn samme tid i fjor, viser tall fra Studentsamskipnadsrådet.

- Det er gledelig at mange flere i høst får mulighet til å bo godt og rimelig i en studentbolig. Dette betyr likevel ikke at vi er i mål. Vi vil fortsette satsningen på studentboligbygging også fremover, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Aase Marthe Johansen Horrigmo (H), i pressemeldingen.

I år fører coronapandemien til at det kommer langt færre internasjonale studenter til Norge. Tidligere har disse blitt garantert bolig gjennom samskipnadene.

Person stukket med skarp gjenstand i Oslo:

En person fremstår lettere skadd etter å ha blitt stukket med en skarp gjenstand, mulig en saks, i gata Jordal terrasse i Oslo mandag ettermiddag, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

Foranledningen til hendelsen skal ha vært en nabokrangel, ifølge politiet.

Den skadde får behandling av helsepersonell.

I en oppdatering skriver politiet at de har kontroll på en kvinne som de anser som gjerningspersonen.

- Hun ble pågrepet etter at hun kom mot politiet med en skarp gjenstand, og vi måtte bruke pepperspray for å få kontroll på henne, skriver de.

Ingen tjenestepersoner ble skadd under pågripelsen.

207 nye smittetilfeller i Danmark:

Antall registrerte coronasmittede i Danmark har steget med 207 i løpet av helgen. Både i Danmark og Sverige er det registrert ett nytt coronarelatert dødsfall.

Myndighetene i begge landene la fram nye coronatall mandag. Smitteøkningen i Danmark er større enn det som har vært vanlig de siste ukene.

Noe av økningen skyldes et utbrudd på et slakteri i Ringsted på Sjælland, der 79 personer så langt er bekreftet smittet.

Det samlede antallet registrerte smittede i Danmark er nå 13 996, mens tallet i Sverige har steget til 81 012. De totale dødstallene har steget til henholdsvis 616 og 5744.

(NTB)

Nyhetsstudio - 79 smittet på dansk slakteri

Nyhetsstudio - 79 smittet på dansk slakteri

dagbladet

Mann døde etter frontkollisjon i Nordland:

En mann fra Bodø er bekreftet død etter en at en bobil og en personbil frontkolliderte søndag ved i Saltdal kommune i Nordland.

Politiet bekrefter at det var Olav Arnt Larsen (69) fra Bodø som døde natt til mandag etter å ha vært involvert i en frontkollisjon søndag ettermiddag.

I tillegg har sykehuset opplyst at de øvrige involverte i ulykka nå er kategorisert som én alvorlig skadd og to med moderate skader.

Politiet har på bakgrunn av vitnebeskrivelser fått et bilde av hva som har skjedd, men sier det gjenstår en god del etterforskning før de vil si noe konkret om ulykken ved Røkland i Saltdal kommune.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.