Nyhetsstudio

Frode Andresen

Frigir navn etter vannscooterulykke:

Onsdag ettermiddag opplyser politiet at det var Stian Andre Arnesen (33) og Kristoffer Johansen (35) som omkom i en vannscooterulykke i Hvaler fredag kveld. Begge er fra Sarpsborg, melder blant andre VG.

Mennene ble først meldt savnet, men ble funnet lørdag etter en omfattende redningsaksjon. De omkomne skulle i utgangspunktet på en hyttetur i Hvaler, fortalte en nær venn av deltakere på den aktuelle hytteturen.

Vedkommende kjente imidlertid ikke de omkomne personlig.

- Jeg ble oppringt av en venn på hytteturen med disse som var meldt savnet. Da hadde de blant annet vært på hyttetur og grillet, sa Håkon Alexander Grøttum til Dagbladet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Bestillingene på Airbnb skyter fart igjen:

Antall bestillinger på utleietjenesten Airbnb har tatt seg opp igjen, melder det amerikanske selskapet.

Den 8. juli ble det gjort mer enn én million bestillinger verden over. Det er første gang siden 3. mars og ses som et tegn på at coronarestriksjonene lempes mange steder, skriver Reuters.

De fleste bestillingene gjelder overnattinger før 7. august og en stor del er i nærheten av der overnattingsgjestene bor.

Utleietjenesten måtte i mai permittere hver fjerde ansatt på grunn av ringvirkningene av coronakrisen.

(©NTB)

Besøker familien i Latvia:

Jeg gleder meg til å se dem. Det er et år siden jeg så dem sist og derfor føler jeg at det er viktig å reise ned til dem, sier Zane Stakstone (29) til Dagbladet.

Hun reiser ned sammen med døtrene Mara (2) og Emma (3). Latvia har i følge Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning og dermed må man ikke i karantene når man kommer fram.

- Jeg hadde tenkt å reise i april, men da var det jo ikke mulig. Jeg har også prøvd å kjøpe billetter fire ganger i mai, men de ble bare kansellert.

Føles det trygt å reise nå?

- Fortsatt litt skummelt, men det skal gå greit. Smittetallene har økt litt i Latvia i følge nyhetene de siste dagene, men familien min bor i en landsby, og der er det nesten ingen smitte i forhold til storbyene.

Foto: Christian Roth

Reiser til Tyrkia:

Allerede grytidlig onsdag morgen var det flere reiselystne på plass på Gardermoen. Mange skulle innenlands, men for noen var det endelig tid for ferie på sydligere breddegrader.

De fleste skulle med Norwegians tidlig fly til Mallorca og det spanske fastlandet, men noen hadde også planer om å reise utenfor landene regjeringen har åpnet for.

- Vi skal til Tyrkia. Det er tryggere der, forteller en kvinne til Dagbladet, mens hun haster mot sikkerhetskontrollen.

Men svært mange Dagbladet har snakket med virker til tross for grenseåpningen til å ha tatt assisterende helsedirektør Espen Nakstad oppfordring om å bli hjemme - i hvert fall innenfor Norges grenser, og mange skulle på hytta eller på fjelltur til Lofoten.

Camilla (47) og sønnen Victor (5) reiser til Mallorca:

Fra og med i dag er det mulig å reise til land EØS/Schengen-området uten å måtte sitte i karantene.

- Vi booket reise i helgen etter at nyhetene kom på fredag, sier Camilla Nilsson (47) til Dagbladet.

Hun og sønnen Victor Renli (5) er blant de første som reiser til Spania etter at de nye reiserådene har trådt i kraft i dag.

- Jeg har lest meg opp ganske bra og det virker som om de har gode rutiner.

Det finnes krav om munnbind noen steder. Har dere fulgt med på det?

- Han trenger munnbind når vi reiser nå. Vi skal forholde oss mest på hotellet der vi skal bo og der trenger man det ikke virker det som.

- Vi hadde en plan om å feriere i Norge, men jeg har fulgt godt med og når vi fikk grønt lys så snudde vi om.

Foto: Christian Roth

Spekter positive til å fjerne én-metersregelen for kulturarrangementer:

Kulturminister Abid Raja (V) har signalisert at regelen om én meters avstand på kulturarrangementer skal revurderes. Arbeidsgiverforeningen Spekter er positive.

Representanter fra regjeringen og Helsedirektoratet vil onsdag møte representanter fra kino og scenekunst for innspill til praktisering av én-metersregelen.

Spekter er av deltakerne på møtet og vil ta til orde for at avstandsgrensen revurderes, og at det samtidig vurderes om begrensningen på maks 200 publikummere kan endres.

– Det er verdt å merke seg at i Norge måles meteren fra skulder til skulder, mens den i Danmark måles fra nese til nese. Hadde man praktisert det samme i Norge som i Danmark, gitt at de ikke går på bekostning av smittevernet, ville det kunne gjøre det enklere å få til både økt belegg og økt aktivitet innen kultursektoren, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

Hun viser til at det allerede er foretatt en oppmykning av avstandsgrensene innen kollektivtransport, og at det nå igjen blir mulig å sitte skulder ved skulder på buss, tog, trikk og bane, og at det er logisk at dette også videreføres til konsert- og teatersaler.

Hun understreker at kulturlivet tar smittevernet på høyeste alvor, og at alle produksjoner og forestillinger er underlagt strenge smittevernregimer.

Kinobransjen har tidligere advart mot konsekvensene dersom ikke tolkningen av avstandskravet i kinosalene endres. Kravet gjør at kinoene må beregne to tomme seter mellom hver person.

(NTB)

California – mønsterstaten der smitten blusser opp igjen:

California var den første amerikanske delstaten som koronastengte. Men etter at de åpnet opp igjen, har både viruset og tiltakene gjort comeback.

Guvernør Gavin Newsom trykket på den store, røde knappen 19. mars og ba folk i hele delstaten holde seg hjemme. Bedrifter og menigheter ble med på laget og la til rette for å delta i både arbeidslivet og på gudstjenester via nett.

- Covid-19 kommer ikke til å forsvinne med det første, før det kommer en vaksine eller effektiv behandling. Begrens omgangen med folk utenfor din egen husstand. Det er bare sunn fornuft, men tallene antyder at ikke alle bruker sunn fornuft, sier han.

I mai var Newsom igjen raskt ute, denne gangen med å åpne opp samfunnet igjen. Måneden etter kom det tegn på at viruset var i ferd med å komme tilbake, og i juli måtte guvernøren igjen ta grep. Der smitten blusset opp igjen, måtte barer stenge, og restauranter, vingårder, dyrehager, museer og bowlinghaller var blant dem som bare kunne ha uteområdene sine i bruk. Mandag ble de nye tiltakene utvidet til å gjelde hele delstaten.

I tillegg til de delstatlige tiltakene, har ordfører Eric Garcetti Los Angeles innført et system med fargekoder. Foreløpig er farenivået på oransje, det nest høyeste nivået.

- Rødt er der vi stenger alt igjen – alt, på strengeste nivå. Og jeg vil advare folk og si at vi nærmer oss det, sier Garcetti, som har gjort det klart at han ikke vil nøle med å gjeninnføre restriksjoner.

Så langt har det vært over 330.000 registrerte covid-19-tilfeller og over 7.000 dødsfall. Sammen med Florida, Arizona og Texas har California blitt et sentrum for pandemien, ifølge BBC

(NTB)

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/NTB Scanpix

Verdens befolkning når 8,8 milliarder i 2100:

I 2100 kommer det til å bo 8,8 milliarder mennesker på jorden, viser en stor studie publisert onsdag. Det er to milliarder færre enn FNs anslag.

Ved slutten av århundret kommer 183 av 195 land til å falle under nivået som er krevd for å opprettholde befolkningsnivået, når tilstrømmingen av immigranter ikke er regnet med, skriver en internasjonal gruppe forskere i The Lancet.

Studien tegner et bilde av et globalt maktskifte på grunn av sviktende fruktbarhet og en aldrende befolkning.

Mer enn 20 land, inkludert Japan, Spania, Italia, Thailand, Portugal, Sør-Korea og Polen, kommer til å få halvert antall innbyggere.

Kinas folketall er anslått å falle fra dagens 1,4 milliarder til 730 millioner om 80 år.

Afrikanske land sør for Sahara kommer samtidig til å få tredoblet antall innbyggere til om lag tre milliarder mennesker, anslår studien. Nigeria alene spås en økning på nærmere 800 millioner fram mot 2100. Bare India er forventet å øke innbyggertallet mer, med 1,1 milliarder.

– Disse anslagene er godt nytt for miljøet, med mindre press på matproduksjonen og lavere karbonutslipp. I tillegg utgjør de en betydelig økonomisk mulighet for utvalgte land sør for Sahara, sier studiens hovedforfatter Christopher Murray ved University of Washington.

(NTB)

Foto: AP Photo/Ted S. Warren/NTB Scanpix

Åpner for reiser uten karantene fra og med i dag:

Fra og med i dag er det mulig å reise til land i EØS/Schengen-området uten å måtte sitte i karantene.

Foreløpig er det disse landende det gjelder: Belgia, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike.

I tilegg kan man også reise til land i Norden, blant annet Danmark, Finland, Island.

Dette ble bestemt og lagt fram av regjeringen sist fredag.

Regjeringen vil oppdatere listen over land minst hver 14.dag

Flere personer knivstukket i Sarpsborg:

Politiet i Øst melder på Twitter at flere personer skal være knivstukket flere steder i Sarpsborg.

Folk blir bedt om å holde seg innendørs.

Politiet i Øst opplyser senere at de ikke har tid til å besvare medias henvendelser nå.

Dagbladet oppdaterer saken.

Venezuelas hovedstad går i lockdown:

Venezuelas hovedstad, Caracas, går onsdag denne uken inn i lockdown igjen som følge av coronaviruset. Nebodelstaten Miranda vil også stenges ned. Det skriver The Guardian.

Landets visepresident, Delcy Rodríguez, har uttalt at tiltakene innføres for å beskytte folkehelsen.

Store deler av Venezuela har vært nedstengt etter at den første smittebølgen ble registrert i mars. Flytrafikken i landet er nede frem til 12. august.

Venezuela er i følge The Guardian dårlig rustet til å takle coronaviruset. Landet preges av både politisk og økonomisk uro. Det er mangel på mat og medisiner i landet, og mange hjem går flere dager uten strøm og vann.

Venezuela har til sammen registrert 9707 smittetilfeller og 93 dødsfall som følge av coronaviruset.

Corona kan gi sultkatastrofe

Corona kan gi sultkatastrofe

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.