Nyhetsstudio

Nicolai Eriksen

Keshvari dømt til sju måneders fengsel:

Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari får sju måneders fengsel. Det kommer fram i en fersk dom fra Eidsivating Lagmannsrett, som er enig i tingrettens straffeutmåling og dermed forkastet anken, melder DN.

Den tidligere Frp-profilen ble i oktober i fjor dømt til sju måneders ubetinget fengsel for grovt bedrageri for juks med reiseregninger på Stortinget. Påtalemyndigheten anket dommen til lagmannsretten.

«Det er bra at påtalemyndighetens anke ble enstemmig forkastet. Keshvari skal ikke negativt særbehandles ved å ha et eget straffenivå. Lagmannsretten reduserte også beløpet for bedrageriet litt, og mente perioden var 1 år mindre enn tingretten. Nå håper vi saken er avsluttet», uttaler Keshvaris forsvarer John Christian Elden til DN.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Skogbrann langs Gjøvikbanen:

110-sentralen i Oslo melder om brann i skog og kratt flere steder langs Gjøvikbanen i Maridalen.

- Det er en forholdsvis høy alvorlighetsgrad her fordi det brenner flere steder langs Gjøvikbanen, sier vaktkommandør Hans Erik Tysdal i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

Har du tips, video eller bilder? Ta kontakt med Dagbladet på 24 00 00 00 eller 2400@db.no

Fredag oppjusterte Meteorologisk institutt farevarselet for skogbrannfare til oransje, som er nest høyeste nivå, for store deler av Østlandet.

- Det er veldig tørt i området, så det er fare for at dette kan spre seg. Dette er i skog og utmark foreløpig, så det er ikke noe snakk om evakuering, sier Tysdal til nyhetsbyrået.

Bane Nor opplyser at det er stengt mellom Oslo S og Nittedal på grunn av brann ved sporet på Gjøvikbanen.

Foto: Vegard Krüger / Dagbladet

MC-fører til sykehus i luftambulanse:

Politiet i Møre og Romsdal melder på Twitter at det har vært en ulykke mellom MC og bil på E39 ved Sjøholt i Ålesund kommune.

Nødetatene er på stedet. Ukjent skadeomfang på fører av MC. Vedkommende fraktes til sykehus i luftambulanse. Ikke melding om andre skadde.

Trafikken sto en stund i begge retninger, men er nå i normal ferdsel igjen, opplyser Vegtrafikksentralen midt. Det skriver NTB.

Mann erkjenner ikke straffskyld etter voldshendelse i Sandnes:

En mann i 50-årene er siktet for kroppskader etter at en mann torsdag ble kjørt til sykehus med stikkskader i Sandnes. Siktede erkjenner ikke straffskyld.

Politiet har siden torsdag kveld jaktet den siktede personen, som ennå ikke er pågrepet i saken.

Fredag har siktede imidlertid vært i kontakt med sin forsvarer, som sier at mannen ikke erkjenner straffskyld, skriver Stavanger Aftenblad.

– Min klient erkjenner å ha vært på stedet, men han fremholder at handlingen er foretatt i nødverge, sier forsvarer Hans Marius Thorsnæs.

Han opplyser at mannen, som altså ennå ikke er pågrepet, sier seg villig til å gå i avhør med politiet.

Det var sent torsdag kveld at en mann i 40-årene ble kjørt til sykehus etter å ha blitt funnet med stikkskader i Sandnes. De to involverte er kjenninger av politiet.

(NTB)

Foto: Tipser

EU: Deltavarianten dominerer i 19 EU-land:

Data innsamlet mellom 28. juni og 11. juli viser at deltavarianten var den vanligste varianten. I snitt sto deltavarianten for 68,3 prosent av tilfellene i de 19 landene.

Deltavarianten har allerede blitt påvist i nesten alle EU-land og er ventet å fortsette å spre seg og erstatte andre varianter.

- Dessverre ser vi økning av den høyt smittsomme deltavarianten i regionen vår, sier WHOs Europa-direktør Hans Kluge.

(NTB)

Framskynder dose to for enkelte i Oslo:

Oslo kommune har besluttet å framskynde dose to for enkelte innbyggere, melder Avisa Oslo.

- Kommunen har i dialog med FHI redusert vaksineleveransene de siste par ukene og nå stoppet forsendelsene fra FHI slik at vi ikke mottar nye doser i uke 30, 31 og 32. I tråd med FHIs anbefaling startet kommunen opp tilbud om drop-in-timer for dose 1 til beboere i kommunen f.o.m. mandag 19.07, skriver smittevernoverlege Frode Hagen i en mail til avisa.

Sydney-utbrudd blir erklært en «nasjonal krise»:

Delstatsregjeringen i New South Wales har erklært en nasjonal krise på grunn av smitteutbruddet som pågår i Sydney.

Fredag ble det meldt om ett dødsfall og 136 nye smittetilfeller, det høyeste tallet på ett døgn siden utbruddet med deltavarianten startet i midten av juni. Selv en måned med nedstenging har ikke vært nok til å få bukt med utbruddet.

Nå ber delstatsregjeringen om flere vaksiner og ressurser fra den føderale regjeringen i Canberra.

- Vi har en plikt overfor landet til å få kontroll over viruset. Det er ingen tvil om at tallene ikke går riktig vei, sier delstatsminister Gladys Berejiklian, som etterlyser flere Pfizer-doser.

Berejiklian sier regjeringen igjen må konsentrere seg om vaksineutrullingen, som har gått veldig tregt. Bare 12 prosent av landets befolkning er fullvaksinert, noe som blant annet skyldes leveranseproblemer for Pfizer/Biontech-vaksinen og bekymring for om AstraZenecas vaksine er trygg.

Delstatsministeren sier Sydneys fem millioner innbyggere kan måtte leve med restriksjoner til oktober. Viruset sprer seg nå «overalt» og halvparten av Australias befolkning er omfattet av nedstengingstiltak.

(NTB)

En enslig kvinne krysser en handlegate som normalt er en av Sydneys travleste. Nå sier delstatsregjeringen at koronautbruddet i storbyen er en nasjonal krise. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB

Kollisjon mellom trikk og lett lastebil:

Oslo brann- og redningsetat (OBRE) melder fredag ettermiddag om en kollisjon mellom lett lastebil og trikk.

Operasjonsleder i Oslo polititdistrikt, Sven Kristian Li, sier til Dagbladet at det er ingen personer som er skadet.

- Alle passasjerer er ute av trikken, sier han.

Oslo brann- og redning sier til Dagbladet at det er materielle skader på lastebil og trikk.

Smittetallene fortsetter å øke i Storbritannia:

Tallet på coronasmittede fortsetter å øke i Storbritannia. Én av 75 er nå smittet i England, viser ny oversikt.

Data fra det nasjonale statistikkbyrået sier at 741 700 testet positivt for corona i foregående uke. Dette tilsvarer én av 75, opp fra én av 95 i uken før.

Tallet for forrige uke er det høyeste siden uken som ledet opp til 30. januar.

I Skottland er tallet én av 80 i forrige uke, opp fra én i 90 i uken før. Antall smittede er nå det høyeste siden statistikkbyrået begynte å måle i Skottland i oktober i fjor.

For Wales er smitten lavere og tallet er én person per 360 innbyggere. I Nord-Irland er én person av 170 smittet, opp fra én person per 290 personer i forrige uke.

(NTB)

Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB

Anbefaler godkjenning av Moderna-vaksinen for barn:

Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) anbefaler godkjenning av Moderna-vaksinen for barn mellom 12 og 17 år, opplyser EMA i en pressemelding fredag ettermiddag.

EU-kommisjonen må imidlertid godkjenne dette før det kan bli gyldig i EU.

Vaksinen har i lengre tid blitt testet på barn i denne aldersgruppen. Foreløpige funn tyder på at personer mellom 12 og 17 år fåe samme bivirkninger som dem over 18, skriver EMA.

Regjeringen letter på innreiserestriksjonene:

Fra midnatt 26. juli åpner regjeringen for at enda flere kan få reise inn i Norge, melder regjeringen i en pressemelding fredag ettermiddag.

Lettelsene trer i kraft fra midnatt 26. juli, og vil gjelde for følgende grupper:

* Mindreårige barn som reiser sammen med foreldre som har unntak fra innreiserestriksjonene grunnet coronasertifikat.

* Utlendinger som er ektefelle/registrert partner/samboer, mindreårige eller voksne barn og stebarn til norske borgere, når familien bor sammen i utlandet, og de reiser på besøk til Norge sammen med den norske borgeren, eller slutter seg til denne i Norge.

* Utlendinger som er ektefelle/registrert partner/samboer, mindreårige eller voksne barn og stebarn til arbeidsreisende

*EØS-borgere som ikke er bosatt i Norge, når de reiser til Norge sammen med EØS-borgeren, eller slutter seg til denne i Norge.

* EØS-borgere som skal besøke et nært familiemedlem bosatt i Norge eller reise sammen med et norsk familiemedlem.

- De som har adgang til å reise inn til Norge, må sette seg inn i gjeldende regler om innreisekarantene, testing og registrering før ankomst. Det er bare coronasertifikater som er koblet til EUs løsning som kan brukes som vaksinebevis, skriver regjeringen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.