JoeBiden

53.3%

DonaldTrump

45.5%

342

196

US election logo

Grafen viser fordeling av valgmenn basert på de siste meningsmålingene. *Prosent av totale velgere (popular vote)

Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Fyllingsdalen: Melding om mann med pistol :

Bergens Tidende melder at flere patruljer har rykket ut til Spelhaugen i Fyllingsdalen etter melding om en mann som bar pistol.

Operasjonsleder Terje Magnussen i Vest politidistrikt sier til Dagbladet at politiet leter etter personen.

- 15.32 er det en som møter på døren ved en bedrift i Fyllingen. Det er beskrevet at personen har pistol i hånden. Vi har en del ressurser ute og søker etter ham. Det er ikke vært en trusselsituasjonen, men vi er interessert i komme i kontakt med den personen, sier han til Dagbladet.

Studioet fortsetter under annonsen

52 188 nye smittetilfeller i Spania:

Siden fredag er det meldt om 52 188 nye coronatilfeller i Spania.

Det melder den spanske storavisa El Pais.

I alt har 279 personer dødd som følge av covid-19 i landet siden fredag, ifølge avisa.

52 188 smittetilfeller er det høyeste registrerte tallet i løpet av en helg siden pandemien brøt ut.

Spania har innført unntakstilstand i landet som følge av smittesituasjonen.

Foto: Shutterstock/NTB

Storbritannia: 20 000 nye tilfeller:


Det siste døgnet har det blitt registeert 20 890 nye covid-19-tilfeller i og 102 coronarelaterte dødsfall i Storbritannia. Det melder Sky News.

Dagen før ble det registrert 19 790 tilfeller, noe som var det laveste på seks døgn.

Totalt har det blitt registrert 894 690 tilfeller av coronasmitte i Storbritannia, og i overkant av 44 000 dødsfall.

Person påkjørt av bil:

Politiet i Oslo rykker mandag kveld ut etter melding om en trafikkulykke på Bjerke i Oslo.

- Person skal være påkjørt av bil, og vedkommende sjekkes av ambulanse på stedet, skriver politiet på Twitter.

Politiet har kontroll på bilisten.

WHO: - Europa er virusets episenter:

Verdens helseorganisasjon holder pressekonferanse om coronasituasjonen mandag kveld. Dagbladet følger pressekonferansen.

- Europa er nå virusets episenter, sier krisesjef Mike Ryan i WHO.

- Akkurat nå er vi langt bak viruset i Europa, så å komme seg foran utviklingen vil kreve en seriøs økning i tiltakene, sa han.

Han viser til at det i noen europeiske land er så mye som 18 prosent av testene som kommer tilbake positive.

- Når andelen er så høy er det et tegn på at sykdommen har fått feste, sier han.

WHO-epidemiolog Maria van Kerkhove sier denne utviklingen er bekymringsverdig, og frykter at smitten i større grad vil spre seg til den eldre befolkningen.

- Dersom det er høy smitte blant de yngre over tid, vil dette etterhvert spre seg til de som er eldre. Nå ser vi at gjennomsnittsalderen på de smittede er på vei opp, sier hun.

- Vi håper fortsatt at de fleste land ikke vil være nødt til å gå i en såkalt nasjonal nedstenging, sier van Kerkhove.

Direktøren i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, gjentok det han har sagt en rekke ganger om at folk må ha tålmodighet og tenke på fellesskapet. Han sier han forstår at mange er svært lei av restriksjonene.

- Det er tøft, og trøttheten er stor. Men vi kan ikke gi opp nå. Kampen mot denne pandemien er alles anliggende, sier han.

Foto: NTB

Dagens nyheter:


·Strammer inn de nasjonale reglene:
Regjeringen innfører en rekke nye innstramminger i smittevernanbefalingene. Det blir blant annet kun tillatt med fem gjester i private hjem.

·Munnbind-innstramming i Oslo:
Det blir påbud om munnbind innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst én meter avstand, og på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.

·Flere corona-innlagte på norske sykehus:
54 personer er nå innlagt med covid-19 på norske sykehus. Dette er det høyeste antallet siden mai.

· Kastrati utestengt inntil videre:
Kristiansund-spilleren Flamur Kastrati er utestengt, og får ikke delta på KBKs treninger og kamper så lenge klubben og NFF jobber med en gjennomgang av hendelsen søndag hvor han kalte Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo en «jævla soper».

Fant vann på månen:

To individuelle studier bekrefter nå det som inntil relativt nylig ble sett på som en umulighet: det finnes vann på månens overflate, og det kan også finnes mer is enn man tidligere har trodd.

Studiene ble publisert mandag i tidsskriftet Nature Astronomy, melder Washington Post.

Forskningen har stor betydning, blant annet fordi oppdagelsen kan bety at det vil være mulig for astronauter å bo på månen i lengre perioder enn det som er mulig i dag.

Månevannet anses av NASA som en potensielt svært viktig ressurs, og kan muligens benyttes i forbindelse med drivstoff til raketter, i tillegg til å kunne brukes som drikkevann. Å sende vann fra jorden til månen er svært kostbart.

NASA opprettet i 2019 «Artemis», som er et nytt romprogram med mål om å sende nye astronauter til månen dette tiåret.

Månen har blitt antatt å være helt tørr inntil for omtrent et tiår siden.

Forskerne leter etter vann ved å skanne måneoverflaten. Det er imidlertid vanskelig å skille mellom vann og hydroksyl, et molekyl med et hydrogenatom og ett oksygenatom.

Denne gangen har forskerne brukt data fra Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), et teleskop montert i et spesialtilpasset Boeing 747-fly. Dermed har de kunnet granske måneoverflaten på andre bølgelengder enn tidligere.

Den mer følsomme metoden har gjort det mulig å fastslå at det finnes vannmolekyler på månen, ifølge Casey Honniball ved Hawaii Institute of Geophysics and Planetology. Han er en av studiens medforfattere.

Forskerne tror vannet kan være fanget i glassperler eller andre substanser i det svært harde miljøet på måneoverflaten, sier Honniball.

I 2018 oppdaget forskere is på polene på månen, men disse ble aldri oppsøkt av astronauter, melder den amerikanske avisa.

En sovjetisk romsonde kan ha fanget opp månevann så langt tilbake som i 1978, men denne forskningen skal imidlertid ha blitt oversett.

Foto: NTB

Danmark: 1056 personer smittet :

Det siste døgnet er det registrert 1.065 nye koronatilfeller i Danmark. Ytterligere seks personer er døde, mens 18 nye personer er innlagt på sykehus.

Aldri før har så mange nye smittetilfeller blitt bekreftet på ett døgn, viser tall fra Statens Serum Institut. Riktignok blir vesentlig flere testet i dag enn da spredningen var på det verste etter at viruset kom til Danmark i vår.

Med de 18 nye innlagte er det mandag 145 personer innlagt på sykehus. Det er det høyeste siden 14. mai.

Det er registrert seks nye koronarelaterte dødsfall. Dermed er totalt 708 koronasmittede personer døde i Danmark

Fisker fant død person:

En død person har blitt funnet i vannet ved Svelvikstranda i Færder, melder Politiet Sørøst.

Det var en fisker på stedet som meldte om en person i vannet, som lå på bunnen noen meter fra en brygge.

«Vår melder klarte å få personen på land. Personen var død. Nødetater er på stedet», skriver politiet på Twitter.

- Vedkommende er en mann i 60-åra, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Han forteller at politiet er «99 prosent sikker» på identiteten til vedkommende, men at det ikke var snakk om en savnet person.

- Det var ingen synlige skader på kroppen til den avdøde, sier Johnsrud.

Utenlandske arbeidere må i karantene – unntak fjernes:

Utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten.

Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober.

– Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak. Men her skjerpes også reglene inn: Arbeidstakere som har fritidskarantene, skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober.

- Maks fem personer i private hjem:

Regjeringen holder pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge mandag klokka 16, hvor det er varslet nye nasjonale tiltak mot spredningen av covid-19.

- Smitten i landet vårt har økt gradvis. I august registrerte vi 300 smittede i uken, i september hadde vi 700 nye tilfeller i uka, mens i okotber hadde vi 900 smittede i uka. Nå øker smitten blandt de eldste, det gjør at vi også ser at flere havner på sykehus og blir alvorlig syke, sier statsminister Solberg.

- Det er en risiko for at tallene vi fortsette å øke, slik vi har sett i mange andre land i Europa.

Solberg understreker at det fremdeles er jobben hver enkelt gjør som er den viktigste - å holde avstand, vaske hender og holde seg hjemme når man er syk.

Tiltakene regjeringen nå innfører, vil gjelde fra midnatt natt til onsdag og gjelde til starten av desember. Dette er de følgende endringene i de nasjonale reglene:

- I private hjem bør man ikke samle flere enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmene.

- Utenlandske arbeiedre fra røde land må i ti dager i karantene før de kan begynne å arbeide.

Solberg understreker at meteren ofte blir for kort mellom venner og familiemedlemmer, og minner om at det er like viktig å holde avstand også med folk i den nærmeste omgangskretsen.

- De nye reglene gjelder for hele landet, og de som bor på steder med lite smitte synes kanskje at dette blir veldig strengt. Til dere vil jeg si: Mer smitte i samfunnet betyr flere utbrudd over hele landet, avslutter Solberg.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad understreker at innstrammingene innføres for å forhindre vidre smittespredning.

- Nøkkelen for å slå ned på smitten er gode tiltak lokalt der smitten skjer, så resten av samfunnet kan holde åpent. Kommunene står i frontlinjen for å slå ned på lokale utbrudd. Derfor kan hardt rammede kommuner innføre regler om at man bare skal møte ti personer i løpet av en uke eller innføre regler om at man maks kan møtes 50 stykker på offentlige steder. De kan også kreve om at du skal ha munnbind på når du beveger deg rundt i restauranter og barer, og innføre strengere regler når det gjelder hjemmekontor, sier Ropstad.

Integreringsminister Guri Melby sier at det gjøres unntak for barn. Barn får fortsatt feire bursdag og halloween med kohorten sin.

- Informasjonen vi har om viruset tilsier at vi ikke trenger å være like strenge med barn. Men før man inviterer barn til å samles, må man sjekke reglene i kommunen man bor, for noen steder er reglene strengere lokalt enn nasjonalt, sier Melby.

Under pressekonferansen får Solberg spørsmål om hva som menes med at tiltakene ikke er påbudt, men anbefalte.

- Når det er en anbefaling er ikke en regel med politioppfølging, svarer Solberg og understreker at hun håper folk likevel overholder oppfordringene og forstår at det innføres fordi det er viktig.

Dagbladet følger pressekonferansen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB
Strammer kraftig inn

Strammer kraftig inn

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.