Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Skiller seg fra drapssiktet politimann :

Kona til politimannen Derek Chauvin, som er siktet for å ha drept George Floyd i Minneapolis, Kellie Chauvin, har søkt om skilsmisse, opplyser advokatfirmaet hun bruker, Sekula Family Law Office, til CNN.

- I kveld snakket jeg med Kellie Chauvin og familien hennes. Hun er knust av dødsfallet til herr Floyd, og hennes ytterste sympati ligger hos hans familie, hans kjære og alle andre som sørger over denne tragedien. Hun har søkt om å oppløse ekteskapet til Derek Chauvin, heter det i uttalelsen.

En video viser hvordan Derek Chauvin presser et kne mot halsen til Floyd i flere minutter også etter at han har mistet bevisstheten. Han og tre andre politimenn som var til stede har allerede fått sparken. Fredag ble han også siktet for drap.

- Kellie Chauvin har ingen barn i sitt nåværende ekteskap, men hun ber respektfullt om at hennes barn, hennes eldre foreldre og hennes utvidete familie får sikkerhet og privatliv i denne vanskelige tida, heter det videre i uttalelsen.

Derek Chauvin siktet for drap i Minnesota

Derek Chauvin siktet for drap i Minnesota

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Mann alvorlig skadd etter voldshendelse i Fauske:

En mann i 30-årene er alvorlig skadd etter en voldsepisode i en dagligvarebutikk i Fauske i Nordland. En mann i 20-årene er pågrepet.

Hendelsen skjedde i Coop Mega-butikken i Fauske mandag kveld.

Ifølge Nordland politidistrikt på Twitter skal den pågrepne mannen i 20-årene ha utøvd vold mot to personer.

En mann i 30-årene skal være alvorlig kritisk skadd, men stabil, og fraktes til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, mens en mann i 20-årene skal ha fått overfladiske skader.

(NTB)

Munnbind blir påbudt i England:

Fra og med fredag 24. juli blir det påbudt å bruke munnbind i butikker i England. Det melder Sky News.

Brudd på påbudet vil kunne resultere i en bot på 100 britiske pund, noe som tilsvarer i underkant av 1200 norske kroner. Barn under 11 år og personer med enkelte funksjonshemninger vil være fritatt fra påbudet.

Rundt 120 land har nå gjort det obligatorisk å bruke munnbind på offentlige steder, deriblant Skottland, Tyskland, Spania og Italia.

Nær løsning for Kleven Verft:

Avtalen om å sikre videre drift med hjørnestensbedriften Kleven Verft er nesten i havn. Det melder NRK.

De siste dagene har vært preget av usikkerhet for de 430 ansatte ved Kleven Verft. For ti dager siden kom beskjeden om at bedriften var konkurs, og siden har det blitt jobbet for å finne en løsning.

Mandag kveld er avtalen om videre drift «svært nær». Det sier bostyrer Bjørn Åge Hamre til NRK.

Dagbladet oppdaterer saken.

Bolivias utenriksminister tester positivt for coronaviruset:

Bolivias utenriksminister, Karen Longaric, har testet positivt for coronaviruset. Hun er med det den niende høytstående politikeren i landet som har fått påvist smitte. Det skriver CNN.

Sist uke ble det rapportert at landets president, Jeanine Añez, også har fått påvist smitte. Tidligere har landets helseminister, justisminister, finansminister, gruveminister, ministeren for presidentkontoret, forsvarssjef og innenriksminister alle har testet positivt for coronasmitte.

Bolivias helsedepartement rapporterte om 987 nye smittetilfeller i landet søndag. Totalt har 48 187 smittetilfeller og 1807 dødsfall blitt registrert i Bolivia.

Foto: Kay Nietfeld / AP / NTB scanpix
WHO: Sør-Amerika er det nye episenteret

WHO: Sør-Amerika er det nye episenteret

dagbladet

Stenger alle utesteder i California:

Alle innendørs barer og restauranter i California stenges, ifølge ABC News.

Årsaken er at de har sett en økning i nye innleggelser som følge av corona, i tillegg til at smitteraten øker, ifølge TV-kanalen.

Det var guvernør Gavin Newsom som sa det på en pressekonferanse mandag.

I tillegg til resturanter og utesteder, må alle innendørs kinoer, dyrehager, museer, lekeparker og liknende stenge.

I 30 av delstatens 58 kommuner må treningssentre, frisører, gudshus og ikke-essensielle kontorer også stenges.

Også i delstaten Oregon strammer de nå inn smittevernreglene. De forbyr nå alle private, innendørs ansamlinger av mer enn ti personer, og påbyr bruk av maske i offentlig rom, ifølge Washington Post.

Mulig voldtektsskandale på prestisjeuniversitet:

Universitetet St. Andrews i Scotland er blant de eldste i verden, og havner regelmessig høyt på lista over verdens beste universiteter.

Nå rammes universitetet av påstander om at medlemmer av en studentforening har begått over 20 voldtekter, i tillegg til flere andre seksuelle overgrep, fysiske overgrep og andre ting.

Foreningen er en såkalt «fraternity», og lagd på modell etter de amerikanske studentforeningene. Ifølge CNN har foreningen allerede suspendert flere av medlemmene sine, etter at anklagene kom fram.

Anklagene om voldtekter kommer fram på en anonym Instagram-konto. I en pressemelding skriver St. Andrews at de vil hjelpe ofrene på de måtene de kan.

- Universitetes hovedoppgave er å sørge for at de vet at vi er klare for, og villige til, å støtte deres valg og ta grep, tilrettelegge for politianmeldelser og tilby støtte, skriver universitetet i en uttalese.

CNN har forsøkt å nå både studentforeningen på St. Andrews og paraplyorganisasjonen i USA, men de har ikke fått svar.

I en uttalelse i sosiale medier skriver studentforeninga at de har kastet ut flere medlemmer som vedkjente seg handlingene de ble anklaget for. De skriver også at de vil starte en gjennomgang av ledelsen i foreningen for å stille dem ansvarlige for medlemmenes handlinger.

Blant universitetets mest kjente studenter er blant annet prins William, og norske Fridjof Nansen har vært rektor der.

St. Andrews. Foto: Jane Barlow / PA / NTB scanpix

Tre på rømmen fra karantene:

Britisk politi har startet søk etter tre personer som har rømt fra karantene på en gård i England. En av personene skal ha testet positivt for coronasmitte. Det skriver the Guardian.

Gården er lokalisert i midten av et smitteutbrudd i Herefordshire vest i England. De 200 ansatte ved gården ble søndag beordret til å isolere seg på området etter at minst 73 av de ansatte testet positivt for coronaviruset.

West Mercia politiet jobber nå sammen med Public Health England for å spore opp personen som har rømt fra stedet etter å ha testet positivt.

Foto: Ben Birchall / Pa Photos / NTB scanpix

Bil mot sparkesykkel i Oslo:

Politiet er på vei til Bjørndal sør i Oslo etter å ha fått melding om en trafikkulykke mellom en bil og en person på sparkesykkel.

- Ukjent skadeomfang, skriver politiet.

Politiet skriver at det er snakk om et barn som har et åpent brudd i leggen. Barnet blir kjørt til sykehuset.

ATV-ulykke i Strand i Rogaland:

Det har vært en ATV-ulykke i Strand kommune i Rogaland, skriver politiet på Twitter.

- En person skal være skadd, ukjent skadeomfang, men helse er på stedet og foretar behandling, skriver politiet.

BT: Flere grove lovbrudd på «Helge Ingstad»:

Arbeidstilsynet skriver i en rapport at de har avdekket flere grove lovbrudd i forbindelse med hevingen og arbeidende med vraket av fregatten KNM «Helge Ingstad».

Blant annet mener Arbeidstilsynet at de har avdekket ulovlig overtid, manglende lønnsutbetalinger og for lav lønn, skriver Bergens Tidende (BT).

Nå risikerer både Forsvaret og flere underleverandører bøter i millionklassen, ifølge avisa.

Flere av selskapene som Arbeidstilsynet omtaler er uenige i funnene. De har frist til å komme med sine tilsvar til tilsynet i løpet av august og september.

Forsvaret sier at de skal se nøye på rapporten.

- Forsvaret ser alvorlig på dette. Vi skal nå sette oss grundig inn i rapporten så vi kan gi Arbeidstilsynet et tilsvar, og få et godt grunnlag for å se på våre interne rutiner, skriver oberst Frank Sølvsberg til BT.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.