Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Floyds bror refser Trump:

Broren til George Floyd, Philonise Floyd, fortalte lørdag om telefonsamtalen han hadde med USAs president, Donald Trump, fredag. Han var ikke fornøyd.

- Han ga meg ikke en gang sjansen til å snakke, sier Floyds bror i et intervju med Al Sharpton på MSNBC og utdyper:

- Det var vanskelig. Jeg forsøkte å snakke til ham, men han bare fortsatte å skyve meg bort som om han sa: «Jeg vil ikke høre det du snakker om». Jeg sa til ham at jeg ønsket rettferdighet. Jeg sa at jeg ikke kan tro at de begikk en moderne lynsjing på åpen gate, sier Philonise Floyd.

Det hvite hus har foreløpig ikke kommentert påstandene fra George Floyds bror.

Fredag hadde Trump selv en helt annen beskrivelse av samtalen.

- Jeg snakket til medlemmer av familien, strålende mennesker, og vi vil rapportere etter hvert som tida går. Jeg uttrykket bare min sorg. Det var en fryktelig ting å se. Det så ut som det ikke var noen unnskyldning for det, sa Trump til journalister fredag.

Han fortalte også at familien «sørger veldig mye», og at han kunne se at «de elsket broren sin»

Philonise Floyd snakket også med demokratenes antatte presidentkandidat, tidligere visepresident Joe Biden, etter broren død. Den samtalen falt i bedre jord.

- Jeg har aldri tryglet om noenting før. Jeg spurte visepresidenten om han kunne sørge for rettferdighet for broren min. Jeg vil ikke se ham på en t-skjorte som alle de andre folkene, sier Philonise Floyd.

Studioet fortsetter under annonsen

Politet etterlyser vitner etter branner i Lofoten:

Det oppsto natt til søndag flere branner i Leknes i Lofoten. Politiet har pågrepet en person, og de etterlyser nå vitner i saken.

Branner i både en tomannsbolig, en garasje og en bil førte til at nødetatene rykket ut natt til søndag. Ingen ble skadd i brannene.

Politiet pågrep etterhvert en mann, som er mistenkt for å ha påsatt brannene. Han beskrives som en kjenning av politiet, som nå går ut med en etterlysning av vitner i saken.

De ønsker spesielt å komme i kontakt med en mann i 20-30-årene, som filmet brannene før han kjørte av gårde. Videoen er interessant for etterforskningen, opplyser politiet.

Nordland politidistrikt ber eventuelle vitner om å ringe 02800.

(NTB)

Iran: Passasjerfly ble skutt ned på grunn av radarfeil:

I januar innrømmet Iran ha skutt ned et ukrainsk passasjerfly.

176 mennesker døde i styrten 8. januar, deriblant 17 personer bosatt i Sverige, ifølge NTB. «Menneskelig svikt», var landets forklaring i en offentlig uttalelse.

Nå sier Iran at årsaken til hendelsen var en feilinnstilt radar. Det skriver nyhetsbyret AFP.

En feil skal ha oppstått som følge av menneskelig svikt da radaren ble justert. Dette skal ha forårsaket en "107 graders feil" i systemet. Det kommer fram i en rapport fra det iranske Luftfarttilsynet, ifølge nyhetsbyrået.

Flyet var på vei til Kiev i Ukraina fra Teheran i Iran.

Iran innrømmer: - Skjøt ned fly

Iran innrømmer: - Skjøt ned fly

dagbladet

Avkrefter paragliderulykke:

Sør-Øst politidistrikt melder på Twitter om en mulig paragliderulykke på Rjukan. Nødetatene er på vei til stedet.

Operasjonssentralen opplyser til Dagbladet at de har sendt ressurser til stedet, og understreker at det foreløpig ikke er bekreftet om en ulykke har funnet sted.

10:39 melder Politiet på Twitter at meldingen viste seg å ikke stemme.

- Viser seg nå å ikke være snakk om en ulykke. Speedglider som hadde gått i en kontrollert spinn. LRS/politi har vært i kontakt med hopperen. Alt ok, skriver politiet.


Smitterekord i Hongkong:

Helsemyndighetene i Hongkong bekrefter at de har registrert et rekordhøyt antall lokalt overførte tilfeller av covid-19, melder The Guardian.

Det har foreløpig ikke lykkes å spore 50 av tilfellene tilbake til til kjente smitteutbrudd, ifølge avisa.

Reproduksjonstallet, eller det såkalte R-tallet, skal ha steget til nærmere fire, ifølge Gabriel Leung, leder ved medisinsk fakultet ved Hongkong-universitetet. Det betyr i praksis at en coronasmittet i snitt er ventet å smitte fire andre personer.

– Gitt den høye grunnraten og at det ikke er noen tegn på at kurven bygges ned, og det sanntids R-tallet på tre til fire, så tror jeg at vi nå har, eller at vi allerede har gått inn i, Hongkongs første vedvarende lokale utbrudd, sier Leung.

Hongkong har i skrivende stund 1431 bekreftede smittetilfeller, ifølge John Hopkins- universistetet. I tillegg skal sju personer ha dødd som følge av viruset.

Foto: Shutterstock

Lette i brønner etter Madeleine McCann:

Portugisisk politi skal den siste tida ha gjort flere søk i brønner i Algarve-regionen, på jakt etter spor i Madeleine McCanns forsvinning.

Ifølge Sky News skal politiet ha søkt i tre brønner som ikke blir brukt lenger i jakten på den tre år gamle jenta som forsvant i Portugal i 2007.

Brønnene ligger bar en halvtime unna ferieresorten Praia de Luz, der jenta forsvant fra. Brønnen skal ligge i nærheten av strender som ble hyppig brukt av politiets hovedmistenkte, Christian Brückner (43). Han soner for tida en dom for seksuelle overgrep mot barn, og nekter for å ha noe med Maddie-saken å gjøre.

Politiet skal ikke ha gjort funn i brønnjakten. Ifølge Sky News skal et støtte antall mannskaper ha lett i brønnene gjennom en hel dag. Tysk politi, som nå leder etterforskningen av Christian Brücker, sier det er bevis på at Madeleine McCann er død, og er klar på at de driver en drapsetterforskning.

Forutså Maddie-utviklingen

Forutså Maddie-utviklingen

dagbladet

Kritisk skadd etter ulykke:

En 17 år gammel gutt og en 18 år gammel mann var involvert i en bilulykke i Hvam i Nes kommune søndag morgen. Politiet fikk melding om ulykken 07:06.

Den 17 år gamle gutten var fører av bilen og skal være kritisk skadd. Den 18 år gamle passasjeren skal være lettere skadd. Begge er fraktet til Ullevål sykehus.

Ifølge politiet er det snakk om en singelulykke, der en person skal ha vært fastklemt.

Luftambulansen landet på stedet rundt 07.30 søndag morgen.

- En person er kritisk skadd og flys med luftambulanse til Ullevål sykehus. En fremstår som lettere skadd og fraktes med ambulanse til Ullevål, sier operasjonssjef Eirik Sandnes i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Bilen skal ha vært stjålet fra en person med bostedsadresse i Oslo. Det er usikkert hvor de to tenåringene skal ha kjørt fra. Politiet jobber med å varsle eier av bilen. Relasjonen mellom bileier og de to tenåringene er foreløpig ukjent.

Politiet mistenker at både fører og passasjer var ruspåvirket.

Jupiterveien på Neskollen vil forbli stengt i lang tid som følge av etterforskning på stedet.

Foto: Remi Presttun

Australia tilbyr hongkongkinesere opphold:

Australia vil tilby alle fra Hongkong som befinner seg i landet, mulighet for permanent opphold når visumene deres utløper.

Statsminister Scott Morrison sier han frykter at den nye sikkerhetsloven som Kina innførte i Hongkong, betyr at demokratiforkjempere risikerer politisk forfølgelse.

Rundt 10.000 hongkongkinesere befinner seg for tiden i Australia. Morrison kunngjorde i forrige uke at deres visum skal forlenges fra to til fem år.

For å få permanent opphold må alle søkere bestå flere tester, og det gjelder også for hongkongkinesere.

– Så det er ikke automatisk. Men det er uansett en lettere vei til permanent opphold, og har man fått det, er det også en vei til statsborgerskap, sier Morrison.

(NTB)

Flere branner i Lofoten:

Det har vært flere branner og branntilløp på Leknes i Lofoten natt til søndag. Politiet mistenker at de er påsatt, og har pågrepet en kjenning.

Det dreier seg om branner i en tomannsbolig, en garasje og en bil. Brannene var på forskjellige steder, opplyser operasjonsleder Kjetil Kaalaas til NTB.

I tillegg har det vært branntilløp i en bolig og en bil. Det er ikke meldt om personskade. Politiet mistenker at alle brannene kan være påsatt.

– Etter beskrivelser fra vitner og tips fra publikum ble en mann pågrepet, forteller operasjonslederen.

Mannen beskrives som tidligere kjent av politiet, men Kaalaas vil ikke gå inn på hva slags saker dette dreier seg om. Politiet kan foreløpig heller ikke si noe om hva de mener kan vare bakgrunnen for de angivelige ildspåsettelsene.

Nordland politidistrikt ber om tips i saken, og folk kan ringe 02800.

(NTB)

Åtte reddet seg i land:

En båt gikk natt til søndag på et skjær ved Rakkevik i Tønsberg. Alle de åtte om bord kom seg uskadd i land, men føreren mistenkes for promillekjøring.

Sørøst politidistrikt meldte om ulykken rett før klokka 2.30 natt til søndag. Båten begynte å synke etter å ha truffet skjæret.

– Fører av båten, en mann i 20-åra, er mistenkt for å ha kjørt båten med promille. Nødvendige prøver blir tatt, melder operasjonssentralen.

(NTB)

Forsvarer Russland-etterforskningen:

Spesialetterforsker Robert Mueller forsvarte lørdag sin gransking av forbindelsen mellom Russland og Donald Trumps valgkamp.

I et innlegg i Washington Post skriver Mueller at granskingen var av enorm viktighet, og han gjør det også klart at Roger Stone fortsatt er en dømt kriminell, selv om Trump omgjorde fengselsdommen hans.

Innlegget er første gang Mueller uttaler seg offentlig siden han vitnet i Kongressen i juli i fjor, og det er samtidig det hittil sterkeste forsvaret han har kommet med av sin to år lange gransking som Trump kaller en bløff.

Mueller sier at han egentlig hadde villet at granskingsrapporten skulle tale for seg selv, men han føler seg tvunget til «å svare på anklager om at granskingen var illegitim og at motivene var upassende, og på konkrete påstander om at Roger Stone var et offer for granskingen».

«Russland-granskingen var ytterst viktig. Stone ble stilt for retten og dømt fordi han begikk føderale forbrytelser. Han er fortsatt en dømt kriminell, og det er rett at han er det», skriver Mueller.

Mueller sier at Stone var sentral i etterforskningen fordi han hevdet å ha forhåndskjennskap om WikiLeaks' lekkasje av stjålne eposter, og fordi han i løpet av valgkampen kommuniserte med kjente russiske etterretningsfolk.

Trump kaller konsekvent hele granskingen en hekseprosess uten grunnlag i virkeligheten, men Mueller gjentar at de ikke har fastslått at det hadde vært noe samarbeid mellom Russland og Trump.

«Den fastslo imidlertid at den russiske regjeringen oppfattet at den ville tjene på at Trump ble president, og arbeidet med det mål for øye. Granskingen fastslo også at kampanjen forventet at informasjonen som var stjålet og sluppet med russisk hjelp, ville tjene dem ved valget».

(NTB)

- Mest korrupte i historien

- Mest korrupte i historien

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.