Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Politibil kjørte inn i folkemengde:

Under demonstrasjoner i New York City lørdag kjørte en politibil inn i et gjerde, og dyttet gjedet foran seg inn i mengden av demonstranter som blokkerte veien.

Ifølge CNN var det flere av demonstrantene som falt overende, før bilen stanset.

Borgermester i byen, Bill de Blasio, sier til kanalen at han skulle ønske politiet hadde håndtert det på en annen måte.

- Jeg skulle ønske politibetjentene ikke hadde gjort det, sier han. Han understreker imidlertid at videoen må sees i en større kontekst.

- Jeg har sett videoen, og har selvfølgelig hørt om andre tilfeller. Det er upassende av demonstrantene å omringe en politibil og true betjentene. Det er helt klar feil, og det har ikke skjedd under protester i denne byen noen gang, sier han.

Han mener demonstrasjonene USA nå opplever skiller seg fra tidligere, fordi demonstrantene virker å være ute etter å ta politiet.

- Videoen er oppskakende, og jeg skulle ønske at betjentene ikke hadde gjort det, men jeg skjønner også at de ikke startet hendelsen. Situasjonen oppsto da en gruppe demonstranter nærmet seg politibilen, og angrep den. Det er uakseptabelt.

Demonstrasjonene, som oppsto i kjølvannet av at den 46 år gamle afroamerikaneren George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet i Minneapolis. I New York har nå vart i tre dager, og lørdag kveld ble flere politibiler satt i brann. 100 demonstranter ble anholdt.

Studioet fortsetter under annonsen

Norsk kvinne døde i trafikkulykke i Sverige:

Romerikes blad melder at ei kvinne i 40-åra fra Aurskog omkom i en trafikkulykke i Sverige torsdag 9. juli. Ifølge avisa kolliderte hun med en buss.

Expressen skriver at kvinnen satt fastklemt etter ulykken. Etter å ha blitt frigjort fra bilen, ble hun fraktet til sykehus, men livet sto ikke til å redde.

- De har kollidert, for så å krasje inn i en fjellvegg, opplyser Pelle Lindgren i Räddningsregion Bergslagen til SVT

Den omkomne var bosatt i Sverige, og de pårørende er orientert om dødsfallet. Årsaken til ulykken, som skjedde nord for Säffle, er fortsatt ikke kjent. Den etterforskes videre av politiet.

Ifølge SVT skal bussjåføren være fysisk uskadd, men i sjokk etter kollisjonen.

Beslagla 1400 dopingtabletter:


10. juli ble en nordmann i 30-åra stoppet på Gardermoen etter en reise til Budapest. I bagasjen hadde mannen 1400 testosteron-tabletter, 20 ampuller og 15 hetteglass, opplyser kontorsjef Hans Wilhelmsen ved Tolletaten overfor Dagbladet.

Saken er sendt videre til politiet.

Foto: Tolletaten

Flere khat-beslag på Gardermoen:

Tolletaten har i dag postet flere meldinger på twitter om ulike beslag av khat på Oslo lufthavn, Gardermoen.

- Sendinga fra USA var deklarert som klær, men tollere på Oslo lufthavn avdekka at den inneholdt 12 pakker med i alt 12,3 kilo tørka khat. Tollbeslaget vart gjort 10. juli, heter det i en post.

- Sendinga fra USA med te fra Kenya viste seg å være fire pakker med i alt 8,3 kilo tørka khat. Tollerar på Oslo lufthavn avdekka narkotikaen 11. juli, heter det i en annen post.

Også i går opplyste tolletaten om khat-beslag på Gardermoen:

- Tollerne på Oslo lufthavn avdekka to sendinger med i alt 15 kilo khat 9. juli. Sendingene med mottakere i Oslo og Stavanger kom fra Canada og var deklarert som brudekjoler «wedding dress».

Foto: Tolletaten

Dieselutslipp fra oppdrettsanlegg i Harstad:

Politi og brannvesen er på Grytøya i Harstad etter at om lag 5000 liter diesel har lekket ut ved Nordlaks sitt oppdrettsanlegg Dypingen.

Nordlaks skriver i en pressemelding at det dreier seg om rundt 5000 liter diesel som har lekket ut fra en fôrflåte som ligger mellom Grytøya og Bjerkøya i Troms.

- Kystverket og lokalt brannvesen ble varslet om hendelsen, og sistnevnte leder nå operasjonen som også involverer våre mannskaper. Vinden har brakt utslippet i land over et strekk på om lag en kilometer rett i nærheten av lokaliteten, sier kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks.

Han legger til at det nå jobbes med å samle opp utslippet.

Selskapet opplyser at utslippet ikke lenger er synlig i vannoverflaten og vurderer det som lite sannsynlig at utslippet kan drive videre eller påvirke andre lokaliteter i området. På grunn av vindretningen skal heller ikke fisken ved anlegget ha blitt påvirket.

- Det er svært beklagelig at det har lekket ut diesel fra vårt anlegg, og at dette har havnet i sjøen. I tillegg til å rydde opp jobber vi også med å få finne årsaken til at utslippet har skjedd, sier Martinussen.

(NTB)

Farevarsel for styrtregn på Østlandet:

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå for styrtregn på sørlige deler av Østlandet tirsdag. Det kan også bli tordenvær. Tirsdag kveld ventes det kraftige regnbyger, og lokalt kan det komme mellom 15 til 20 millimeter med nedbør på én time. I løpet av tre timer kan det komme 25 til 35 millimeter, skriver Meteorologene på Twitter.

Karantenebrudd kan gi fengsel i Australia:

Den australske delstaten Queensland skjerper straffen for dem som bryter karantenekravene. Bøtene økes, og karantenebrudd kan gi inntil seks måneder i fengsel.

Dagens bøter for tilreisende som bryter kravet om karantene eller lyver om hvor de oppholder seg, ser ikke ut til å være nok i enkelte tilfeller, sier delstatsminister Steven Miles.

Personer som har vært i utlandet eller i høyrisikoområder, eller som har symptomer eller har vært i kontakt med koronasmittede, må i hotellkarantene i to uker dersom de kommer til Queensland. Delstaten har åpnet grensene for tilreisende fra andre delstater, bortsett fra Victoria, der smitten nylig blusset opp igjen.

(NTB)

Queensland har åpnet grensene for tilreisende fra andre delstater, men ikke Victoria. Bildet viser et boligkompleks som er isolert i Melbourne tidligere i juli. Foto: Andy Brownbill / AP / NTB scanpix

- Coronabølge til vinteren kan bli verre:

En ny covid-19-bølge i vinter kan kreve 120.000 flere dødsofre i Storbritannia enn det man har sett hittil, ifølge en modell utarbeidet av britiske forskere.

Helsemyndighetene har bedt forskerne om å regne på et «rimelig» verste scenario, og de anslår mellom 24 500 og 251 000 virusrelaterte dødsfall på britiske sykehus. Toppen i dette scenarioet er ventet i januar og februar, melder BBC.

Beregningen tar ikke hensyn til tiltak som nedstenging, behandling eller en mulig vaksine.

- Dette er ikke en spådom, men et mulig utfall. Risikoen kan reduseres dersom vi handler umiddelbart, sier professor Stephen Holgate, som ledet arbeidet med rapporten.

Forskerne understreker at det er stor usikkerhet knyttet til hvordan pandemien vil utvikle seg til vinteren. Forskningen antyder at viruset kan klare seg lenger i lavere temperaturer og at det er større risiko for smittespredning når folk tilbringer mer tid innendørs.

Hittil har det vært registrert nesten 45 000 offisielle covid-19-dødsfall, rundt 1100 av dem i juli.

Eksperter er bekymret for at det offentlige helsevesenet vil være under ekstremt stort press, ikke bare på grunn av en oppblussing av koronasmitte, men også grunnet sesonginfluensa og et etterslep av oppgaver som ikke er knyttet til pandemien. Innen utgangen av året kan opptil 10 millioner pasienter stå i behandlingskø.

(NTB)

En mulig ny pandemibølge til vinteren – kombinert med sesonginfluensa og etterslep på andre behandlingsområder – kan legge et enormt press på det offentlige helsevesenet NHS. Illustrasjonsfoto: Adam Davy / AP / NTB scanpix

USA: Klarsignal for føderal henrettelsel:

USAs høyesterett gir klarsignal til å gjennomføre de første føderale henrettelsene i USA på 17 år.

Landets øverste domstol forkastet tirsdag en ordre fra en lavere rettsinstans om å utsette de planlagte henrettelsene.

(NTB)

Overraskende handelsvekst for Kina:

Importen til Kina økte med 2,7 prosent i juni, til tross for at en spørrerunde foretatt av Bloomberg News spådde en nedgang på 9 prosent.

Etter en nedgang på 16,7 prosent i importen i mai, antyder tallene at økonomien har begynt opphentingen etter koronakrisen. Fra USA økte importen med 10,6 prosent i årets sjette måned.

Den samlede eksporten havnet også så vidt på plussiden med en økning på 0,5 prosent, mens Bloomberg ventet en nedgang på 2 prosent. I mai var nedgangen i den utgående handelen på 3,3 prosent.

Til sammen fikk Kina et handelsoverskudd på 46,2 milliarder dollar eller rundt 417 milliarder kroner. Den økte importen gjør at handelsbalansen gikk noe ned fra 62,9 milliarder dollar i mai. Handelen med USA ga Kina et overskudd på 29,4 milliarder dollar forrige måned.

Til tross for den økte handelen advarer kinesiske tjenestemenn mot fortsatt motvind for økonomien som en følge av covid-19-pandemien.

- Den eksterne situasjonen er verre og mer komplisert nå, sier talsmann Li Kuiwen i det kinesiske tollvesenet, som utarbeider handelsstatistikken. Han sier pandemien fører verdensøkonomien inn i en dyp resesjon med mindre handel og reduserte investeringer.

Ser man årets seks første måneder under ett, har importen falt med 7,1 prosent, mens eksporten er redusert med 6,2 prosent.

For øvrig økte kjøttimporten med hele 73,5 prosent i første halvår, sammenlignet med samme periode i fjor. Det settes i sammenheng med at afrikansk svinepest har ført til kollaps i Kinas produksjon av svinekjøtt.

(NTB)

Både eksporten og importen økte i Kina i juni. Det er positivt for økonomien og for aktiviteten i havnebyer som Qingdao. Foto: Chinatopix / AP / NTB scanpix

Kina om USA-uttalelse: - Uberettiget:

Kina slår tilbake etter at Trump-administrasjonen mandag sa at USA avviser så godt som alle Kinas krav om eierskap til ressurser i Sør-Kinahavet.

- Vi anbefaler USA om å stå ved sine forpliktelser om ikke ta side i saken om territorial suverenitet, respektere lands forsøk på å skape fred og stabilitet i Sør-Kinahavet og stoppe forsøkene på å forstyrre og sabotere regional fred og stabilitet, heter det i en uttalelse fra den kinesiske ambassaden i Washington.

Mandag omtalte utenriksminister Mike Pompeo Kinas krav på ressurser over nesten hele Sør-Kinahavet som «fullstendig ulovlige».

- Det er også deres bøllete framferd for å få det slik de vil, sa Pompeo.

Trump-administrasjonen eskalerte dermed konflikten med Kina. Målet er å demme opp for landets innflytelse. Ressurskravene i Sør-Kinahavet er en av de mest sensitive og splittende sakene i regionen.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.