Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Trump sendt i nødbunker:

Da demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus fredag kveld, ble USAs president, Donald Trump, sendt til bunkeren under Det hvite hus for en periode, opplyser kilder i Det hvite hus til CNN og New York Times.

Det er et klart signal om at Secret Service, som har ansvaret for presidentens sikkerhet, fryktet for sikkerheten rundt Det hvite hus under de aggressive demonstrasjonene. Demonstrasjonene førte til at Det hvite hus ble satt i høyeste alarmberedskap, noe som ikke er gjort siden 11. september 2001, melder NTB.

Presidenten skal ha vært i bunkeren i litt under én time før han igjen fikk komme opp. Det er uklart om ektefellen Melania eller sønnen Barron også ble sendt i bunkersen.

Lørdag morgen skrøt Trump veldig på Twitter av hvordan Secret Service hadde håndtert situasjonen fredag kveld.

Hele helgen har de høylytte protestene fortsatt i Washington D.C., og Secret Service og politiet har slitt med å kontrollere folkemengden. Samtidig har sikkerheten ved Det hvite hus blitt forsterket med soldater fra nasjonalgarden og andre politiavdelinger.

De omfattende demonstrasjonene og sammenstøtene har ført til at over 60 Secret Service-agenter har blitt skadd, opplyste Secret Service søndag.

- Bare en forsmak

- Bare en forsmak

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Mann siktet for drap i Steinkjer:

Mistenkelig dødsfall på Fergeland i Steinkjer

Natt til søndag 12. juli mottok politiet i Trøndelag melding om et dødsfall på Fergeland i Steinkjer. En utenlandsk statsborger bosatt i Steinkjer ble funnet død på en privat adresse.

Som følge av opplysninger i saken og funn på stedet iverksatte politiet etterforskning, og en mann er pågrepet og siktet for drap.

- Omstendighetene rundt dødsfallet gjør at politiet etterforsker saken som drap, men politiets etterforskning er helt i startfasen, og vi etterforsker flere mulige hypoteser, sier Kjersti Brandtsegg Moe, politiadvokat i Trøndelag politidistrikt.

Svarer på golfkritikk - igjen:

USAs president Donald Trump slår nok en gang tilbake mot det han opplever som en urimelig negativ framstilling av sine golfvaner i amerikanske medier.

På Twitter skriver presidenten at han kjenner mange i næringslivet og i politikken som trener religiøst.

- Min "trening" er å spille en rask runde golf. Nesten aldri på ukedager, skriver han.

Hans forgjenger, Barack Obama, spilte både oftere og lengre runder, hevder presidenten.

- Det var ikke noe problem. Når jeg spiller, parkerer Fake News CNN og flere andre hvor enn de kan ta bilder, og skriker: "President Trump spiller golf". Faktisk spiller jeg MEGET raskt, jeg får masse jobb unnagjort på golfbanen, og i tillegg får jeg litt trening. Ikke dårlig! slår han fast.

Det var i mai at flere amerikanske medier, deriblant CNN og The Washington Post, omtalte Trumps golfspilling ved Trump National Golf Club i Sterling, Virginia.

Det vekket harme at presidenten var ute i det fine været mens mange amerikanere satt i karantene. Presidenten fikk støtte fra Det hvite hus' coronautvalg, blant annet ved medlem Dr Deborah Birx, som uttalte at det var helt kurant å gå ut så lenge man holdt avstand. Det skrev The Guardian.

Presidenten slo den gangen tilbake mot det han sier han opplever som en negativ framstilling av golfspillingen.

- De falske og korrupte mediene får det til å høres ut som en dødssynd. Jeg visste at dette ville skje. Det de ikke skriver, er at dette var mitt første slag golf på tre måneder, skriver presidenten blant annet.

Ifølge nettstedet Golf News Net har Trump besøkt golfbanen 275 ganger side han tiltrådte som president.

Foto: SaulLoeb / AFP / NTB scanpix

Sykepleierforbundet ber folk holde seg i Norge:

Norsk Sykepleierforbund ber folk holde seg i Norge, selv om myndighetene har åpnet for at nordmenn kan reise til store deler av Europa igjen.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen sier til VG at hun har fått meldinger fra helsepersonell ved legevakter som er bekymret for økt trykk fra pasienter som vil teste seg. Ansatte der kan risikere å bli beordret til å avbryte ferien og gå på jobb, dersom det blir press på tjenestene.

–Faren er her fremdeles. Hold dere hjemme for oss, vi er på jobb for dere. Om ikke i hjemmene deres, så her hjemme i Norge. Vi vil ikke komme inn i en ny fase der vi er nødt til å stenge ned igjen, sier Larsen til TV2.

Avisen gjengir en melding som Larsen har mottatt:

– Vi på legevakten har ALL testing (...) Vi må være operative i forhold til akuttsituasjoner, vi må hele tiden ruste legevakten for det. Vi nedringes av folk. De skal testes og testes og atter testes, men de vil ikke forstå at da må du være isolert og i karantene. Vi er sååå slitne og lei, skriver den ikke navngitte personen.

Larsen ba i helgen nordmenn om å holde seg i hjemlandet, ifølge TV 2. Men hun frykter også at nordmenn som ferierer i eget land, tar med seg smitte fra ett sted til et annet. Sammen med at det kommer flere turister fra utlandet vil det gi økt smittetrykk og dermed kunne øke presset på legevaktene og sykehusene.

Også Fagforbundet, som organiserer 120.000 ansatte i helsesektoren, melder om økende bekymring for at smitten skal spre seg igjen.

– De som jobber i helse pleie og omsorg direkte, vil være de som merker det raskest, sier forbundsleder Mette Nord.

(NTB)

Åpner opp - men advarer

Åpner opp - men advarer

dagbladet

Polen: Jakter eks-soldat og pumaen hans:

Samtidig som det polske folk går til urnene for å velge sin nye president, foregår en intens politijakt i hovedstaden Warszawa.

200 polske politifolk jakter nemlig en mann som skal ha flyktet inn i skogen med en puma, angivelig for å slippe å overlevere den til en dyrehage. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Mannen er tidligere soldat i den polske hæren, og har tjenestegjort i Afghanistan. Politiet har jaktet på mannen - og katten - i tre døgn. Privat hold av store kattedyr er ulovlig i Polen, og en domstol har pålagt mannen å levere den til en dyrehage.

- Dette er ikke en kosete leke. Det er en av de farligste dyrene i verden, og kan utgjøre en trussel mot menneskeliv, sier daglig leder Ewa Zgrabczynska i dyrehagen Poznan Zoo til nyhetsbyrået.

Ifølge lokale medier møtte ansatte fra dyrehagen opp hjemme hos veteranen for å hente pumaen 10. juli. Mannen skal ha truet dem med kniv, før han flyktet mot en skog i nærheten, angivelig med pumaen i bånd.

Foto: Kwadrat / Shutterstock / NTB scanpix

To døde etter fall fra balkong i Spania:

To menn døde i Spania etter at en 50 år gammel brite falt ned fra en balkong og landet på en 43 år gammel mann fra Spania natt til lørdag. 50-åringen skal ha vært en turist fra England som var på ferie i Marbella. Det skriver britiske Sky News.

Briten skal ha falt fra sjuende etasje fra Melia Don Pepe Hotel i Marbella og landet på en spanjol som satt på en terrasse på hotellets grunnplan.

Politiet ble tilkalt 01:45 og begge mennene ble erklært død på stedet. Det er satt i gang etterforskning rundt saken.

MARBELLA: Ulykken skjedde i feriebyen Marbella. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Politet etterlyser vitner etter branner i Lofoten:

Det oppsto natt til søndag flere branner i Leknes i Lofoten. Politiet har pågrepet en person, og de etterlyser nå vitner i saken.

Branner i både en tomannsbolig, en garasje og en bil førte til at nødetatene rykket ut natt til søndag. Ingen ble skadd i brannene.

Politiet pågrep etterhvert en mann, som er mistenkt for å ha påsatt brannene. Han beskrives som en kjenning av politiet, som nå går ut med en etterlysning av vitner i saken.

De ønsker spesielt å komme i kontakt med en mann i 20-30-årene, som filmet brannene før han kjørte av gårde. Videoen er interessant for etterforskningen, opplyser politiet.

Nordland politidistrikt ber eventuelle vitner om å ringe 02800.

(NTB)

Iran: Passasjerfly ble skutt ned på grunn av radarfeil:

I januar innrømmet Iran ha skutt ned et ukrainsk passasjerfly.

176 mennesker døde i styrten 8. januar, deriblant 17 personer bosatt i Sverige, ifølge NTB. «Menneskelig svikt», var landets forklaring i en offentlig uttalelse.

Nå sier Iran at årsaken til hendelsen var en feilinnstilt radar. Det skriver nyhetsbyret AFP.

En feil skal ha oppstått som følge av menneskelig svikt da radaren ble justert. Dette skal ha forårsaket en "107 graders feil" i systemet. Det kommer fram i en rapport fra det iranske Luftfarttilsynet, ifølge nyhetsbyrået.

Flyet var på vei til Kiev i Ukraina fra Teheran i Iran.

Iran innrømmer: - Skjøt ned fly

Iran innrømmer: - Skjøt ned fly

dagbladet

Avkrefter paragliderulykke:

Sør-Øst politidistrikt melder på Twitter om en mulig paragliderulykke på Rjukan. Nødetatene er på vei til stedet.

Operasjonssentralen opplyser til Dagbladet at de har sendt ressurser til stedet, og understreker at det foreløpig ikke er bekreftet om en ulykke har funnet sted.

10:39 melder Politiet på Twitter at meldingen viste seg å ikke stemme.

- Viser seg nå å ikke være snakk om en ulykke. Speedglider som hadde gått i en kontrollert spinn. LRS/politi har vært i kontakt med hopperen. Alt ok, skriver politiet.


Smitterekord i Hongkong:

Helsemyndighetene i Hongkong bekrefter at de har registrert et rekordhøyt antall lokalt overførte tilfeller av covid-19, melder The Guardian.

Det har foreløpig ikke lykkes å spore 50 av tilfellene tilbake til til kjente smitteutbrudd, ifølge avisa.

Reproduksjonstallet, eller det såkalte R-tallet, skal ha steget til nærmere fire, ifølge Gabriel Leung, leder ved medisinsk fakultet ved Hongkong-universitetet. Det betyr i praksis at en coronasmittet i snitt er ventet å smitte fire andre personer.

– Gitt den høye grunnraten og at det ikke er noen tegn på at kurven bygges ned, og det sanntids R-tallet på tre til fire, så tror jeg at vi nå har, eller at vi allerede har gått inn i, Hongkongs første vedvarende lokale utbrudd, sier Leung.

Hongkong har i skrivende stund 1431 bekreftede smittetilfeller, ifølge John Hopkins- universistetet. I tillegg skal sju personer ha dødd som følge av viruset.

Foto: Shutterstock

Lette i brønner etter Madeleine McCann:

Portugisisk politi skal den siste tida ha gjort flere søk i brønner i Algarve-regionen, på jakt etter spor i Madeleine McCanns forsvinning.

Ifølge Sky News skal politiet ha søkt i tre brønner som ikke blir brukt lenger i jakten på den tre år gamle jenta som forsvant i Portugal i 2007.

Brønnene ligger bar en halvtime unna ferieresorten Praia de Luz, der jenta forsvant fra. Brønnen skal ligge i nærheten av strender som ble hyppig brukt av politiets hovedmistenkte, Christian Brückner (43). Han soner for tida en dom for seksuelle overgrep mot barn, og nekter for å ha noe med Maddie-saken å gjøre.

Politiet skal ikke ha gjort funn i brønnjakten. Ifølge Sky News skal et støtte antall mannskaper ha lett i brønnene gjennom en hel dag. Tysk politi, som nå leder etterforskningen av Christian Brücker, sier det er bevis på at Madeleine McCann er død, og er klar på at de driver en drapsetterforskning.

Forutså Maddie-utviklingen

Forutså Maddie-utviklingen

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.