JoeBiden

53.4%

DonaldTrump

45.3%

345

193

US election logo

Grafen viser fordeling av valgmenn basert på de siste meningsmålingene. *Prosent av totale velgere (popular vote)

Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Drilltroppen stenges:

Gardens 3. kompani, som blant annet består ac drilltroppen, legger ned sin virksomhet fram det blir tatt inn nye soldater til høsten. Det skriver troppen selv på sine nettsider.

Årsaken er at Forvaret har tatt inn for få soldater, og at gardistene derfor trengs andre steder.

Gardistene overføres til Forsvarets Fellestjenester.

- Musikktroppen dimmiteres i august og drillkontingenten i sin helhet legges død inntil neste sesong fra og med juli, skriver Garden.

Gardens drilltropp. Her på 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Ukjent mann identifisert:

Torsdag formiddag opplyser politiet at de har identifisert mannen som er blitt omtalt som hettemannen i forbindelse med Lørenskog-saken.

Vedkommende er en norsk mann i 60-åra, som bor i nærområdet. Han meldte seg på politivakten i Lillestrøm onsdag kveld, etter å ha sett etterlysningen i mediene.

Han har avgitt forklaring om egne bevegelser til politiet, og har fremlagt dokumentasjon, blant annet i form av elektroniske spor, som verifiserer opplysningene. Hans forklaring støttes også av vitner.

Mannen har forklart at han ikke har fått med seg etterlysningen tidligere, og at han først onsdag kveld ble oppmerksom på at det kunne være ham politiet ønsket kontakt med.

Han har ingen kjent tilknytning til saken, og han er sjekket ut av saken.

Funn av lik:

Torsdag formiddag opplyser politiet i en pressemelding om at det er gjort funn av et prematurt foster i et uthus i Kvæfjord. Funnet ble gjort mandag, og liket bærer preg av å ha ligget lenge.

Politiet skriver at de nå utfører undersøkelser for å forsøke å avklare identitet.

- Funnet ble gjort i forbindelse med utrydding i et gammelt uthus/fjøs. Nå prøver vi å bringe identiteten på det rene, så vi kan spore opp foreldrene, sier stasjonssjef Frank Magne Sletten ved Harstad politistasjon til Dagbladet.

Fosteret er obdusert, og det er sendt prøver for nærmere analyse. Politiet gjør også undersøkelser knyttet til funnstedet og personer som kan ha tilknytning til adressen.

- Det er for tidlig å ha noen formening om hva som har skjedd, det gjenstår fortsatt etterforskning og prøvesvar før vi vet mer om saken, sier han.

Det ble funnet et prematurt foster på en annen adresse i Kvæfjord i oktober 2019, men det er for tidlig å si om det er noen sammenheng mellom disse to sakene eller ikke.

- Vi ser likhetstrekk med saken fra i fjor, men har ingen identitet på fosteret. Vi er avhengig av svar på prøvene fra Oslo universitetssykehus, sier han.

Siste nytt fra Hammerfest:

Hammerfest kommune kommer med siste nytt om coronasituasjonen klokka 10.

- Det er gledelig å kunne meddele at det er ingen nye tilfeller siden i går, sier ordfører Marianna Sivertsen Næss.

- Det skal sies at vi forventer nye positive svar denne uka. Vi vet at personer i karantene får symptomer, og jeg vil undertreke hvor viktig karanteneplikten er, legger ordføreren til.

Den siste uken har et utbrudd på sykehuset i Hammerfest spredt seg i Finnmark.

I Hammerfest kommune er det torsdag 25 smittede - 15 av dem er ansatte på sykehuset. Det har ført til at sykehuset er i rød beredskap og har avlyst alle planlagte behandlinger i nærmeste framtid.

- Sykehuset er hardt rammet, sier ordføreren, og advarer samtidig alle mot å begi seg ut på noe risikofylt de nærmeste dagene.

Torsdag opplyser sykehuset at antallet smittede ansatte er det samme, og at fire personer er innlagt.

Ordføreren opplyste onsdag at utbruddet også hadde spredt seg til Alta, i tillegg til at det har blitt påvist smitte fra Hammerfest-utbruddet i Trondheim.

På grunn av den uoversiktelige smittesituasjonen i Finnmark, har Helse Nord satt inn flere ambulansefly, for å være best mulig forberedt.

- For å sikre at vi er forberedt hvis det skulle komme til en mulig evakueringssituasjon, har vi bedt Luftambulansetjenesten om å utløse sine avtaler om ekstra beredskap med eksterne ambulansefly, sier administrerende direktør Siri Tau Ursin ved Finnmarkssykehuset.

Foto: Finnmarkssykehuset / NTB

220 NTNU-studenter i karantene:

220 studenter ved NTNU i Trondheim er i karantene etter at det er påvist coronasmitte ved fakultet for medisin og helsevitenskap.

Studentene er i karantene etter at to studenter ved fakultetet har fått påvist covid-19, skriver Nidaros.

Konstituert dekan på fakultetet, Toril Forbord sier at studentene som nå er i karantene får tilrettelagt digital undervisning i karanteneperioden.

Forbord sier studentene som har fått påvist smitte ikke har hatt læringsaktiviteter som innebærer kontakt med pasienter på sykehuset eller øvrige pasientkontakt i perioden.

Det er registrert fire nye smittede i Trondheim, opplyser kommunen. En av dem er student ved NTNU, og er smittet av kjent nærkontakt i tilknytning til hovedutbruddet i oktober.

To av de nye smittede er i 30-åra og den tredje i 20-åra. Alle har vært på utenlandsreise i røde land.

(NTB / Dagbladet)

SMITTE: 160 studenter ved NTNU i Trondheim er i karantene. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Tolv barn drept i flyangrep i Afghanistan:

Tolv barn ble drept og flere andre såret i et flyangrep på en moske i Takhar-provinsen i Afghanistan torsdag.

Det afghanske flyangrepet skjedde etter at det var kommet informasjon om at Taliban-krigere skjulte seg i moskeen, noen timer etter at Taliban drepte over 40 afghanske soldater i området.

Ifølge Mohammad Azam Afzali i de lokale myndighetene hadde imidlertid Taliban-krigerne forlatt moskeen allerede.

Angrepet skjer samtidig med at det pågår forhandlinger mellom afghanske myndigheter og Taliban i Qatar. Taliban har hittil nektet å godta en våpenhvile.

(NTB)

Smitteeksplosjon i USAs præriestater:

Coronasmitten i Nord-Dakota øker nå så raskt at den republikanske guvernøren har gitt nasjonalgarden i oppdrag å varsle smittede om positive testresultater.

Smitteraten er kommet opp i 1224 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, det høyeste i USA. Til sammenligning er tallet 37 i Norge og 90 i Tyskland.

Guvernør Doug Burgum sier at 50 soldater i nasjonalgarden som hittil har jobbet med smittesporing, nå bare skal informere smittede direkte og be dem informere sine kontakter. Det er ikke tid til annet.

Coronasmitten har den siste tiden øke eksplosivt i delstater i midten av USA, som Sør og Nord Dakota og Wisconsin. Burgum er blant republikanske guvernører som mener at bruk av munnbind må være frivillig.

(NTB)

STOR ØKNING: Det har vært en stor økning i smitte i Nord-Dakota. Foto: Tom Stromme / AP / NTB

Lange køer på E18:

En trafikkulykke på E18 i Asker skaper køer, melder politiet på twitter.

Gjenstander i kjørebanen er nå ryddet vekk, melder Vegtrafikksentralen.

Det har vært et sammenstøt mellom en personbil og en varebil. Det er ikke meldt om personskader.

1 mill. smittede i Frankrike:

Frankrike har passert én millon smittetilfeller.

Landet vurderer nå å forlenge unntakstilstanden til 16. februar. Det er allerede innført portforbud mellom klokka 21 og 06 i Paris-regionen og åtte andre byer.

Fredag ble det registrert mer enn 30 000 nye smittetilfeller på én dag. Det er det høyeste tallet siden pandemien brøt ut.

STENGT: Rundt 20 millioner innbyggere i Paris er rammet av portforbudet som trådte i kraft 17. oktober. Foto: Denis Charlet / AFP / NTB

Irland stenger ned: - Nødvendig onde:

Irland har innført det strengeste portforbudet i Europa. Det er blant annet forbudt å sosialisere seg, og puber, restauranter og barer er stengt. Det skriver Sky News.

Statsminister Michael Martin varslet restriksjonene tidligere denne uka. De skal vare i seks uker fra onsdag.

De nye tiltakene innebærer at innbyggerne må holde seg innenfor en radius på 5 kilometer fra hjemmene sine. Alle ikke-essensielle butikker er stengt. Skoler og barnehager får holde åpent. Bryllup blir bare tillatt med maks 25 personer.

Sky News har snakket med Mabel Counihan og ektemannen Dennis som var ute til middag dagen før restriksjonene trådte i kraft. De lurer på om restriksjonene er strenge nok.

- Hva skjer om vi stenger ned nå, så åpner opp igjen og folk blir gale, og så må vi gjøre det samme om igjen. Ikke misforstå meg. Jeg hater å se alt stengt. Men det er det eneste riktige. Det er et nødvendig onde, sier hun.

Brann i Oslo:

Torsdag morgen opplyste oppdragsleder Martin Martinsen ved Oslo politidistrikt at det brant i et garasjeanlegg i Byggveien på Manglerud. Innledningsvis ble Ring 3 sperret som følge av røykutvikling, men veien ble åpnet igjen omkring klokka 08.

Like etter fikk brannvesenet kontroll på brannen, og klokka 08.30 ble brannen betegnet som slokket.

Det var klokka 07.39 at politiet ble varslet om brannen via brannvesenet, opplyste oppdragsleder Martin Martinsen til Dagbladet.

- Vi har naturlig nok sendt et betydelig antall ressurser til stedet, som bekrefter at det er flammer og stor røykutvikling i forbindelse med en brann i en garasjerekke, sa Martinsen til Dagbladet.

Oppdragslederen fortalte at det ikke var fare for spredning til øvrige bygg, og at det heller ikke hadde blitt varslet om personskader i forbindelse med brannen.

- Vi har imidlertid bedt beboere i omrdået om å holde vinduene lukke og ikke oppsøke åstedet grunnet røyktuvikling.

BRANN: Det brenner i et garasjeanlegg på Manglerud i Oslo. Foto: Lasse Baardseth

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.