Nyhetsstudio

Ingunn Dorholt

Legger fram uavhengig obduksjonsrapport:

Lørdag varslet George Floyds familie at de krevde en ny og uavhengig obduksjon av 46-åringen.

Kl 21 legges den fram av advokatene Ben Crump og Antonio Romanucci, sammen med medisinsk personell.

Følg sendingen øverst i saken.

I den kommer det fram at Floyd døde av asfyksi, altså at kroppen har for lite oksygen til å opprettholde en normal cellefunksjon. Dette på grunn av presset politimennene la mot ryggen og nakken i mellom åtte og ni minutter.

Hadde det ikke vært for at Floyd ble kvalt av politibetjententene, ville han fortsatt vært i live, heter det i rapporten. Derfor konkluderer rapporten med at 46-åringen ble drept.

- Ambulansen ble hans likbil, sier blant annet Crump.

Advokaten Antonio Romanucci mener funnene gir grunnlag for at alle politibetjentene i situasjonen er skyldige, ettersom de mener det er tydelig at alle politibetjentene var med på å legge trykk mot Georges Floyd hals og rygg. De mener videre at dette viser dyptgående problemer i Minneapolis-politiet.

På vegne av familien oppfordrer advokatene til fredfulle demonstrasjoner.

- La oss puste sammen for George i fred, for det er det han ville ønsket.

Familiens beslutning om en ny obduksjon ble kjent etter at en foreløpig obduksjonsrapport omkring George Floyds (46) dødsårsak ble lagt fram lørdag.

I den kom det fram at Floyd hadde underliggende hjerteproblemer, og dette i kombinasjon med behandlingen han fikk av politibetjentene og eventuelle rusmidler i hans system, skal ha bidratt til dødsfallet.

DØDE: George Floyd døde etter at han ble pågrepet av politiet mandag i forrige uke. Foto: NTB Scanpix
- Døde ikke av kvelning

- Døde ikke av kvelning

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Ønsker obduksjon av alle coronadøde:

Alle som dør av coronaviruset, bør obduseres, mener Peer Kåre Lilleng, som er professor i rettsmedisin. Han mener det vil gi oss mer kunnskap.

Ifølge VG blir svært få av dem som dør, obdusert.

Ifølge Lilleng, som arbeider ved Universitetet i Bergen, vil man ved hjelp av obduksjoner kunne finne ut hvilke egenskaper viruset har, hvordan det oppfører seg i menneskekroppen og eventuelt hvordan det endrer seg.

– Obduksjon er fasiten når folk dør, understreker han.

Rettsmedisineren sier samtidig at en eventuell rekvisisjon til obduksjon må fylles ut etter avtale med pårørende.

252 coronadødsfall var per torsdag meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

Heftige protester mot lov mot demonstrasjoner:

Det brøt torsdag ut heftige protester mot en ny lov som skal begrense demonstrasjoner. Seks politifolk ble skadd.

Over 10.000 demonstranter samlet seg i sentrum av Aten for å demonstrere mot loven som ble vedtatt med 187 stemmer mot 101 i nasjonalforsamlingen.

Mange av demonstrantene var fra en fagforening tilknyttet det greske kommunistpartiet, men det var en gruppe ungdommer som startet volden som sendte andre demonstranter, blant dem familier med barn, løpende bort fra politiets tåregass.

Statsminister Kyriakos Mitsotakis innførte loven for å få slutt på mengder av mindre demonstrasjoner som ofte skaper kaos i trafikken. Men han understreket at lovlige demonstrasjoner fortsatt er tillatt.

Atens advokatforening er blant dem som er svært kritiske til loven.

Tidligere statsminister Alexis Tsipras anklager regjeringen for å ville gi politiet frie hender til gå hardt til verks mot demonstranter. Han spår at nedgangstidene som følger av coronapandemien, vil føre til store demonstrasjoner til høsten.

(NTB)

Venezuelas sosialistleder har corona:

Lederen for Venezuelas sosialistparti, Diosdado Cabello, har kunngjort at han er smittet av coronaviruset.

Cabello, som regnes for å være president Nicolás Maduros høyre hånd, tvitret torsdag at han er i karantene og får behandling.

Offisielt har Venezuela betydelig færre tilfeller av coronasmittede enn andre land i Latin-Amerika, selv om det har vært en økning den siste tiden. Eksperter tror mørketallene er store.

Venezuela er et av landene i verden som er dårligst forberedt på en pandemi, med et helsestell i ruiner og stor mangel på vann, elektrisitet og medisiner i sykehusene.

(NTB)

Frykter massesmitte etter at 624 gikk ut døra:

624 coronapasienter i Romania har skrevet seg selv ut fra sykehuset i Romania. Det skjer etter at en domstol konkluderte med at den påbudte innleggelsen av coronasmittede, selv de med milde symptomer - bryter med menneskerettighetene, melder AFP.

- Totalt 624 pasienter, som testet positivt for viruset, har bedt om å forlate sykehusene og risikerer nå å spre smitten i sine lokalmiljøer, sier helseminister Nela Tataru, ifølge nyhetsbyrået.

Han opplyser også at myndighetene mener mer enn halvparten av de 50.000 menneskene som er i påbudt selvisolasjon etter å ha kommet hjem fra utlandet, har trosset dette påbudet.

Torsdag registrerte Romania 614 nye tilfeller i den største daglige økningen siden pandemien startet.

Totalt har landet med 20 millioner innbyggere registrert 30 789 smittetilfeller og 1 834 dødsfall.

Én funnet etter båtvelt i Valldal:

En person ble meldt savnet etter at en gummibåt veltet i en elv i Valldal på Sunnmøre torsdag kveld, skrev Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter. Det pågikk en redningsaksjon i området, som nødetatene og Hovedredningssentralen (HRS) bisto i, men den er nå i ferd med å bli avsluttet, opplyser operasjonsleder Leif Arne Mork.

- Savnede er funnet oppegående på elvebredden i nærheten. Det skal bare ha vært to personer i båten da den veltet, hvorav den ene av disse meldte fra om hendelsen til politiet, sier han til Dagbladet.

Ansatt ved Merkels pressekontor mistenkes for spionasje:

En mann ansatt ved Tysklands statsminister Angela Merkels pressekontor mistenkes for å ha spionert for egyptiske myndigheter, ifølge en ny politirapport.

Politiet aksjonerte mot mannen i desember 2019, ifølge rapporten. Det er foreløpig ikke kjent om mannen er pågrepet eller siktet, eller om han fortsatt befinner seg i landet.

Politiet mener mannen har jobbet for egyptisk etterretning i flere år.

Etterforskningen pågår fortsatt.

(NTB)

Blir forbudt å campe i Hoddevik:

Fylkesmannen i Vestland innskrenker allemannsretten på Stadlandet. Nå blir det forbudt å campe i den populære surfebygda Hoddevik, melder Aftenposten

Forbudet kommer som følge av utfrodringer knyttet til store mengder turister. De fastboende har sett seg lei på ferierende nordmenn som tar seg til rette.

Allemannsretten er et begrep som brukes til å betegne den rett alle har til å ferdes fritt i den norske naturen. I praksis betyr det at alle har rett til å campe hvor de vil, så lenge området betegnes som utmark. Det inkluderer skog, myr, fjell og kystområder.

Nå innskrenkes imidlertid allemannsretten i Hoddevik, og det blir forbudt å campe der.

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Trumps eksadvokat pågrepet igjen:

Donald Trump tidligere advokat Michael Cohen er pågrepet og fengslet igjen, melder flere amerikanske medier.

Cohen ble løslatt i april og satt i husarrest i sitt eget hjem på grunn av utbrudd av coronasmitte i fengselet han sonet i.

Men torsdag ble han pågrepet og fengslet igjen, angivelig fordi han har brutt vilkårene for løslatelse, opplyser hans advokat ifølge NBC News.

Cohen ble tidligere denne måned fotografert mens hans spiste på en restaurant på Manhattan.

I 2018 ble han dømt til tre års fengsel for blant annet svindel med valgkampmidler, for å ha løyet til Kongressen og for å ha utbetalt såkalte hysjpenger.

(NTB)

Foto: J. Scott Appllewhite / AP / NTB Scanpix

Italia innfører innreiseforbud fra 13 land:

Italia innfører innreiseforbud fra Brasil og tolv andre land som regnes som høyrisiko for koronaspredning.

- Globalt er pandemien i sin mest akutte fase. Vi kan ikke sette på spill ofrene som italienerne har gjort de siste månedene. Derfor har vi valgt å være ekstra forsiktig, sier helseminister Roberto Speranza.

I tillegg til Brasil omfatter forbudet innreise fra Armenia, Bahrain, Bangladesh, Bosnia-Hercegovina, Chile, Kuwait, Nord-Makedonia, Moldova, Oman, Panama, Peru og Den dominikanske republikk.

(NTB)

Folk evakuert fra tunnel i Bergen:

Vest politidistrikt rykket torsdag ettermiddag ut til melding om røykutvikling og branntilløp i en buss i Munkebotntunnelen - en sentral tunnel som ligger på på E39 og er en av hovedinnfartsårene til Bergen sentrum.

- Det har skjedd en røykutvikling fra en buss inne i tunnelen. Vi jobber med å sjekke tunnelen for folk, og evakulerer personer på stedet, sa operasjonsleder Bjarte Rebnord til Dagbladet like etter klokka 18.30.

Klokka 19.10 opplyser operasjonslederen til Dagbladet at alle personer og kjøretøy er fraktet ut av tunnelen.

- Totalt er fire stykker meldt skadd. En av dem er kjørt til Haukeland sjukehus, to til lokal legevakt og en person behandles på stedet. Fornærmede har fått i seg røyk, men alvorlighetsgraden er foreløpig ikke kartlagt, sier Rebnord.

Årsaken til røykutviklingen er på dette stedet uvisst for politiet, men Rebnord opplyser om at ulmingen og flammene kom fra understellet på bussen.

Tunnelen er stengt, og politiet anbefaler bilister som skal E16 mot Arnanipa om å kjøre Bergen Sør.

- Dette kommer til å påvirke trafikken på stedet hele kvelden, sier operasjonslederen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.