Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Innfører portforbud i New York City:

New York-guvernør Andrew Cuomo sier han vil innføre portforbud i New York City mellom klokka 23 på kvelden mandag og fram til 05 om morgenen tirsdag.

Det melder CBS News.

Byen er bare en av mange byer som den siste tida har innført portforbud som følge av de nasjonale protestene etter George Floyds død.

Portforbud er forbud mot å oppholde seg utendørs til visse tider på grunn av uroligheter.

Portforbudet vil bare gjelde New York City, og ikke andre deler av delstaten. På spørsmål om portforbudet vil innføres flere dager svarer guvernøren at de vil se hvor de er i morgen.

- I går kveld var det ille i New York City, sier guvernøren ifølge avisa.

I går arresterte politiet i New York mer enn 250 demonstranter under demonstrasjonene, ifølge CNN.

Ifølge politiet skal de fleste arrestasjonene ha skjedd på Manhattan og i Brooklyn.

- Ble kvalt av fire politibetjenter

- Ble kvalt av fire politibetjenter

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Coronasmittet tok fly til Trondheim:

En passasjer om bord i et SAS-fly fra Oslo til Trondheim har fått påvist covid-19, melder Adresseavisen.

Ifølge FHIs hjemmeside er det snakk om flyet SK344 som landet på Værnes lufthavn klokka 14.05.

Global smitterekord:

WHO rapporterer tirsdag om det hittil høyeste antallet corona-smittede på ei uke siden pandemien startet. Det melder AFP.

Nesten to millioner ble smittet i forrige uke, ifølge de siste tallene fra WHO. Det er en økning på seks prosent fra uka før.

«Grottefesten»: Pasienter i bedring:

I samråd med og etter ønske fra pårørende går Oslo universitetssykehus ut med nytt om pasientene som er innlagt etter «grottefesten»: De to pasientene med påviste hjerneskader er begge i bedring og i videre rehabilitering.

Pårørende ber nå om ro, og om at medier ikke kontakter dem eller pasientene.

Ifølge politiet kan inntil 200 personer ha deltatt på festen på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag 30. august. 27 personer ble brakt til sykehus etter å ha blitt kullosforgiftet.

- Kullosforgitning er blant de verste forgiftninger man kan få. Kroppens celler kveles, og det finnes ingen motgift bortsett fra oksygen, har Dag Jacobsen, avdelingsleder ved Akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, tidligere uttalt.

FEST: Det var her flere samlet seg til fest i Oslo natt til søndag 30. august. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Grottefesten: - Risikerte livet. Nå snakker politifolkene ut

Grottefesten: - Risikerte livet. Nå snakker politifolkene ut

dagbladet

- Apokalyptisk høst:

Mens dødstallet nærmer seg 200 000 faretruende raskt som følge av corona-pandemien i USA, stiger også frykten for hva høsten vil resultere i hos amerikanerne.

- Jeg er lei for å si det, men vi kan få en veldig apokalyptisk høst. Det skjer fordi vi tvinger skolene til å åpne på steder med høyt smittetrykk, sier doktor Peter Hotez ved den nasjonale skolen for tropiske sykdommer ved Baylor College, skriver CNN.

Forrige uke gikk USAs president, Donald Trump, ut og sa han forventer at det vil være nok coronavaksiner til alle amerikanere innen april neste år. De første dosene vil bli distribuert umiddelbart etter at den første covid-19-vaksinen er godkjent senere i år, ifølge Trump.

Presidenten hevder det er gjort «historisk framgang» med tre vaksinekandidater som er i siste utviklings- og testfase. Minst 200 millioner doser kan bli produsert innen utgangen av året, hevder han.

- Flere hundre millioner doser vil bli tilgjengelig hver måned, og vi forventer at vi har nok vaksiner til alle amerikanere innen april, sa presidenten.

Kraftig smittehopp i Aarhus:

Aarhus kommune i Danmark har den siste tida sett en økning i antall smittetilfeller. Det ble mandag registrert 95 nye smittede etter helga, ifølge Politiken.

Borgermester Jacob Bundsgaard kaller situasjonen alvorlig. Tirsdag holdt han er pressekonferanse.

- De siste ukene har det gått fort feil vei. Særlig når det gjelder de unge, er det en voldsom økning i antall smittede. Det får konsekvenser for oss alle sammen, sier han.

Han understreker at det nesten er urimelig å be unge sette sine sosiale liv på pause, men sier likevel at det er nødvendig. Kommunen setter nå ned en egen kriseledelse for unge som skal sikre at det kommuniseres til dem på riktig måte.

ØKT SMITTE: Aarhus i Danmark ser økte smittetilfeller. Foto: Shutterstock / NTB

Trump ringte Magnus og takket for fredsprisnominasjon:

Den svenske stortingsrepresentanten Magnus Jacobsson i Kristendemokraterna (KD) var på vei til stallen med sin datter, da et ukjent nummer dukket opp i displayet på telefonen. Det viste seg å være USAs president Donald Trump som ringte. Det melder den svenske politikeren på Twitter.

Presidenten ringte ifølge Jacobsson for å takke for nominasjonen til Nobels fredspris. Det skriver Expressen.

Hendelsen fikk raskt internasjonal oppmerksomhet. Till Bohusläningen sier Jacobsson følgende om telefonsamtalen:

- Plutselig hører jeg en stemme som sier «god dag, dette er president Donald Trump» med hans karakteristiske stemme. Man blir jo litt satt ut av slikt.

Foto: Mandel Ngan / AP / NTB

Norge kan være ferdig i 2021:

Tirsdag formiddag uttalte helseminister Bent Høie at Norge sikter på å vaksinere 75 prosent av befolkningen som befinner seg i risikogruppa, og 50 prosent av resten av den voksne befolkningen. Dette kan skje i løpet av 2021.

- Det betyr at to tredeler av den voksne befolkningen i Norge i utgangspunktet skal vaksineres. Det tilsvarer estimatet som EU-landene har lagt til grunn, uttalte Høie.

Uttalelsen kom i forbindelse med et vaksineseminar i regi av regjeringen.

På seminaret ble det opplyst at EU har avtaler med flere vaksineutviklere som håper å få godkjent sine vaksiner, og igangsette levering av doser, i løpet av 2020. Departementsråd Bjørn-Inge Larsen ble spurt av VG om to tredeler av den norske befolkningen kan bli vaksinert i løpet av 2021.

- Det er ikke helt urealistisk å tro det. Dersom de mest optimistiske anslagene til alle disse firmaene stemmer, så tror jeg at det er riktig, svarte Larsen.

Tirsdag kalte regjeringen inn pressen til et seminar om vaksinearbeid knyttet til utvikling av en covid-19-vaksine. Der ønsket helseminister Bent Høie og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein å forklare utdypende om problemstillingene knyttet til vaksinearbeidet.

Departementsråd Bjørn-Inge Larsen, administrerende direktør John-Arne Røttingen ved Forskningsrådet og områdedirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet var også til stede på seminaret.

Skadd i arbeidsulykke på Nebbenes:

Politiet melder at en person er fraktet til sykehus etter en arbeidsulykke på Nebbenes Kro i Eidsvoll. Arbeideren har fått en metallplate på 2,5 tonn over foten, opplyser politiet.

Personen har alvorlige skader i foten.

Arbeidstilsynet er varslet og politiet oppretter sak.

200 isolert og 17 evakuert i Rana:

Ordfører Geir Waage i Rana kommune opplyser til Dagbladet at kriseledelsen i kommunen jobber på spreng for å finne løsninger for innbyggerne som er isolerte.

Han forteller at 200 innbyggere i Grønnfjelldal, Virvassdalen, Langvassgrenda og Elvmøthei er isolerte etter at tre broer ble ødelagte i uværet.

Kommunen skal i møte med Bane Nor i formiddag for å se på muligheten for at toget kan stoppe inne i det isolerte området i Grønnfjelldal. En broekspert er på tur til Rana for å befare bruene som er skadet.

Waage opplyser at 17 personer er evakuert fra hjemmene sine.

- Vannstanden har gått ned siden i går kveld. Været har bedret seg, men når vannstanden går ned øker faren for ras. Folk bør derfor holde seg unna elvene, sier han.

Han legger til:

- Det er høyeste vannstanden vi har sett i Rana i moderne tid.

Også i Storsteinnes i Troms er flere evakuert etter et jordras. Raset gikk som følge av høy vannføring i et elveleie. Til sammen seks hus er evakuert - 34 personer, opplyser politiet.

Uværet herjer: - På"n igjen

Uværet herjer: - På"n igjen

dagbladet

Akuttforurensing ved fiskebruk:

Brannvesenet har rykket ut etter melding om lekkasje fra en dieseltank ved et fiskebruk i Kamøyvær i Nordkapp. Det melder NRK.

Det skal ha lekket ut over 12 tusen liter diesel fra tanken, ifølge politiet fra Nordkapp som er på stedet. Det skriver iFinnmark.

Politiet som er på stedet forteller avisa at de har mistanke om sabotasje av tanken. Saken vil bli anmeldt som miljøkriminalitet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.