Nyhetsstudio

Ingunn Dorholt

FNB-leder tjener mer enn Erna Solberg:

FNB-leder og lokalpolitiker Frode Myrhols årslønn er høyere enn statsministerens. - Problematisk sier valgforsker.

Myrhol tjener rundt 1.840.000 kroner i året, hvorav 1.130.00 kroner utbetales av Stavanger kommune og resten kommer fra vervene i fylkeskommunen, skriver Stavanger Aftenblad.

Han tjener dermed 100.000 kroner mer i året enn statsminister Erna Solberg (H).

- Det er ingen tvil om at jeg tjener godt, men det er heller ingen tvil om at jeg jobber ekstremt mye. Dette hadde aldri gått om jeg hadde familie eller samboer, sier Myrhol til Aftenbladet.

Valgforsker Bernt Aardal synes det er underlig at en lokalpolitiker kan tjene så mye på politiske verv, og han mener det er problematisk at en lokalpolitiker kan tjene mer på politiske verv enn det statsministeren gjør.

- Ja. Det er problematisk. Det er ingen som kan matche det ansvaret statsministeren har. Hun jobber 24 timer i døgnet. Mange vil nok mene at statsministeren er beskjedent avlønnet. Hennes lønn gjenspeiler at det i Norge ikke skal være for lukrativt rent økonomisk å være politiker, sier Aardal.

(NTB)

Leder av Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), Frode Myrhol. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Setter det politiske Norge på hodet

Setter det politiske Norge på hodet

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

55 nye coronatilfeller i Oslo:

Tall fra Oslo kommune viser at det er påvist 55 nye smittetilfeller i Oslo det siste døgnet.

Den siste uka har smittetallene i Oslo doblet seg, og assisterende helsedirektør Espen Nakstad uttalte i går at han er mer bekymret for smittespredningen i Oslo enn i Bergen.

Corona-smitte i Oslo - Slo alarm i mars - mer arbeid nå

Corona-smitte i Oslo - Slo alarm i mars - mer arbeid nå

dagbladet

Advarer mot nesespray - mann funnet død:

Østjyllands Politi og Syddjurs kommune i Danmark advarer mot en nesespray som skal inneholde «et syntetisk opiatlignende stoff». Det skriver TV2 Østjylland.

Advarselen kommer etter at en 23 år gammel mann ble funnet død i sitt hjem. Mannen ble funnet med nesespray-beholderen, som siden har vist seg å inneholde det farlige stoffet, ved siden av seg. Stoffet skal være relativt nytt.

Der er ifølge TV2 Østjylland kommet inn ytterligere ti beholdere med nesesprayen, som politiet mistenker kan inneholde det samme stoffet. Disse blir nå analysert.

Politiet frykter at bruken av nesesprayen holder på å bli en trend blant unge, og i august ble det beslaglagt en nesespray i Randers som inneholdt det samme stoffet.

Nøyaktig hva som er dødsårsaken til den unge mannen har foreløpig ikke blitt fastslått, men det ingen tvil om at han har inntatt stoffet før han omkom, opplyser politiet.

En beholder med den omtalte nesesprayen. Foto: Politiet i Østjylland.

16 personer skutt i masseskyting i USA:

Flere personer skal være omkommet etter en skyteepisode i Rochester, New York, melder AP.

Lokale medier skriver at hendelsen har funnet sted under en bakgårdsfest og at 16 skal være skutt. To av disse er så langt bekreftet omkommet, bekrefter politiet.

Politiet er ventet å komme med flere detaljer rundt hendelsen og status for gjerningspersoner om kort tid.

Perus president overlevde mistillitsvotum:

Perus president Martin Vizcarra har overlevd en kamp om hans politiske liv. Landets nasjonalforsamling stemte natt til lørdag nei til å avsette ham.

Vizcarra er anklaget for å blant annet forsøkt å stanse en etterforskning av omstridte kontrakter mellom regjeringen og en sanger.

Opposisjonen trengte 87 av 130 stemmer for å felle Vizcarra. Kun 32 folkevalgte stemte for å avsette ham, mens 78 stemte imot og 15 ikke avla stemme.

(NTB)

Perus president Martin Vizcarra overlevde natt til lørdag et forslag om å avsette ham. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

Overlege dømt til fengsel:

En anestesioverlege ved Martina Hansens Hospital i Bærum er dømt til 18 dagers fengsel for å ha dopet seg på anestesimiddelet Propofol mens han var i beredskap.

Det skriver Budstikka.

Ifølge avisa var anestesioverlegen ferdig på operasjonsstuen da han sa ja til å overta vakttelefonen fra en kollega i omkring én time, torsdag 19. januar 2019. Det innebærer at han som lege kan bli oppringt og må være beredt til å yte rask hjelp til pasienter om nødvendig.

Like etter han mottok vakttelefonen, gikk han på kontoret og injiserte tre doser, til sammen 250 mg, av legemiddelet som er et beroligende middel og som brukes i forbindelse med narkose under kirurgiske inngrep. I retten konkluderte sakkyndig med at dosene tilsvarer en alkoholkonsentrasjon på 1-2 i promille, heter det i dommen.

Overlegen ble ikke kalt ut mens han var påvirket og hendelsen ble oppdaget samme dag. Likevel pekte retten på at overlegen representerte en betydelig risikofaktor ved å være påvirket.

Mannen ble suspendert med umiddelbar virkning og sluttet kort tid etter. Statens helsetilsyn bekrefter videre til Budstikka at overlegen fikk tilbakekalt sin autorisasjon sommeren 2019.

Som følge av overlegens uforbeholdne tilståelse, ble dommen redusert fra 25 til 18 dagers ubetinget fengsel.

- Martina Hansens Hospital ser svært alvorlig på denne hendelsen og har håndtert saken deretter, sier Karin Ask-Henriksen, som er organisasjons- og utviklingsdirektør ved sykehuset til avisa.

Hun legger til at sykehuset har gjennomgått alle rutiner, inkludert mediakamenthåndtering, etter hendelsen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Trump om dødsfallet: - Et utrolig liv:

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg, som anses som liberal, døde fredag. Hun ble 87 år gammel.

President Trump talte natt til lørdag under et valgkamparrangement i Minnesota, og ble orientert om dødsfallet av reportere først etter han hadde forlatt scenen.

- Døde hun akkurat? Det visste jeg ikke. Hun levde et utrolig liv. Hva annet kan man si, var Trumps umiddelbare respons.

Trump sa ingenting om å fylle Ginsbergs sete i domstolen.

Politietterforskningen av Hurtigruten i sluttfasen:

Etterforskningen av Hurtigruten er nå i sluttfasen. Førstestatsadvokat Lars Fause håper den vil være avsluttet innen en måneds tid.

Det er Fause som avgjør påtalespørsmålet etter at politietterforskningen er gjennomført.

- Sist jeg pratet med politiet, så skulle de gjennomgå databeslag og den type ting, sier Fause til Dagens Næringsliv.

- Jeg håper saken kommer til oss så fort som mulig, det er greit å få til en rask påtaleavgjørelse, sier han.

Vanligvis er det politiet som selv avgjør påtalespørsmålet, altså om en sak fører til tiltale, bot eller henleggelse. Men i denne saken er det statsadvokaten som skal ta avgjørelsen ettersom strafferammen er bot eller fengsel i inntil et år.

Hurtigruten er mistenkt for å ha overtrådt straffelovens bestemmelse om smitteoverføring, samt for overtredelse av covid-19-forskriften om karanteneplikt i smittevernloven, i forbindelse med smitteutbruddet på MS Roald Amundsen.

(NTB)

Vil holde valg om ny kandidat:

Flertallsleder Mitch McConnell sier Senatet vil stemme over president Donald Trumps kandidat til å ta over avdøde Ruth Bader Ginsburgs plass i USAs høyesterett.

(NTB)

Høyesterettsdommer død:

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg, som i nesten tre tiår har vært en markant forkjemper for kvinners rettigheter og likestilling, døde lørdag.

Hun døde av komplikasjoner som følge av kreft i bukspyttkjertelen, opplyser domstolen. Hun ble 87 år gammel.

Ginsburg ble regnet for å tilhøre den liberale fløy i amerikansk Høyesterett, og hun var en tydelig stemme i samfunnsdebatten. I sine siste leveår ble hun også et popkulturelt ikon.

Ginsburg ble utnevnt til dommer i USAs høyesterett i 1993 av daværende president Bill Clinton. Hun var den andre av de totalt fire kvinnene i historien utnevnt til det livslange embetet.

(NTB)

Foto: Reuters/NTB

Trump taler i Minnesota:

USAs president Donald Trump holdt natt til lørdag valgkamparrangement i Minnesota.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.