Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Trump holder pressebrif:

Med ett kvarters varsel, meldte president Donald Trump en kort pressebrif i Rosehagen i Det hvite hus. Litt over klikka 00.30 norsk tid dukket han opp på podiet. På Twitter skrev presidenten at han skal snakke om den føderale responsen til demonstrasjonene og opptøyene.

Mens pressen ventet på presidenten, kunne man høre brak og smell i nærheten av Det hvite hus. Ifølge CNN ser det ut til at politiet kaster tåregass inn i folkemengden for å spre demonstrantene ved Det hvite hus.

President Trump sier han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene.

Mot slutten av uttalelsen sier Trump at han skal hedre et "veldig spesielt sted." Kort tid etterpå, sammen med deler av administrasjonen, møter han opp utenfor kirken St. Johns i nærheten av Det hvite hus.

Opptøyer og demonstrasjoner har vart i dagevis etter at George Floyd døde etter at han ble pågrepet av politi på voldsomt vis. Se Dagbladet TVs livesending fra USA, hvor demonstrasjonene fortsetter.

Studioet fortsetter under annonsen

Ny smitterekord i Victoria:

Delstaten Victoria i Australia har registrert 288 nye coronatilfeller det siste døgnet. Dette er det største registrerte antallet fra en australsk jurisdiksjon siden pandemien begynte, skriver The Guardian
og The Herald Sun.

Det nærmeste er 212 tilfeller i New South Wales i mars.

Under en pressekonferanse fredag morgen norsk tid spør en journalist om viruset er mildere i dette utbruddet, fordi det ikke er en proporsjonal økning i antall personer innlagt på sykehus med covid-19, skriver The Guardian.

- Viruset er det samme. Det er like farlig som det var. Det muterer ikke til å bli mer eller mindre farlig, sier delstatens helsesjef, Brett Sutton.

Videre sier han at antallet pasienter på intensivavdeling har gått opp, og det samme har antallet innlagt på sykehus.

- Vi vil se en øking i innlagte på sykehus eller intensivavdeling og dødsfall i de kommende dagene, på grunn av økningen vi har sett nylig, advarer han.

I går advarte delstatsministeren i Victoria, Daniel Andrews, at den påbegynte lockdownen i storbyen Melbourne kan forlenges om ikke smittetallene går ned.

Tirsdag kom nyheten om at Melbourne stenges ned igjen etter oppblussingen av smitte. Unntak fra nedstengningen er blant annet om man skal handle eller trene. Foto: REUTERS/Sandra Sanders
Advares: Lockdown kan forlenges

Advares: Lockdown kan forlenges

dagbladet

Hongkong stenger skoler:

Hongkong stenger samtlige skoler etter at det er registrert en økning i lokal coronasmitte.

Regjeringen har gitt ordre om å stenge alle skoler fra mandag. Dermed fremskyndes sommerferien, sier territoriets utdanningsminister Kevin Yeung fredag.

Dagen før ble det registrert 34 tilfeller av lokalt overført coronasmitte.

(NTB)

Studenter klare for en eksamen i Hongkong i slutten av april. Foto: Jerome Favre/Reuters / NTB Scanpix

Russisk atomubåt i Østersjøen:

En russisk ubåt med to atomreaktorer og kapasitet til å føre kjernevåpen, seilte inn i Østersjøen via Storebælt torsdag.

Litt etter klokken 16 var den 154 meter lange ubåten utenfor Danmarks sørligste by, Gedser, melder Sveriges Television. Ifølge kringkasteren er det svært sjelden ubåter med atomvåpenkapasitet går inn i Østersjøen.

- Vi kan bekrefte at en russisk ubåt i Oscar-klassen har passert gjennom dansk farvann. Vi kan ikke kommentere eventuell bevæpning, skriver pressekontakt Lars Skjoldan ved det danske forsvarets hovedkvarter i en epost til SVT.

Pressekontakt i det svenske forsvaret, major Kristina Swaan, bekrefter at ubåten kan bestykkes med kryssermissiler, men sier hun ikke vet hva slags våpen som er om bord. Hun sier de følger ubåtaktiviteten, slik de alltid gjør. Ubåten antas å være på vei til en marinekortesje som vanligvis holdes i St. Petersburg i slutten av juli.

Ubåten tilhører den russiske nordflåten med base på Kolahalvøya. Normalt har den 24 kryssermissiler, ifølge tidligere opplysninger fra nyhetsbyrået Tass om en ubåt i samme klasse, som har Nato-betegnelsen Oscar. Det er samme klasse som Kursk, som sank i Barentshavet i 2000.

(NTB)

Fjerner karanteneregler for 58 land:

Den britiske regjeringen fjerner karantenekrav for reisende fra 58 land, blant dem Norge. Innreisende trenger heller ikke oppgi bosted.

De nye karantenereglene omfatter personer som ankommer England, Wales eller Nord-Irland enten gjennom sjøveien, ved fly eller over land, skriver Sky News.

Reisende fra landene på listen vil ikke lenger måtte gå i 14 dagers karantene eller oppgi bosted.

Blant de nordiske landene er det bare Sverige som ikke er inkludert. USA, Canada, Russland, Brasil, Iran, India, Pakistan, Bangladesh og Kina er heller ikke med på listen.

Lempingen på reglene omfatter også 14 britiske oversjøiske territorier.

Skottland tillater innreise fra 57 land og 14 oversjøiske territorier. Spania står ikke på den skotske listen, selv om spanjoler har karantenefritak i resten av Storbritannia.

(NTB)

Den britiske regjeringen, her ved statsminister Boris Johnson, fjerner karantenekrav for 58 land, blant dem Norge. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix

- Åpnet for fort:

USAs fremste smittevernekspert, dr. Anthony Fauci, sier at noen stater åpnet for fort, og nå betaler de prisen, skriver BBC og CNN.

President Donald Trump har vært forkjemper for å gjenåpne økonomien og samfunnet, og i kjølvannet av dette opplever flere stater, som Florida, Arizona og Texas, store smittebølger. En direkte konsekvens av dette er også press på helsevesenet.

- Det er noen ganger, til tross for retningslinjene og anbefalingene om å åpne opp forsiktig, at noen stater hoppet over disse og bare åpnet for fort, sa Fauci da han gjestet Podcast 19 torsdag.

Han peker på delstaten Florida som et eksempel, som han tror hoppet over noen sjekkpunkter på lista.

- Situasjonen er virkelig ikke god. Vi står fortsatt til knes i den første smittebølgen, sa Fauci mandag denne uka, da han kommenterte den eksplosive økningen av koronatilfeller i 40 av USAs delstater.

Trump sa seg imidlertid uenig med Fauci i et TV-intervju dagen etter.

President Donald Trump og dr. Anthony Fauci avbildet under en pressekonferanse i mars. Foto: AFP / NTB Scanpix

- Ikke behov for nytt toppmøte med USA:

Kim Yo-jong, den mektige søsteren til Nord-Koreas leder, sier det ikke er behov for et nytt toppmøte med USA.

Uttalelsen kommer etter at USAs president Donald Trump denne uken sa at han gjerne møter Kim Jong-un igjen «dersom jeg mener det er nyttig». Trump har møtt Kim to ganger, og det var spekulasjoner om hvorvidt han ville prøve å få i stand et nytt møte før det amerikanske valget i november.

Det ser det altså ikke ut til at nordkoreanerne er særlig interessert i.

- Det er ikke noe behov for å sette oss ned med USA akkurat nå. Det er altfor tydelig at et eventuelt toppmøte bare vil brukt til kjedelig skryt med utspring i noens stolthet, sier Kim Yo-jong ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA i Nord-Korea. Hun regnes som en av brorens nærmeste rådgivere.

Hun legger til at avvikling av landets atomprogram «ikke er mulig nå» og bare kan skje parallelt med at motparten innfører omfattende tiltak som ikke kan gjøres om på. Hun understreker at hun ikke snakker om oppheving av sanksjoner.

Kim Yo-jong sa ikke noe nærmere om hva slags tiltak hun faktisk siktet til, men USA har 28.5000 soldater i Sør-Korea og ytterligere militær kapasitet i Japan og flere steder i Stillehavsregionen. Nord-Korea har sagt at landet trenger atomvåpen som avskrekking for å hindre en mulig amerikansk invasjon.

(NTB)

Kim Jong-uns lillesøster Kim Yo-jong har en mektig posisjon i Nord-Korea og regnes av mange som en mulig arvtaker etter broren. Arkivfoto: Jorge Silva / AP / NTB scanpix

Ny smitterekord gir nye coronatiltak i India:

Etter en ny dag med rekordmange registrerte smittetilfeller i India, stenger flere delstater ned risikoområder på nytt.

Fredag ble det meldt om 26.506 nye smittede, og totalen er nå oppe i 793 802.

Helsedepartementet i landet sier 475 personer har dødd det siste døgnet. Dermed har 21 604 menneskeliv gått tapt så langt i covid-19-utbruddet i India.

Delstaten Bihar har valgt å stenge hovedstaden Patna og fire andre distrikter fra og med fredag for å få bukt med en oppblussing av smitten. I landets mest folkerike delstat, Uttar Pradesh, får kun apoteker og matbutikker holde åpent i helgen.

(NTB)

Kun de som selger mat og medisiner får holde åpent i delstaten Uttar Pradesh denne helgen. Illustrasjonsfoto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB scanpix

Nesten ingen påvist coronasmittet på offentlig sted:

De fleste som har fått påvist coronasmitte de siste månedene, ble smittet hjemme. Nesten ingen ble smittet på byen, bussen eller et annet offentlig sted.

Av de 313 smittede som det ble rapportert om til Folkehelseinstituttet (FHI) mellom 25. mai og 5. juli, ble kun fire personer smittet på offentlige arrangementer, skriver Aftenposten, som har gått gjennom FHIs ukesrapporter fra uke 22 til uke 27.

I 81 prosent av de 313 smittetilfellene har det vært mulig å spore opp smittekilden.

121 personer fikk viruset mens de var hjemme hos seg selv eller hos familie og venner, mens 46 personer ble smittet på jobben eller studiestedet.

7 prosent ble smittet i barnehage eller skole. Nesten alle tilfellene i denne perioden stammer imidlertid fra et enkeltutbrudd ved en skole i Lillestrøm.

For 23 prosent av smittetilfellene i denne perioden er smittested ukjent.

FHIs rapporter omfatter imidlertid kun 313 av de 559 påviste smittetilfellene i denne perioden. Tre av fire smittetilfeller blir dessuten aldri oppdaget, anslår FHI.

(NTB)

I kollektivtransporten er det tatt grep for å forhindre koronasmitte. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Smitterekord i Mexico:

Mexico registrerte torsdag 7280 nye tilfeller av coronasmitte, det høyeste antall på én dag hittil. Dessuten døde 730 mennesker.

Ifølge helsedepartementets egne tall er 282.283 mexicanere smittet av koronaviruset hittil, og 33.526 har dødd av viruset siden det første dødsfallet ble registrert i februar.

Mexico har startet en forsiktig gjenåpningen av økonomien, men det er en beslutning som kan utløse en ny smittebølge, ifølge visehelseministeren som er ansvarlig for kampen mot koronaviruset, Hugo López Gatell.

President Andrés Manuel López Obrador var sent ute med å innse alvoret i pandemien og stenge ned, og han fortsatte selv lenge å møte velgerne uten munnbind.

Mexico er nå hardest rammet i rene tall i Latin-Amerika etter Brasil (NTB)

Foto: Patrick Frilet / REX / NTB scanpix

Bolivias president har coronavirus:

Bolivias president, Jeanine Añez Chavez, sier at hun har testet positivt for coronaviruset.

- Jeg testet positivt for Covid-19, twitrer hun.

Hun sier videre at hun føler seg i fin form, og vil jobbe fra hjemmekarantene de neste 14 dagene.

Foto: Juan Karita/AP/Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.