Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Brann i lift med person:

SISTE: Ifølge TV 2 er mannen som satt oppe i liften fem meter over bakken, nå reddet ned. Politiet opplyser til kanalen at han har fått i seg noe røyk, men at tilstanden er stabil.

Det var Agder politidistrikt som meldte om brannen, som fant sted i Arendal.

Årsaken til brannen er ikke kjent.

Studioet fortsetter under annonsen

Siktet etter munnbind-krangel:

Politiet i Ohio i USA brukte elektrosjokkvåpen mot en kvinne som nektet å bruke munnbind. Hendelsen fant sted på en fotballkamp for ungdomskoleelever onsdag ettermiddag.

En Facebook-video viser krangelen mellom skolens politibetjent og kvinnen.

Ifølge en uttalelse fra Logan Police Department skal kvinnen ha nektet å bruke munnbind fordi hun har astma. Det hele skal ha utartet seg til en heftig krangel, etter at betjenten sa at hun måtte forlate stedet dersom hun ikke tok på seg munnbind.

- Hold deg unna meg! Jeg vil ikke ta hendene bak ryggen. Jeg gjør ikke noe kriminelt, sier hun i videoen.

Etter dette, bruker han elektrosjokkvåpen på henne før han setter henne i håndjern og fører henne ut fra stadion.

Politiet opplyser at hun ble siktet for ulovlig ferdsel på andres eiendom, og ikke for å bryte smittevernregler. Politiet viser i sin uttalelse til at både skolen og helsemyndighetene har retningslinjer på at alle tilskuere på skolens eiendom skal bruke munnbind.

Politiet begrunner bruken av elektrosjokkvåpen med at kvinnen nektet å forlate stedet, og motsatte seg arrest da hun ble informert om siktelsen.

Ohio har et påbud om munnbind på steder der sosial distansering ikke er mulig. Dette har vært gjeldende siden 23. juli, skriver NBC News. Påbudet ble utvidet til å gjelde alle skoler 4. august.

NBC News har forsøkt å komme i kontakt med kvinnen, som ikke har besvart deres henvendelser.

59 nye tilfeller i Oslo:

Fredag viser Oslo kommunes oversikt at det ble registrert 59 nye tilfeller siste døgn. Det er på nivå med de to foregående døgnene, da de ble registrert 52 og 56 nye smittetilfeller i Oslo.

Bydel St. Hanshaugen er hardest rammet med 146,4 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Deretter kommer Gamle Oslo med 126,1 og Sagene med 122. Bydel Vestre Aker er minst rammet med 19,9 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

Det er fortsatt slik at personer i 20-åra utgjør hovedandelen av smittetilfellene. Hele 215 av totalt 575 nye tilfeller siste 14 dager er i den aldersgruppa.

Nord-Korea beklager:

En sørkoreansk tjenestemann, som forsøkte å ta seg inn i Nord-Korea, ble drept av soldater torsdag. De skal etterpå ha helt olje over ham og satt fyr på kroppen hans i frykt for at han var bærer av coronaviruset, opplyste sørkoreanske tjenestemenn, ifølge The New York Times.

Mannen, en 47-årig embetsmann i det sørkoreanske fiskeridepartementet, skal ha hoppet over bord fra en patruljebåt og endt opp i nordkoreansk farvann.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har omtalt drapet som «dypt beklagelig» og «en handling som ikke kan tolereres».

Ifølge NY Times er det første gang at Nord-Korea har tatt livet av en sørkoreaner i nordkoreansk farvann siden 2008.

Nå melder nyhetsbyrået Yonhap at Nord-Korea beklager.

Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver, Suh Hoon, sier på en pressekonferanse at Kim Jong-un beklager overfor det sørkoreanske folket etter drapet. Han «er veldig lei seg for å ha skuffet president Moon Jae-in», sier Hoon.

Landet lover å iverksette tiltak for å hindre at lignende episoder skjer igjen.

Han opplyser at det ble avfyrt ti skudd mot mannen, og at de tente på «det flytende materialet som bar ham» og ikke kroppen.

- BEKLAGER: Ifølge Sør-Korea har Nord-Korea beklaget skytingen torsdag. Foto: AFP / NTB

Frykter ny svineinfluensa-pandemi:

Mens coronasmitten igjen er i ferd med å blusse opp i flere europeiske land, sprer en ny type svineinfluensa seg blant kinesiske grisebønder. Det skriver Skandinavias største helsenettsted, Norsk helseinformatikk, på sine nettsider.

Ifølge nettstedet har influensautbruddet et potensiale til å bli en ny pandemi. Bønder som driver med produksjon av gris i Kina skal ha opplevd at viruset smitter fra griser til mennesker.

Omkring 15 prosent av grisebøndene som er testet, skal ha fått positivt resultat, skriver NHI.

Sist Norge hadde et massivt utbrudd av svineinfluensa, var i 2009. Den gang ble det beregnet at nærmere en million nordmenn hadde vært syke som følge av viruset. Det førte også til en rekke dødsfall.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bogerud: To nye pågrepet:

Oslo-politiet opplyser at de har pågrepet ytterligere to personer etter at en 16-åring ble hugget i ansiktet med en skarp gjenstand torsdag kveld.

De to unge mennene er siktet for kroppsskade.

- De to ble pågrepet på bopel i natt etter etterforskningsskritt som ble gjort i løpet av natta. Jeg vil ikke si noe om alder på de pågrepne per nå, sier vaktleder Jørn Espen Nilsen på krimvakta i Oslo-politiet til Dagbladet.

Politiet tar avhør av de pågrepne, og utelukker ikke flere pågripelser i løpet av dagen.

Fra før er én person pågrepet. Ulike vitner har gitt forskjellige forklaringer til politiet om angrepet og fortalt at gutten ble hugget i ansiktet med en stor kniv, machete eller øks. Nilsen sier at politiet fortsatt ikke har fått klarhet i hva gutten ble stukket med.

Gutten skal ha fått store ansiktsskader og ble behandlet på stedet av ambulansepersonell, før han ble fraktet videre til sykehus. Han skal ikke være kritisk skadd, men lettere.

Innsatsleder på stedet, Svend Bjelland, sa til Dagbladet torsdag kveld at hendelsen trolig dreier seg om et oppgjør, og at ingenting tyder på at det var tilfeldig.

En gutt ble torsdag hugget i ansiktet med en stor knivlignende gjenstand ved Bogerud T-bane i Oslo. Foto: Jil Yngland / NTB
16-åring hogd i ansiktet i Oslo - én pågrepet

16-åring hogd i ansiktet i Oslo - én pågrepet

dagbladet

Politiker pågrepet i Louisville:

Den demokratiske delstatspolitikeren, Attica Scott, er pågrepet av politiet under demonstrasjonene i Louisville i Kentucky, melder flere lokale medier, deriblant TV-kanalen WDRB.

Hun står bak lovgivningen som går under navnet "Breonnas lov" og ble pågrepet da hun deltok i demonstrasjonene som krever rettferdighet for Breonna Taylor.

Rundt 100 demonstranter trosset både portforbud og politi i Louisville i Kentucky og protesterte for andre kveld på rad mot avgjørelsen i Breonna Taylor-saken, skriver NTB.

Portforbudet trådte i kraft klokken 21 lokal tid i den største byen i Kentucky i USA. Demonstrantene samlet seg ved en kirke i sentrum, og opprørspoliti stengte av gatene i nærheten.

Politiet stengte av utgangene til kirken der demonstrantene samlet seg for å unngå å bli pågrepet for brudd på portforbudet. Det er ikke meldt om voldelige konfrontasjon mellom politiet og demonstrantene.

Flere ble likevel pågrepet, blant dem politikeren Attica Scott, som representerer Deomkratene i Representantenes hus i Kentucky. Politiet trakk seg etter hvert tilbake, og demonstrantene forlot stedet.

Kvelden og natten i forveien ble i alt 127 personer pågrepet i demonstrasjoner i byen.

Louisville - Politimenn skutt

Louisville - Politimenn skutt

dagbladet

Morgennytt:

Vanvittig reduksjon etter lockdown Kan ha forhindret tusenvis av dødsfall
Advarer om vold etter USA-valget Det kan bli dramatisk etter valget 3. november
Døde av for mye lakris 54-åring kollapset på restaurant.
- Barna lei av oss Michelle Obama forteller om livet i karantene


Google hadde tekniske problemer:

Google-brukere i USA opplevde torsdag kveld problemer med flere av selskapets tjenester, som blant annet epost, YouTube og Googles dokumenttjeneste Disk.

Driftsavbruddet skjedde på østkysten av USA, ifølge nettsiden Downdetector, som sporer internettavbrudd. Det skriver The New York Times.

I tillegg var det problemer med Googles skytjeneste. Google har ikke opplyst om hva som var årsaken til problemene, men har beklaget ulempene driftsavbruddet medførte.

Selv om det er vanlig med driftsavbrudd for mange nettbaserte løsninger og program, er det uvanlig med slike avbrudd for flere av Googles tjenester samtidig, skriver avisen.

Tjenestene virket som normalt ved 22-tiden torsdag kveld lokal tid.

(NTB)

Tiltalt for uaktsomt bildrap:

En svensk mann i 30-årene er tiltalt for uaktsomt bildrap etter at han kjørte på en 62 år gammel kvinne i Drammen 8. januar i år.

Den svenske mannen er også tiltalt for brudd på vegtrafikkloven paragraf 3, som omhandler aktsomhet i trafikken, melder Drammens Tidende.

Shazadi Ansa Butt døde etter at hun ble påkjørt av en lastebil i Markusveien i Fjellsbyen i Drammen i januar.

I tiltalen kommer det fram at lastebilsjåføren ikke har vært tilstrekkelig aktsom i det han satte lastebilen i bevegelse. Ifølge tiltalen oppdaget han ikke fotgjengeren som passerte foran lastebilen, blant annet fordi sikten delvis var hindret av en GPS som var montert i frontruten. I tillegg hindret en hylle montert på dashbordet sikten. Det samme gjorde en toalettmappe som lå på dashbordet.

I tiltalen blir det lagt ned påstand om erstatning, samt tap av retten til å kjøre bil. Det er advokat Svein Holden som er forsvarer for mannen. Han har ingen kommentar til tiltalen foreløpig, sier Holden til Drammens Tidende.

Saken går i Drammen tingrett 10. og 11. desember.

(NTB)

Karnevalet i Rio blir utsatt:

Rio de Janeiro har utsatt det årlige karnevalet i februar fordi Brasil fortsatt er hardt rammet av den globale coronapandemien.

Den fortsatte spredningen av coronaviruset i Brasil gjør det umulig å avholde det årlige karnevalet på en sikker måte, opplyser Jorge Castanheira, leder for sammenslutningen av Rios sambaskoler.

Det er ikke satt noen ny dato for de tradisjonelle og storslåtte paradene, som for mange også en inntektskilde. Flere millioner turister tar vanligvis turen til byen for å delta på karnevalet.

Myndighetene i Rio de Janeiro har ikke fattet et vedtak om de mange gatefestene som også arrangeres under karnevalet. Uten en coronavaksine er det uvisst når store arrangementer kan gjenopptas, uttalte byens destinasjonsselskap forrige uke.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.