Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Kinesisk lege død:

Den kinesiske legen Hu Weifeng, som var en nær kollega av varsleren Li Wenliang i Wuhan, er død som følge av covid-19, skriver Global Times.

Legen er ifølge kinesiske medier den første som dør av coronaviruset på flere uker.

Hu var urolog på et sykehus i Wuhan, og døde fredag, etter å ha pleiet covid-19-syke og andre pasienter i over fire måneder.

Legen ble kjent fordi hans lyse hudfarge brått ble mørkebrun, som følge av leverskader.

Hu er den sjette legen ansatt ved sentralsykehuset i Wuhan som dør av covid-19.

Studioet fortsetter under annonsen

Person pågrepet etter alvorlig voldshendelse:

En person er pågrepet etter det politiet betegner som en alvorlig voldshendelse i Sandnes tirsdag ettermiddag. Hendelsen skal ha funnet sted i en bolig, og en person er sendt til sykehus med alvorlige skader, skriver Stavanger Aftenblad.

Omstendighetene rundt hendelsen er foreløpig ikke kjent.

Ifølge Aftenbladet har kriminalteknikere iverksatt taktiske etterforskningsskritt på stedet.

- Jeg kan på nåværende tidspunkt ikke gi mer detaljer om kjønn eller alder på den skadde eller pågrepne, sier innsatsleder Runar Heggen til avisa.

Dagbladet har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar fra politiet.

Storbritannia med siste corona-nytt:

Boris Johnson kommer tirsdag med en oppdatering om corona-situasjonen i Storbritannia.

Johnson sier at det også i Storbritannia er en økning i smittespredning blant unge. Mandag ble farenivået i forbindelse med viruset økt fra 3 til 4 - det nest høyeste nivået. 4368 nye smittetilfeller ble bekreftet samme dag.

- Det kan være fristende å tro at dersom man har unngått å bli smittet helt til nå, så er man immun. Det er slike tanker som setter liv i fare, sier Johnson.

Det legges også fram nye restriksjoner for å få kontroll på smitten. Statsministeren sier at folkets helse står i fokus når de nå innfører følgende:
- Oppfordring om at alle som kan, jobber hjemmefra.
- Alle puber, barer og restauranter må servere ved bordene, og holde stengt fra klokka 22 fra og med torsdag.
- Butikkansatte, drosjesjåfører og ansatte ved restauranter og serveringssteder blir pålagt å ha på munnbind.
- 30 personer kan samles i begravelser, men bare 15 i bryllup.

Reglene blir innført med fare for store bøter dersom de brytes. Første gang munnbindpåbudet brytes, vil det nå føre til forelegg på 200 pund, tilsvarende 2400 norske kroner.

Statsministerens framlegging for underhuset blir, til tross for at smitten sprer seg kraftig i Storbritannia, møtt med kritiske stemmer. Redselen for at arbeidsplasser går tapt er stor i landet.

Nytt corona-dødsfall i Bergen:

En person ved Fyllingsdalen sykehjem er død etter å ha blitt smittet med coronavirus i Bergen. Pasienten var beboer fra Gartnermarken omsorg pluss. Det melder Bergen kommune.

I tillegg er 19 nye smittetilfeller registrert. De smittede er fra 15 til 62 år.

1601 personer testet seg i Bergen i løpet av mandagen.

Klar beskjed: - Reis ikke til Danmark:

Skånes regionråd kommer tirsdag med en klar beskjed til sine innbyggere: Reis ikke til Danmark på fritidsreiser. Det skriver Aftonbladet.

Oppfordringen komme retter økende smitte i Danmark.

Regionrådets Carl Johan Sonesson gikk allerede fredag ut på Facebook og ga flere oppfordringer til folk i Skåne, blant annet om ikke å dra til Danmark med mindre det var strengt nødvendig.

Ifølge Aftonbladet ble ytterligere 418 personer bekreftet smittet i Danmark mandag. I København-området er antallet smittede nå omkring 49 per 100.000 innbyggere.

Trump ringte Tybring-Gjedde:

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) har nominert USAs president Donald Trump til Nobels fredspris. Nå har Trump ringt ham for å takke.

Tybring-Gjedde ble oppringt av presidenten mandag denne uken.

- Det var bare for å takke meg for nominasjonen. Jeg ble overrasket. Det var virkelig flott av ham å gjøre det, jeg tror ikke alle gjør slikt. Han er veldig hyggelig, sier Tybring-Gjedde til nyhetsbyrået AFP.

Trump ringte også den svenske politikeren Magnus Jacobsson i Kristdemokraterna. Jacobsson har også nominert Trump til fredsprisen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Angrer på rask åpning:

Tsjekkias statsminister, Andrej Babis, sier at han angrer på at regjeringen åpnet opp landet og lempet på restriksjonene i forbindelse med corona-restriksjoner. Babis omtaler det hele som en feiltakelse, skriver danske BT.

Erkjennelsen kommer etter en katastrofemåned for Tsjekkia. Flere enn 50.000 er nå registrert smittet med corona. Bare i september er det samlede antallet fordoblet.

- Jeg lot meg rive med av utsiktene før sommeren og lysten på den normale hverdagen. Det var en feil. Jeg kommer ikke til å gjøre det igjen, sier Babis under en pressekonferanse.

Tsjekkia lå lenge an til å slå effektivt ned på virusspredningen. Blant annet ble det innført obligatorisk bruk av munnbind utenfor hjemmet. Så fjernet regjeringen en rekke restriksjoner før sommerferien og alt raknet.

Foto: Reuters / NTB

Widerøe-fly måtte nødlande:

Et Widerøe-fly fra Tromsø, som skulle til Kirkenes, har snudd i lufta og nødlandet i Tromsø. Flyet landet igjen klokka 11.40.

Kommunikasjonssjef Catharina Solli opplyser til Dagbladet at det var en varsellampe som lyste i cockpit.

- Da valgte kapteinen å skru av den ene motoren og returnere til Tromsø, der vi har teknisk base. Det har vi ikke i Kirkenes, sier hun.

Det var Nordlys som omtalte saken først.

Tilbake i Tromsø ble det foretatt en sikkerhetslanding og alt av nødetater sto tilgjengelig på flyplassen. Det forklarer Solli at er vanlig prosedyre under sikkerhetslandinger.

Det var 18 passasjerer om bord i flyet og tre ansatte.

- Kapteinen har samlet passasjerene i gaten og forklart hva som skjedde og gitt dem anledning til å stille spørsmål. Vi ville følge opp om noen var redde. Det var en person som uttrykte det.

Passasjerene blir nå booket på neste ledige flyvning, så de kommer til Kirkenes.

- Det er alltid leit å ikke få dem til destinasjonen til riktig tid. Men som kapteinen forklarte dem, skjer dette ytterst sjeldent, sier Solli.

Hun understreker at Widerøe har erfarne og dyktige kapteiner som har øvd mye på å lande med en motor.

- Dette er de trent på å håndtere, men passasjerene kan oppleve det på en annen måte. Mange har en eller annen form for flyskrekk og da kan det være godt å få foklart litt om hendelsen av kapteinen i ettertid.

TROMSØ LUFTHAVN: Fly måtte nødlande. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Coronasmittet tok fly til Trondheim:

En passasjer om bord i et SAS-fly fra Oslo til Trondheim har fått påvist covid-19, melder Adresseavisen.

Ifølge FHIs hjemmeside er det snakk om flyet SK344 som landet på Værnes lufthavn klokka 14.05 tirsdag forrige uke.

FRA GARDERMOEN: Personen tok fly fra Gardermoen til Værnes. Foto: Heiko Junge / NTB

Global smitterekord:

WHO rapporterer tirsdag om det hittil høyeste antallet corona-smittede på ei uke siden pandemien startet. Det melder AFP.

Nesten to millioner ble smittet i forrige uke, ifølge de siste tallene fra WHO. Det er en økning på seks prosent fra uka før.

«Grottefesten»: Pasienter i bedring:

I samråd med og etter ønske fra pårørende går Oslo universitetssykehus ut med nytt om pasientene som er innlagt etter «grottefesten»: De to pasientene med påviste hjerneskader er begge i bedring og i videre rehabilitering.

Pårørende ber nå om ro, og om at medier ikke kontakter dem eller pasientene.

Ifølge politiet kan inntil 200 personer ha deltatt på festen på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag 30. august. 27 personer ble brakt til sykehus etter å ha blitt kullosforgiftet.

- Kullosforgitning er blant de verste forgiftninger man kan få. Kroppens celler kveles, og det finnes ingen motgift bortsett fra oksygen, har Dag Jacobsen, avdelingsleder ved Akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, tidligere uttalt.

FEST: Det var her flere samlet seg til fest i Oslo natt til søndag 30. august. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Grottefesten: - Risikerte livet. Nå snakker politifolkene ut

Grottefesten: - Risikerte livet. Nå snakker politifolkene ut

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.