Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Demonstranter trosser portforbudet:

I USAs hovedstad fortsetter demonstrasjonene. Hundrevis av mennesker samlet seg tirsdag kveld utenfor Det hvite hus tross portforbudet som er innført.

De fredelige demonstrantene, flere enn kvelden før, knelte samtidig som portforbudet trådte i kraft klokken 19 lokal tid. De ropte «slik ser demokrati ut» og «vi flytter oss ikke».

Demonstrantene samlet seg foran det nyoppsatte gjerdet som skal hindre demonstranter i å ta seg inn i parken Lafayette Square utenfor Det hvite hus. Plassen ble ryddet av opprørspoliti like før president Donald Trump skulle tale mandag. Etter talen krysset Trump veien for å posere med en bibel ved St. John’s Episcopal Church.

- Washington D.C. var det tryggeste stedet på jord i går kveld! tvitrer Trump tirsdag kveld.

Washington er som mange andre byer i USA preget av store demonstrasjoner og tidvis voldelige opptøyer etter at George Floyd døde da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis forrige uke.

USAs forsvarsminister Mark Esper har bedt delstater sende deler av nasjonalgarden til Washington D.C. for å holde vakt. Flere guvernører har nektet å gjøre det.

Studioet fortsetter under annonsen

Buss kollidert med lastebil:

Politiet i Oslo er på Østre Aker vei ved Haugenstua etter melding om en trafikkulykke mellom en buss og en lastebil.

- En del materielle skader, men ingen alvorlig personskade. Trafikken flyter greit forbi, skriver politiet på Twitter klokka 08:42.

Lærdalstunnelen stengt etter brann i vogntog:

Lærdalstunnelen er stengt etter at det tok fyr i et vogntog onsdag morgen. Brannen er slukket, men tunnelen kommer til å være stengt en stund.

Brannen i det utenlandske vogntoget ble meldt klokken 7.16. Vogntoget hadde kommet seg inn i en lomme inne i tunnelen, og ifølge operasjonsleder Frode Kolltveit i Vest politidistrikt var det lite dramatikk.

– Det var mer røyk enn flammer, så vidt jeg har forstått, sier han til NTB.

Brannårsaken er ikke kjent. Det er ikke meldt om noen personskader.

– Bergingsbil er på vei inn, og vi vil vente med å åpne tunnelen til traileren er ute, sier Kolltveit.

Lærdalstunnelen går mellom Aurland og Lærdal i Vestland og er 24,5 kilometer lang.

(NTB)

Over 100 barn i Danmark smittet av tarmbakterie:

Flere enn 100 barn og trenere på fotballskoler i Lyngby og Virum skal ha blitt syke etter et frokostmåltid. Det skriver Danske DR.

Barna og de voksne ble smittet av bakterien Yersinia som er en av de vanligste årsakene til tarminfeksjon.

- Vi er i oppklaringsfasen nå av dette relativt store utbruddet. Vi har besøkt bedriften som leverer maten til disse fotballskolene, og sendt ut spørreskjemaer til alle deltakerene. Vi jobber med å analysere, og venter på avføringsprøver, sier Jakob Munkhøj Nielsen i Mattilsynet i København, til DR.

Smitten ble oppdaget etter at noen foreldre varslet fotballskolene om at flere av deltakerene hadde vondt i magen.

Nordmenn mer positive til munnbind:

Fire av ti stiller seg positive til bruk av munnbind i Norge, ifølge undersøkelsen Norsk coronamonitor fra Opinion.

I undersøkelsen svarer 39 prosent av de 3800 spurte personene at de stiller seg positive til å bruke munnbind i Norge. Det er en økning på 6 prosentpoeng siden mai. Samtidig sier 30 prosent at de stiller seg negative, mens 31 prosent svarer verken eller.

Tidligere var det kun de over 60 år som var mer positive enn negative til bruk av munnbind. Nå i juli er det flere som er positive enn negative i alle aldersgrupper, med unntak av de mellom 30 og 39 år.

- Uansett om man er ung eller gammel, mann eller kvinne, så er nordmenn i ferd med å bli mer tilhengere av å bruke munnbind i Norge, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

(NTB)

Stadig flere stiller seg positive til å bruke munnbind i Norge. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix

Bestillingene på Airbnb skyter fart igjen:

Antall bestillinger på utleietjenesten Airbnb har tatt seg opp igjen, melder det amerikanske selskapet.

Den 8. juli ble det gjort mer enn én million bestillinger verden over. Det er første gang siden 3. mars og ses som et tegn på at coronarestriksjonene lempes mange steder, skriver Reuters.

De fleste bestillingene gjelder overnattinger før 7. august og en stor del er i nærheten av der overnattingsgjestene bor.

Utleietjenesten måtte i mai permittere hver fjerde ansatt på grunn av ringvirkningene av coronakrisen.

(©NTB)

Besøker familien i Latvia:

Jeg gleder meg til å se dem. Det er et år siden jeg så dem sist og derfor føler jeg at det er viktig å reise ned til dem, sier Zane Stakstone (29) til Dagbladet.

Hun reiser ned sammen med døtrene Mara (2) og Emma (3). Latvia har i følge Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning og dermed må man ikke i karantene når man kommer fram.

- Jeg hadde tenkt å reise i april, men da var det jo ikke mulig. Jeg har også prøvd å kjøpe billetter fire ganger i mai, men de ble bare kansellert.

Føles det trygt å reise nå?

- Fortsatt litt skummelt, men det skal gå greit. Smittetallene har økt litt i Latvia i følge nyhetene de siste dagene, men familien min bor i en landsby, og der er det nesten ingen smitte i forhold til storbyene.

Foto: Christian Roth

Reiser til Tyrkia:

Allerede grytidlig onsdag morgen var det flere reiselystne på plass på Gardermoen. Mange skulle innenlands, men for noen var det endelig tid for ferie på sydligere breddegrader.

De fleste skulle med Norwegians tidlig fly til Mallorca og det spanske fastlandet, men noen hadde også planer om å reise utenfor landene regjeringen har åpnet for.

- Vi skal til Tyrkia. Det er tryggere der, forteller en kvinne til Dagbladet, mens hun haster mot sikkerhetskontrollen.

Men svært mange Dagbladet har snakket med virker til tross for grenseåpningen til å ha tatt assisterende helsedirektør Espen Nakstad oppfordring om å bli hjemme - i hvert fall innenfor Norges grenser, og mange skulle på hytta eller på fjelltur til Lofoten.

Åpner opp - men advarer

Åpner opp - men advarer

dagbladet

Camilla (47) og sønnen Victor (5) reiser til Mallorca:

Fra og med i dag er det mulig å reise til land EØS/Schengen-området uten å måtte sitte i karantene.

- Vi booket reise i helgen etter at nyhetene kom på fredag, sier Camilla Nilsson (47) til Dagbladet.

Hun og sønnen Victor Renli (5) er blant de første som reiser til Spania etter at de nye reiserådene har trådt i kraft i dag.

- Jeg har lest meg opp ganske bra og det virker som om de har gode rutiner.

Det finnes krav om munnbind noen steder. Har dere fulgt med på det?

- Han trenger munnbind når vi reiser nå. Vi skal forholde oss mest på hotellet der vi skal bo og der trenger man det ikke virker det som.

- Vi hadde en plan om å feriere i Norge, men jeg har fulgt godt med og når vi fikk grønt lys så snudde vi om.

Foto: Christian Roth

Spekter positive til å fjerne én-metersregelen for kulturarrangementer:

Kulturminister Abid Raja (V) har signalisert at regelen om én meters avstand på kulturarrangementer skal revurderes. Arbeidsgiverforeningen Spekter er positive.

Representanter fra regjeringen og Helsedirektoratet vil onsdag møte representanter fra kino og scenekunst for innspill til praktisering av én-metersregelen.

Spekter er av deltakerne på møtet og vil ta til orde for at avstandsgrensen revurderes, og at det samtidig vurderes om begrensningen på maks 200 publikummere kan endres.

– Det er verdt å merke seg at i Norge måles meteren fra skulder til skulder, mens den i Danmark måles fra nese til nese. Hadde man praktisert det samme i Norge som i Danmark, gitt at de ikke går på bekostning av smittevernet, ville det kunne gjøre det enklere å få til både økt belegg og økt aktivitet innen kultursektoren, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

Hun viser til at det allerede er foretatt en oppmykning av avstandsgrensene innen kollektivtransport, og at det nå igjen blir mulig å sitte skulder ved skulder på buss, tog, trikk og bane, og at det er logisk at dette også videreføres til konsert- og teatersaler.

Hun understreker at kulturlivet tar smittevernet på høyeste alvor, og at alle produksjoner og forestillinger er underlagt strenge smittevernregimer.

Kinobransjen har tidligere advart mot konsekvensene dersom ikke tolkningen av avstandskravet i kinosalene endres. Kravet gjør at kinoene må beregne to tomme seter mellom hver person.

(NTB)

California – mønsterstaten der smitten blusser opp igjen:

California var den første amerikanske delstaten som koronastengte. Men etter at de åpnet opp igjen, har både viruset og tiltakene gjort comeback.

Guvernør Gavin Newsom trykket på den store, røde knappen 19. mars og ba folk i hele delstaten holde seg hjemme. Bedrifter og menigheter ble med på laget og la til rette for å delta i både arbeidslivet og på gudstjenester via nett.

- Covid-19 kommer ikke til å forsvinne med det første, før det kommer en vaksine eller effektiv behandling. Begrens omgangen med folk utenfor din egen husstand. Det er bare sunn fornuft, men tallene antyder at ikke alle bruker sunn fornuft, sier han.

I mai var Newsom igjen raskt ute, denne gangen med å åpne opp samfunnet igjen. Måneden etter kom det tegn på at viruset var i ferd med å komme tilbake, og i juli måtte guvernøren igjen ta grep. Der smitten blusset opp igjen, måtte barer stenge, og restauranter, vingårder, dyrehager, museer og bowlinghaller var blant dem som bare kunne ha uteområdene sine i bruk. Mandag ble de nye tiltakene utvidet til å gjelde hele delstaten.

I tillegg til de delstatlige tiltakene, har ordfører Eric Garcetti Los Angeles innført et system med fargekoder. Foreløpig er farenivået på oransje, det nest høyeste nivået.

- Rødt er der vi stenger alt igjen – alt, på strengeste nivå. Og jeg vil advare folk og si at vi nærmer oss det, sier Garcetti, som har gjort det klart at han ikke vil nøle med å gjeninnføre restriksjoner.

Så langt har det vært over 330.000 registrerte covid-19-tilfeller og over 7.000 dødsfall. Sammen med Florida, Arizona og Texas har California blitt et sentrum for pandemien, ifølge BBC

(NTB)

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/NTB Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.