Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Togtrafikken står etter avsporing i Larvik:

Togene mellom Porsgrunn og Sandefjord står etter at en målevogn har sporet av inne på området til Larvik stasjon. Ingen personer er skadd.

Det er en målevogn fra Bane Nor som har sporet av i sporveksel inne på stasjonsområdet klokka 5.17 onsdag morgen.

- Mannskaper er underveis fra Oslo. Usikker tidsprognose på arbeidet, opplyser Bane Nor på Twitter.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Verdens befolkning når 8,8 milliarder i 2100:

I 2100 kommer det til å bo 8,8 milliarder mennesker på jorden, viser en stor studie publisert onsdag. Det er to milliarder færre enn FNs anslag.

Ved slutten av århundret kommer 183 av 195 land til å falle under nivået som er krevd for å opprettholde befolkningsnivået, når tilstrømmingen av immigranter ikke er regnet med, skriver en internasjonal gruppe forskere i The Lancet.

Studien tegner et bilde av et globalt maktskifte på grunn av sviktende fruktbarhet og en aldrende befolkning.

Mer enn 20 land, inkludert Japan, Spania, Italia, Thailand, Portugal, Sør-Korea og Polen, kommer til å få halvert antall innbyggere.

Kinas folketall er anslått å falle fra dagens 1,4 milliarder til 730 millioner om 80 år.

Afrikanske land sør for Sahara kommer samtidig til å få tredoblet antall innbyggere til om lag tre milliarder mennesker, anslår studien. Nigeria alene spås en økning på nærmere 800 millioner fram mot 2100. Bare India er forventet å øke innbyggertallet mer, med 1,1 milliarder.

– Disse anslagene er godt nytt for miljøet, med mindre press på matproduksjonen og lavere karbonutslipp. I tillegg utgjør de en betydelig økonomisk mulighet for utvalgte land sør for Sahara, sier studiens hovedforfatter Christopher Murray ved University of Washington.

(NTB)

Foto: AP Photo/Ted S. Warren/NTB Scanpix

Åpner for reiser uten karantene fra og med i dag:

Fra og med i dag er det mulig å reise til land i EØS/Schengen-området uten å måtte sitte i karantene.

Foreløpig er det disse landende det gjelder: Belgia, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike.

I tilegg kan man også reise til land i Norden, blant annet Danmark, Finland, Island.

Dette ble bestemt og lagt fram av regjeringen sist fredag.

Regjeringen vil oppdatere listen over land minst hver 14.dag

Flere personer knivstukket i Sarpsborg:

Politiet i Øst melder på Twitter at flere personer skal være knivstukket flere steder i Sarpsborg.

Folk blir bedt om å holde seg innendørs.

Politiet i Øst opplyser senere at de ikke har tid til å besvare medias henvendelser nå.

Dagbladet oppdaterer saken.

Venezuelas hovedstad går i lockdown:

Venezuelas hovedstad, Caracas, går onsdag denne uken inn i lockdown igjen som følge av coronaviruset. Nebodelstaten Miranda vil også stenges ned. Det skriver The Guardian.

Landets visepresident, Delcy Rodríguez, har uttalt at tiltakene innføres for å beskytte folkehelsen.

Store deler av Venezuela har vært nedstengt etter at den første smittebølgen ble registrert i mars. Flytrafikken i landet er nede frem til 12. august.

Venezuela er i følge The Guardian dårlig rustet til å takle coronaviruset. Landet preges av både politisk og økonomisk uro. Det er mangel på mat og medisiner i landet, og mange hjem går flere dager uten strøm og vann.

Venezuela har til sammen registrert 9707 smittetilfeller og 93 dødsfall som følge av coronaviruset.

Corona kan gi sultkatastrofe

Corona kan gi sultkatastrofe

dagbladet

To menn varetektsfengslet for drapsforsøk:

To menn på 23 og 28 år som er siktet for drapsforsøk i Laksevåg, er varetektsfengslet i fire uker. En mann i midten av 20-årene ble funnet med store kuttskader.

Knivstikkingen skjedde i bydelen Laksevåg i Bergen. De siktede er ilagt brev- og besøksforbud og fullstendig isolasjon de to første ukene.

Mannen ble funnet natt til lørdag. De to mennene ble pågrepet søndag. Tirsdag ble de fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

– Fornærmede ble funnet med store kuttskader. Politi og ambulanse gikk i gang med øyeblikkelig førstehjelp på stedet. Han sto i fare for å dø hvis han ikke hadde fått øyeblikkelig førstehjelp, sier politiadvokat Are Nygård Bergh til Bergens Tidende.

Ambulanse og politiet kom til stedet 3.40 natt til lørdag, og mannen ble kjørt til Haukeland universitetssjukehus.

Den siktede 23-åringen vil ikke la seg avhøre og motsetter seg varetektsfengsling, sa advokat Fredrik Verlig til BT før fengslingsmøtet. Også 28-åringen nekter straffskyld og motsetter seg fengsling, opplyser forsvareren Laila Kjærevik.

(©NTB)

Maxwell møter i retten:

Ghislaine Maxwell møter i kveld i et rettsmøte i USA. Hun skal delta over videolink.

Jeffrey Epsteins mangeårige partner ble pågrepet og siktet for å ha hjulpet den avdøde milliardæren Jeffrey Epstein med å begå overgrep mot mindreårige kvinner.

Hun har bedt om å bli løslatt mot en kausjon på 5 millioner dollar.

- Husk å ha på ansiktsmaske:

Donald Trumps kone, Melania, går tirsdag ettermiddag ut på Twitter og oppfordrer til å bruke munnbind.

- Selv i sommermånedene, vær så snill og husk å bruk ansiktmasker og hold avstand til hverandre, skriver hun på Twitter.

- Forsiktigheten vi utøver nå, kan bety at at vi kan leve i et sunnere og tryggere land til høsten, skriver hun videre.

Melania Trump.

Mener mor kan smitte foster:

En rekke franske forskere skriver i en artikkel i Nature at de har bevist at det er mulig for mødre å smitte sine ufødte barn med coronaviruset.

Forskerne har lenge jobbet med å finne ut hvorvidt dette var mulig, ettersom coronaviruset primært smitter ved dråpesmitte, men de har nå konkludert med at det er mulig.

Forskerne har blant annet undersøkt en kvinne, og kommet fram til at viruset i kroppen hennes hadde blitt overført til det ufødte barnet hennes i løpet av de siste ukene av graviditeten.

Ifølge Nature-artikkelen ble det funnet coronavirus i både morkaken og babyen da den ble født.

CDC-topper til angrep på Trump:

Fire tidligere sjefer i det amerikanske smittevernbyrået CDC tar et kraftig oppgjør med USAs president Donald Trump, og det de mener er undergraving av byråets ekspertise.

I en kronikk i Washington Post skriver Tom Frieden, Jeffrey Koplan, David Satcher og Richard Besser at de opplever det som at Trump-regjeringen undergraver CDC, blant annet ved at utdanningsministeren skal ha omtalt smittevernreglene som et hinder for å åpne skolene igjen.

- De eneste gyldige grunnene til å endre retningslinjene er ny informasjon og ny forskning. Ikke politikk, skriver de fire i kronikken.

De trekker videre fram at USA nå har rundt 25 prosent av alle dødsfall og smittetilfeller knyttet til coronaviruset i verden, til tross for at de bare står for 4,4 prosent av verdens befolkning.

- Dessverre er vi ikke engang i nærheten av å ha kontroll på viruset. Faktisk er det snarere motsatt, skriver de fire.

Trump. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

Colombias største byer stenger ned igjen:

Den siste uka har det blitt registrert rekordmange tilfeller av coronasmitte i Colombia. Det skriver CNN.

Nå vil landets hovedstad Bogota gjeninnføre lockdown i to uker. Colombias nest største by, Medellin, vil innføre lokale nedstengninger.

Colombia passerte 150 000 smittetilfeller søndag, og er dermed det femte mest pregede landet i Sør-Amerika.

Mandag kveld ble det rapportert om 3832 nye smittetilfeller i landet, noe som økte det totale smittetallet til 154 277. Til sammen 5455 dødsfall har blitt registrert i Colombia etter at pandemien brøt ut.

Colombia innfører «corona-stempel»

Colombia innfører «corona-stempel»

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.